Saturday, February 14, 2009

Tiada unsur kronisme, kata Chin Aun

DIKEMAS KINI. 8.30mlm Isnin 16 Februari 2009

Selaku naib pengerusi jawatankuasa pengadil, Datuk Soh Chin Aun akan memaklumkan Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad, agar memanggil mesyuarat jawatankuasa bagi membincangkan isu dan dakwaan unsur kronisme jabatan pengadil persatuan itu.

"Saya akan maklumkan kepada Datuk Azzuddin esok (Selasa). Kita kena lihat dan siasat dulu perkara ini. Kalau kena ikut prosedur, kena ikutlah," katanya.

Dalam banyak-banyak jawatankuasa yang ada di FAM, jawatankuasa pengadil disegani kerana dianggotai profesional dan bekas tukang tiup wisel, antaranya Nik Ahmad Yaakub, Che Mud Che Mat, Kassim Kadir Bacha dan Adnan Jamil.

Kalau ikut aku, kita thrash things out depan-depan. Tapi bertegang urat sikitlah. Kemudian pergi makan kuey teow dekat kedai depan FAM. Barulah profesional. Baru boleh maju. Bukan berdendam. Siapa yang ada simpan dendam kesumat atau ego dan sombong serta tak boleh ditegur dan ingat dia special sangat, sekali lagi aku berpesan, BOLEH BLAH! Oops salah eja tadi, polis pencen tegur!

Tapi aku dengar jabatan pengadil diarah kemukakan laporan kepada Azzuddin yang katanya berpuas hati dengan penjelasan yang dibuat!

Bekas kapten Malaysia Datuk Soh Chin Aun, atau nama sebenarnya Soh Chin Ann, menafikan adanya unsur kronisme dalam jabatan pengadil Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). Baca sini.

Sebagai sahabat Chin Aun, aku ingin menggesa agar Towkay buat siasatan dahulu. Kalau tiada unsur kronisme, pertahankan jabatan itu sehingga ke hujung nyawa. Kalau sebaliknya, dedahkan satu persatu. Ingat, pengadil adalah satu-satunya produk FAM yang boleh dipasarkan ke pasaran antarabangsa. Ingat, Allahyarham Mohd Nazri Abdullah antara yang mengharumkan nama negara.

Ingat, tiada siapa yang lebih besar daripada FAM dan FAM tiada tempat untuk manusia berkepentingan peribadi! Satu lagi, sesiapa saja dalam FAM harus berani terima kecaman, teguran dan kutukan, kalau tidak BOLEH BLAH!


94 comments:

Naim Nair said...

Zal

Garang nampak, sekarang zaman saman menyaman, sultan pun orang mau saman, mohon derhaka lagi. Engkau ni siapa? Tukang bawak cerita kesini-sana macam makcik kepoh kat kampung.
Jangan buang karanlah, buatlah bende berpedah sikit, ceritalah pasal kejayaan dan coverlah cerita-cerita yang membawa menafaat pada ahli sukan kita.Didiklah mereka agar tak ikut yang sesat, beri panduan supaya budak-budak tu tahu jalan yang betul.Kita jaga yang akan datang, yang lepas tu biar lah terjun sama labi-labi dan mintak-mintak ditelan jerung koboi.
Tok sah curah air ke keladi.

Anonymous said...

cool down ref...why so hot...of course you must realise...the standard of refs has dropped including your standard.

This has caused disharmony in FAM and over the last few months/years has transmitted into other sections as well...especially the national team. Thats why the FIFA ranking has dropped as well. Relax brother...if you are innocent.


For The Game. For The World.

Mat Rempit said...

Saudara Rizal,

Betul ke itu suara hati anda? Macam tak percaya pulak.

Ikhlas ke dengan berkata-kata begitu.

Macam mana ranking nak meningkat kalau perancangan untuk bermain dalam perlawanan persahabatan pun tak ada.


Mat Rempit

Anthony Das said...

welo ane naim,

Dey macha lu manyak mare sama saya ka? rileks la macha. hati punya dalam musti mau happy. lawan-lawan serupa itu lepri punya worang tarak baik la...sikit pusing cakap tableh ka?

come on la macha, mau direct dua pulu ampat jam ka? satu kali kalu musti mau ketawa punya cerita kalu.

Dey macha, ini blog hundred percent ada tulis serupa mau lawan jugak. Belakang saya bikin sikit auta punya story pun tak bley ka? Chittt.

Lu sana pigi tanya itu potong cunit punya pacik... ada betol ka saya punya hati punya dalam mau kasi cool suma worang?

S. Veloo said...

Dey Rizal, lain crita tarak ka? Ref..fam...ref...rangking... Fifa... boring la gua;

தேர்தல் ஆணையம், புக்கிட் கந்தாங் நாடாளுமன்றத் தொகுதியிலும் கெடாவில் புக்கிட் செலாம்பாவ் சட்டமன்றத் தொகுதியிலும் ஒரே நாளில், ஏப்ரல் 7-இல், இடைத்தேர்தல்களை நடத்த இன்று முடிவு செய்தது.

Anje Asmara said...

Hoi Naim,

Lu kroni rodzali ingat gua tak tau ka? kemana bontot rod, lu mesti ada punya. memang lu punya standard sudah down la beb.

Hidup kol.

Lap Wai Keong said...

Boleh bla la lu Naim

尼查(右图)则继续猛轰巫统及国阵手段卑劣及贪腐丛生,他也不忘提醒民众,一切支持和声援民联的活动,须在和平方式下进行,万勿诉诸于情绪和煽动。

他以马来语及福建话询问台下群众,“我们是否有buat kacau?(制造混乱)”,结果群众都异口同声地回答“没有!”。

他也指责国阵不按正规程序,夺取霹州政权,违反了霹州宪法,如同“强奸”了千千万万名霹州人民。

“他们知道什么宪法?他们只知道禽兽的法律!”

Anonymous said...

zal,

aku rasa engko salah baca lah.. towkay kata dia tak tahu, bukannya dia kata takde kronisme...dia kata akan siasat dan panggil mesyuarat...jangan la dok melulu bantai dia pulak...kesian dia. dahlah fam pecat dia (walaupun bukan dia dok pegang jawatan pengurus pasukan tu), la ni hang nak bantai dia tak tengok tempat pulak....kesian la legenda bola kita tu bro

jiran chin ann kat melaka

Anonymous said...

bro,

ada dengar citer baru tak? burung kat fam ada citer yang jeneral pencen kat fam tu baru-baru nie ada antar surat tunjuk sebab kat towkay sebab dia gi jumpa menteri sukan...check la

Anthony Das said...

dey tambi veloo,
Lu lagi mau main-main ka? Innadey
நியாயத்தின் குரல்கள் எங்கே?


wahai tuan-tuan sakalian, ini veloo ada cakap ini macam libih korang:

தேர்தல் ஆணையம், புக்கிட் கந்தாங் நாடாளுமன்றத் தொகுதியிலும் கெடாவில் புக்கிட் செலாம்பாவ் சட்டமன்றத் தொகுதியிலும் ஒரே நாளில், ஏப்ரல் 7-இல், இடைத்தேர்தல்களை நடத்த இன்று முடிவு செய்தது.
( banyak tarma kasih sama itu abg rizal and kasawari. Ini berdua-dua orang banyak brani and nombor one punya journalist.
Last sentence, veloo kasi tau dia tarak brapa suka sama itu naim nair punya cerita. serupa mau gosok itu kol jugak)

Thank you,

Anthony Das

Robert Tan said...

Lanc** la lu Lap wai keong, berani lu tulis BM la.... Lu tarak pakei otak punya olang la apek.... Balik tongsan la lu!!

