Thursday, November 17, 2011

Siaran langsung di 3 stesen


Dulu aku tulis RTM tak minat, ramai marah aku. Baca  di sini. Mereka tidak faham stesen free-to-air harus siarkan bola sepak tempatan, tidak kira sama ada yang pegang hak komersil liga itu stesen berbayar atau pembuat rokok. Duit bukan alasan. Di England, misalnya, kalaupun Sky yang pegang hak siaran Liga Perdana Inggeris, BBC ada siarkan klip perlawanan liga pada hujung minggu. Malam ini, tiga stesen - RTM, TV3 dan Astro Arena - akan menyiarkan perlawanan bola sepak Sukan SEA di antara Indonesia dan Malaysia - secara langsung. Sejarah ni...tahniah kerana penonton dapat buat pilihan...tapi perlukah sampai tiga sekali?

29 comments:

Kurast said...

tv3 tu x payah lah..sebelum2 ni pon rtm je yg selalu buat live...

Anonymous said...

Salam bro,

So maksdunya RTM sekrg da tkr jadi RAIS TERPAKSA MINAT la tu...kalo ikt logik, hanya Astro n TV3 yg membuat liputan rasmi sukan sea.

Bila Rais dah tersedar dr mimpi bhw Bolasepak boleh menarik minat penonton, maka dia TERPAKSA la tayang secara langsung untuk menarik penonton ke TV1.

Apapun, dr segi pengulas perlawanan kita ada 3 otai utk 3 channel:

TV 1 - Hasbullah Awang...cara penyampaiannya sudak agak kurang diminati.
TV 3 - Abu BAkar Atan..telah lama menyepi, jrg nmpk kt TV3
Astro - ZAR...aku ttp memilih beliau sbg yg terbaik. Cara penyampaian dan homework preparation yg bagus.

Dari segi pengulas selingan bersama panel2 pula:

RTM - Hafizal Hamad..kdg2 mcm terlebih2 pn ada, xtau cam mana dia leh menang pengulas sukan terbaik. mgkin sbb anugerah tu RTM yg anjur.
TV 3 - Tabah ...suaranya agak menarik, ttp pengetahuan sukannya agk krg.
Astro Arena - Disbbkn Akhbar Nogori kt Indon skrg, aku rase maybe Hafizan Halim yg take over, tp dia agk gementar n krg lancar bila secara live. Susunan soalan2 n ayat2 yg krg menarik. Byk lg yg perlu dipetingkatkan...

kemahkemim...

School Of Tots said...

Perlukah sampai 3 stesen?

Perlu. Sebab nya:
1. Aku takdak Astro
2. TV1 lak tak terang kat umah aku
3. Jadi aku pong boleh tgk kat TV3.

Tiger Mizie said...

Pada peminat
Ia sesuatu yg bagus, pilihan yang banyak. Jika malas dengar satu station yg mengulas merepek, boleh tukar siaran lain. Cuma yg tak bagusnya, peminat2 sukan lain tidak dapat melihat siaran sukan lain. Ini amatlah Kiasu

Pada Stesen TV
Bagus utk mengejar rating dan nilai komersil. Tetapi mereka lupa, semua acara ada nilai komersilnya sendiri. Kalau mereka faham, masalah siaran sukan tidak ada. Bukan siaran langsung ini aje bertindih, siaran berita pun bertindih, lihat sahaja Awani dan Bernama TV. Waktu laporan sukan sama aje waktunya. Tidakkah ini bodoh namanya?

aadk Labuan said...

salam mmg sngat perlu..rumah aku astro aku xda..signal tv3 pun xda..ok juga la rtm buat live kira ok lah..dpt juga nk tgo Harimau muda beraksi...

sekian..
From Sabah With Love
hehe...

Anonymous said...

ko x payah nak tunjuk power la ckp dlm astro arena pasal sukan...apa yg ko taw pasal sukan...x yah nak tunjuk power laaa.....

FK said...

Bgusla..rasenye bgus juga ade 3 stesen y amik live ni..bukan semua orang berkemampuan tuk langgan astro...dan ada juga sesetengah kawasan yang tidak mendapat liputan TV3..dan kalau boleh biarlah ada kemajuan y berterusan utk siaran liga super musim hadapan...

FK said...

Bgusla..rasenye bgus juga ade 3 stesen y amik live ni..bukan semua orang berkemampuan tuk langgan astro...dan ada juga sesetengah kawasan yang tidak mendapat liputan TV3..dan kalau boleh biarlah ada kemajuan y berterusan utk siaran liga super musim hadapan...

Anonymous said...

