Sunday, February 1, 2009

Siapa yang tidak patriotik?

Sila klik laporan Mingguan Malaysia di sini dan renung-renungkanlah. Aku setuju dengan kata-kata mereka. Masih ramai di kalangan pemain Malaysia yang sanggup dan berani menyarung jersi kuning hitam biarpun dimaki hamun! Namun ada juga yang baru setahun jagung tetapi berlagak macam dia Claude Makelele!

Aku patriotik. Biarpun aku menghafal senarai pemain Perancis dari bangku sekolah, aku masih menghafal senarai kesebelasan pemain negara dari zaman 60-an, 70-an, 80-an, 90-an dan sehingga kini!

Kalian bagaimana?

11 comments:

Anonymous said...

Bro rizal,

heloo....perli gua nampak, macam gua.. bro walaupun taklah seratus persen gua ingat tapi gua cuba susun ikut nombor jersey dan posisi

1. R. Arumugam

2. Jamal Nasir
3. Soh Chin Aun (Capt)
4. Zulkifli Hamzah

5. Santokh Singh
6. Shukor Salleh
7. Abdah Alif

8. Bakri Ibni
9. James Wong
10. Mokhtar Dahari
11. Abdullah Ali

Coach: Karl Heinz Weigang

Reserve

22. Ong Yu Tiang
23. Mohd Yassin (birthday dia Feb,1 hari ni)
12. Khalid Ali

yang lain tu gua tak berapa ingat bro....

So macam mana betul ke susunan gua tu.....


Gua sepupu Jack

Batu_api said...

zulkifli hamzah striker bukan defender la... NO. 4 yahya jusoh la.

23 mohd. yasin sapa dia tu? tak penah dengar nama. Yasin mohd. nor ada le...

Anonymous said...

memang ada yg patriotik tp semua takda skill, fitness mcm taik and yg bagus sekali takde footballing brains.

Camne nak main bola?

Anonymous said...

Sdr Rizal & semua yg mengikuti blog istimewa ini..semangat patriotik je tak cukup nak menang kalau lepas kena satu demi satu gol (sampai 5) patriotik apa lagi gamaknya? Saya selaku pemerhati dari jauh memang tak nafikan semangat patriotik mereka. Namun sepatutnya yang jadi persoalan ialah di manakah semangat juang yang sejati untuk mengejar ketika ketinggalan dan memenangi perlawanan? Contoh terbaik ialah di Phuket aritu. Ngapa tak mampu nak kalahkan Vietnam atau Thailand dalam keadaan terdesak? Masa lawan UAE pun semangat juang dah luntur selepas ketinggalan 2 biji. So pikir-pikirkanlah bersama masa beraksi tu nak bawak apa sebenarnya sebagai bekalan? Semangat Patriotik, Semangat Juang atau Strategi yang betul...

Anonymous said...

Sepupu Jack ni kenal tak pemain - pemain Malaysia?? Tak reti cakap la tak reti! Zaman tu Yahya Jusoh injured so budak Kastam yang sekarang ni jadi Lawyer kat Sg. Buluh, Kamaruddin Abdullah ambik tempat Yahya & itu je la tournament yang cukup istimewa untuk Abng Din (misai dia masih lebat mcm dulu, masa last nampak dia) Mana dia Khalid Ali yang skor memanjang masa tu. Rambut AFRO berat tapi ligat beb. Tournament tupun yang naikkan nama Khalid. Abdah jadi super-sub je le masa tu. Mana nama Abdullah Ali pakar banana kick beb? Lu bikin malu peminat bola kat Malaya la..

Anonymous said...

Tuan,

Tidak seperti zaman muda dan bangku sekolah dahulu, saya kini tidak lagi hafal kesemua nama pemain Malaysia.

Tetapi saya masih belanja wang membeli tiket, duit pau jaga parking dan juga burger untuk menonton perlawanan di stadium bersama anak darjah empat.

Boleh kira patriotik lagi tak?

