Sunday, May 25, 2008

Pow-wow at Istana

Updates

The Sultan stood his ground this morning. Flanked by general secretary Lt Jen (B) Datuk Azzuddin Ahmad, exco members Datuk Aziz Abdul Rahman and Datuk Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, FA of Malaysia president Sultan Haji Ahmad Shah said the national body is sticking to their guns.

Sports Minister Datuk Ismail Sabri Yaakob's immediate concern is to recoup the RM8 million paid to promoter Gifted Group Limited.


Original posting


Sports Minister, YB Datuk Ismail Sabri Yaakob, is meeting His Royal Highness Sultan Haji Ahmad Shah, the FA of Malaysia (FAM) president, at the Istana Pahang in Kuala Lumpur tomorrow morning. A press conference is scheduled at 10.0am.

YB Bera will have a tough time persuading the Sultan to change his mind and give his royal blessings to the Champions Youth Cup (CYC).

As it stands, the Sultan is not likely to give in. Unless YB Bera can promise something in return for FAM's blessings of the CYC.

If I were in YB Bera's shoes, I would suggest to Tuanku that in return for FAM's sanction, KBS fully commit a certain sum of money to help develop the game at all levels. Promise to Tuanku that this year's edition is the last we hear of CYC and the money for staging rights be channelled to FAM and its affiliates and help expose the national team to overseas tournaments.

YB Bera will have to master the art of delicate diplomacy in the sports fraternity. Or YB Bera has the option of arm-twisting FAM in a very subtle way.

Since FAM has been funded by NSC, an agency under KBS, the Ministry can issue an ultimatum that if FAM does not sanction the CYC, all forms of financial assistance be withdrawn.

But I doubt this will be the route taken by YB Bera because given the present scenario, the rakyat are not happy that KBS had splurged RM17 on staging rights alone and another RM8 million to the promoter this year.

The rakyat are behind Tuanku in this particular issue. Daulat Tuanku.

From my personal perspective, I feel the real culprit is being let off scot free. And that's a shame.

16 comments:

Anonymous said...

And the real culprit is....(drum roll...)....your best pal Azalina!!

betul ka??



et

Anonymous said...

Hello brother,
This See Why See (CYC)thing ah actually good for our kiddies. Rakyat spend so much money ah, give our kids free show lah. No need ticket mah. Then only you see, me see and everybody see lah. Because name already ask see why see, thats why a lot of people dont see. Change name to See See See (CCC), ah I think many people see and will not ask why?

epain said...

and now...We see...

You see, I see...

goodbye....

Anonymous said...

Sdr Rizal,
CYC ini sebenar untuk apa? Untuk mendedahkan pemain U19 Malaysia?

Apakah dengan format 4 kumpulan dengan 4 pasukan bagi setiap kumpulan (yakni hanya bermain 3 kali), pemain kita boleh menimba pengalaman dan berbaloi dengan budget 17 Juta yang dikeluarkan oleh KBS?

Sepatutnya KBS melalui Majlis Sukan Daerah (MSD) menghidupkan kembali Liga-Liga Daerah yang telah berkubur bagi hampir setiap daerah di negara kita.

Contohnya di Selangor, tiada lagi liga daerah dianjurkan (kali terakhir tahun 1991). Tentu ramai yang tidak percaya termasuk FAM bukan?

Ini ekoran perlembagaan FAS yang telah dipinda atas sebab-sebab (mereka) saja yang tahu, tidak lagi mensyaratkan Persatuan Bolasepak Daerah menjadi ahli gabungan secara automatik. Boleh dikatakan hampir kesemua PB Daerah mati berkubur tanpa nesan - tiada sebarang aktiviti dijalankan selapas itu.

Di Pahang, Liga daerah mati berkubur. Terengganu, dulu hanya wujud Liga Jertih (Liga J), tetapi sekarang lenyap begitu sahaja.

FAM tidak tahu cerita ini kerana berpendapat, FA negeri tetap menjalan liga di peringkat akar umbi.

Tempoyak Machang said...

Saudara pengemar angka dan statistik.

