Thursday, April 8, 2010

Kepada pelayar blog loose cannon...

Blogger Afiq, peminat Everton yang kini memburu ijazah di New Zealand, dan Gombak Rock meninggalkan komen pada paparan Kisah tiga anak Melaka.

Loose cannon's little corner, courtesy of executive producer Darren Althofer and producer Slamet Sazly Yakub.

Hah, itu gambar setiausaha Persatuan Sepak Takraw Kuala Lumpur, Azmi Shaari, 31 tahun yang lalu

Sempena topik legenda yang dibincangkan, loose cannon menunjukkan muka depan majalah sukan terkemuka, Dunia Sukan, terbitan Utusan Malaysia, edisi Februari 1979.


Main topic of the week

Ahmad Faisal Mat Fiah, wartawan kini pensyarah


Usah segan, usah malu untuk meninggalkan komen dalam blog ini. Lebih menarik jika pelayar blog ini mengepilkan nama agar mudah dipilih untuk disebut dalam Kafe Sukan jam 8.0 malam setiap Isnin di rangkaian 801. Jom sembang, debat dan berhujah. Kutuk loose cannon pun tidak apa, kita liberal.

Terima kasih.

18 comments:

MAN KIDAL said...

coba ingatkan orang-orang kuat dalam sukan terutama bolasepak supaya membaca blog supaya mereka dapat membuka mata dan mendengar suara-suara kecil

mereka yang kononnya rasa diri terhebat juga jangan cakap tak serupa bikin.... ada ketika mengatakan gunakan teknologi terkini tetapi mereka ini sebenarnya dayus dan munafik untuk mengotakannya

kita sudah tak punya masa dengan mereka yang sudah tidak mampu dari tenaga dan juga fikirin. Maka orang-orang yang merasakan diri mereka hebat bersyukurlah dengan apa yang anda dapat dan bukalah minda dan kepala otak anda .... janganlah melalak bagai anjing....... tapi hanya omong kosong.

Berilah pada golongan yang lebih berkeupayaan untuk menjaya dan memajukan sukan negara.

Jagalah cucu dan abiskan usia tua dengan duduk dirumah dengan membuat amalan yang baik.

MAN KIDAL
Amsterdam, Belanda

cikgu said...

bangga kerana Astro Arena memberikan penghormatan kepada blogger. Lebih bangga lagi kerana blogger yang aku kenal menjadi orang penting di situ. Hidup blogger.......

sukasukan said...

Salam bro.
Tahniah buat Astro Arena dlm usaha membuat liputan sebrapa byk mengenai sukan tanah air. namun masih byk ruang (i mean a lot) utk diperbaiki krn secara jujur, mrk gagal membuat first impression yg berkesan spt yg i harapkan. sudah ada komen, balik2 siaran ulangan, ulang ulang dan ulangan. mana program tempatan lain yg bermutu utk tontonan semua channel 801?

konsep nadi arena yg ditonjolkan mmg ada kelainan tp rasa mcm ada yg xkena. penyampai berita pun mcm ada sumbangnya, xtau kat mana sama ada suara meneriak ke, skrip berita ke, tonasi ke, entah tp mmg kurang best, mungkin juga paparan dan penyampaian bahan berita. no offence, tp rasa tv3 punya penyampaian berita lg sedap ditonton, no wonder ramai tunggu 8.45pm utk tgk bulletin sukan tv3.

lg satu ada pengomen pulak celah2 berita. mmg satu kelainan tp rasa mcm xkena gak, lps tu komen setuju ke tak je, just for a few seconds. penat je pakai kot lawa2, buat komen yg penonton sndiri boleh fikir sendiri.

program kafe jugak ada mcm xkena, janggal rasanya bila tgk ahli panel buat komen. tajuk isu juga byk, jd mcm serabut dibuatnya. tgh syok2 kupas satu isu, tiba2 dh pi crita isu len pulak. why dont ambik satu dua isu je memandangkan program one hour and ulas secara detail and bernas. stkt ni, komen panel x analitikal, nk kata bersantai, kdgkala panel serius, tp bila time serius, panel jwb selamba berseloroh. pemilihan panel pun balik2 reporter bulu kening lebat, nk kata experience tp loose cannon kata, dia pun masa tu belum beranak lg, so secara x langsung agree dia masih mentah tp dh jadi pengomen sukan dlm program tv. maybe arena kena tgk kredibiliti panel gak dlm hal ni. bukan sj panel yg tau pasal sports tp jugak yg boleh ckp sedap, bukan tergagap-gagap.

