Tuesday, January 13, 2009

Syamsuri is recalled

Malaysia's most popular player in 2008 has been replaced by the most popular player in 2006 for the 2011 Asian Cup qualifiers against United Arab Emirates (UAE) at the KL Stadium in Cheras on Jan 21.

T-Team keeper Syamsuri Mustaffa who last played for the country in early 2007, has been recalled in place of Helmi Eliza Elias of Kedah. It is likely that Syamsuri be given the task to man the posts ahead of MyTeam's Syed Adney Syed Hussein and Perlis' Farizal Marlias.

While Helmi will be remembered not for his heroics but his fumble which led to Vietnam's winning goal in the recent AFF Suzuki Cup, Syamsuri created a history of sorts with a long-range goal from his area in the Hanoi SEA Games almost six years ago. His goal (against Vietnam of all teams), earned him the Play of the Day in CNN's sports segment.
Coach B. Sathianathan has also recalled Terengganu-born duo Mazuki Yusof and Rosdi Talib in the 27-man squad.

UAE is coached by former France midfielder, Dominique Bathenay, an old team mate of Michel Platini.
Bathenay is at present in Oman for the Gulf Cup where UAE, winners in 2007, had just been knocked out from the competition. Oman is presently coached by former Malaysia tactician, Claude Le Roy.

7 comments:

fadil k said...

Dulu MM ikut hang, sekarang nie hang ikut MM?

Anonymous said...

There's few promising gk in the league i.e Faizal Yusof of Penang, got height but unsure 'bout his experience. Shld gve him a try.

MADIHENSEM said...

RESHAFIQ ALWI, MUNIR AMRAN DAN BOBBY GONZALEZ MUNGKIN BOLEH DI BERI PELUANG UNTUK MEWAKILI NEGARA, HARAP SATHIA AND THE GANG JENGUK2 LA MANA YANG TERLEPAS, JANGAN ASYIK MUKA SAMA JE.....KALA YANG BAGUS TAKPE TAPI YANG DAH BERUMUR TU TAK PAYAH LA....PAHAM2 SENDIRI. LAGI SATU WALAUPUN SYAMSURI BACK IN THE SQUAD, BUT I THINK THIS IS THE RIGHT TIME FOR FARIZAL MARLIAS. AGREE BRO?

Anonymous said...

Kenapa kita suka kudakan satu pemain sahaja dan kita tak berani untuk mencuba pemain lain, setiap kali bila kita kalah pengalaman pemain akan menjadi alasan
Pusing tang mana pun sama ja , baik kita tukar semuanya lagi bagus

Anonymous said...

Farizal ok tapi kurang height la pulak. Nasril Nordin another possibility tapi dok jaga bench je buat apa. Heran pak cik yang dia pergi follow Hamsani ke S'gor tu buat apa??? Duduk Perak dah tentu2 jadi 1st choice dapat banyak main banyak exposed to the game. Megat tu pak cik rasa elok jd keeper Futsal je. Skrg ni kan banyak tournament Futsal, Metro, Kosmo RTM etc etc. Anyway apa target Nat. team ni?? Exposure ke nak qualify to final round (if they could). Rekod lawan UAE @ Uzbek memang hancus. So Sathia pls get ready with your excuses...

Anonymous said...

Bro;
jangan tanya targetlah buat malu je, kita dah tau lah, hari-hari buat yang sama pas tu harap result lain, tu kan orang gila nama nya. Coach kita tau yang biasa lah, result dah banyak kali terbukti, tapi FAM masih nak macam tu juga, so tak pelik lah kalau pemain pun yang biasa lah ulang-ulang (Syamsuri in Syamsuri out,Ganu-pahang-Ganu). FAM pun tagih lah result yang lain dengan amalan yang sentiasa sama mengharap result yang lain, kelakar lah kan. Alasan nak rombak,tapi tak cukup masa katanya, lagi kelakar, sebab kita kekal yang sedia ada pun kita dah tau resultnya. Jadi kalau kita ikut nasihat bodoh pun, at least kita mencuba sesuatu yang baru, expose pemain yang kita boleh letak long term target, baru lah kita kata FAM ada perancangan. Konon nya Jepun belajar dari FAM, AFC licencing datang dari FAM, dahsyat tu (JFA sekarang ada long-term 50 yrs plan). FAM Benda macam ni pun tak tau, lagi nak mengaku mendahului yang lain, cukuplah. Dah tu import lak bekas pegawai rendah dari AFC jadikan pegawai tinggi FAM (belum tentu laku kat tempat lain tu). Lepas tu dok buat syok sendiri, buat benda yang sama day-in-day-out then demand result yang lain. kan pelik bunyi nya. So what everlah FAM, good luck.

Anonymous said...

Setuju ngan madi,..reeshafiq Alwi and bobby Gonzalez patut diberi peluang,...kalo tgk game Reeshafiq,..dia main mcm Mat Zan,..sebab tu Mat Zan bawa dia ke Plus dari KL,..he is a holding midfielder yang sepatutnya dipanggil apatah lagi dgn Shukor Adan pun injured...I dont think Indra and Hardi could be a good pair in midfield sebab dua2 kurang defensive qualities...
In my oppinion,..If Sathia is given the boot 1 day,..maybe coach mcm Mat Zan sepatutnya diberi peluang...
Game team yang dibawa Mat Zan sentiasa utamakan high work rate,..dan dia pun antara coach yang experince di Liga M yang dah menang almost every title.

Malaysian Scouser..