Lu kasi bikin cerita Naim Nair always 他以马来语及福建话询问台下群众,“我们是否有buat kacau?(制造混乱)”,

Lu kasi tau gua, bila itu cikgu Naim bikin kacau sama lu? Gua ada study sama itu Cikgu Naim la apek. He
卡巴星解释,根据1959年驱逐法令.

Hidup cikgu Naim

Rajoo Shah Alam said...

sokong anje asmara, naim salah seorang penyokong kuat rodzali yang dah dinaikkan pangkat menjadi drebas bas FAM tu.


Teruskan perjuanganmu wahai tuan kol

SIVA SENTUL said...

For The Game. For The World

LU MAU AUTA KALU, LU PIGI ITU TEMPAT PERSTUAN BOLA PUNYA.

ITU NAIM NAIR MANA ADA BIKIN REFEREE LAGI. DIA ORANG BAIK. SAYA INGAT DIA SAMA ITU LOYER ADA ... NAIR JUGA ADIK BERADIK.

NAIM PUNYA FITNESS PUN BANYAK BAGUS. TAK DA TIPUNYA. TIPUNYA IT OLANG AMBIL. DIA BERHENTI SEBAB DIA SUDAH TAU DIA ORG TAK MAU BAGI DIA GAME MCM KAWAN DIA YANG LAIN, RAJOO, 2 RAVI,

SIVA
SENTUL PASAR

Naim Nair said...

For what it's worth

Firstly lets get something straight, I think the issue here is not the standard of refereeing but the standard of our national team. Over the years no matter who the chairman was, be it from the time of Tan Sri right up till the late Nazri, Malaysia never failed to produce referees of top quality, From the tenure of Dato George Joseph, Rodzali and now Colonel, as the HOD, FAM continued to be successful in this respect.

Our referees were highly sort after to officiate not only in Asia but also in other parts of the world. Names like Cikgu Zainal, Katheravale,George Joseph, Koh Guan Kiat, Othman Omar, Ismail Yaacob, Stephen Ovinis, Subramaniam Nathan, Col. Kamaruddin, Nasarudin Shariff, Nazri Abdullah, Nik Ahmad, Selearajan, , Kamaruddin Md Diah, Jamil Zakaria, Amir Sharifudin Wong, Che Mud, Nadarajan, VKS Sinaya, Kassim, and lots more were regulars in the international stage. All of these men somehow played a part, in one way or another in developing my career as a referee. I am indebted to them all. I idolized them.
Our men Capt Halim and Mat Lazim stamped our mark in the world cup. We are also not too far away today and our men like Krishnan , Sabri, Saadon , and the younger guys are also earning praise, Our challenge is being led by none other than Subkhidin.
The late Nazri Abdullah served as an instructor for referees in the last world cup and was preparing the next batch for the coming one. Cikgu Amir is serving in the Maldives developing the referees there.

You see, you can’t say the same about our national team, the same few names keep coming up, Ghani Minhat, Soh Chin Aun, the late Mokhtar and Arumugam, Santokh , these are but a few. Where are the present batch. No denying that we did have a formidable team during Towkay’s time. Maybe Shebby, who probably found better fame and fortune in broadcasting. But where are the present batch. Are they anywhere near the world cup? Our referees have been there and Insyallah will be there again and again.
You see, the referee dept has been continuously successful. We are moving closer and closer to the world cup . On the contrary, the national team continues to drift further away. To say that the disharmony in the dept has spread into other departments and caused the ranking to drop is grossly unfair and malicious.

Now to Mr Anthony Dass, I humbly apologize for misconstruing your intentions of lightening the tension. God bless you for your kind heart.

As for the allegations of cronyism, yes Rodzali and I are friends as we come from the same state, served the same FA and he is only a few years senior to me in refereeing, We also share the same aspirations for referees in this country. Since when did “being friends” become a crime? Rest assured, in no way do I curry favours for him and gain any special advantages, I’m sorry that’s not my style.
However I also enjoy a cordial and professional relationship with the good Colonel Sir and he was instrumental in the evaluation and selection process regarding my place in the Malaysia Cup Finals. The good sir had thought me to speak out my mind without fear or favour and to stand by my principles. He never minced his words when he spoke to us and never bowed to pressure. You see, he is my teacher too.

Regarding my so called “standard” , I refuse to be drawn into any debate regarding this matter as I believe every man has a right to his own view. I leave it to relevant parties to make due judgment.

However to the cowardly morons who hide behind pseudonyms like “Anje Asmara” and “Lap Wai Keong” and imbeciles who prefer to speak and print in symbols that are incomprehensible to the general audience, let me assure you that I have no intention of “buat kacau”. For the benefit of those who are mentally challenged, let me spell it out to you that I was merely suggesting that bygones should be bygones and we should concentrate on our future. No use crying over spilled milk.

To brother referees, come together, we must be united or else we will fall.

For The Good Of The Game

samseng bagan lalang said...

hidup rizal dan kawari,

berani kerana benar. usah digusari segala ugutan dan kecaman. kami sentiasa berdiri teguh di belakang anda berdua.

Jika anda berdua kena culik, sila hubungi kami untuk pembebasan segera

Anonymous said...

To Chin Aun, don't disturb Colonel Kamaruddin. Let him do his job.

Pahlawan Demang said...

Jangan melenting jika standard referee malaysia dikatakan takde class. Selain subkiddn siapa lagi yang ada? cuba cakap!

Tapi apa nak dihairankan, kalau bapak kencing berdiri, anak-anak tabuh berterabur la.

Setakat sorang ref yang boleh dibanggakan dari seramai 5,000 ref
pun nak bangga ke? cermin la dulu muka tu. kalau masing-masing bercakaran, tak kan sampai ke mana pun kalian. team A asek fikir mcm mana nak penuh kantung sendiri, team B asik cari salah org lain, team C (yakni semua ref) nak ke haluan mana?

Vinti said...

Haiya. mr naim... ini kici punya hal pun hati punya dalam ada asam ka? ayoyo...

jgn itu mcm la macha. ini panggadil punya family tarak busar la. Kici juga. lawan-lawan tarak baik la. mesti shake hand serupa adik abang la.

lu deny tarak kroni sama rod ka? pirahhh. sini satu estet sudah tau lu punya background la. sini bole makan kalu lu support... sana bole jalan kalu lu ada ngam. Malyu punya cakap lu seropa lalang. sikijam sini, sikijam sana.

pigi banting potong susu la macha.

M. KALI said...

Dei rajoo

Na yar teriuma இடைத்தேர்தல்களை 36
aparam தேர்தல் ஆணையம் parang நாடாளுமன்றத் 18, O8, 24 suma turun, Dei, adipe சட்டமன்றத்
Cikgu Naim best, banyak baik, ref, coach, fitness சட்டமன்றத் porki rascal, KARVADE SAMBAL இடைத்தேர்தல்களை
Siapa sentuh cikgu Naim இடைத்தேர்தல்களை
Jangan takut Cikgu, kami turun, satu kali cakap juga. anytime

M.KALI

LIM NGAK YAN said...

Woi Anje, Rajoo,Lap Wai Keong,

Lu olang sudah lama hidup kah, lu belani sentuh saya punya cikgu,
Nanti saya kasi lu makan pasir.
Lap Wai Keong, Tiu Lei Ah 他们知道什么宪法 pei yan tiu lei ge sifat lo,
尼查(右图)则 cikgu Naim im pai lei sek fan meh. Nya .. 尼查(右图)则
Itu Naim hali hali hantam saya kasi jadi olang oh, Don't pray pray,
Cikgu wa tulun, cakap mana tempat

NY LIM
bALAKONG

Abdul Jalil Siew Abdullah said...