komen jugak lebih byk mengkritik sebelah pihak je cos xde panel yg defend sesuatu isu, jd tidak brlaku pedebatan yg boleh mengghairahkan penonton. arena dont hv to panggil mentri or timb mentri sbg panel krn dia org ni politician, buang masa je cos dia org pun bukan tau sgt pasal sukan, tp biarlah org lain yg tau indepth mengenai sesuatu isu sbg panelist.

i nk tgk lebih byk perdebatan dlm kafe on issues rather than agree je or komen yg any tom, dick and harry on the streets, can say it too.

memandangkan u bg kita org kutuk, loose cannon mungkin dpt sen lumayan jadi wakil tetap pbb di arena tp you also not a very good presenter on tv. sori la bro, tp yr face xde commercial value and lagak u mcm terror dlm smua aspect sports, semua betul lah and bole perli panel lain lagi. your stylo on tv mcm sombong and berlagak pandai and in control. jaga macho, hahaha. wat, u think u so great huh?

finally, i hope arena improve but i'm dissapointed based on my first impression on our nadi sukan negara channel. for now, u r just urat kat tulang keting je, belum lg jadi nadi yg berdenyut kat jantung i. so to arena, i think u better buck up, i mean really buck up cos you fail to make an impact untuk menarik minat penonton base on peoples first impression. you all mcm belum ready lagi tapi dh nk terbang.

p/s: bro, semua bdk kluang mcm u ke, cuba jadi macho bila kluaq tv...

rizal hashim said...

suka sukan,
terima kasih atas maklum balas.

saya hanya boleh jawab bagi pihak diri sendiri dan isu berkaitan.

1. saya diberitahu ada beberapa jemputan dibuat kepada wakil persatuan dan jurulatih tapi mereka tidak dapat hadir. ideanya memang berhujah dan bersoal jawab dengan personaliti sukan. cumanya kadangkala tidak mendapat pengesahan dan kesibukan serta komitmen tetamu.

2. saya akui saya tidak ada commercial value. tujuan ada sudut blogger ialah membincangkan isu dan pendapat pelayar blog, bukan saya. sebab itu juga saya tidak jadi presenter. saya pun sedar kelemahan dan kekangan diri. itu tugas akbar sahari yang tinggi nilai komersilnya.

3. sebagai benda baru, harus ada kelemahannya. usaha berterusan perlu untuk memperbaiki semua aspek. maklum balas suka sukan dihargai.

4. control macho bukan domain orang Kluang saja. hahaha

5. cadangan lain barangkali akan dipertimbang oleh penerbit.

Usop spring said...

Man Kidal, apa barang dengan penulis blog ni? Sedangkan reporter unggul seperti ahmad Kawawi pun depa tibai demi untuk tegak kan benang basah...

Ahmad Qayyum Tabrani said...

WEI Man Kidal, idop lagi hang ye? hehehe

Eh bila nak mai Frankfurt ni? Hang ni janji melayu punya janji la...
Ni nak habaq kat hang, kalu hang mai minggu depan, kita bulih pi tengok Eintracht Frankfurt lwn Hertha Berlin di Commerzbank-Arena pada ahad 18/4 nanti. Coursemate aku nak sponsor tiket la. Dia siap sponsor jersi merah hitam Eintracht lagi pada kita. Nanti bole la hang megah2 pi tayang kat geng2 hang di UvA tu.

Kali ni gua gerenti Hertha kena titik lagi la bro. Dia pun dok tang corot sekali la ni. Menang sekali jer.. lain tu bungkus...

Hang mai no..apa2 hang email aku nanti. Chow.

Anonymous said...

SUKA SUKAN,
SI rIZAl ni kalau citer pasal wan jamak dia kata dia org Kluang man. Kalau dia citer pasal Kedah, dia kata asal Kulim. Time dia citer pasal Khairul Azman Mohamad, dia kata lak dia lahir Alor Akar Kuantan. Mana satu ni Rizal?

epain said...

buat sukasukan...

sy bukannya org yg terlibat secara langsung dgn astro arena....

tetapi sebelum org dlm arena sendiri berterima kasih dgn anda, elok rasanya sy berterima kasih dgn anda atas kesudian menonton arena...

ada beberapa pendapat anda yg senada dengan sy malahan sy suarakannya di dalam blog saya, epainworld.blogspot.com...

tetapi sy rasa adlh tidak wajar utk mengatakan "dissapointed with first impression"...

sebabnya, anda harus ingat, arena umpama bayi yg baru dilahirkan...

mana ada bayi yg mampu berlari sebaik dilahirkan?...kalau ada memang hebatlah...

malahan kebanyakan stesen tv pun yg tidak mampu menarik perhatian sekelip mata sebaik dilancarkan...