- Mambang Merah -

Anonymous said...

Betul.. Mohd Yassin tu aku rasa Yassin Mohd Nor pemain pertahanan dari Kelantan. Semua pemain-pemain dalam senarai tu aku bolih bayangkan muka dia orang macam mana dan dari negeri mana walaupn zaman tu tengok tv dari rumah jiran sebelah.

Pemain-pemain bola kebangsaan yang aku ingat sekarang: Shukor Adan, Zamani Misbah, Shamsuri goalkeeper, Amri yahya, Eddy Helmy, Kembar yang kawin Rita Rudani, Akmal, Nizarudin, Safi Sali... Yang lain-lain lambat sangat nak ingat!


BekasPeminatAzizulAbuHanifah

coretan_khalayak said...

tu la antara masalah FAM ada duit banyak - buat kembung perut family & co. -

patutnya FAM jadikan ni antara tanggungjawab sosial .

tak payah 1st 11 yang dah lepas bro, sekarang ni belum tentu rakyat Malaysia tahu ,
pegila tanya budak yg pakai baju Man U kat memana kalau jumpa , team Man U dengan nama tukang urut pun tau bro -

since u ada byk info current - past bola m'sia ltak dlm satu website bro - biar FAM belaja skit maksud ada website bro -

Red Devil Kola Perlis said...

Kalau dah patriotik sangat masuk askar jer...dah tentu kalah jugak.

However, it has been brave of them to come out and say they are patriotic but yet hot shame of taking 5 goals with UAE.

To those players who appear in Mingguan, it has been brave of you but 'talk is cheap', show us effort man. They said they never had enough warm up game before the game, use the M League lah. If you know the standard of international game, put it in the league game so that the others can get use to it. That is what your role as national footballers. Not just earning big fat salary and play like s**t. Besides, this is not the first time you guys are playing international opponent. Stop giving excuses.

Patriotic is one, they not need to learn this a lot. We also need brainy players. Even Cantona got a degree. How many of our players got degree? Any number loose cannon?

I am two years younger Yusri Che Lah in school. I remember one time a friend told me yusri's teacher cum coach ask him to leave his SPM examination to train with the national youth team. His education is not promising and its fair enough for the teacher to ask for that as the boy got future in it. A brilliant one he has become. Perhaps with a good education he'll be a better footballer.

There are many good friend of mine who are good in football and got potential in footbal end up in universities and colleges. This is a waste as all the effort to groom them during the school days as part of their co curriculum activities. Its not a co curriculum thingy man, its football, nations second soul (I have religion as my first one, pls reply if you dont agree). That's all.

ps: I think that boy who was born in UK and My team GK does not deserve national team squad, i still remember his mistake in the asia game. let a goal through his legs. What a shame, but yet still get national call. Look at helmy, one game and he's game. Perhaps, he play becoz his father knows somebodu up there in FAM? I dont know, i'm just guessing.

wak arjun said...

Salam.

The National players should quit the cock-talking act. Not funny. You guys trying your luck clowning?

Jgn nak insult the fans' intelligence by CLAIMING that YOU are patriotic enough by merely donning the jerseys. Pirah!!!

You got the jerseys on, but you played like shit and yet claim you are a PATRIOT? My foot. Some kampung teams can show greater determination and commitment and here you are, got balls to claim you are PATRIOTIC?

Hardi, Hairuddin and Co, likewise FAM, you guys are an embarrassment to the nation. A disgrace. LIMA KOSONG la. Myanmar pun terkucil. Mudah lupa ke? Ramai peminat tak lupa bro......

Get a career change pls. Try jadi badut.....

Anonymous said...

Sepupu Jack ni kenal tak pemain - pemain Malaysia?
-----------------------------

helo anon kan gua dah kata bukan gua ingat hundred persen. Masa tu pun gua kecik lagik. Kalau lu terer sekali pun jangan nak belagak bro....


sepupu jack samseng kampung puah anak jati selangor