Wednesday, April 2, 2008

Kantung MSN kontang?

Syabas saya ucapkan kepada rakan-rakan di Berita Harian. Berani kerana benar.

Mereka sudah mengutarakan isu kenapa duit MSN yang dikatakan berjumlah RM300 juta apabila Datuk Wira Mazlan Ahmad pencen pada Ogos 2005 sudah kering?

Apa sebenarnya yang berlaku? Benarkah duit keluar daripada tabung MSN untuk kegunaan aktiviti yang tiada kaitan dengan sukan prestasi tinggi?

Saya banyak kali menimbulkan persoalan ketika saya dalam mainstream media dulu tapi dituduh mempunyai agenda! Siapa sebenarnya yang ada agenda?


Klik http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Sukan/20080402000130/Article/index_html

Will this open a Pandora's box?

10 comments:

Anonymous said...

Not related buy congratulations!! So your blog gonna be on sports matter je ke?

You know, it is very easy to spend RM300 million in two years. Come to me and I can tell you how to do it.

-Jad Mahidin-

rizal hashim said...

Hi Jad, tq for visiting. warm regards to Muzli. Since sports is my forte, I guess I'm restricting myself to it. easier la. There'll be personal stuff as well. Salam

Razif said...

Site macam ni yang patut ada kat malaysia ni.... baru org tahu apa terjadi kat sukan malaysia.. keep it up!

bila nak main futsal lagi? :p

hafizal said...

hello bro....

gaban7707 said...

akum bro......apa pun tahniah di atas kelahiran blog ni.paling best banyak pihak akan panas dan x senang duduk....dulu mungkin banyak wahyu yang terpaksa diikuti.....tapi kini tidak lagi...selepas meninggalkan akhbar pertama yang punya team dalam pentas b/sepak negara satu ketika dulu yang mana manager dia kini punya hobi baru iaiatu melancong iaitu mr t....kalau dulu dia hanya sempat bershoping di dubai,la ni la gi shok la.....berbalik pada pendedahan dalam bharian sejak kebelakangan ini menerusi wartawan yang lebih suka digelar "mat gym" dan kadang2 dia jadi mat guitar...mana p duit msn?pelik kan.....sapa yang mentekedarah duit banyak2 tu..... dalam 2 /3 hari segalanya akan terjawab.....salam

rizal hashim said...

encik gaban,

biasalah wahyu tu, apabila kita bekerja kena ikut batas-batas tertentu. cabarannya ialah menguji sejauh mana kita boleh mencabar atau cemerlang mengikut batas-batas itu. Terima kasih kerana memberi maklum balas. Mengenai tourism ministry tu, takpa, mereka boleh organise tennis exhibition matches. Barangkali kita boleh bukak agensi pelancongan sesudah ini? Amacam?

gaban7707 said...

tennis??????????????tak boleh saudara rizal coz banyk faktor yang perlu diambil kira....masyarakat sukan negara telah ditipu dengan banyak agenda2 peribadi individu2 tertentu....kadang2 kita sedih tgk individu2 mcm ni yang seolah2 terpaksa berpaut di dahan yang kukuh la kononnya semata2 kerana $$$$.baik jadi macm kita senag.w/pun gaji tak seberapa tapi alhamdulilah rezeki yang allah swt bagi ada saja...tak dak la nak mengekor org2 tertentu.....

rizal hashim said...

maka itu, sdr gaban7707,

kita harus pastikan benda-benda tak elok tu daripada berlaku. sama-sama la jadi watchdog, nooo...

Anonymous said...

Bro,
how come no one is questioning the previous minister Azalina? It's obvious that MSN's money 'gone' during her tenure.
I was told that MSN's fund was used to pay for KBS's projects, ie. NFC,which has NO relation in elite athletes preparation. In fact, MSN was told to pay for their 'aerobic instructor' to come to MSN to teach the athletes/staff on aerobic, as if the athletes need to do this kind of training.
Malaysia Today 'newspaper', which is a waste of money. It contains more entertainment news n gossip than sports news. Do we need more EPL news?? MSN is asked to foot the bill, which runs into hundred of thousand of RM a month.
KBS's IT projects (servers, blackberry, etc)...who pays for them?? Bingo! MSN...
so, you wonder why MSN's fund is almost dried up.
Azalina should e held responsible for all these...
you should expose all, bro

Anonymous said...

Brother Rizal,
Due to this,all development programmes are coming to end in MSN.The 8 Core Sports is closing down.Managers employed by the Steering Committee are now going to be terminated beacuse there is no funds.According to NSC RM 50 million supposed to be given by KBS is missing.
The 8 core sports was the best development programme whereby many school children were involved.Now NSC is only going to cocentrate in the Elit group and handing over the development to KBS and Ministry of Education. KBS is not suppose to run programmes , they are suppose to monitor.As you know Ministry of Education can't even change the PE syllabus and now they are going to run development programmes. For your information this year most of the MSSM sports are run on carnival basis that is 4 days only. Imagine 14 states playing football in 4 days. I think somebody in the Ministry wants to make fast money within 4 days rather than waiting for 9 days beacuse MSSM officials are famous for making money ( Best Organisers)