Saturday, February 14, 2009

Jatuh lagi, tapi lupakanlah ranking!

Utusan Malaysia hari ini melaporkan kedudukan terkini pasukan kebangsaan dalam senarai ranking FIFA di sini tetapi kalangan penggiat bola sepak menggesa agar ia tidak dijadikan ukuran, di sini. Dalam rancangan Wisel Penamat di TV1 tidak lama dahulu, aku menganggap senarai FIFA bukan kayu pengukur sebenar.

11 comments:

utusanLFC said...

Kalau bukan kayu pengukur tepat, apa lagi kayu pengukur nak pakai? Nak pakai ASEAN level? halo... 4 negara komunis/ sosialis pun boleh ganyang kita senang-senang. Belum kira Siam dgan Singapore. Indonesia... ya rabi!
Macam ni lah - kalau semua standard antarabangsa kau tanak pakai, maka elok saja kita ukur keupayaan skuad nasional ikut sedap rasa. Kalau hari-hari dia boleh kalahkan Papua New Guinea, Fiji, Mauritius, Sri Lanka... letak lah status kita WORLD... lepas tu, bila compete dengan superpower kat ASEAN level, kita tutup TV, jangan baca backpage stories. Letih. Bila kalah, coach kena sacked. Walhal, cancer yang melanda bermula dari atas bawah. Apasal kat team sahaja?

kajang-today said...

memang kayu pengukur tak tepat sbb ranking M'sia patut lg rendah dari yg disiarkan.
As long as xde drastic action, forget about our football. Nanti kau jd seperti anjing menyalak bukit.
Elok kau tulis pasal Ligue 1, bolehlah kau heboh psl Karim Benz.

coretan_khalayak said...

siapa berani kata kat bola Malaysia ranking FIFA dak penting -

jangan dibuat main, yang "maksum" kat Malaysia ni Khairy Jamaluddin dalam rembau.net tekankan ranking la paling penting,
lepas ni KJ akan naikkan ranking Malaysia jangan takut--
budak Oxford mesti tau , buat macam Merdeka Cup Tournament 2008
tapi tahun ni buat awal sikit kalau boleh buat mengejut hujung bulan Februari ni ke jemput team yang macam utusanLFC cadangkan kalau juara nanti boleh buat modal Perhimpunan UMNO nak dekat dah ni , menang Ketua Pemuda - KJ jadi Menteri Belia & Sukan , maka bertambah bebal lagi sukan keseluruhannya kat Malaysia ni...- hangpa a'agak kenapa Bola Malaysia semua nak letak bawah Kementerian Belia & Sukan lepas ni....

kerana kebebalan & kebongkakan pengurusan FAM
Kelab Bola Sepak Duli Pengiran Muda Mahkota Brunei (DPMM FC) dah join Liga Singapura (Liga S)


Buat KJ dan semua yang "Setia-kat-WANG" teruskan buatla apa yang patut untuk negara Malaysia ni - semoga diberkati perjalanan hidup tuan-tuan.

antirembau said...

kalau dah teruk tu..terimalah hakikat. dr dulu dah den kabarkan...budak rombau tu mengabihkan boreh yo...

lotak la jawatan warih...jangan ekau jd bangang pogang jawatan yang ekau tak tahu buek kojo do...macam kaldai jadinyo nanti...

jadi la gentleman sikit ni ha...tak payah tunggu orang do...ekau lotakkan ajo...abih citor...

Bekas Pengurus said...

Ranking akan jatuh lagi jika jurulatih kebangsaan yang baru tidak dilantik dengan segera kerana kita tiada game diperingkat antarabangsa tak kira le friendly ke official game ke.

