Sunday, October 16, 2011

Terbaik dari estet

Masa kecoh Reuben Kathiripillai membentes pengadil ketika Malaysia tewas 5-0 kepada Australia tempoh hari, aku diam, malas nak ulas. Tapi Shebby Singh, orang kampung aku, ulas dalam kolumnya di Harian Metro di sini. Apa agaknya perasaan pemain itu apabila rempuhan itu dianggap hanya datang dari kampung atau estet?






Tengok dia tak sengaja tackle pengadil...estet betul la



Ini kampung mana ni?



Antara pemain kampung dalam video ini Maradona dan Cantona, terbaik dari estet...

Mujurlah pemain zaman dulu tak dipantau dek kecanggihan teknologi macam hari ini...dulu Shebby pun ada buat silap, bukan? Biasalah...

30 comments:

MOFASAD said...

kahkahkah! amek ko sedas

pepol said...

hahhaa,terbaik

Anonymous said...

Shebby pon asal dari estet...

mirul said...

shebby sembang memang lebat gaye pernah main kat piala dunia.

kah kah kah

azmial said...

Shebby Singh is a whiner. Dulu pun tak bawa Malaysia ke mana...setakat jadi coach MyTeam apa ada...

azmial said...

Shebby Singh is a whiner. Dulu masa jadi players pun tak bawa Malaysia ke mana. Setakat jadi coach MyTeam apa ada?

Anonymous said...

Sebagai seorang pengulas dan pengkritik bolasepak profesional, rasanya tidak harus seorang itu mengunakan ungkapan pemain kampung atau estet. Kita telah melahirkan begitu banyak pemain & lagenda bolasepak dari kampung dan estet.

Mr.Shebby @ Serbeget Singh adalah salah seoaran pemain pertahanan yg agak kasar di zaman beliau. Mungkin beliau sudah lupa. Pemain2 dari Liga profesional di eropahpun sentiasa ada kepincangan, inikan pula pemain2 kita yg masih belajar. YobTheBest!

Anonymous said...

shebby sembang je lebat..pegang myteam 2 musim lepas tu ke laut...setakat tulis kat paper kucing xde tgn boleh wat

Presiden Kelab MINI ESTET. said...

Shebby..Shebby..kadang2 komen baguih..membina tapi kadang2 komen mcm player sekolah rendah jerr kat mini estet.Budak2 kat mini estet pun gelak kat shebby...apa pulak kaitan universiti dgn prestasi pemain nyerr?? ayo..yo..ayo..yo ...shebbey..

Anonymous said...

siapa yg dr estet..shebby la...ckp x de akal..hehe...shebby komen dlm espn cam org mabuk kuar dr estet hahah..pandai plak nk ckp reuben dr liga kg..piiirah

Anonymous said...

wayne rooney terajang org dalam perlawanan antarabangsa tu dr liga kampung ka...wei shebby....ckp perlu berdasarkan fakta la bukan ikut rasa

alan said...

shebby...satu satunya pemain malaysia yang pernah membawa malaysia menjuarai piala asia dan piala dunia..maka komenya memang hebat belaka...pirah!!!

ariffin_Bdr Baru Bangi said...

dulu shebby dengan tak semena-mena kutuk coach irfan bakti (semasa tu jadi coach telekom melaka).....dia kata coach irfan outdated.

lepas tu coach irfan (merajuk?) pergi ke indon jadi coach kat salah satu kelab di sana.

sekarang tengoklah sendiri jasa coach irfan pada terengganu.

rasanya shebby lebih berjaya jual air-liur kat tv daripada sebagai pemain dizamannya

Pathma said...

Ini lah pengulas tersohor negara yang mengaibkan pemain kebangsaan yang menunjukkan komitmen yang tinggi semasa menyarung jersi kebangsaan. Bukan macam pakar bola sepak yang masa main dulu takut nak tackle......Satu lagi nak tanya kat pakar kita......Berapa lama anda main diestet? Apa pasal hina sangatkah bermain di liga kampung atau estet?

Anonymous said...

Masa dia jadi jurulatih sekolah SMK La Salle, PJ....pemain yang pasti turun dalam kesebelasan utama..anak dia...siap dengan cermin mata. Itu baru kat kronisme tahap bodoh!