BRO - biarkan 3 stesen LIVE ok - kat sini ramai yang minat & sayang kat pasukan bolasepak Malaysia. Masalahnya FAM tu yang kena ada perubahan & maju mengikut zaman.

Anonymous said...

apa yg ko merepek dlm astro arena....ko klau x taw pasal sukan x yah nak ckp laa weii....tanya pasal silat pandai ko pusing cerita...ko x yah nak tunjuk pandai laaa

Anonymous said...

Perlulah....sebab bagi stesen ni semua Sukan Sea hanyalah bola...mana ada pertandingan sukan - sukan lain.

Anonymous said...

1st yeay

aku said...

daripada tiada siaran langsung..tak kisah la 3 stesen ke 4 ke..haha

harimau luka akan bangkit said...

terbaik bro, isu yamg menarik,tapi ada impak positif dari siaran langsung ini ,publisiti yang MELUAS terhadap pasukan bola sepak MALAYSIA boleh menarik penajaan kepada PASUKAN bola sepak MALAYSIA *tapi sayang ,kepimpinana FAM terlalu mengecewakan, dan kalau RIZAL HASHIM boleh post isu ini didalam blog BRO,pasti ramai yang kan menyokong BRO,,tengok lah komen facebook bola-bola sepak +semua blog sukan DENGAN SECARA TERBUKANYA mereka menyatakan pendirian untuk MENENTANG kepimpinan FAM yang sediada,,TETAPI media PERDANA terus MALU MALU nak MENGKRITIK FAM ,berapa LAMA LAGI peminat bola sepak boleh bersabar bro.. ,FAM ternyata sudah tidak relevan.dah bosan dengan FAM, bagi lah idea mcm mana nak buat revolusi FAM,tapi siapa yang berani yang nak tegur FAM.

harimau luka akan bangkit said...

ok BRO malaysia dah menang 1-0 KITA DOAKAN skuad bola sepak MALAYSIA terus menang dan raih pingat EMAS, SEA GAMES 2011, dan tidak lupa pula dato k rajagopal perlu SABATIKAL, dan untuk semua peminat bola sepak MALAYSIA ,amat lah BAGUS kalau boleh beli dan baca buku Tajuk: Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia,Penulis: Lucius Maximus
"Kisah 40 tahun kegagalan Harimau Malaya untuk menjejak kaki di Piala Dunia" UNTUK membeli sila rujuk blog terterr...http://dubook.blogspot.com/2011/10/buku-terbaharu.html

http://sokernet.blogspot.com/2011/11/buku-cerita-malaysia-tidak-ke-piala.html

Lion-O (Thundercats) said...

Aku kena sokong dua tiga anon dalam ni yg kurang senang dgn attitude u dlm liputan sukan sea..u terlampau berlagak dalam semua soalan yang ditanya oleh Sharon Wee..kalau rasa annoyed or tak suka x payah go on air..

Anonymous said...

salam...
pada pndapat sy,mmg elok jgk tv1,tv3 n astro siar match m'sia vs indon ni...nk bg meriah ckit...lg pn kalau asrto sj yg siarkn xadil la kpd org2 yg xde astro ni...mengenai pengulas sukan,sy rse yg ade skarang ni xboleh pakai la(pandai2 la nilai sndri mls nk ckp)...sy lebih b'minat kpd dato' rahim razali dan sharkawi jirim...nak tahu kenapa tanya la kpd saudara rizal hashim dia pasti sbb n alasan knapa sy memilih mereka b'dua ni sbgi pengulas t'baik yg m'sia ada...

Floppy Minister said...

Salam. Sampai 3 saluran? sgt perlu. kenapa? supaya penonton (penyokong malaysia) boleh buat pilihan nak dgr ulasan dr pengulas sukan yg mane jadi pilihan. Ade pengulas yg mengulas utk setiap pergerakan bola, ada yg gemar mengulas pasal asal dan tarikh lahir pemain dan ada juga yg berbakat utk sertai Maharaja Lawak musim depan. Sampai 3 saluran? sgt2 berbaloi.

MALAYSIA BOLEH!!!

Anonymous said...

Assalam,

Bagus jg 3 stesen siarkan serentak. Bagi pelaung kpd sapa2 yg tak ada astro, rtm/tv3 tk clear.

Faktor pengulas jg jd penentu. Hasbullah suara, gaya, info menarik ttpi kdg2 terover. Melalut jg kdg2. Bakar Atan, lama tak menmgulas, nk dptkan balik feel kna bagi masa. ZAR, kalu sorang mengulas, ok. Berdua ngan expert, jd juri la pulak. Bkn nk mengulas, nk jadi pengkritik. Mcm ni bagus bagi Adlin Aman Ramli.