ESPN yg anda ketahui itu pun tidak menjadi hebat dlm sekelip mata begitu juga dengan stesen tv lain di negara ini termasuklah TV3...

maka utk menilai arena yg baru ke udara kira-kira 2 minggu dan menyamakannya dengan saluran lain rasanya tidak adil...

berkenaan corak pengendalian program, rasanya pihak arena mempunyai sbb tersendiri tetapi sy secara peribadi merasakan bahawa ia merupakan langkah yg baik sbb ada unsur2 kelainan...

buat masa ini mungkin kita belum menerima kelainan arena tetapi rasanya bila sudah biasa satu hari nanti mungkin ia tidak lg menjadi isu yg besar...

soal "mengghairahkan penonton"...sy agak kurang faham dgn maksud and...

apa yg dimaksudkan dgn "ghairah"..adakah bila berlakunya perdebatan seperti di parlimen br dikatakan "berbincang"?...

kami sbg tetamu pun faham...kalau kita ayik menghentam shj, nanti org kata segala pendapat kami ini "pointless"...

tetapi bila kami memberi pendapat/cadangan khususnya berkenaan cara sesuatu isu atau perkara diatasi...org akan kata "boring" pulak...jd apa sebenarnya cadangan anda?...

soal pemilihan tetamu..seperti mana kata loose cannon, bukan semua dpt memenuhi undangan arena...

jika anda maksudkan wartawan berbulu kening lebat "tidak matang" atau "tidak arif" dgn sesuatu isu memandangkan dia baru "setahun jagung"...jd panelis mcm mana yg patut arena jemput?..nanti bila jemput si veteran ada pulak org kata "ah..zaman dia dah berlalu"..so sape sebenarnya yg benar2 layak dijemput mengikut pandangan anda?...

kesimpulannya disini...teruskan menonton astro arena...dan teruskan beri pandangan...

mana tau, pengurusan arena mengambil kira maklum balas anda untuk ditambah baik...

sama2 kita menyumbang utk kebaikan sukan negara...

sukasukan said...

Salam Bro and Epain.
Tksih atas reaksi yg diterima mengenai komen saya. Ia satu penghormatan krn dua blogger - satu ex mmail reporter and satu lg ex rtm reporter yg skrg pensyarah kewrtawan uitm, membuat ulasan. Wow. Sya hanya budak lulusan spm je yg suka sukan.

cuma i nk jwb a few persoalan fr epain dlm balasan komen sya x ini.

1. first impression itu penting. if u go on a blind date, u akan tgk the girl from head to toe. kalu first impression x memikat, u won't ask for a 2nd date. mmg la arena mcm bayi yg baru dilahirkan, tp dgn astro yg berpengalaman dlm bidang penyiaran, first impression is very important utk menarik minat penonton agar kekal menonton. that is why i'm dissapointed dgn first impression on arena. i expect dgn investment yg besar, siap boleh buat coverage live and all those jazz, with the backing of people (plucking them from various papers and tv stations) who are experience in the bussiness, they didnt make enough impact to impress me, on a first impression basis, gradually maybe they could, tp for now, i wont ask for a 2nd date...itulah maksud saya dissapointed the first impression, bukan soal mrk baru lahir ke dunia sukan tanah air atau tidak.

2. tentang kelainan, yes mmg ada pembaharuan yg cuba dibawa tp like i said, ada ruang utk difikir dan diperbaiki. eg, how could u make yr statement difikirkan oleh org lain sdgkan u hanya diberi masa less than 15 sec to komen on a issue? komen pulak on hard news yg kadangkala bukan utk dikupas. bole ke seorg pensyarah membuat ulasan yg bernas dan analitikal jika diberi peluang hanya beberapa saat utk membuat ulasan satu isu yg sepatutnya dikupas secara detail?

3. panelist kafe. well, tahniah kpd epain krn diundang sbg panelist, termasuk di awani. utk sdr epain yg kerap diundang utk kluaq tv sbg panelist dan juga bro loose cannon yg siap ada cornernya tersendiri, ghairah yg saya maksudkan ialah program talk show itu dpt membangkitkan satu perasaan ghairah utk penonton terus mengikutinya. sometimes u dont need an interesting issue to pull the crowd, but how the panelist debate and mengutarakan pndpt mrk utk dikongsi dan difikir bersama oleh penonton, betul ke salah, setuju atau tidak. to make things worst, kafe tidak berinteraksi secara live dgn penonton, so its a one way traffic.