LU OLANG TENGOK HA, INI CEYLON PUNYA OLANG MANYAK PANDEI CALI MAKAN LO. SIKIJAM ANGKAT ITU OLANG... SIKIJAM GOSOK INI OLANG. HAIYA VERY SMART LA LU MR NAIM.

LU ADA SINCERE KALU LU BOLE KASI TAU APA U PUNYA PENDAPATAN PASAL INI KOL PUNYA KES KA?

Syed said...

rizal, khawari & kroni-kroni,

Tak payah lah anda berdua sibuk mencaRI KEsalahan orang lain. Falsafah hidup, tiada yang sempurna melainkan yang MAHA ESA.

Buat pihak yang kena tuduh, jika benar seperti apa yang digembar-gemburkan oleh rizal, kawari dan juak-juak upahannya, bersedialah mendengar teguran. Tiada hinanya diri kita jika mengaku kesilapan kita.

TETUAB REDHUAN,ANSOR,RANJIT,CHIN & CO said...

Salam

Kehadapan Saudara Rizal

Dengan hormatnya dimaklumkan bahawa kami dapati ada unsur-unsur tuduhan palsu, penghinaan serta kebiadapan terhadap guru yang kami sangat hormati dan sayangi, En Naim Nair.
Adalah diharapkan saudara moderator blog dapat mengawal dan menapis isi kandungan komen-komen agar tidak mengaibkan insan yang kami anggap sungguh istimewa ini.
Beliau tidak penat mendidik dan membentuk kami dan hasilnya, ramailah anak didiknya yang mengecapi kejayaan.
Sehubungan dengan itu, adalah dimaklumkan bahawa kami tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang terhadap saudara dan pihak-pihak yang menhina guru kami.
Kami percaya saudara sebagai seorang yang intelektual juga terhutang budi kepada guru anda.

Sekian, terima kasih.

TETUAB REDHUAN,ANSOR,RANJIT,CHIN & CO
Kuala Lumpur

Lap Wai Keong said...

SELEPAS NI NAIM NAIR AKAN AMBIL ALIH TEMPAT SI RODZALI YANG DAH JADI DREBAR BAS TU.

TAK SIA-SIA LU BODEK MACHA!!!!

Osman janggut said...

Individu yang hangat diperkatakan itu dah resign 24 jam notice. Siapa boleh sahkan?

Anonymous said...

akum....

Macam- macam peel manusia ni dengan penuh sikap Phd,apapun selaku ref yang baru setahun jagung saya amat mengkagumi Allahyarham Saudara Nazri Abdullah yang ada beberapa kali saya berkesempatan mendapat ilmu kepengadilan dari beliau dan saya berpendapat beliau adalah tokoh pengadil yang harus di contohi oleh semua keluarga pengadil Malaysia.Kepada Abg Din(Subkhidin)anda adalah idola saya dan garis panduan kepada diri saya untuk maju kehadapan hingga ke tahap FIFA insyaallah.Abg Din adalah calon yang sesuai untuk menyambung usaha-usaha allahyarham Nazri.

Pengadil setahun jagung

ref setahun jagung said...

akum....

Macam- macam peel manusia ni dengan penuh sikap Phd,apapun selaku ref yang baru setahun jagung saya amat mengkagumi Allahyarham Saudara Nazri Abdullah yang ada beberapa kali saya berkesempatan mendapat ilmu kepengadilan dari beliau dan saya berpendapat beliau adalah tokoh pengadil yang harus di contohi oleh semua keluarga pengadil Malaysia.Kepada Abg Din(Subkhidin)anda adalah idola saya dan garis panduan kepada diri saya untuk maju kehadapan hingga ke tahap FIFA insyaallah.Abg Din adalah calon yang sesuai untuk menyambung usaha-usaha allahyarham Nazri.

Pengadil setahun jagung

Sally Teo said...

Hi Rizal

You look cute on TV le, I agree with you 100% le, cannot depend on Subkidin alone, must train and upgrade more referees le. You so cute le
You know, when I log to your blog I shocked because so many comments about ref department. Like fighting only.Really got crony ah in FAM there, Maybe people don't know what FAM want do. Maybe no good leader. No cooperation le
Power struggle or what?
towkey always good le, Malaysia Captain le
Eh, after TV show you go where?
Aiyah, you advice the FAM quickly settle the problem,
Eh you got the naim no or not? He your friend ah? He got balls le
He Cute or not? You cute leh

Sally Teo
Damansara

Drebas Bas Mini said...

Naim Nair, Lu ganas dan dahsyat. Lu makan keliling pinggang, ular dua kepala, lalang, lintah dll.........


itu rod dia memang drebar bas dari dulu lagi, selepas pak cik hamzah.

mcmana lu boleh masuk nama drebar bas dalam senarai HOD kecuali ada banyak drebar bas dekat sana, okey la.

naim nair jangan marah ah, mau kasi lu tau saje.


drebas bas mini

Anonymous said...

Sdr Rizal,

Kasihanilah Soh Chin Aun, datuk legend kita tu. Dia nampaknya terlalu baik sangka.
Chin Aun terbilang di padang bola tapi di luarnya, apatah lagi di meja FAM, dia jadi si Tuah menjunjung kata. Alahai si tauke.

Hang Turi

Jambu said...

Naim u jangan jadi macam itu mamak tarak bacha dari melaka, kepala dua, cari makan punya kaki, u mau pilih satu saja mau ikut, dia ikut peraturan kita follow.

dia buat macam bapak dia punya kita lompat parti la, senang saja. lagi senang, kita pilih sapa bagi lebih

FAM utang aku tak bayar lagi buat fitnes pemain beberapa tahun dulu

Jambu
Telok Panglima Garang

suresh said...

Mr. Naim Nair sangkaran,

Lu ada tengok itu live tv punya dalam, pasir gudang main punya ka? Lu lagi mahu defend lepri ka?

Satu malaya ada kasi tengok itu botak punya lepri, tarak guna punya worang. tarak konsisten dia punya decision. Kapla saja ada kilat, tapi wotak punya dalam tarak serupa kilat.

itu kasi pigang handball, luar box punya dikat, tarak apa-apa ka? tarak kasi punish ka?

Welo mr naim, lu ada tengok ka itu last wistle punya prorammme? sana ipoh punya macha pun ada komplen tau.... itu macha ada kasi tau, dia sendri pun tau law punya worang. Bukan main-main punya cerita.

Mr Nazri punya dikat dia pun ada attend course juga....... misti kasi itu yelow jugak punya kad.

You ada tau apa itu macha loose cannon kasi tau ka? dia kata itu MC mesti kasi report. Porahhh lu rizal...lepri sana mari, mc pun sana nagri mari seropa adik abang mau kasi report ka? Akeii ada ka?

Now u lagi mau pusing-pusing cakap ka mr naim? Atas punya worang tarak standard punya leadership, apa macam kalu mahu kasi dapat itu standard punya lepri?

Ini macam la ane senang cerita...

lu worang kasi lawan-lawan lagi baik la... apa padli itu ref punya hal. siki hari itu kita punya nagri punya ref, lain worang punya nagri tarak respect lagi la macha!! Sini duduk bikin estet punya main jugak.

Rajan said...

FAM (REFEREE UNIT) பினாங்கு, WISAMA FAM KELANA JAYA ஜோர்ஜ்டவுனில் கர்பால் சிங்கிற்கு எதிராக நடக்கவிருந்த ஆர்ப்பாட்டம் கைவிடப்பட்டதோடு முன்னாள் HTTP//RIZALHASHIM.BLOGSPOT.COMசிலாங்கூர் மாநில REFMALAYSIA.BLOGSPOT.COM மந்திரி புசார் கிர் தோயோவும் உள்ளூர் அம்னோ REFEREE UNIT இளைஞர் தலைவரும் விசாரணைக்காக கைது செய்யப்பட்டனர்.

