Friday, February 4, 2011

Keputusan Piala Suzuki AFF diatur?

Wartawan the Malay Mail, Haresh Deol, buat pautan kepada blog Jakarta Casual yang melaporkan khabar angin bahawa kemenangan Malaysia dalam Piala Suzuki AFF sudah diatur lebih awal oleh bookie. Baca di sini

10 comments:

HS KAMAL said...

sila baca blog saya, sports1malaysiamakeorbreak. saya ada buat komen tentang kejayaan malaysia baru2 ini dan foktor2 yg mendorong kejayaan tersebut.
Asia tenggara merumahkan bapa2
bookie dan sindiket2 perjudian.
Singapura adalah pemain utama dlm mengaturkan permainan. transaksi berlaku di sana.
Refree pun boleh kena beli. malaysia lwn vietnam-first half pemain vietnam di tackle dlm box-clear penalty tapi ref tak setuju.
Ref dari rantau ini miskin dan senang dibeli untuk mengatur game.
Semenjak najib jadi PM, mcm2 bantuan diberi kerajaan untuk memajukan bolasepak khususnya kepada FAM. Fam kenalah buktikan kepada beliau dan tunjuk pada beliau bolasepak malaysia berjaya-betulke ini...?
Saya percaya FAM sama terlibat mengaturkan perlawanan dlm pertandingan sukan sea dan aff yg lalu untuk menjaga kepentingan kewangan dari kerajaan dan kedudukan mereka dlm FAM sebelum malang menimpa mereka.

Princess Nur said...

betul ke

Anonymous said...

hanya masa yang menentukan, wujud kah rasuah atau tidak?

Lagenda Buaya said...

siasat dulu bro.......jgn cpt melatah

Lagenda Buaya said...

siasat dulu bro.......jgn cpt melatah

FF13 said...

saudara HS KAMAL, dakwaan saudara FAM sama terlibat adalah sangat berat. ingat, FAM dikepalai oleh baginda Sultan Ahmad Shah. ini dakwaan yang berat. kalau nak kata FAM nak jaga kedudukan, kenapa tak cakap je yang keputusan AFF 2009 pun diatur jugak? sebab masa tu pun najib dah jadi PM. semua orang boleh cakap, talk is cheap. tapi kalau takda fakta jangan cakap.

lagi satu, kalau kata saudara kata ref dari rantau ini miskin dan senang dibeli untuk mengatur game,
celah mana datangnya referee dari rantau ni masa game semi-final and final. kalau saudara ni buta fakta, meh sini saya nak tunjuk.

Semi Final (1st Leg)

Malaysia vs Vietnam - Ref : Sun Baojie(China)

Filipina vs Indonesia - Ref : Masoud Moradi(Iran)



Semi Final (2nd Leg)

Malaysia vs Vietnam - Ref : Kim Sang Woo (Republik Korea)

Filipina vs Indoesia - Ref : Ali Hasan Ebrahim Abdulnabi (Bahrain)

Finals

Malaysia vs Indonesia, Bukit Jalil - Ref : Masaaki Toma (Japan)

Indonesia, GBK - Ref : Peter Green (Australia)

ok sekarang saya nak tanya celah mana datangnya referee yang miskin2 dari rantau ni? memang dalam grouping game, ada referees rantau asia tenggara ni. tapi bila masuk knock-out stage, semuanya daripada negara besar dalam sukan bola sepak Asia. saya tak rasa diorang tu miskin?

stakat cakap, sembang kopi, boleh lah buat mulut. tapi kalau takda fakta, jangan cakap bang.

salam.

Anonymous said...

bencikan najib ke sampai terbawa2 kejayaan malaysia di sea games n suzuki aff lalu??bute politik@seyh...ko xtengok ke gol2 malaysia semua usaha gigih dr player kite!ko bute ke??shielding yg game indonesia yg malaysia score dr safee umpana shahrul tu,tu pun punca rasuah ke??bodohla ko ni..semanagat juang pemain,ko jgn nk samekan dgn maenan dusta rasuah yg ko anggapkan..hidup malaysia.semoga bola sepak malaysia terus maju..

dion said...

aku pon was2 gak ngan pencapaian malaysia dlm aff.aku ingat ada kaitan ngan jual perlawanan gak tu

Anonymous said...

bodoh punya orang...
cakap x pakai otak..

Anonymous said...

bila kalah dikatakan kita tak pandai main n mcm2 lg..bila mng dikatakan rasuah plak..adoiii.