Inginkan penulis menarik perhatian saudara kepada data yang diperolehi daripada laman blog saudara.

Sebanyak 760 komen (setakat 4.20pm) terpapar di blog saudara. Daripada angka tersebut, 617 merupakan komen-komen para pembaca tentang sukan (414 bulan April dan 203 bulan Mei).

Selainnya merupakan komen mengenai bekas tempat kerja saudara (Malay Mail) iaitu 148 komen atau 24% daripada jumlah keseluruhan.

Komen tertinggi (iaitu 44 komen) datangnya daripada isu Malay Mail.

Harap penilaian ini dapat membantu saudara menyemak kembali intipati kandungan atau 'target group' laman blog saudara.

Sekian.

p.ramlee fans said...

hehheeh....berapa harga jonathan price?harga dia malu la.....mai umah org sikit hormat pun tak dak.apa ingat kita batu ka...kayu ka.....padan muka

Anonymous said...

Gifted Gropup Blah la....

KakiBola said...

my response to p.ramlee fans...
sememangnya semasa urusan dan perbincangan untuk mengadakan CYC ni antara KBS dan GGC, memang dari awal lagi Jonathan Price tu tahu yang pihak yang duduk di depan die waktu berbincang tu kayu dan batu. sebab tu senang senang die dapat duit buta dari kerajaan Malaysia. sebabnya memang tidak syak lagi pihak yang berunding tu BATU, KAYU, NGOK..dan sebagainya. kalau bukan BATU, KAYU dan NGOK, tentu la duit kita tak terlepas begitu jer kat die orang? ada jelas ka? cuma sekarang ni jer sejak tahun peralihan...baru ramai yang sedar bahawa duit rakyat yang dibayar kepada kerajaan melalui LHDN di guna macam mak bapak dieorang yang punya...

Anonymous said...

LIGA DAERAH:

Usahkan Liga Daerah, Persatuan Bolasepak Daerah di Selangor pun dah tak wujud. Cuba check di Hulu Langat yakni Kajang, PB Daerah telah lama mati... Stadium Kajang yang dulunya dipenuhi anak-anak muda kini penuh dengan asap-asap satay saja.

Kuala Pilah, mini stadium dipenuhi daun-daun kering saja

Padang Majlis Daerah Raub, dah dirompak dan dijadikan dataran Raub. Siapa punya kerja?

Padang Majlis Daerah Bentong pun dah jadi Dataran Bentong.

Padang sebelah Pudu Raya, padang entah ke mana, bangunan entah ke mana...

Kuala Kangsar, Kemaman, Baling.... Liga Daerah lenyap...

Itu sekadar mengambil beberapa contoh.....

Anonymous said...

ask the former Sports Minister to pay la. plus, she always take at least 12% from the allocated budget per event/program waat. sure kaya minah tu now esp sitting in tourism office.

~anon 11.55

Anonymous said...

Tempoyak Machang .... lagi baik buat statistik berapa duit dah masuk poket yb menteri dari johor.

anda ni memang peminat setia rizal, sehingga sanggup mengira komen komen yang beliau terima.

syabas

KakiBola said...

rizal...
thanks for your exposures. now more people know more than what had been published in the newspaper.
i wonder what the new Sports Minister is going to do with GGL. to bow to their demand or ...

Anonymous said...

Very clear that the AFC President has some business alliance with G14/GGL/Jonathan Price. This is a conflict of interest.

We must start scouting for A NEW PRESIDENT OF AFC...as the current one must step down sooner rather than later.

As for Jonathan Price... i think he must have fled Malaysia by now.

For the Game. For the World.

Anonymous said...

Why our KP MSN so quiet one....never question intergrity kah...that day u question the intergrity of the gymnastic coach ...reporting after one year....

Anthony Vengadesan said...

So Mr Prima Donna, no more 'modal' for new stories?

Anonymous said...

Saudara Rizal...

Its azaming but questions remain unanswered...
How did someone like JP get hooked up with AFC and the corridors of power...
Who are the link men? Maybe that is what and who one should expose?
Dont you think so?
And who is this posting a comment citing you to be a prima donna??? (Lester Piqued)