கைது செய்யப்பட்ட (M. RAJOO & MR RODZALI) தேசிய அம்னோ இளைஞர் பிரிவு தலைவர் பதவிக்குப் போட்டியிடும் முகமட் கிர் RIZAL HASHIM BLOGPSOT.COM தோயோவும், முகமட் ஜைடியும் அவர்களின் வாக்குமூலத்தை போலீசார் பதிவு செய்தபின் விடுவிக்கப்பட்டனர்.

ARMY KOLONEL வாட்டர்போலிலுள்ள யூத் பார்க்கிலிருந்து ஒரு கிலோமீட்டர் தொலைவிலுள்ள கர்பாலின் வீட்டிற்கு ஆர்ப்பாட்ட அணியை வழிநடத்திச் செல்ல தோயோ தயாராக இருந்தார்.

fUTSAL & WORLD CUP
பேரா மாநில சுல்தானுக்கு எதிராக வழக்குத் தொடர எண்ணம் கொண்டிருக்கும் ஜசெகவின் தலைவர் கர்பாலுக்கு எதிராக அவருடைய வீட்டின்முன் பிற்பகல் மணி 3.00 WISMA FAM KELANA JAYA க்கு ஆர்ப்பாட்டம் செய்ய பினாங்கு அம்னோ இளைஞர்கள் திட்டமிட்டிருந்தனர்

Ms Brontok said...

kepada semua pengadil, jom kita boikot blog rizal ini.

sesiapa yang menghantar lagi komen ke blog rizal ini akan diberikan secara percuma virus-virus yang tidak pernah kita dengari.

Ms Brontok
Jakarta, Indonesia

Nyah Chow Kit said...

Salam sejahtera kpd semua,

Adik bukan nak menyebelah mana-mana pihak. Tapi kita perlu berpegang kepada realiti dan apa yang tersurat.

Umum sedia maklum bahawa, Lt. Kolonel (B) Kamaruddin (walau pun beliau sering dipanggil Kol haji) telah terbukti kewibawaannya kerana Gabungan Konfendarasi Bolaepak Asia (AFC), telah menganugerahkan beliau sebagai match Komisioner terbaik AFC musim2008. Auwww... caya la abg aji.

jadi, adalah tidak masuk akai abg aji mengamalkan kronisme. Sampai hati u all kata abg aji macam tu.. Auwwwww nyampah nyah kat u all.

apa yg adik tau, abg kol ni tidak ada cacat celanya, dia sempurna dan banyak experince di peringkat asia, afrika dan khutub utara. auuuwww. bye-bye semua

nyah lembut

Anonymous said...

dey anthony das,
kasi translate itu rajan punya. Gua tak bleh baca tamil la macha

Anthony Das said...

Ini cerita lebih kurang ini mcm:

FAM (REFEREE UNIT) பினாங்கு, WISAMA FAM KELANA JAYA ஜோர்ஜ்டவுனில் கர்பால் சிங்கிற்கு எதிராக நடக்கவிருந்த ஆர்ப்பாட்டம் கைவிடப்பட்டதோடு முன்னாள் HTTP//RIZALHASHIM.BLOGSPOT.COMசிலாங்கூர் மாநில REFMALAYSIA.BLOGSPOT.COM மந்திரி புசார் கிர் தோயோவும் உள்ளூர் அம்னோ REFEREE UNIT இளைஞர் தலைவரும் விசாரணைக்காக கைது செய்யப்பட்டனர்.

SEJAK KEBELAKANGAN INI, UNIT PENGADIL FAM HANGAT DIPERKATAKAN WUJUDNYA KRONISME. BLOG RIZALHASHIM.BLOGSPOT MENERIMA KUNJUNGAN YANG DI LUAR DUGAAN.

கைது செய்யப்பட்ட (M. RAJOO & MR RODZALI) தேசிய அம்னோ இளைஞர் பிரிவு தலைவர் பதவிக்குப் போட்டியிடும் முகமட் கிர் RIZAL HASHIM BLOGPSOT.COM தோயோவும், முகமட் ஜைடியும் அவர்களின் வாக்குமூலத்தை போலீசார் பதிவு செய்தபின் விடுவிக்கப்பட்டனர்.

SEORANG PENGADIL YANG HANYA INGIN DIKENALI SEBAGAI RAJOO DAN RODZALI PEGAWAI UNIT PENGADIL YANG JUGA PENGENDALI BLOG REFMALAYSIA.BLOGSPOT.COM , KETIKA DIHUBUNGI UNTUK MENGESAHKAN DAKWAAN ITU ,ENGGAN MENGULAS LANJUT.

ARMY KOLONEL வாட்டர்போலிலுள்ள யூத் பார்க்கிலிருந்து ஒரு கிலோமீட்டர் தொலைவிலுள்ள கர்பாலின் வீட்டிற்கு ஆர்ப்பாட்ட அணியை வழிநடத்திச் செல்ல தோயோ தயாராக இருந்தார்.

uNIT PENGADIL KETIKA INI DITERAJUI OLEH SEORANG BEKAS PENGADIL FIFA YANG JUGA PEGAWAI TENTERA BERPANGKAT KOLONEL. bELIAU PERNAH DIPILIH OLEH FIFA SEBAGAI PENGADIL TERBAIK DI ZAMAN KEMUNCAKNYA.

fUTSAL & WORLD CUP
பேரா மாநில சுல்தானுக்கு எதிராக வழக்குத் தொடர எண்ணம் கொண்டிருக்கும் ஜசெகவின் தலைவர் கர்பாலுக்கு எதிராக அவருடைய வீட்டின்முன் பிற்பகல் மணி 3.00 WISMA FAM KELANA JAYA க்கு ஆர்ப்பாட்டம் செய்ய பினாங்கு அம்னோ இளைஞர்கள் திட்டமிட்டிருந்தனர்

SEORANG ANAK DIDIKNYA PERNAH DIPILIH UNTUK MENGADILI KEJOHANAN FUTSAL PIALA DUNIA DI BRAZIL SEDIKIT MASA DULU.


*sekian terjemahan saya,

singh bukit gantang said...

rizal and cawary,

tahniah kerana anda berdua berani mendedahkan kepincangan yang berlaku. semoga pihak-pihak yang terbabit sedar dan mengambil ikhtibar dari kemelut ini.

sukri Labuan said...

amaran terakhir yang pertama:

jangan jadikan mr naim sebagai kambing hitam dalam kes ni. Peringkat awal, kita dikejutkan dengan gelombang kronisme yang melanda pantai FAM. Aleh-aleh si naim ni pulak jadi bahan kutukan.
ada ka patut?

Ben Laden said...

KE ARAH PERUBAHAN SEKRETARIAT

Pengomen-pengomen semua, apa macam minggu lagi satu kita attack apartment yang lain pulak, kita komen dalam minggu je.

Sebabnya idea-idea kita yang tidak dijangkakan rupanya memberi nafas baru untuk bola sepak negara.

Yang pasti hits untuk blog ini juga akan meningkat dan tuan punya blog yg dah mengganggur ini mungkin boleh dapat sedikit duit hasil iklan.

Dan kalau betul akan ada perubahan, pastinya mereka yang berkaitan akan meninggalkannya secara sukarela atau pun buat muka tembok aje.

apartmen yang ada - belia, media, duit, jurulatih, antarabangsa, wanita, sumber manusia, IT, kafeteria, asrama, padang, pertandingan, futsal, r&d, tatatertib, rayuan, status, dll.

Ben Laden

Lanun darat, Lumut said...

