Thursday, January 29, 2009

Sultan under siege

Hard-hitting opinion pieces seldom find space in the sports pages of the Star but yesterday they sent a clear message to the FA of Malaysia (FAM) president, Sultan Ahmad Shah. Read here. Some State FAs are clearly not happy with the FAM secretariat, judging from Kosmo's report here

18 comments:

coretan_khalayak said...

Saya kira tulisan Eric agak konsisten berkenaan FAM - namun mengejutkan : memberi isyarat sebegini kepada Tuanku , namun agak menghairankan juga kerana Eric langsung tidak menyentuh Menantu Emas Malaysia Khairy Jembalang dan Datuk Azzuddin Ahmad atau lebih terkenal dengan panggilan antara Raja Raja AP Malaysia & Eric juga langsung tidak menyentuh berkenaan bagaimana MSL yang ditunjangi oleh Khairy Jembalang antara titik kejatuhan mendadak ranking Malaysia sejak diperkenalkan tahun 2004 .

rizal hashim said...

Saudara coretan_khalayak, kita tidak boleh menyalahkan YB KJ 100 peratus atas kejatuhan ranking pasukan negara. YB KJ baru masuk FAM pada September 2007 sedangkan ranking kita lama dah merudum sebelum itu. Datuk Azzuddin juga bukan RAJA AP Malaysia kerana media sudahpun melaporkan dia hanya pengerusi kepada Weststar Group, bukan pemegang AP. Terima kasih.

Anonymous said...

Bro Rizal;
wah defensive nampak; terima kasih, dah tanya Eric ke dia tau berapa sen FAM ada dalam kocek, before Tuanku Presiden took over as Presiden, dan banyak mana baginda Presiden dah bawa masuk. KJ dan DAA ada ke bawa masuuuk atau hanya teruskan yang dah ada.. panggil dia selidik sikit laaa
Bawalah program untuk majukan bolasepak ni, semak-semak lah kebolehan/kemampuan/kelayakan(negara yang maju semuanya punyai kelayakan yang tinggi at least tau tentang reseach) penghuni sekretariat di FAM tu. Ini tahu risik je di bantu oleh lepasan universiti of rawang, elok lah tu

wak arjun said...

Bro Rizal. Salam.

Your providing a defence for YB KJ would be seen as dismissing him of the issues currently infecting FAM. True, our ranking was in the pits before YB was elected (unchallenged) for the post. At that point, very true, YB KJ was not a factor.

But let it be known here that it didnt get any better now even after YB KJ are heating up the seat. So let's get YB KJ himself to address the issue since his presence at Kelana Jaya was accompanied by high hopes and wishes from the fans of Malaysian football. As it is he is also regarded as part of the problem. No?

It is no surprise that the footballing public is calling for a wholesale revamp - from top down.

But sadly the FAM must be holding on to the "Peminat Bolasepak Mudah Lupa" stand i.e. let the masses make some noise. It'll die down and business will be back as usual. What's another drop in the ranking? Who gives a sh*t? Right?

No change or action taking place just yet... Not that we can see them anyway. Basically it's all about c*ck-talking at it's best.

All the best to FAM.

Anonymous said...

seorang ketua/presiden and all the president's men mestilah seorang yg berwibawa untuk memegang tampuk pemerintahan.
25 years is a long time and look at where we are now. Thus it is fair to say that they have failed.
We need radical and fresh ideas to move forward. Present administration is too weak to deal with the affiliates(read money politics) and incompetent too. Yesterday Malacca FA got sued by former players by reneging on salaries and EPF. There is a provision of law to haul them to court but nothing happened. A double standard?

They have to resign en masse so the newbies ( pros preferably) can start afresh. No doubt, they cannot stay on or they'll be a stumbling block to changes.

How can you explain the ding dong of no of teams to compete in MSL, the cobwebs of FAM's website and many other problems.

Once the pros are in then we can start talking with KBS,MOE,MSN and others to start a holistic revamp.

Since MU are coming to town, perhaps those elected can seek an advice from SAF and MU people on how to run academies, to run a football team, to maintain a website etc.
SAF dumped Goldenbuns, Nistelrooy and Veron just to ensure stability. No one is greater than the club and here no one is bigger than the country.
Kalu duk melayan kerenah affiliates yg sama bebalnya, ni lah jdnya.
We have so many great ex players/coaches who's doing well i.e Lim Teong Kim, Hj Rahman Dagu, surely their advice can be useful to the development of football.

We are talking about willingness to change and no amount of campaign/comment/advice will work unless the bigwigs are booted out for they are not willing to change or slow to changes.