Nak buat surat notis sathia pun dia orang hantar bawah pokok untuk taip, sebab tu notis dia belum dapat. Lemah, lembab, lembik, negatif, tidak proaktif, pasif macam nak maju

ha ha ha

majulah sukan untuk negara

bekas pengurus

KakiBola said...

salam to Rizal and yang lain,
laporan yang disiarkan oleh utusan tu rasanya tersalah tafsir atau penjelasan hasil dari temuramah yang dibuat. kakibola menekankan supaya jangan difokuskan sangat tentang ranking tu. kalau mereka asyik tumpu kepada angka rangking, maka kerja tak jalan. as for that, dieorang mesti mula jalankan kerja untuk memperkemaskan dan mengukuhkan lagi persiapan untuk memulihkan bolasepak negara. kalau kerja yang baik dah take off, kakibola yakin ranking mampu dipertingkatkan. bagi peminat, kita tumpu pada ranking tapi pada yang nak buat kerja, start doing their job otherwise ranking will drop further. kalau yang diamanahkan buat kerja pun asyik sibuk dok cakap pasal ranking, bila kerja nak jalan?
tentang pemain import tu, kakibola menekankan aspek mewarganegarakan pemain luar untuk memantapkan pasukan kebangsaan kita. i share the same idea as you Rizal. we are talking about the 'technology' and we must have the right approach untuk get the people to talk positively about our football. once dah ada result, people will start talking positively about the game. then we must follow up with our long term development - our full Malaysian. wallahualam

ADEN TAMPIN said...

ADEN NAK BORIKAN PANDANGAN

KALAU KITO NAK BISING-BISING SAMPAI KIAMAT PUN TAK DAPEK NAK BORUBAH

ADFEN SETUJU KOKOBALAN DALAM FAM KUEK SANGAT LANGSUN TAK NAK DONGAR ORG PUNYO PANDANGAN.

DEN RASO BAIK SEMUA LOTAK JAWATAN BIAR KIOTA BUEK YANG BARU LAK KALU SUSAH SANGAT KITA TUBUHKAN FAM2 SONANG CERITA

MAHATHIR PUN DULU BOLEH BUEK UMNO BARU

SAMA SAMA LA KITA PIKIRKAN

Anonymous said...

x yah pakai kayu pengukur...pakai timbang jer.....heheh senang sikit nak kira.......hahahhaa...idup kayu pengukur

coretan_khalayak said...

hari tu ada live Liga Malaysia Johor FC lawan Perak , ramai penonton yang dtg stadium , berita pun tunjuk stadium sekarang makin ramai penonton yg tgk Liga Malaysia ni.

Bagus la Malaysia kalah 5-0 hari tu peminat tersedar sikit kita ada liga sendiri rupanya..

Permulaan yang bagus , penonton ramai - tiket banyak jual - duit pun banyak - harapnya tiada lagi la berita pemain tak dapat gaji , EPF tak carum...

Kita tau FAM tak buat apapun peminat ni datang sebab memang dia sokong team tu..

Buat yang control FAM kita tau media hang yang control :) kalau boleh manipulate 100% masa pilihanraya , kenapa tak guna media naikkan Liga Malaysia ni..
Sampai la ni , nak cari nama semua player yg mewakili setiap pasukan dalam Liga M memang tak jumpa..
tapi kalau yang untuk Premier League kereta apa player depa pakai pun kita boleh tau,

kalau ada yang teringat hari tu bila tanya FAM pasal nak buat liga Futsal dengan pantas KJ cakap perlu 10 juta untuk Liga Futsal, tapi kalau tengok sambutan futsal yang Metro buat ( sebelum ni mana ada FAM - tahun ni pulak FAM menempel nama ) rasanya masa mula Metro tak mula dengan 10 juta pun, sambutan tetap hebat - tak pelik kalau venue kat Utara team dari Selatan pun boleh datang - menang bukan 100ribu pun tapi sebab minat punya pasal..:)

buat wartawan media ( aku tau hangpa ada yang sampai sini) "arus perdana" buat kerja sikitla, takkan nak tunggu "harakah" & "Suara Keadilan" yang kasi info pasal Liga-M ni, depa buat , tak buleh dapat apa pun- kalau hangpa buat nanti KJ buleh la nampak kerja hangpa sikit..:)

Bola Malaysia boleh bangun lepas ni -- Malaysia Boleh !!

Red Devil Kola Perlis said...

Ishhh...We cannot just ignore the FIFA ranking...we have to be realistic...if the team keep on losing surely the ranking will drop. Solution...simple...dont give lame excuses and keep on winning..then ranking will improve...if not susah la....takkan FIFA nak tipu kot

myvi 3329 said...

mmm apa kata kita lupakan football ... takpun ban football or we use kayu pengukur makmal. :>