Monday, January 19, 2009

FAM's loss, FAM's gain

The beautiful island of Maldives is now home to former FIFA refereee Amir Sharifuddin Wong (picture). He touched down last December as the director of referees of the FA of Maldives, also known by its acronym FAM. He has a blog here. Perhaps he might want to consider helping out FA of Malaysia once his stint there is over, since the referee's department has come under great criticism of late!

12 comments:

SIME DARBY WATCH said...

Saudara,

Mari lah kita sama-sama memboikot Air Asia kerana sikapnya yang begitu tamak dan asyik mengejar keuntungan. Langsung tiday ada sikap memberi. Saya telah menggunakan logo "I'm not flying Air Asia" di blog saya: http://simedarbywatch.blogspot.com

Saya harap saudara juga boleh meggunakan logo tersebut dalam blogsite saudara.

SIME DARBY WATCH said...

Saudara,

Mari lah kita sama-sama memboikot Air Asia kerana sikapnya yang begitu tamak dan asyik mengejar keuntungan. Langsung tiday ada sikap memberi. Saya telah menggunakan logo "I'm not flying Air Asia" di blog saya: http://simedarbywatch.blogspot.com

Saya harap saudara juga boleh meggunakan logo tersebut dalam blogsite saudara.

teropong_ajaib said...

Bro Rizal,
Anda silap. Sebenarnya FA Maldives untung dan FA Malaysia pun untung besar. Maldives untung sebab sdr Amir seorang yang berwawasan, berfikiran posisitf dan sanggup menerima teguran.
FA Malaysia pula mendapat seseorang yang berpengalaman dalam segala bidang dan tu sebab anda sendiri mengakui bahawa " since the referee's department has come under great criticism of late!"

Anonymous said...

Bro
Ini la. Di namakan satu penghinaan yang ada tak di guna pakaiyang di guna pakai pun yang lama je

Kalau dia ni askar baru dia boleh masuk fam

Fam macam saya cakap fam terlalu selesa dengan zon mereka sebab tu susah nak dengar pandangan pandangan org lain

Anonymous said...

Bro,
Mengapa bro tak khabaq mai pasai ada ref yang tak mai stadium sebab tak dimaklumkan oleh Unit Pengadil?

Parah la ni bro... ada ref yang dah beratuq panjang nak check in kat KLIA nak pi buat game. Tup-tup dapat call game kensel. Tak ke haru namanya....

Orang_Lama said...

Liga M baru je bermula tapi dah kecoh.Jadual ada yang dapat ada yang tak dapat.
Dulu kata nak email, berpuluh kali bagi address email pun tak dikirim jadual jugak.

Pelantikan berterabur. Yang baru setahun jagung dah buat Super.

AJK pengadil perlu bertindak segera kerana ini isu sensitif. Jangan main hentam keromo buat pelantikan.
Kalau tak tau buat kerja, letak jawatan dan jangan anggap diri tu semua betul

Pemerhati_Bebas said...

Setuju dgn orang lama...
Sepatutnya ada yang menasihatkan sipembuat jadual tu jgn main hentam saja buat jadual. Cuba bayangkan, org yang gagal tahun lepas dan tidak berdaftar sebagai pengadil Kebangsaan (berada dlm dlm kategori C & layak mengadili Piala Presiden sahaja), tiba-tiba tahun ni terus naik pangkat ke kategori A dan dilantik buat game super atau premier.
Pengukuran prestasi dibuat atas dasar apa?
Tahun lepas langsung tidak mengadili sebarang perlawanan di peringkat Kebangsaan, tup-tup tahun ni terus dinaikkan pangkat? Aneh betul!

Orang yang lulus dan telah lama berdaftar dengan FAM masih ditakuk lama. Tidak diberi peluang langsung.

Itu bab pengadil. Bab Penilai Pengadil (RA) lain pulak ceritanya. Orang yang menjadi mastermind game-game 'haram' di beberapa buah negeri dilantik sebagai RA. AJK Pengadil perlu memperbetulkan apa yang telah dan sedang berlaku sebelum keadaan bertambah parah.

Bukan_baju celoreng said...

Apa nak dihairankan???? Tengok saja jadual Piala Presiden, ianya
dimonopoli oleh mereka yang datang dari negeri dan bekerja dalam bidang tertentu sahaja. Terbukti ada ketirisan dalam pelantikan itu. Mereka yang tidak berdaftar pada musim 2008, tiba-tiba meletup tahun 2009 dengan mendapat prioriti yang melampui keraguan yang munasabah.

Perkara mcm ni tak sepatutnya berlaku. Perlu ada ketelusan jika ingin melihat perkembangan pengadilan di Malaysia ini. Jika ini berterusan, suatu hari nanti, pengadil Malaysia pasti akan hancur!