Yg dok dpn kamera, host. Hafizal nampak selesa dan konfiden. Hafizan gugup. Tabah, bdk ni mmg tak leh pakai, di dunia fantasi. Akbar kalu ada pun, tk la bagus sgt. Nafas tersekat2, tk cukup nafas. Mgkin krn sebab melalut tk straight to the point kot.

* Sapa yg komen pasal Rizal tu, mcm tk puas hati ja. Lu jealous ke bro? Berani, dtg la Arena, jumpa producer, dok tempat Rizal. Mgkin lu lagi baik, bagus penyampaian ..

-myi-

Syafiyah Muda said...

Boleh je mana-mana. Ada pilihan bro, hehe.. Abang Rizal, taknak buat entry pasal Datuk Nicol David ke? Legend tu. Suara abang Rizal selalu didengar di Astro Arena.

Anonymous said...

rizal hashim is equivalent to zamani misbah in football. berpengalaman dan sudah basi, apa boleh buat dah kerja dia untuk cipta isu-isu baru yang remeh temeh.

dodi

MuzafarQutuz said...

Aku tiada masalah. Bagi aku, asalkan ada LIVE takpe. Yg penting, kita sudah menewaskan tuan rumah yang begitu bongkak dgn angkuh.

Anonymous said...

Lawak jenaka : MSN sudah ubah target emas dari 40 emas kepada 60 emas.

Awal-awal dulu, ramai komen, MSN pandai-pandai je jawab mereka ada penilaian sendiri.

Rizal, pasal temuramah di astro tu. Tak nak komen banyak, cuma satu.

Media penulisan dan media penyiaran adalah berbeza. Intonasi di media penulisan, nada penulis hanya ada pada hasil pena. Manakala intonasi di media penyiaran terpampang pada mimik muka, gerak badan dan nada suara.

Jika dibuli sekalipun (peminat tahu berapa bilangan acara, berapa bilangan atlit, berapa bilngan pegawai yang pergi Jakarta dan Limbang- yang tak tahu cuma berapa pegawai media), jangan la nampak sangat sikap "I told u so".

Sebagai wartawan (walaupun berstatus bebas) kena maintain supaya dilihat berkecuali.

Teruskan melapur.

Kalau ada yang nak bambu, terpulanglah, aku tak layan. Komen ini ekslusif untuk Rizal.

Apa cerita dalaman (inside story) kuartet 4x100 (ke 4x400 - tak ingat) negara? "Membuktikan boleh walaupun tidak diberi kepercayaan pada awalnya" - apa cerita ni?

Dan apa pecahan pencapaian atlit gred A dan gred B? Yang ini baru sodap kalau nak cerita pasal perancangan MSN dan sekutunya.

Kamarul

mdfaizal said...

sebut psl bola ni, harap bro Rizal dapat borak2 & bg idea secara terus dgn mereka yg terlibat dlm Astro Arena supaya :

Tahun depan Liga Malaysia 2011, rancangan highlight ditayangkan pada 1 hari selepas game. sbg cth perlawanan hari sabtu, compile la highlight supaya disiarkan pada Ahad tengahari atau malam. Kalau ada game Selasa, rabu dah tayang. Tiru je style ESPN/StarSport - ktorang tak marah pun.

Skrg ni nak kene tunggu rancangan Masa Tambahan yang agak lambat. Tak best la bro!!

Anonymous said...

banyak cekadak lah ko nie...biarlah diorg bersaing secara sihat penonton akan buar penilaian dan pemilihan yang mana bagus dan tak bagus...bukan nyer perabih duit bapak ko...aper punyer org ler dier nie...

TANJUNG RHINOS RC said...

benda yg baik, ingin ditonjolkn oleh semua pihak.. ap salahnya..

Anonymous said...

auben

Lucius Maximus said...

Nak buat siaran langsung di 3 stesen pun salah. Pelik aku dengan Rizal Hashim ni.

Atau kau nak cakap biar Astro Arena yang bolot sorang?

mohd said...

Oleh kerana Sukan Sea ini paling teruk dalam sejarah, dicadangkan agar semua negara-negara lain memulaukan majlis penutupan Sukan Sea..
-Kashfi Klang

sakit hati tgk layanan mereka kepada atlit, pegawai n media kita... negara lain pun mesti tak puas hati.. tgk saja aksi mereka dlm pencak silat yg membabitkan atlit Thailand dan Vietnam... rendah sungguh mentaliti mereka.