Dear Macha naim shankaran nair,

Lu ada kasi tau ini macam libih korang:
"However I also enjoy a cordial and professional relationship with the good Colonel Sir and he was instrumental in the evaluation and selection process regarding my place in the Malaysia Cup Finals. The good sir had thought me to speak out my mind without fear or favour and to stand by my principles. He never minced his words when he spoke to us and never bowed to pressure. You see, he is my teacher too."

gua fully agreed with you on that. Only those yang tak pernah dapat buat final malaysia cup yang akan cakap yang bukan-bukan dan merepek.

George Bush said...

Bro, dahsyat la lu,

Gua setuju dengan lu bro,

Ingat, tiada siapa yang lebih besar daripada FAM dan FAM tiada tempat untuk manusia berkepentingan peribadi!

Satu lagi, sesiapa saja dalam FAM harus berani terima kecaman, teguran dan kutukan, kalau tidak BOLEH BELAH!

George Bush
Malaysia

Sultan Mohd Alipitchay said...

Halo brother

Mamak mamak jangan sebut ya, wakil persatuan ref mamak kita ada satu malaysia, dari Perlis sampai Sabah, Yang aktif, pencen dan aktif sebagai MI, pegawai, comittee dan penonton pun ada juga.
Satu kali sound, lu orang susah, kita boleh buat cara lembut, keras atau halus.
Lembut warning saja la, keras sikit , kita angkat loyar kasi saman suma, lagi keras panggil geng mamak, lu main bola kalu saya cakap sama Ishak kunjoo. Baru lu tahu keraskah lembut
halus, lu orang mana-mana kedai mamak masuk, makan kah minum kah, gerenti kena mandram, kita boleh bikin lu tak bleh tidur tada minum teh tarik, kita boleh bikin minum ka makan saja cirit 3 hari.Belakang baik saja masuk lagi kedai, lagi satu kali kena.
Mau cerita, cerita baik-baik lah, apa pasal cerita saya punya abang malaka punya worang tada bacha punya orang, kepala dua lagi,
Satu dunia angkat itu repri baru mati punya lu ingat melayu kah.
Kita worang tada marah melayukah, yindia kah, cinakah, yibankah, kadazankah, banggali kah. Lu apasal cakap pasal mamak. Lu ingat mamak bodoh kah? Kita punya bank negara dulu punya boss sama skrang punya asisten mintiri wang, mamak juga apa.
Itu naim mamak apa salah, dia sikit besar ada cakap lah, Ada salah kah dia cakap? Dia lagi brani taroh dia pumya nama, Sikit ada yek lah.itu jugak
Depan FAM kita punya kedai pun ada. Suma FAM punya worang sana minum jugak. Suma crita kita ada rekod cctv,Kita tak mau kasi kondem sapa-sapa, lu mau tolong kalu, kasi idea baik-baiklah,
Wokay, siapa idea baik boleh kasi kita punya repri suma jadi bagus, kita boleh kasi free nasi briyani kah nasi kandar kah ini macam.
Wokay, tamau gaduh ah

Sultan Mohd Alipitchay
Prai, Penang

referee final said...

DEY SAMAD PITCHAY, LU JANGAN TEMBERANG, ITU HARI NAIM BIKIN FINAL BUKAN ITU DIA PUNYA TEACHER KASI LA. LU ORG SUMA SAMA. AUTA JUGA.

DIA DAPAT, KERANA GENG MAMAK SUDAH SILAP MAU KASI ITU ARUAH NAZRI BIKIN ITU SPEECH TAPI SUDAH SALAH SEBUT NAMA NAIM.

ITU NAIM, APA LAGI SUDAH AMBIL KESEMPATAN, ITU CHIF POLIS KUALA LUMPUR PUN ADA, ITU JAM SEKTERI. INI MAMAK NAIM SUDAH ANGKAT SAMA ITU REFEREE KOMITI DAN SEMUA ORANG DLM SANA ADA KETAWA JUGA BILA DENGAR DIA PUNYA SPEECH.

DALAM DIA PUNYA SPEECH DIA ADA MINTAK MAU BUAT FINAL JUGA SEBAB DIA TAK ADA PELUANG MAU JADI FIFA REFEREE.

MAMAK NAIM, LU BILA MAU JADI MI?


referee final
s. vellu cup

S. Segaran Batu caves said...

Ayoyo sultan mohd alipitchay... jgn itu mcm la macha. Kici punya cerita, lu belakang mau hati panas ka? Aiseyman... dia worang mau kasi happy saja la macha.

Naim sangkaran nair ka, melaka punya bacha ka, engko worang toksah paduli yini kici punya story. Lu worang punya dikat saya mau kasi tau, baik-baik baca kalu, lu musti nampak yitu dua wekor burung sudah kina hantam, sama satu batu juga. Understand ka ali pitchay?

Man Siam, Canglun said...

Ka hadapan sdr Rizal, Khawari dan kroni-kroni hangpa berdua.

Saja aku dok hantaq surat layang ni... Aku dok perati hangpa bedua kalut dok kata FAM ada kronisme. Nun tokwan aku kat tokai, puas pi tanya anak manakan dia, apa menatang kroni tu?

Hangpa pun satu, nak tulih pun, pakeii la ayat yg suma orang bulih bagi paham.

Aku nak habaq kat hangpa. Tak payah la hangpa dok kalut canang satu malaya lagu tu.

Hangpa tuduh MC tak bertauliah la... itu la... Ini la... Itu bukan tak bertauliah namanya khawari.Itu kesinambungan hat lama-lama punya.

Hang try pi tengok balik kes pengadil takdak lesen piala Bardhan tahun lepaih... hang dah lopa ka? Lagu tu tak bertauliah jugak kan.

Masa Malaysia maing dengan Chelsea pun ada kes orang tak bertauliah. So apa nak hairan.

hang ingat dak, apa nama satu rancangan Tv tu, kalut dok kata ada wartawan tak bertauliah pi duduk kat kerusi wartawan. Hang ingat lagi dak?

Ala hangpa ni, itu pun tak tau. Tu ha artis hat muka dia bukan main cun lagi tu. Aku pun bekenan jugak kat artis tu dolu. La ni dakdah. Tak bait... dia bini orang dah aihhh.

Di satu negeri pantai timur ada juga kes orang tak bertauliah. Ada penonton hat tak bertauliah. Depa ni masuk pakai tiket palsu. Hat tu pun kira tak bertauliah jugak. Tak begitu khawari?

satu negeri di utara ni, ball boys tak bertauliah pun ada Rizal. Malaun-malaun tu pi masuk stadium lepas asar. Menyamar lagak budak ball boys. Satgi, hat jaga stadium pi cekop depa.

Hat kroni-kroni team A habaq si mangkok rodzali tu dah jadi drebar bas FAM pun kira tak bertauliah gak. Malaun tu mana ada lesen B full? PSV pun habok pon takdak. So lagu mana dia bulih pi bawak bas?

So lagu ni la Rizal, Khawari dan mangkok-mangkok hayun penulis upahan hangpa.... hangpa toksah dok kalut la pi kacau FAM dan dok kata kunun FAM suka benda-benda hat tak bertauliah. Tu dah jadi makanan depa dah.

Usop Burger said...

Pirahhhh la lu Anthony Das. Lu punya translation auta punya. Itu rajoo punya kes takdak kena mengena.

Satu kali lagi lu klengtong, siap lu kena culik nanti. Tunggu ha tambi...

Melati desa said...

Pengadil haram, MC haram... Penonton haram, wartawan haram, Lepas ni apa pulak agaknya?

Anonymous said...

dah committee yang ada semua takdak telor dan kayu nak buat lagu mana?

Anonymous said...

Citttt committee pun kena? padan muka.

Mael kerbau said...

Amboi man siam... bulih tahan hang punya gatai na? Merenyam gak hang.

Apa-apa pun, gua salute kat lu sebab bagi sikit info

BALLILA said...