KakiBola said...

masyaAllah..ingatkan fam ni bermasalah dalam sudut pengurusan pasukan, pentadbiran pasukan, program pembangunan dan yang sewaktu dengannya, rupa-rupanya dalam soal pengadilan pun macam tu jugak? patut laa....
takde niat nak memperlekehkan sape sape tapi nampaknya penyakit exco fam dah berjangkit hingga ke jabatan jabatan di dalamnya. sabar jer lah....
to all the refs...fight for your rights...jangan biar kaki membodek and mengampu rules the game..stop before it gets any worse

Anonymous said...

Tentang unit pengadilan tu bukan kerja semua orang. Itu biarlah Jawatankuasa FAM yang fikirkan. Sudah menjadi lumrah manusia. Kalau untung senyap. Kalau rugi mula lah merungut tak tentu pasal. Sepertimana yang kita ketahui, pegawai kanan unit peengadilan tu baru ajee mengambil alih tugas sebagai peneraju dalam jabatan tersebut. Tup tup terdapat ada pihak yang tak berpuashati dengan kemunculan beliau. Dah tentulah yang kena turun takhta. Ibaratkan macam politik yang sedia ada di Perak. Oleh yang demikian semua pembaharuan yang dibuat ada je yang tak kena. Jadual yang dibuat berpandukan markah pencapaian individu yang dicapai oleh pengadil berkenaan. So sudah pasti perlantikan dibuat mengikut markah tersebut. Mana-mana pengadil yang ingin atau rasa beliau layak untuk mengadili peringkat yang lebih tinggi perlu lah membuktikan diri mereka dengan pencapaian yang cemerlang semasa diberi tugasan. Bukan dengan cara membodek atau menyambut kedatangan peneraju yang dulu tu seperti anak raja atau pembesar. Cuba semak jadual RA atau pengadil pada perlawanan musim lalu. Asyik RA atau pengadil yang sama aje ke negeri sebelah utara. Yang teman dapat tau dari sok sek orang-orang disana. Mereka ada agenda tersendiri iaitu ke negara jiran selepas setiap perlawanan atau tugasan disana. Disini apa yang teman ingin sampaikan adalah kita harus menerima pembaharuan. Bagi orang lain meneraju. Tunggu dan lihat dahulu kebaikan atau keburukannya. Jangan main hentam kromo sahaja kerana ada individu tertentu yang telah turun takhta dan kuasanya telah hilang dalam sekelip mata berikutan kehilangan payung tempat dia berteduh telah kembali ke rahmatullah. Ini yang dikatakan sudah jatuh ditimpa tangga.

Anonymous said...

Tentang unit pengadilan tu bukan kerja semua orang. Itu biarlah Jawatankuasa FAM yang fikirkan. Sudah menjadi lumrah manusia. Kalau untung senyap. Kalau rugi mula lah merungut tak tentu pasal. Sepertimana yang kita ketahui, pegawai kanan unit peengadilan tu baru aje mengambil alih tugas sebagai peneraju dalam jabatan tersebut. Tup tup terdapat ada pihak yang tak berpuashati dengan kemunculan beliau. Dah tentulah yang kena turun takhta. Ibaratkan macam politik yang sedia ada di Perak. Oleh yang demikian semua pembaharuan yang dibuat ada je yang tak kena. Jadual yang dibuat berpandukan markah pencapaian individu yang dicapai oleh pengadil berkenaan. So sudah pasti perlantikan dibuat mengikut markah tersebut. Mana-mana pengadil yang ingin atau rasa beliau layak untuk mengadili peringkat yang lebih tinggi perlu lah membuktikan diri mereka dengan pencapaian yang cemerlang semasa diberi tugasan. Bukan dengan cara membodek atau menyambut kedatangan peneraju yang dulu tu seperti anak raja atau pembesar. Cuba semak jadual RA atau pengadil pada perlawanan musim lalu. Asyik RA atau pengadil yang sama aje ke negeri sebelah utara. Yang teman dapat tau dari sok sek orang-orang disana. Mereka ada agenda tersendiri iaitu ke negara jiran selepas setiap perlawanan atau tugasan disana. Disini apa yang teman ingin sampaikan adalah kita harus menerima pembaharuan. Bagi orang lain meneraju. Tunggu dan lihat dahulu kebaikan atau keburukannya. Jangan main hentam kromo sahaja kerana ada individu tertentu yang telah turun takhta dan kuasanya telah hilang dalam sekelip mata berikutan kehilangan payung tempat dia berteduh telah kembali ke rahmatullah. Ini yang dikatakan sudah jatuh ditimpa tangga.

intelligence said...

chloe purse
chloe paddington handbag
chloe uk
dior
christian dior