Sunday, February 13, 2011

Hong Kong, Safee dan Ultras Malaya

Hong Kong, bekas jajahan British yang dipenuhi hutan batu tetapi tetap menarik untuk dikunjungi. Aku meliput pusingan akhir Piala Thomas 1998, bola sepak pra-Olimpik 1999 dan bola sepak pra-Piala Dunia 2001. Team bola sepaknya boleh tahan lah.

Bersama Jailani Abdullah dari Utusan Malaysia, Azahar Mohd Taib (Harian Metro), B.J. Teoh (TV3), Ahmad Khawari Isa (Berita Harian), aku menyambut Eidul Adha di Hong Kong, sambil mendengar Imam membaca khutbah dalam Mandarin.

Kebetulan aku bertemu Rosman, rakan sekolah aku dan penghibur terkenal, Francissca Peter, di Konsulat Malaysia.


Dengan Fran dan Rosman di Hong Kong 2001. Akmal Rizal Ahmad Rakhli menjaringkan gol pertama buat pasukan senior kebangsaan ketika menewaskan Hong Kong 2-0


Pra-Olimpik di Hong Kong 1999, bersama Hatem Souissi, Zainul Azhar Ashari, Philippe Troussier dan Hazli Hussaini. Masa ni aku tanya Troussier kenapa tidak bawak Hidetoshi Nakata, dia jawab "I would not want 200 journalists and thousands of fans to be following the team." Lagipun team Olimpik dia cukup kuat tanpa Nakata, dengan adanya Shunsuke Nakamura, Masashi Motoyama, Tsuneyasu Miyamoto, Shinji Ono, Yuji Nakazawa, Koji Nakata, Junichi Inamoto, Yasuhito Endo, Atsushi Yanagisawa dan Naohiro Takahara...sedap tengok team tu main, Motoyama kaki gelecek di sayap, Nakazawa kawal kunci pergerakan Akmal, Koji Nakata kawal Khalid Jamlus...Inamoto mark Tengku Hazman Raja Hassan...Di Hong Kong juga, aku perhatikan kelompok besar Ultra Nippon, penyokong tegar berpusu-pusu ke stadium...

OK, sebenarnya saja aku nak menyegarkan ingatan aku terhadap Hong Kong sempena kedatangan mereka ke Shah Alam Rabu lalu. Dalam pertemuan persahabatan dengan anak buah K. Rajagobal, ternyata Hong Kong tidak mampu menafikan kemenangan hasil jaringan dua pemain Selangor, Safiq Rahim dan Amirulhadi Zainal.

Selain membuktikan mereka masih mengekalkan sikap dan pendekatan yang profesional biarpun dilimpahi hadiah dan pujian atas kejayaan Piala Suzuki AFF, anak buah Rajagobal makin berselera. Menariknya Rajagobal memanggil semula Shahrizal Saad, atau Badak dan G. Mahathevan, yang kali terakhir dipanggil pada 2009 menjelang Sukan SEA.

Mahathevan mengingatkan aku kepada K. Nanthakumar, pemain tengah Perak yang melindungi benteng pada kempen Piala AFF 2002 dan 2005. Mahathevan memiliki sentuhan yang kemas, tinggi dan harus meluaskan kelompok pilihan Rajagobal untuk menjana jentera tengah.


Mahathevan. Gambar Osman Adnan, New Straits Times

Safee Sali yang berlepas ke Jakarta Isnin ini pula diberi penghormatan khas oleh Ultras Malaya dan pemain Selangor itu membalas dengan menyarungkan baju Ultras Selangor.



Flare ni biasalah dalam budaya ultras...sekadar menyalakan flare tak salah...bukan mercun...

19 comments:

Anonymous said...

tak tau nak kata apa bila penyokong disamakan dengan PENGACAU dan flare dikatakan mercun

Abu Amzar's said...

sebut psl Ultra Malaya,
aritu time Piala Sumbangsih 2011 - Kelantan vs Selangor,
beberapa penyokong Kelantan (Ultra Malaya Kelantan) yg membakar flare, telah ditangkap oleh pihak polis & FRU pd hari tu. Saksi nya, saya & beberapa ribu penyokong Kelantan yg lain.
Isu nya di sini ttg pemkabaran flare, kenapa ada nya diskrimansi kpd team & penyokong Kelantan, sedangkan penyokong negeri lain bebas membakar flare dlm stadium?? Apa pendpt bro Rizal? TQ.