What changes had taken place in the last decade save for a new MO?

tapir senak

Anonymous said...

saudara coretan,
bukan Eric yg beri isyarat pd Tuanku. Ianya suara rakyat Malaysia yg mengambil bhgn dlm Star Poll.
Surely many others yg x ambil bhgn dlm poll tersebut akan bersetuju dengan keputusan poll.
It's 68% bro!
KJ failed too to a degree. Either he has no room to manouvre or he's part of the problem. Either way, he has to go too.
Bayangkan seorang CEO yg dibawa masuk untuk meninggikan laba syrkt dan beliau gagal malahan rugi berlipat ganda pula. Tentulah CEO tersebut akan diarah oleh pemegang saham untuk berundur sebelum parah.
Disini, rakyat M'sia adalah pemegang saham dan kepada semua peneraju yg gagal eloklah berundur kerana bolasepak M'sia telah parah giler!

Anonymous said...

Salam Rizal,

Inilah masanya Tuanku mengundurkan diri dengan penuh hormat, dan boleh menjadi penaung FAM selepas itu.

Tuanku dah banyak berjasa, dan ada pula golongan yang mengambil kesempatan menggunakan jasa sultan kita itu.

Apabila Tuanku tiada lagi dalam FAM, Datuk Azzuddin yang dilantik oleh Tuanku dengan sendirinya terpaksa akur dan ikut sama.

YB KJ boleh lupakan FAM dengan meletakkan jawatan tanda hormat kepada Sultan.

Biarlah FAM dikendalikan oleh orang-orang baru dan bukan terdiri daripada pemimpin politik.

Ikhlas,
Awang Cor

Adelin said...

Saya rasa kita tak boleh salahkan YBKJ & DAA sangat. Mereka meneruskan legasi yang dah musnah. Patutnya tanya juga kpd sorang lagi Deputy President FAM yg lebih lama dari YBKJ, apa sumbangan dia??? Tak kan nak nama dan seat sebelah presiden je?? Semua org kachiwa sbb since 1987 sebenarnya bukannya 1997 seperti tulisan Eric FAM dah mengaut +- RM300 juta tp kita tak ke mana. Tanya juga kpd Per. B/Sepak Negeri ke mana $$$ perginya saban tahun yg akhirnya membawa kpd kejatuhan. Duit yg diagihkan juga utk pembangunan tp Per. Negeri salurkan kpd Team Semi Pro, Liga Pro dan Liga Super serta Liga Premier. Natijahnya Persatuan Negeri kena pantau Persatuan Daerah masing - masing untuk membantu melahirkan pemain - pemain berbakat. Lagi satu yg peliknya kat Malaya ni ada ka Liga Pro kita buat open trial?? Patutnya ada sistem 'promotion' pemain-pemain dari Piala Belia, Presiden dsb. Wallah hu Alam

Anonymous said...

tahniah bro rizal hisab habis DAA

Anonymous said...

saudara rizal

izinkan saya berbicara

Betul DYMM Tuanku dah banyak buat jasa buat FAM daripada kantung kosong sampai penuh tapi kita kena tengok sapa yang berada di sebelah kiri dan kanan DYMM Tuanku.

KJ baru masuk tapi mereka2 yg senior dalam FAM banyak tak nak dia so dia jalan kesaorangan.

Riduan Shekh Ahmad berapa lama dia dah duduk situ dan apakah subangna beliau kepada FAM dan berapa kali dia datang ke FAM untuk turun padang dan tengok apa dah jadi. Dia akan datang bila DYMM Tuanku datang je.

Kpt Ghuza dia bagi duit ke FAM tapi di sisihkan oleh seketariat. kehadiran dia di seketariat cuma bagi duit tapi apa yng beliau cadang untuk buat kena sengkang.

Dato Ahmad kenapa KFC tak jadi penaja kepada FAM sedangkan beliau orang yang berkuasa dalam KFC dan syarikat yang bersekutu dengan nya.

Che Mat orang lama yang cuba untuk melakukan sesuatu tapi kena sembelih by seketariat.

DAA selama satu tahu lebih dia ada di sana apa yang dah buat, tak ada satu pun yang terbaru atau satu lonjakkan, cuma ada risikan sahaja dan pancungan.

Saifuddin apa pengalaman yang lampau yang boleh membantu FAM, sedangkan beliau bermasalah di AFC dahulu.

Zaid, apa corak atau kaedah media yang boleh di lakukan bagi menyampaikan maklumat kepada para media dan orang ramai, sedangkan web pun tak up date sampai sekarang.

