Saturday, April 5, 2008

ACA probes NSAs/BPR siasat persatuan

The Anti-Corruption Agency, I was told, is probing into alleged financial irregularities by some National Sports Associations, or NSAs.

Foremost on ACA's agenda is how funding is disbursed - from the National Sports Council to the NSAs and whether the money is then channelled to individuals or companies linked to someone.

I hope the real culprit gets caught, if there is any. Don't shoot the messenger, please!

Badan Pencegah Rasuah, saya dimaklumkan, sedang menjalankan siasatan mengenai cakap-cakap wujudnya salah laku dalam mengendalikan kewangan terhadap beberapa persatuan sukan kebangsaan.

Agenda utama BPR ialah cara dana daripada Majlis Sukan Negara disalurkan kepada persatuan dan sama ada ia kemudiannya disalurkan semula kepada individu atau syarikat tertentu yang dikaitkan dengan seseorang.

Saya yakin BPR akan mencekup mereka yang bersalah, itupun kalau ada. Jangan orang lain yang buat, orang lain yang kena.

9 comments:

khawari said...

heard some irregularities here and there too...would love to get some details to publish it, bro...maybe we can share the same sources...ha ha ha....

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Siasat jangan tak siasat BPR. Harapan saya agar siasatan ini lebih telus, mendalam dan lebih detail....bukan senang tu bro!! So jangan siasat 'kambing hitam' je siasat juga siapa punya 'kambing hitam' tu.


Bekas Penyiasat

rizal hashim said...

sdr khawari,

saudara berjuanglah. Jangan patah semangat.

Macam saya, dah banyak kali sayap dipatahkan, namun patah sayap terbang jua, ceh wah

Arnaz said...

I would love to be able to siasat with u guys like before.
Better keep quiet and not step on the wrong toes.
Hope u guys do a good job.

Anonymous said...

Bak kata perpatah Han Tu Ahh,
Berpatah sayap, bertongkatkan paroi,
you daki tetap you daki juga

from pedal power

Guild said...

U guys..iknow lah pen is mighthier than sword..so put it to good use please. Irregularities in NSA's? Hellllloooo...!! shouldnt u guys continue probing on NSC and NSI first. U know gymnasts do a lot of taping on the limbs..I understand that the tapes are purchased at 4to 5 times more than the market price. What say u guys.

of course lah some will say..who bothers about couple of ringgits when you can flush millions in London and get away with it. This bull**** has to STOP!!

I hear NSC funds athletes overseas for events and trainings. Thats a good thing isnt it. But thats not all what i hear. i dengar the tickets cost a lot more than what you and i can get from the counter. Shouldnt the tickets purchased by NSC costs alot cheaper? I mean after all i'm sure they have a 'regular' agent..and they dont usually purchase only once..Wheres the logic?

To the writers out there..I call upon you guys to get your pens moving guys. A reporter is one who must have the gumption to probe..Dont worry whether it will be published la...thats not your department. Thats the bosses' call..hehe. Anyway i must say that the sports writers in general are doing well. Kepp up the god work guys.

I wonder when the moderator is gonna start with the dallies..cheers rizalhashim.

Anonymous said...

referring to Guild's post:

yes, MSN does use an agent for their ticketing. And i'm pretty sure that the price is about the same. The difference is that they don't have the luxury to shop around for the cheapest air fair, and priority is to use MAS.
as for the tape, again, done thru tender. If there's hanky panky, then the tender comm should be held responsible!

Mahaguru OmarDin said...

Abang Rizal,

I dah for some time tak ikuti isu-isu politiking sukan. i was surprised la that at one time taekwondo pegi mahkamah and all that. i think kes dai orang tu dah selesai kot.

Anyway, baru-baru ni i terdengar pulak isu CBT dalam Taekwondo. Hah this must be news for you bang. Adalah kawan i bagitau sekarang dah ada banyak kelab-kelab taekwondo yang didaftar. Baguslah tu kita perluaskan sukan. TAPI, master-master yang buka kelab tu takde AJK kelab. Dialah Presiden dialah Sekretary. Huh itulah dia. Dengar cerita ada sorang tu kutip yuran pendaftaran dan sebagainya drp jurulatih2 dia dan masuk ke dalam akaun sendiri atau akaun bini dia. master2 kecik yang bayar dia pulak tak puas hati dan telah buat laporan polis. Tak taulah kalau dia orang dah lapor kat BPR.

Bang, u tau tak anak cousin saya yang belajar TKD dengan master CBT tu, kena bayar macam2. Grading la, yuran itulah inilah. Padahal sijil yang dikeluarkan bukan sijil rasmi tapi sijil sendiri yang dicetak sendiri.

Mana boleh macam ni..Daylight roberry la. Cousin i kata nak berhentikan anak dia tapi anak dia syok sangat nak belajar. Ada juga yang sampai tali hitam tapi sijil WTF ke WTA ke kononnya tak de. Tapi duit di kutip.

Abang cubalah tanya2 kawan2 abang dalam tkd. mesti boleh dapat laporan polis tu. Hah ini BPR kena siasat. i dengar Master tu bawak kereta BMW baru 5 series. Cewaaah..kalau i tau ajar tkd lumayan macam ni tak payah lah aku susahpayah masuk UITM.

I dengar master tu ade contrak den MSN..macam mane ni?

siasat bang jangan tak siasat