Rizal

It seems that many of the contributors are intellectually challenged. No wonder there seems to be allegations of inferior quality.
I think it is not a far call for FAM to insist on a certain level of academic qualification as a minimum requirement for aspiring national referees and an aptitude test would also be handy. Resumes and characters references could also be included as a prerequisite before the candidates are vetted and shortlisted before finally being registered and trained to officiate at national levels.
Judging by their comments and tendency to wash their dirty linen in public it is clear that something is wanting.
i read with interest the many comments urging unity, tack,wisdom,and restrain. (Refer: naim nair,paying spectator, Kong.k Kuat, Sultan Alipitchey just to mention a few).
Alas they seem fall on deaf ears.
Lucky for us that there still seem to be some people who are able to use their God given Grey matter and provide some kind of intelligible discourse.

"FOR THE GOOD OF THE GAME"

Regards

BALLILA SPECIAL
Kemuning 7

Anonymous said...

Excellent. Now that the refs have displayed some pride and standards...they just have to transmit it back to the other sections of FAM...including the current national teams...then surely our rankings will move up again.


For the Game. For the World.

K. Pandian said...

mr Balilla,

lu sama naim sangkaran nair serupa adik abang juga. kapla dua punya worang. manyak pandeei cari makan punya worang.

lately, yini football punya dalam sudah manyak turuk. hari-hari mau lawan jugak. sana one team kasi hantam kow-kow punya... lagi one team serupa tarak malu punya worang... malyu cakap tarak maruah punya worang...bikin sardin cap ayam punya muka.

Insan kerdil yang insaf said...

Susah nak jumpa manusia seikhlas Allahyarham Nazri bin Abdullah.

Pun susah juga nak jumpa manusia yang sanggup dan tergamak memburuk-burukkan Allahyarham, apabila arwah sudah tiada bersama-sama kita.

Manusia jenis apakah anda? Layakkan anda dipanggil manusia?

Bertaubatlah wahai umat Muhammad. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa anda.

Anonymous said...

Astaqfirulllah....

mengapa tergamak buat macam tu? kalau betul dakwaan tu, pihak terbabit perlu bertaubat sebelum terlambat.

Sompharn, Utan Aji said...

kapada pihak FAM:-

HARAP TUAN SIASAT MENGAPA REFERI
PIALA PRESIDEN PERLAWANAN PULAU PINANG LAWAN PERLIS PADA 18 JANUARI 2009 ADALAH REFERI PULAU PINANG. SILA JELASKAN SEGARA.

Anti-hipokrit said...

Manusia yang suka bermuka muka, hipokrit dan ego hanya layak berkawan dengan berok.

FUTSAL PERLIS said...

SIASAT JUGA MENGAPA LEPRI PIALA PRESIDEN JOHOR LAWAN PERLIS PADA 12 fEB.2009 MAMAT DARI JOHOR?

Peminat fara fauzana said...

hang pun BOLEH BLAH rizal. dah banyak kali hang dok ulang benda yang sama. tapi org yang hang suruh blah tu buat muka sardin cap tomato jer.

Buat perabis beras je hang tulis. Tak payah la buang masa rizal.

Kepada Chin Ann, you tak payah cakap pasal prosedur la Dato'. kalau orang bawah dato ikut prosedur, tak timbul la kes MC haram dato'.

bujang senang Miri said...

Dato Chin Ann,

kalau dato' sendiri naib pengerusi J/K pengadil tidak tahu menahu tentang hal tu, apa cerita dato?
Tak kan unit pengadil tak inform dato'. tak bawak dlm meeting ka dato?

dato jugak ahli majlis FAm kan? tak kan dato' main suma tak tau jer. kena ambil tahu la dato'!!!

hati panas said...

Dato' Chin ann,

dato' kena tegas dalam hal ni. Orang yang bermuka-muka dan suka berbohong untuk menegakkan benang yang basah tak layak ada di FAM dato.

satu lagi dato, kita jangan ingat kita ni bagus sangat dan perfect sangat. kalau bercakap dgn orang pun kena hormatlah dato.... jgn layan orang mcm bebudak sekolah.

Bob Sg. Besi said...

Rizal, Khawari dan penulis upahan hangpa,

hangpa menyalak la pagi sampai petang. Buat letih hangpa je. Orang
yang hampa kenen dok lagu tu jugak. Langsung tak goyang.

Lagi satu mai nak habaq kat hangpa, dalam sehari dua ni, mai sorang lagi askar akan masuk FAM dok ganti malaun Rodzali tu.

La ni sapa handal. hang rizal? khawari or hamlau upahan hangpa?
Cuba habaq mai.

Anak Dugong said...

dengar cite, rodzali dah serah diri. dia dah akan dibuang daerah, sekrg ditahan di mindif.

kita tengok esok, rodzali kerja ke tidak?

siapa yang boleh pastikan cite ini.


anak dugong

Skot Tua said...

SKOT, MARILAH KIRA MERAIKAN HARI KEMENANGAN BOS KITA.

JANGAN LUPA BAWA APA YANG PATUT, PISANG, KURMA, DURIAN UNTUK KENDURI.

SKOTTTTTTTT, SKOT SEDIA


Skot Tua

Veteran Johor said...

Sebagai orang lama, izinkan saya mengambil peluang ini meluahkan rasa hati saya.

Apa yang saya nampak, kelam kabut ini berlaku kerana mereka yang dipertanggungjawab tidak melaksanakan polisi yang telah digariskan oleh JK Pengadil kalau ianya tidak berganjak dari zaman saya menjadi pengadil.

semua polisi dimaklumkan kepada semua pengadil dan semua terlibat tanpa mengambil kira warna, agama dan bangsa.

tapi sekarang ini, jadi sebaliknya.

sebagai renungan dan nasihat, buatlah kerja yang dipertanggungjawabkan mengikut garis panduan dan mengikut keputusan JK Pengadil. Nescaya semua pihak akan berpuashati.


Veteran Johor

Jejaka Tampan said...

FAM ni ibarat salah sebuah syarikat pengeluar kereta. Produk bukan tak bagus, bagus jugak...
Tapi yang buat spoil vendor-vendor
dia yang supply barang hampeh.

Bila kereta baru, yang tak sampai setahun dah jahanam itu ini, patah itu ini, lerai itu ini, maka Yang dapat nama kotor syarikat pengeluar tu la.

FAM lagu tu jugak. Dato' Azzudin dah cuba sebaik mungkin nak penaik FAM, tapi dapat pegawai yang ego, hampeh dan buat muka sadin cap tometo.

Sian Dato' Azzuddin lintang pukang tepis kiri kanan nak defend pegawai dia.

macam ni la Dato' senang citer.... kalau dah melampau sangat pegawai dato' tu, suruh la dia angkat kaki habis citer. Buat apa dato' nak pening-pening kepala....

kalau dato'nak tunggu hamlau tu keluar sendiri, dato' silap la.
Dato' pun tak sedar selama ni dato' asek kena temberang je dengan cinabeng tu.

Lagi satu tok.... tok boleh nilai perangai dia. Pernah tak dia ngaku salah depan tok?

Last sekali tok, cuba tok fikir baik-baik, mengapa ramai sangat yang mengadu kat tok tentang pe'el ego dia tu?

Ok la tok.... tok pikirlah sendiri dan buat keputusan yang sebaik mungkin.

orang lama jengka said...

Mungkin betul juga apa yang diperkatakan veteran Johor. Sepatutnya apa yang telah diputuskan oleh jawatankuasa pengadil perlulah dilaksanakan.

jawatankuasa pengadil merupakan pembuat dasar manakala unit pengadil bertanggungjawab untuk merealisasikan apa yang telah diputuskan.

Warga Emas Alor gajah said...

Mintak maaf bebanyak la veteran johor.... kirim salam je la kalau nak ikut polisi yang dibuat JK pengadil.

