Wednesday, February 2, 2011

Of Brendan Gan and Tadanari Lee

Hah, Australian-born midfielder Brendan Gan is close to getting a call-up thanks to Astro Awani who initiated the move by calling the Sydney FC player. Harimau Muda A coach Ong Kim Swee has responded positively.


Local footy fans have been clamouring for Brendan's inclusion. I personally believe any player who has the capacity to add a different dimension to our team must be considered.


Three years before he slammed home the match-winning goal for Japan in the Asian Cup final, Tadanari Lee was a source of irritation for Sabre Mat Abu (background) and his Malaysian team mates...


If we were to entertain thoughts of qualifying for the 2015 Asian Cup, Malaysia need all the help we can get. Now let me take you back to March 2007, when B. Sathianathan's pre-Olympic team were made to look like sushis by the Japanese side.

On that wet night, Malaysia gave a gutsy display but the Japanese were a class above. You will recognise these two names - Keisuke Honda and Tadanari Lee. Those two Jap chaps were on the slippery pitch at the Petaling Jaya Stadium as they won 3-1. While Honda has gone to CSKA Moscow and made a name for himself in the World Cup, Lee emerged as the matchwinner in the Samurai Blue's fourth Asian Cup win last Saturday. Four of Sathianathan's boys - Safiq Rahim, Amirulhadi Zainal, Sabre Mat Abu and Khyril Muhymeen Zambri - formed the core of K. Rajagobal's AFF Cup-winning squad more than three years later.

11 comments:

Lagenda Buaya said...

x salah kalau nak try palyer2 ni...
cuba je...

Anonymous said...

belajar nyanyi lagu kebangsaan mula dari sekarang....hehe

Anonymous said...

nice article rizal! it was a good match malaysia vs japan on olympic qualifier 2007 right? :)

dr rob said...

Ada harapan nak tengok die olympic qualifier ke? mekasih astro awani yg dah ada extra kerja jadi 'scout' player2 yg bole mewakili msia ;)

The Hitcher said...

Call up memang patut, but he must be assessed like the rest. While he may be 'good enough' for the A League, is he 'good enough' for the national team? Kita tak tentu kadang-kadang cara dia main tak kena dengan cara team.

PALING UTAMA, pastikan betul ke takde player local yang lain better or more suitable than him? Jangan jadi Kera di hutan disusukan. Contoh macam kes Irfan dan Indonesia - apa betul Irfan tu memang lagi bagus dari anak jati Teguh Angga Jaya (yang mula2 keluar iklan Nike Indonesia) yang kena drop untuk Suzuki Cup? The jury is still out on Irfan. Personally, he's overrated.

Anonymous said...

Salam, DR Rob, ia bukan kerja extra Astro Awani.
Hanya Brendan Gan ni dah lama jadi bualan rakan-rakan di Ultras Malaya,blogger tempatan.
Awani hanya membuka mata FAM untuk bertindak, dengan terlebih dulu menghubungi pemain itu.

Tidak salah kita memberi dia peluang, kalau dia berjaya dengan harimau Malaya, syukur alhamdulilah,..jika tidak , sekurang-kurangnya kita mencuba.

Betul kata Hitcher,sekurang-kurangnya, kita assesed dulu Brendan ni.

Dan, Astro Awani bukan nak cuba jadi scout,..hanya kita juga cuba membantu bola sepak negara.
Tak salah kita mencuba daripada hanya berpeluk tubuh.

Saya alukan pandangan saudara mengenai Brendan ini, email ke sukanawani@astro.com.my

Terima Kasih

Fadzrie Hazis
Editor Sukan Awani

salam

galileo said...

kita bukan memgharapkan keajaiban dr brendan gan nie...cuma kita mahupun yang terbaik mewakili negara...semua player,tak kira main di malaysia atau di luar perlu diberi peluang sama rata..

tokman said...

Gan dan Lee patut di beri peluang untuk diuji olih jurulatih kita dan jika bagus patut diserap dalam pasukan MalAYSIA. Mereka tidak patut didiskriminasi atau diberi layanan istimewa tapi sama seperti pemain tempatan. Kita juga jangan harap mereka itu memumpunyai skill istimewamacam Messi atau ronaldo tapi lebih baik dari pemain2 kita. Sokongan pemain2 tempatan amat diperlukan olih mereka supaya tidak berasa janggal atau 'aliens' bila berlatih diMalaysia....

FARHAN AFIF said...

brendan gan patut diberi peluang.dia adalah first-11 dlm skuad sydney.di situ dia telah mendapat bnyak pendedahan.dan fam jugak perlu menghntr pemain bwah 19 thun ke liga yg mantap.klau itu berlaku.malaysia mempunyai lebih bnyak pemain yg world class.saya percaya pemain msia akn jadi first-11 cume pemain muda kita x dpat peluang sprti brendan ni...

Cikgu Yusri Muharam said...

Dalam undang2 FIFA...pemain boleh bermain di negara kelahiran ibu atau bapa selagi ia tidak beraksi untuk skuad kebangsaan mana2 negara dan bermain perlawanan kelas A.
Saya harap ada usaha positif dan segera dari FAM. Jika ada niat yg ikhlas dari Brendan Gan membantu negara kelahirannya sebelah bapanya kenap tidak kita usahakan.
Ia bukan jalan pintas sepertimana pendekatan negara Singapura tetapi ini peluang. Kini peluang sudah di depan mata...jangan lepaskan. FAM kena mengambil berat pepatah orang Melayu Siapa cepat dia dapat.
Soal Brendan Gan layak ataupun tidak itu soal kedua. Saya yakin dia ada asas yang baik dalam kemahiran bola sepak. Walau sebaik manapun dia yang paling penting...keserasian dengan team Ong Kim Swee. Semoga berjaya...Ini tugasan FAM. Jalankan tugasan ini dengan keputusan yang positif.

Anonymous said...

FAM - kenapa lambat bertindak, kalau Brendan main kat Liga Australia,mestilah bagus.

Jangan lambat,nanti kalau Australia offer dia, baru menyesal tak sudah.