Friday, April 4, 2008

Grant Grant the grant

Personally, I don't have issues with Avram Grant and Tal Ben Haim entering the country.

But Chelsea's transit stop in Kuala Lumpur in July is in peril due to Grant and Ben Haim's presence in the team.

We don't have diplomatic ties with Israel.

However, in 1997 Malaysia played host to the 22-nation tournament sponsored by the International Cricket Council, which allowed the Israel cricket team to compete amidst anti-Israel demonstrations in the nation's capital.

The then Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad argued that the granting of visas to the Israeli team enabled Malaysia to "point out toIsrael and Israelis that followers of different religions in Malaysia can live together in harmony."

Sports transcends borders and barriers. Football especially.

If however Wisma Putra decides to play by the rules, a possible solution is for the Blues to come sans Grant and Ben Haim.

Man Yoo did so in 1995 without Sir Alex, well for reasons not connected to his nationality or immigration issues (he was perhaps in the balik kampung mood to Glasgow). The Red Devils were headed by Brian Kidd then.

Or Roman Abramovich can do us all a favour by giving Grant the sack and promoting Henk Ten Cate to the post instead. But hold on, are the Dutch allowed to enter KL, what with the Fitna controversy still brewing?

6 comments:

gaban7707 said...

bro....asal nak kecoh sangat pasal kedatangan 2 israel tu.....kita dok jadi gelabah sedangkan org lain buat duit......apa yang penting mana2 pasuakn tak kira dari mana sekalipun,at least kalau dtg kena la ada win2 situation.ni tak apa yang kita sebagai warga msia dapat?dapat tepuk tangan , bersorak,cat muka dengan biru putih etc.penganjur yang pandai tu patut buat la klinik bersama budak2 sekolah ka,budak2 bukit jalil ka.baru la berbaloi......

Anonymous said...

the politicians should be ashamed of themselves....they said not to politicise the sports, but they then did the opposite....how do you explain the double standard of not allowing my dearest Liverpool to visit Malaysia, just because of the beer company as their main sponsor? and to think that many of the same breed of politicians treat beer and wine just like we treat air kosong and air suam....what a shame, a hipocrite....no wonder you never get along with them all this years, bro...

Anonymous said...

aha......... kisah pasal si yahudi dua orang tu nak datang ke malaysia sebab sorang nak main bola sorang lagi tu coach diorang. Ini ada satu cerita sejarah sebelum merdeka, sebelum ini telah terdapat kubur seorang yahudi di Penang. Kubur seorang bekas pegawai polis British yang terbunuh semasa insurgensi kominis. Pernah juga satu masa dahulu seorang wartawan, bekas tentera kerahan israel membuat kenyataan tentang kekejaman tentera Israel terhadap rakyat Palestin di Kuala Lumpur. Jadi hakikatnya yahudi dah ada kat Malaysia sebelum dan selepas merdeka lagi .

Pasal Chelsea nak datang sini...ermmm memang aku setuju sebab aku pun peminat chelsea tapi sebelum siyahudi tu jadi coach. Bila yahudi tu amik alih jadi coach aku beralih minat kepada EVERTON. Sebabnya kaler favourite aku biru, asal biru aku minat.

Tapi yang bakal datang ni dua dua Yahudi Biru. Bagi aku, apasalahnya diorang datang, tapi kuarintin je kat airport.(aha..)Walau apa pun terpulanglah pada penerimaan rakyat Malaysia atas sikap kesukanan atau sikap prejudis terhadap yahudi. Terpulang... bagi aku, dari awal aku dah tau result... tak payah susah susah aku pergi stadium. Sama ada siyahudi sorang tu main bola atau tidak, tim Malaysia tetap macam tu jarang panas asik sejuk je.... so majulah sukan untuk Malaysia...tq bro rizal hari ni baru aku dapat buka blog lu bro....

adios,

bekas penyiasat

rizal hashim said...

gaban7707,

saya setuju dengan saranan sdr.

kena ada win-win situation.

jangan wind-wind aje.

jangan marah

rizal hashim said...

bekas penyiasat,

maknanya malaysia ni memang ada yahudi kan.

sebenarnya ada, tinggal lagi kita tak heboh.

jadi tak de masalah kalau diaorang datang.

yang kita tak mau zionis yang memusnahkan palestin.

tapi betul kah pemilik chelsea menyalur dana kepada pembentukan negara Israel?

Anonymous said...

Shalom,...and let have kosher for dinner..hehehe
-Malaysian Scauser-