Apa klas JK tu? Budak mentah yang angkat bendera pun jatuh ke tanah.

Din PI said...

veteran johor & orang lama jengka,

saya nak carutkan pakcik berdua tak sampai hati pulak sebab pakcik orang tua. sejahat jahat saya pun, orang tua saya tetap hormat.

Pacik tak tau keadaan sebenar... bukan jer keputusan committee yang diabaikan, tapi yang lebih teruk nama baik AJK diburuk-burukkan. Di reka cerita yang bukan-bukan supaya orang benci kat AJK.

Saya malas la nak cakap banyak. Nama arwah Nazri yang dah takdak pun sanggup dipergunakan. Apa jenis org mcm ni ya pacik?

tu yang awai awai tadi saya mcm nak mencarut jer. Maap pacik ek...

Anonymous said...

ada desas desus mengatakan AJK sering diperlekehkan kerana masih budak-budak sedangkan org di FAM merupakan MC terbaik Asia dan diikhtiraf di seluruh pelusuk dunia termasuk khutub utara

KONG K KUAT said...

Lu worang suma baling batu summunyi tangan la, berani kalu suma brintilah, satu tempat makan kalu tada bagus cari lain tempat cari lah,
Lagi ada olang tembak kambing kena lumbu ini macam lah
Olang suku sama lu lu diam-diam saja, kasi sama dialah, apa takut, manyak senang punya

manyak kuat munyi tapi itu FAM panggil kalu lu orang MARANGKAK PIGI, tau kah? "MARANGKAK PIGI"!
Mau saya tunjuk kah MARANGKAK PIGI?

Itu towkay manyak bagut punya, saya picaya sama dia, ini cilita boleh kasi salasai punya, sapa salah kah butut kah nanti boleh tau punya.

Nanti ada senang kalu saya cilita itu burung punya cirita, worang tua atas bukit duduk punya. Ada dengarkah itu cilita?
Senang cakap "SUMA DALAM TANGAN LU ORANG JUGA"

Maaf ah, saya punya bahasa ada sikit tada baguslah, itu pasar punya bahasa

KONG K KUAT said...

Lu worang suma baling batu summunyi tangan la, berani kalu suma brintilah, satu tempat makan kalu tada bagus cari lain tempat cari lah,
Lagi ada olang tembak kambing kena lumbu ini macam lah
Olang suku sama lu lu diam-diam saja, kasi sama dialah, apa takut, manyak senang punya

manyak kuat munyi tapi itu FAM panggil kalu lu orang MARANGKAK PIGI, tau kah? "MARANGKAK PIGI"!
Mau saya tunjuk kah MARANGKAK PIGI?

Itu towkay manyak bagut punya, saya picaya sama dia, ini cilita boleh kasi salasai punya, sapa salah kah butut kah nanti boleh tau punya.

Nanti ada senang kalu saya cilita itu burung punya cirita, worang tua atas bukit duduk punya. Ada dengarkah itu cilita?
Senang cakap "SUMA DALAM TANGAN LU ORANG JUGA"

Maaf ah, saya punya bahasa ada sikit tada baguslah, itu pasar punya bahasa

Anonymous said...

nilai la sendiri kalau dah nama orang mati pun sanggup dipergunakan.

Anonymous said...

perangai mcm jembalang tanah susah nak terima kritikan atau teguran.
Anggap diri tu suma betul.

Siew Lai Guan said...

woi kong k kuat,
lu apa celite? wa talak paham la.
lu cilite silopa makan samsu punya olang. cinabeng lu.

Lu ada tau ka itu football punya olang hali-hali ada lawan. Haiya silopa itu kapal singh lawan itu amno punya olang la...

wa tatak elan la...... itu olang football punya officer memang itu mcm la. lain olang suma talak butut, sendili juga ada bagut.

tapi ha.... lu olang musti mau ingat. itu olang sudah toa. maybe dia ada sikit mental problem la. Lu olang tamo simpan hati lalam. Lu olang mikin kilija baik baik sulah.... kasi itu kita punya lepili ada bagut punya.

lawan sini lawan sana talak baik la. satu negili mali pun mau lawan ka? haiya

Anonymous said...

Wahai Peminat dan Pengkritik sekelian.....

Sekiranya anda mempunyai idea yang terbaik untuk meningkatkan mutu pengadilan di Malaysia, silalah beri sumbangan idea dan tenaga anda kepada unit pengadil tidak kira di peringkat daerah, negeri dan juga kepada FAM sendiri.

Jangan hanya tahu mengkritik sahaja tapi di mana sumbangan anda sebagai pencinta sukan bola sepak....????

Apa yang kita mahu selepas ini ialah ramai lagi pengadil bertaraf FIFA menggantikan yang sedia ada antaranya Subkhiddin, Rosdi, Krishnan, Nafez, Sabri, Saadon, Idzha, Azman, Hanif, Kamil, Badrul, Nazrul, Siva, Rita & Widiya.

Kepada yang dikritik jangan ambil hati kerana yang mengkritik anda tidak mempunyai jiwa dan naluri dalam keluarga pengadil... Teruskan usaha anda untuk meningkatkan pengadil di Malaysia agar nama Malaysia akan harum di kejohanan Piala Dunia sebagai PENGADIL......

Kepada yang mengkritik masuklah di dalam keluarga pengadil dan anda akan tahu betapa bahagia dan harmoninya silaturrahim yang telah diterapkan.....

Kepada seluruh keluarga pengadil marilah kita bersatu dan jangan kita berpecah belah demi maruah dan martabat keluarga pengadil...

REFEREE MALAYSIA...

Nyah Cun said...

Sudah sudah la tu bang. Buat apa kaitkan dengan org yang dah takde.
cubit abg ni baru tau.... nyampah... auwwwww

abg jgn la cepat hot. meh i pujuk u nak bang? ermmm geli dengan abg ni. auwwwww...

Wan Hafizi said...

Elo pakcik Din PI,

kalau pakcik nak carut... carutkan je. Pakcik tunjuk anu pakcik depan dia pun ok. No problem punya!

Org ego yang sanggup guna nama orang yang dah tiada, tak boleh bagi muka pakcik. Tu bukan manusia namanya... tapi jembalang tanah!

Kalau pakcik berani, pakcik pi ambek sarang kerengga ke... sarang tebuan ke...sarang penyengat ke.... pastu pakcik pi libas kat muka dia yang 24 jam mcm tempenyek tu.

PAYING SPECTATOR said...

People

Please leave the dead alone. It is unfair to quote them, They cannot defend themselves. Let them rest in peace.

let me tell u , by just attending one course, doesn't qualify you to comment on referees.

By just being a referee alone, doesn't qualify you to comment on others.

By being the person in charge, doesn't qualify you to do as you please.

FOR THE GOOD OF THE GAME

PAYING SPECTATOR
Cambridge

Pengadil Terkejut said...

Baca berita Harian hari ni (dalam online punya tak de)

Ketua unit pengadil FAM kata, Jawatankuasa pengadil tak bagi kerjasama pada dia. Ini bermakna JK berkenaan tidak menjalankan tugas seperti yang damanahkan oleh Tuanku Presiden.

Dengan lain perkataan, JK Pengadil tidak mematuhi titah Ke Bawah DYMM Tuanku supaya bekerjasama untuk kebaikan seluruh keluarga pengadil FAM.