Anonymous said...

KIta mulakan dengan flare, lepas tu mercun, lepas tu bom pulak.
Adat manuasia, bila diberi betis, nak peha. Kalau flare tak dikekang dan ditutup sebelah mata, ia mungkin akan upgrade kepada mercun. Apa kata kita ajar anak-anak kita main flare instead of bunga api Raya tahun ni? Tak meriah lah raya kalau setakat main bunga api saja. What say u MRH?
Mcm api juga, bila kecil menjadi kawan, bila tak dikekang ia akan melawan.

Bukan Nama Sebenar

Anonymous said...

bila seseorg xtau psal bola dan penyokong... sbb tu la kata kita pengacau dan mercun... huhu

Encik Peluang said...

ultras adalah penyokong tegar bola sepak malaysia dan MSL, kpd sesetengah pihak jangan meragui sumbangan mereka kepada kemajuan bola sepak Malaysia dengan penggunaan isu flare..

Anonymous said...

Anonymous said...
KIta mulakan dengan flare, lepas tu mercun, lepas tu bom pulak.
Adat manuasia, bila diberi betis, nak peha. Kalau flare tak dikekang dan ditutup sebelah mata, ia mungkin akan upgrade kepada mercun. Apa kata kita ajar anak-anak kita main flare instead of bunga api Raya tahun ni? Tak meriah lah raya kalau setakat main bunga api saja. What say u MRH?
Mcm api juga, bila kecil menjadi kawan, bila tak dikekang ia akan melawan.

Bukan Nama Sebenar
.................
setakat ni yang kami lihat...
Utras penuh dngan disiplin...
90 minit memberi sokongan tanpa henti...
90 minit pemain diatas padang, mereka disokong oleh semangat Ultras yang tak putus2 memberi sokongan dan galakan..
saya ambil Ultras NO9ORI (negeri sembilan) sebagai contoh... Ketinggalan dan tewas 2-0, mereka tetap memberi semangat sampai ke tamat perlawanan... jgnkan distadium, diluar stadium juga mereka bersorak dan meraikan pasukan negeri yang menaiki bas seperti mereka adalah juara.. walaupon tewas... Ultras tak putus2 memberi semangat..
ini video bukti yang ditemui..
negeri sembilan ketinggalan 2-0
lihat Ultras mereka..
http://www.youtube.com/watch?v=Ovt-Y-DQ3Mk
.......
bagaimana pula penerimaan Silver State Ultras terhadap Ultras NO9ORI?
lihat video ini...
http://www.youtube.com/watch?v=2FYsBdfds-I

so...nilaikan sendiri persaudaraan ultras...
Selamanya Kita Bersaudara... itu prinsip mereka...
............
untuk makluman..
Ultras NO9ORI tidak menggunakan duit subsidi dari PBNS atau mana2 persatuan...
mereka meredah laluan keIpoh
mereka menggunakan duit poket sendiri..
sehingga ada ahli Ultras ini.. yang terepas bas ekspres dari sSeremban KeIpoh (Harga RM25)..sanggup mengambil perkhidmatan KTM ETS berharga RM40... * dari sumber yang dipercayai*
mreka juga sanggup pulang dari Ipoh seawal jam 4 40 PAGI!!!!
wow....
SANGGUP TAK SAUDARA2 SEMUA BUAT SEDEMIKIAN? TINGGALKAN RUMAH, ISTERI DAN ANAK2 PADA MALAM MINGGU SEMATA2 UNTUK MENYOKONG PASUKAN KESAYANGAN MEREKA.

.....
mengenai flare.. pernah tak saudara lihat Ultras mmbaling flare tersebut ke khalayak ramai
ULTRAS BUKAN MANUSIA BODOH!!!
mereka pon tahu sakit tu macam mana...
saudara kata, mula2 flare, lepas tu merun, dan kemudian bom...
tu lah.. saudara ni rajin bukak internet.. tapi malas nak membaca..
Ultras anti mercun, anti memaki pemain, anti mencarut kepada pemain dan pegawai pertandingan..
saudara juga kena faham... Ultras datang kestadium bukan sebagai penonton, tetapi sebagai PENYOKONG!
kami x cuma tepuk tangan ketika pemain try, kami tak maki pemain lawan/sendiri atau pegawai pertandigan...