Ampega apa yang dah di lakukan semenjak 20 tahun berada dalam bahagian kewangan FAM, sedangkan tak ada pun satu pencambahan idea utk menaikkan sumber kewangan FAM

Chong, menteri kewangan FAM banyak mana dah bawa masuk duit untuk FAM

Kuhan apakah strategi pemasaran yang telah di cadangkan kepada syarikat2 koporat bagi membantu menjual nama syarikat kepada peminat bolasepak.

ini yang kita perlu fikirkan , kerana DYMM tuanku kesaorangan dalam pentadbiran dan tidak ada satu semangat sepasukan dalam FAM.

SAUDARA PUN TAHU SEMUA INI, SAUDARA RIZAL PERNAH BERADA DI DALAM UNTUK SEKETIKA DAN SAUDARA JUGA BERADA DI LUAR GARISAN UNTUK SELAMA-LAMANYA.

HARIOUS BRO

wak arjun said...

FAM sebenarnya sinonim dgn "lost cause". Wal hasil balik asal. Kritikan datang dari sudut manapun tapi kekebalan (atau rasa tak tahu malu?) pemegang2 jawatan memang kita wajib beri tabik hormat.

Dari yg sebesar2nya pemegang jawatan sehinggalah yg sekecil2nya, semuanya tak tahu malu.

Pengurusan FAM, tidak kira Presiden ke, Timbalan ke atau pembuat teh ke perlu jelaskan. Pasukan kuning hitam ni nak turun sampai ranking berapa baru "a drastic action" will really really really take place? Seriously.

Kalau setakat c*ck-talking then tak payah la kita harapkan apa2 dari FAM. Memualkan tekak.

Ada idea bagaimana kita boleh "galakkan" pengosongan stadia di seluruh negara tanda protes? Sokongan kita di stadia2
secara tidak langsung atau adalah "consent" kepada kebahlulan yg tidak terhenti2 ini.

wak arjun said...

FAM sebenarnya sinonim dgn "lost cause". Wal hasil balik asal. Kritikan datang dari sudut manapun tapi kekebalan (atau rasa tak tahu malu?) pemegang2 jawatan memang kita wajib beri tabik hormat.

Dari yg sebesar2nya pemegang jawatan sehinggalah yg sekecil2nya, semuanya tak tahu malu.

Pengurusan FAM, tidak kira Presiden ke, Timbalan ke atau pembuat teh ke perlu jelaskan. Pasukan kuning hitam ni nak turun sampai ranking berapa baru "a drastic action" will really really really take place? Seriously.

Kalau setakat c*ck-talking then tak payah la kita harapkan apa2 dari FAM. Memualkan tekak.

Ada idea bagaimana kita boleh "galakkan" pengosongan stadia di seluruh negara tanda protes? Sokongan kita di stadia2
secara tidak langsung atau adalah "consent" kepada kebahlulan yg tidak terhenti2 ini.

Anonymous said...

aku sokong wak arjun,
boikot game sampai geng x malu/berbakat ni berundur.
klu ade PRU utk FAM kan bagus, dah tentu tsunami akan pasti berlaku, mungkin hilang duit deposit mereka!

Remove politicians from FAM, then all will be rosy again.
Negara kita byk duit, boleh panggil mana2 pro to run FAM. Locals pun apa kurangnya.
Tak bagus, kita pancung sama mcm England pancung Sven, McClaren etc.

Sungai Tong FC

Anonymous said...

eh bro rizal,
u agak orang FAM baca ke blog u ni?

Klu depa baca, mesti diorang lama dah resign, mahasabah diri melihat betapa kurangnya daya kepimpinan mereka.

Ni mesti x baca ni! LOL

Anonymous said...

apa yang kita kata dah bebuih mulut tapi tak ada kesudahan

kita mulakan dengan geng hisap 3 orang dulu lepas tu kita kembangkan supaya kita duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi

Anonymous said...

aduh apa lagi dong banyak cakap takada ending story

Anonymous said...

Org FAM kalau bacapun dia org senyum, bangga sebab ada orang cerita pasai mereka. Dia orang kebal - kebal beb..I'm Dato' Seri, I'm Dato' and I've been here for many years so on so on....itulah alasan mereka....

Anonymous said...

MSL projek KJ apa dah jd?
Website pun takda, apa cite beb?

Diorang ni x pernah pegi England ke? Tengokla camne Mat Saleh bekas penjajah Malaya ni run their football. Kalau tea break boleh diadoptkan di pejabat kerajaan, why tak boleh ambil teladan dr Mat Saleh ni camne nak run FAM?

Willingness bro, willingness.
Willingness to change.

Kalu xd willingness, then resign la, bagilah orang lain yg lebih bersemangat utk menerajui FAM kearah yg lebih dinamik. Jangan ada had dan ada hari je.

Mohd Zahri Abdullah