4. abt panelist, penerbit yg gaji besar kat arena tu buat apa? fikirlah sapa panelist yg sesuai cos itu bukan keja penonton mcm saya utk tentukan. Loose cannon dh kata, arena cuba jemput wakil persatuan dan jurulatih, so arena kena keja lebih la utk dptkn mrk, bukan reporter atau ex reporter sja sbg panelist, yg lazimnya tahu menghentam dan mengkritik, semua org len buat salah.

p/s: i still think you tak patut buat muka macho laa, x hensem pun.

Haresh Deol said...

Just to set the record straight, I have 10 years experience in the field. Perhaps 10 years is still not 'matured' enough for some people.

Thank you.

fareast alias said...

Terima kasih kepada Astro yang telah mewujudkan siaran Astro Arena untuk memaparkan isu-isu dan rancangan-rancangan sukan di Malaysia.

Secara peribadi, saya merasakan Astro Arena ini dapat menjadi satu alat untuk mempromosikan sukan di negara kita. Apatah lagi kalau kita tengok channel2 sukan yang lain hanya memaparkan sukan2 di peringkat antarabangsa. Dengan adanya Astro Arena ini diharap dapat menjadi pemangkin kepada industri sukan di negara kita.

Sekian..

fareast alias said...

Terima kasih Atsro kerana mewujudkan channel Astro Arena. Secara tidak langsung ini dapat menjadi penmangkin untuk memajukan industri sukan negara. Seterusnya dapat mempromosikan sukan itu sendiri kepada setiap peringkat umur di Malaysia.

Secara peribadi, saya rasa Astro Arena telah menjalankan tugas dengna baik sehingga kini. Diharap pada masa2 akan datang dapat menyiarkan sukan-sukan yang lain yang kurang mendapat sambutan dikalangan masyarakat sukan di negara kita.

Sekian..

Anonymous said...

Ni bukan nak kutuk atau kritik... cuma nak bagi pandangan (itu pun kalu sudi pandang)

Astro kena la htr wartawan yang berpengalaman sikit di lokasi. Jangan nanti pi tanya soklan merapu pada pemain or coach.
Contoh mcm ni (cerita betul ni):

Wartawan: Tadi kita tengok zaquan beberapa kali berjaya masuk dan pecah benteng kubu lawan. Apa rasia zaquan hingga berjaya macam tu?

Mak aiii... apa jenis kualiti soklan ni?

Zaquan: Takdo apo2 rasio... den main mcm biaso. Yg ponting semangat berpasukan dan saling bekerja sama

Nah amek ko.... selamba je si zaquan ni jawab.

Wartawan: terima kasih zaquan dan kita kembali semula kpd Hj. Zainal. Silakan Hj. Zainal....

Pastu Pak aji kita tu pun sambung la balik kerja dia. bla..bla...bla

Anonymous said...

Hahahahah memang betul tu. Apa punya soklan tah yg dia tanya tah. Kalau aku jadi Zaquan, aku jwb mcm ni...
"Hadoiiii... apo kobondo soklan ekau ni jang. Ekau rabon ko tadi tak nampak den bagai nak tercabut kaki den koja bola. Takdo rasio-rasio punyo do. Kalo ekau rabon, pakai la sopek mato...

sukasukan said...

hi sdr haresh.

never meant to offend u, but we hv some good athletes but not all of them are thinking athletes.

...same goes to journalist.

p/s: 10 years, wow, i lulusan spm je yg suka sukan.

sukasukan said...

hi haresh.

never meant to offend u, but we hv some good athletes, but not all of them are thinking athletes.

...same goes to journalist.

p/s: 10 yrs, wow, i lulusan spm je yg suka sukan.

Aza said...

Wow! I didn't know you were featured in Astro ARENA. When's the next slot? So I can tune in as well!

Cheers
Azaria

Aku Coubertin said...

Seronok juga saya mengikuti teguran dan pertukaran pendapat di antara Suka Sukan, Loose Cannon, Epain dan Haresh..
Topik yang ditimbulkan Suka Sukan amat bermutu dan mencabar naluri kreatif penonton (yang suka sukan)televisyen rancangan sukan di negara kita. Jarang pernah dibincang sebelum ini. Warga Astro Arena, termasuk blogger dan panel jemputannya memanglah teruja dengan peluang yang diberikan oleh channel berkenaan.
Bagaimanapun, bagi saya, pemerhatian Suka Sukan amat tepat sekali. Ada banyak kekurangan yang ketara dalam Arena di segi mencuit, menguja dan merangsang mata dan perasaan penonton di rumah. Jadi, "first impression" Arena seperti yang digembar gembur sebelum ini, amat mengecewakan. Komen (se-choet) panel jemputan setakat setuju/tak setuju, atau wartawan dan berita yang cetek, sekadar menjejaskan lagi persembahan Arena. Bro Suka Sukan, to me you're spot on!!!