***UBAHLAH MENTALITI PENYOKONG, BUKAN SETAKAT DATANG KESTADIUM UNTUK MAKAN KUACI, BEGER DAN AIR SIRAP.. BERHENTILAH MENGGUNAKAN KATA2 KESAT, BERHENTILAH BERMAIN MERCUN.. NAK KAH KITA SEMUA MELIHAT ANAK2 BANGSA KITA NANTI MEWARISI SIFAT YANG ADA DIKALANGAN PENYOKONG MALAYSIA SEKARANG INI FIKIR FIKIRKAN....

Anonymous said...

Slver State Ultras Dan Ultras NO9ORI
Selepas tamat perlawanan.. Perak 2- 0 Negeri Sembilan...

http://www.youtube.com/watch?v=6jqT7Dtj7Fs

..........

Utras NO9ORI memberikan semangat kepada pasukan Negeri Sembilan ketika pasukan Negeri Sembilan didalam bas untuk berangkat pulang.

http://www.youtube.com/watch?v=gr9TkJx_sN4

Anonymous said...

ni versi yang clear sikit...
walaupon kalah 0-2.. Ultras NO9ORI tetap memberi sokongan kepada pasukan..

http://www.youtube.com/watch?v=KR18JSkGYQM

http://www.youtube.com/watch?v=8T1gnyHZQ4E

Hakim Amir said...

i was there during the Hongkong game and i tell u, those Ultras were simply awesome!!! they moved, sang, swayed and formed great synched movements non-stop for 90+4 minutes!!!

Kipassusahmati said...

Baru tadi saya smpat tgk kafe sukan. rupe2 komen kat blog ni ada kemungkinan boleh masuk tv.

saya trtanya2, mana boleh dibeli tiket liga msia selain di stadium? Ada tak dibuat jualan di tmpat2 ramai org mcm kl sentral ke...mcm jualan tiket F1.

Majulah liga m utk msia

Tengku Sidek said...

Tak nak comment pasal flare mercun or yg tak berkait dengan post saudara..membaca nama Inamoto(former Arsenal players), Nakata,Endo (still bermain dengan pasukan Jepun), Shinji Ono(pernah bermain di Belanda)membuktikan pemain2 senior Jepun sekarang yg mungkin sudah berada di kelas dunia adalah hadirnya daripada kejohanan seperti Olimpik dan sebagainya...Malaysia harus jadikan ianya contoh..tiada kejayaan datang dengan sekelip mata...GOOD POST AGAIN BRO RIZAL>>

sportsmalaysia said...

Memang betul apa yg Anonymous February 14, 2011 12:11 AM katakan. Ramai Ultras adalah rakan kami dan selama pihak kami berkawan dengan mereka, tidak pernah kami melihat mereka membaling objek ke dalam padang. Boleh dikatakan mereka adalah PROFESSIONAL. Bukan macam PENONTON LALANG yang hanya datang ke stadium bila menang. Jika kalah, mulalah baling bekas air, bungkus makanan etc.

Mercun itu lagi bahaya sebab pemegangnya akan membaling mercun tersebut agar tidak meletup di tangan sendiri. Rakan-rakan media termasuk staf kami pernah kena baling juga. Inikah budaya yg ingin kita jadikan contoh kepada anak-anak kita?

Anonymous said...

Anon 12:11,
Saya faham sentimen saudara. Mungkin saya silap atau memang saya silap. Tapi masalahnya sekarang, siapa Ultra Malaya? Tiba-tiba sudah menjadi trend semua mengaku ultras. Dan kerana ramai yg bersembunyi disebalik topeng muka, bagaimana hendak mengenali genuine ultras? Mungkin di masa depan ada pelampau yang bersembunyi disebalik nama ultras membuat kacau di stadium. Bagaimana the real ultras membantu pihak polis dalam hal ini? Jika ini tidak dibendung, lama kelamaan nama ultras juga yg busuk, Jdi saya cadangkan tak payah lah bawa flare ke stadium, sebelum orang lain ambil kesempatan atas kelonggaran tidak rasmi ini dan sebelum pihak polis buat blanket decision utk ambil tindakan lebih lanjut kepada mereka yg bawa flare. Dan bagi saya, tak akan hilangnya ke-ultra-an saudara semua kalau takde flare. Kalau dah ultra Malaya, tetap akan ultra malaya, with or without flare.