Untuk makluman semua, JK Pengadil FAM adalah dipilih dan dilantik oleh tuanku Presiden. Keanggotaannya adalah seperti berikut:

Pengerusi: Allahyarham Mohd. NAzri bin Abdullah
Timb. Pengerusi: Dato' Soh Chin Ann
Ahli: Hj. Che Mud Hj. Che Mamat
Encik Nik Ahmad Hj. Yaakub
Hj. Kassim Kair Bacha
Encik Mohmad Adnan Jamil
Dato' Azzudin Ahmad (ex officio)

Saya dapat merumuskan, kenyataan Ketua Jabatan Pengadil FAM itu seolah-olah menggambarkan bahawa, langkah Tuanku Presiden melantik KETUJUH-TUJUH INDIVIDU di atas adalah tidak tepat, sia-sia dan tidak mendatangkan faedah.

KONG K KUAT said...

Siew Lai Guan

Lu orang pompuan tamau campur olang jantan punya hal la. Saya ini macam tua pun lu tata holamat.
pompuan rumah duduk masak kah cuci kain ka ini macam la.
Lu mau campur kalu jadi pompuan punya lefeli.
Mau cari makan kalu tada pandai boleh cuci lambut kah bikin bajukah kerja masat kah lu suka la. kalu tableh tiam tiam duduk la.
Lu nama sapa taroh, papa taroh kah ama taroh? Papa taroh bukan? Ama tiam tiam duduk bukan. Ini macam bagut mah.
Lu bahasa pun srupa saya jugak, market punya bahasa.
Tiam tiam ah,

Anonymous said...

Insan kerdil yang insaf said...

Susah nak jumpa manusia seikhlas Allahyarham Nazri bin Abdullah.

Pun susah juga nak jumpa manusia yang sanggup dan tergamak memburuk-burukkan Allahyarham, apabila arwah sudah tiada bersama-sama kita.

Manusia jenis apakah anda? Layakkan anda dipanggil manusia?

Bertaubatlah wahai umat Muhammad. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa anda.

February 16, 2009 8:11 PM

Anonymous said...

KEPADA EDITOR BERITA hARIAN,

MOHON KERJASAMA TUAN UNTUK MEMASUKKAN ARTIKEL BERKENAAN DLM WWW.BHARIAN.COM.MY SEGERA.

SEMOGA SELURUH RAKYAT MALAYSIA YANG CINTAKAN BOLASEPAK AKAN MEMBELI BERITA HARIAN.

HIDUP BERITA HARIAN.

SINGH IS KING said...

Hallo My Friend

You see, there is always what you call "Doing the right thing and Doing things Right".
I think the Towkay must look at the situation like that lah.
Was the person in charge "Doing the right thing"?
Everybody and the newspapers are telling that he is not "Doing things right"?
What I am trying to say is, sometimes some things do not need to follow procedures coz the end justifies the means.
But most things must follow procedures so nobody will feel that something is wrong and our actions will not be questioned.
Whatever it is, I hope all these people know, at the end of the day, "The Team" - (referee and players and officials) is important, good football is the goal,not individuals, ego and personal fame and fortune.

FAIR PLAY

JUSBEER SINGH GREWALL
Buntong, Ipoh

Tok Siak said...

12 BARISAN MANUSIA.. MENUJU KE AKHIRAT:-

barisan pertama : di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki. keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah swt :'mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka.mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat'.firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari
(memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku) , itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka'

seruling bamboo said...

Apakah FAM sekarang ini bersikap terbuka dan tiada halangan untuk membenarkan kakitangannya yang dibayar gaji oleh FAM membuat kenyataan akhbar?

Jika benar, ini satu langkah berani FAM!

kusut masai said...

Sebelum ni SU PAhang FA dan SU Terengganu FA pernah diberi surat tunjuk sebab kerana memberi kenyataan kepada akhbar. Itu kes bantai sekretariat.

Kalau kes bantai orang mati dan belasah AJK (termasuk ex officio) macam mana cerita?

Bukankah semua pelantikan AJK ni dibuat oleh Tuanku Presiden? Ini boleh kira kes menghina Raja-Raja melayu jugak ni.

Timbalan-Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden, dan Ahli-Ahli Majlis FAM kenalah ambil tahu sikit. Jangan main lepas tangan je. Kesian kawan-kawan u all kena belasah oleh staff yang dibayar gaji oleh FAM. Kawan-kawan u all tu volunteer macam u all jugak. Tak dibayar sesen pun... Hargailah sumbangan mereka!!

Apa rasa kalau ada ahli keluarga u all yang dah pergi menemui Yang Maha Esa tiba-tiba teruk kena bantai?

Fox Forty said...

wah hebatnya dunia bola sepak malaysia.

buat pertama kali dalam sejarah, seorang pekerja bergaji selain SUA memberi kenyataan pembelaan diri kepada media.

semua fa negeri, jom kita tanya dia dah dapat surat tunjuk sebab ke belum?

kalau belum, kita kena tolong buatkan dan suruh orang yang berkenaan tinggalkan dengan seberapa segera yang mungkin bagi mengelak perkara ini berpanjangan.

saya percaya, dengan peninggalan spesis yang sedemikian rupa ada hikmah di sebalinya.


Fox Forty

Sharif Dol said...

khabarnya,

bekas x national player yang berjumpa menteri juga ada yang dah kena surat tunjuk sebab?

sapa-sapa yang berkenaan sila serah diri untuk pengesahan berita ini.

Sharif Dol
Samseng Kg Dusun

Riznal said...

rizal,
monitor your feedbacks la bro..entah apa2 dah jadi ni. looks like the same few ppl leaving comments under kononnya different names.

Anonymous said...

Tak tau mcmne aku tiba di sini. Tetapi bila aku baca in Ahamd Rizal teringat aku pasal semua kisah Labu Labi - bangan betul!!!

Yang lain semua tu...aku kenal Cikgu Naim lebih 30 tahun dan kritikan kamu memang tak boleh lekat.

Kamu semua cakap besar boleh terima teguran tapi bila jentik sikit sudah nangis.

Lastly 'loose cannon' means:
1. One that is uncontrolled and therefore poses danger
2. An unpredictable person or thing, liable to cause damage if not kept in check by others

So you see, by the name of your blog...you already know that you're not truly sane...your comments/opinions are uncontrolled/unpredictable.

Lain kali kalau nak bagi nama blog...check dulu pakai kamus mat salleh...

HR Tambak Puteri said...

Bob Sg. Besi. Macam mana hang tau ada askar nak masuk FAM. Hang ni mesti kerja kat FAM atau buat khemah kat sana. Kalau tak, tak kan hang tau apa yang akan berlaku. Askar yang nak masuk tu bakal jadi drebar atau tukang kebun?

Anonymous said...

lepri bola,
dulu masa dato george takde problem, kalau ada pung boleh settle, sekarang ada banyak masalah kenapa? bagi saya lah secara jujurnya, masalah wujud kerana perlantikan untuk sesuatu jawatan dalam FAM tak mengikut kelayakan, tetapi mengikut 1. perkauman. 2.kawan/kroni 3.nak buat duit. dulu terdapat nama nama hebat dalam referes board, pak zainal, pak mail, O.omar, Steve,doktor,kathiravale,jeneral. referee plak pak mail,kathiravale dalam zaman dia, zaman doktor plak pak wan rashid, mejar kamarudin, zaman nazri plak nay,seela,ada pihak yang bertungkus lumus ingin menyertai board supaya beliau dapat mempertahankan penyertaan sesuatu kaum, zaman dulu tiada perkauman kerana hanya kualiti, kualiti datang dari mana usaha sendiri apabila orang orang ini berjaya dia akan pastikan mencungkil bakat yang lebih kualiti, tetapi sekarang tengoklah banyak masalah..tolonglah kita jangan tengok oang tengok siapa yang berkualiti naikkan dia tak kira sapa, sambil kita sama sama berjaya kita juga boleh pastikan perpaduan antara kaum dapat diteruskan pasal kita tak tahu bila hari nak kiamat, nanti kena jawab ngan tuhan woi.........tq