Bukan Nama Sebenar

Syed Hakim said...

saudara BUKAN NAMA SEBENAR, awak perlu faham, Flare itu sudah lama menjadi trademark Ultras ..

kami masih boleh berfikir,
takkan la saja2 nak pegi bako stadium, bako org ramai..
sbb tu lokasi kami jauh daripada penonton2 lain. dan lokasi kami di curva, atau belakang tiang gol...
dgn tujuan tidak mengganggu penonton yg lain..

awak ckp, "KIta mulakan dengan flare, lepas tu mercun, lepas tu bom pulak."

saya rasa mercun yg paling banyak ada kt Malaysia ni dan saya nak awak sedar, Ultras tak penah sekali pun bakar mercun..

KAMI TAK BODOH..
mungkin ada yg fikir kami BODOH sbb menyanyi, memekik terlolong sbb mereka tak biasa dgn budaya menyokong..

yg penting kami tak kacau penonton lain.
satu lagi yg perlu difahami, MERCUN itu bahan letupan dan terlarang dalam stadium.

FLARE/SUAR ? tidak sama sekali...

Syed Hakim said...

saudara BUKAN NAMA SEBENAR, awak perlu faham, Flare itu sudah lama menjadi trademark Ultras ..

kami masih boleh berfikir,
takkan la saja2 nak pegi bako stadium, bako org ramai..
sbb tu lokasi kami jauh daripada penonton2 lain. dan lokasi kami di curva, atau belakang tiang gol...
dgn tujuan tidak mengganggu penonton yg lain..

awak ckp, "KIta mulakan dengan flare, lepas tu mercun, lepas tu bom pulak."

saya rasa mercun yg paling banyak ada kt Malaysia ni dan saya nak awak sedar, Ultras tak penah sekali pun bakar mercun..

KAMI TAK BODOH..
mungkin ada yg fikir kami BODOH sbb menyanyi, memekik terlolong sbb mereka tak biasa dgn budaya menyokong..

yg penting kami tak kacau penonton lain.
satu lagi yg perlu difahami, MERCUN itu bahan letupan dan terlarang dalam stadium.

FLARE/SUAR ? tidak sama sekali...

Anonymous said...

Anon 12:11,
Saya faham sentimen saudara. Mungkin saya silap atau memang saya silap. Tapi masalahnya sekarang, siapa Ultra Malaya? Tiba-tiba sudah menjadi trend semua mengaku ultras. Dan kerana ramai yg bersembunyi disebalik topeng muka, bagaimana hendak mengenali genuine ultras? Mungkin di masa depan ada pelampau yang bersembunyi disebalik nama ultras membuat kacau di stadium. Bagaimana the real ultras membantu pihak polis dalam hal ini? Jika ini tidak dibendung, lama kelamaan nama ultras juga yg busuk, Jdi saya cadangkan tak payah lah bawa flare ke stadium, sebelum orang lain ambil kesempatan atas kelonggaran tidak rasmi ini dan sebelum pihak polis buat blanket decision utk ambil tindakan lebih lanjut kepada mereka yg bawa flare. Dan bagi saya, tak akan hilangnya ke-ultra-an saudara semua kalau takde flare. Kalau dah ultra Malaya, tetap akan ultra malaya, with or without flare.

Bukan Nama Sebenar

February 15, 2011 1:21 AM


-------------------------------------
http://pemainke12.blogspot.com/2010/11/siapa-ultras.html harap2 dapat membantu saudara,terima kasih..

PEMAINKE12 said...

setiap perlawanan malaysia...ultras malaya selalu minta kebenaran untuk nyalakan flare...yang pgg flare mesti berada di curca ultras malaya...ultras malaya juga memilih idividu yang akan pegang flare...klu ada nampak yang nyalakan flare di tempat lain...itu bukan dari ultras malaya

Fesal Paduka Raja Bersiong said...

setahu saya,ultras malaya bukan kelompok bodoh.mungkn ada yang kata ultras malaya dan mana-mana ultras di malaysia adalah gila.ya mereka semua gila,mereka gila untuk menaikkan seri liga malaysia.mereka juga gila untuk memastikan bolasepak malaysia kembali berada di tahap yang di geruni lawan rantau asia.mengenai penggunaan flare,semua ultras tahu cara penggunaan.dan pihak ultras sendiri akan menangkap dan menyerahkan sendiri kepada polis orang yang membaling mercun.sila fahami terlebih dahulu apa itu ultras,kemudian anda akan tahu beza ultras dengan hooligan atau firm.ultras bukan hooligan mahupun firm!

LatestSportsNews said...

Watched the game on tv. Safee is a pretty good striker.