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Bro...geng MSLC

Shebby Singh = Lips Service, most of us in Msia came from kampung..estet...nothing to do with football ape asal usul....the most important things is the love to the country and passion for the game...One thing about Msia, if you know how to speak good english, u know a bit about football..ada rupa skit...boleh la masuk TV jd host or pundit...but what Astro Arena doing is good..walaupun takde rupa sangat hahahaha..perut ada boroi skit..but info mantap...thats should be the way....

another thing, Football overload in astro supersport tu ...ceh entah ape2 punya program...maybe shebby should join them coz rancangan tu tak informasi langsung..santai terlampau...sama mcm shebby...

daripada ambik si sheeby ni jadi duta blackburn, baik venky's group ambil Remam Ragunathan jadi duta...hahahaha...Remeber shebby "GIVE..GET..RESPECT.."

Zul "Paya Terubong" Miura

chaples said...

aku memang banyak tak sokong statement shebby.tapi kenyataan penulis macam mengajak kita membenci orang lain.kenyataan pasal tackle dari estet ada benarnya.kita tengok sebelum tu, k rueben tak semena2 menerjah pemain pasukan sendiri.sampaikan pemain australia tersenyum tengok gelagat.tak sampai 15 saat,dia sekali lagi terjah bola yang posisi nya menghadap gol sendiri.tak kesah kena ref ke tak.tapi cara terjahan tu nampak tak profesional.

cakap pasal profesional,betul shebby cakap.kenapa pilih pemain amatur gantikan pemain lain yang main sepenuh masa.tak kisah la cara permainan cantik ke tak.tapi pemain amatur tak cukup fit.tak buat proper training.takda game tiap2 minggu.terus2 main untuk malaysia.kita bukan taiwan,guna pekerja pelabuhan je main bola

Anonymous said...

Shebby tahu cakap banyak je. Masa dia main pun bukannya Malaysia antara terbaik di Asia. Dia hanya tahu komen shj.

Anonymous said...

Shebby tahu cakap banyak je. Masa dia main pun bukannya Malaysia antara terbaik di Asia. Dia hanya tahu komen shj.

Anonymous said...

shebby bukan soccer pundit tapi soccer pund*k

Anonymous said...

alah dh reuben tu mmg bodo nk buat cmne...kau org yg kutuk shebby ni x tgk game kot agaknya...jgn kata reuben,hampir sume main mcm haprak,tpi si reuben tu lgi teruk la smpai tackle ref,haha

md akhir@ezral said...

SheBby komen cam eStet juga even more worst...zaman dia Dulu pun tak kemaNa mana pun...hampeh

Anonymous said...

shebby memang hanya pandai cakp, dgn jelas kita lihat player kita bukan sengaja tackle pengadil,kenapa beliau menghina sedemikian ke atas player kita? Saya cadangkan shebby cermin muka dulu, jgn duk suka ngata org

Anonymous said...

saudara hanya nampak komen shebby yg ckp standard kg atau estet je, tp saudara langsung xulas psl standard pemain amatur atau professional yg hendak shebby utarakan..

walaupun si shebby tu ade bt silap, tp dia tetap berbakti pd negara dia, tapi suadara ade apa bakti pd negara selain mengulas, mengomen dan cuba menidakkan satu-satu pihak??? cakap, tulis, ulas mmg senang saudara rizal....

osman said...

Masa pra piala dunia 1985 , Malaysia lawan Korea. berkesudahan Malaysia tewas 0-2..Rahim Razali memberi komen "macam rusa masuk kampung" merujuk kepada permainan P.Dharmalinggam...

Anonymous said...

Lepas tengok futej tackle tu.....i have to agree. Tackle tu agak kekampungan. Tapi the kampung or estate or no-class mentality ada dalam semua lapisan pemain. Tak kira amatur, pro atau superstar. Selalunya, kalau dah penat, frustrated dan marah...semua orang bole jadi kampung!

Macam Mourinho, Marcello, Cantona, Rooney dan ramai lagi......

I respect Shebby's comments not because I feel he's right all the time or he was an x national player...but a football pundit MUST speak his mind at the time of the event. Lagi panas...lagi mengundang kontroversi....lagi ramai orang macam korang komen...lagi jual paper....LAGI BAGUS!!

Itu kerja dia lah. Kadang2, komen-komen balas pun agak kekampungan gak.

Satu lagi Tuan Rizal...futej tackle yang lain2 tu;
1. Bangor ke Milwall ke memang kampung kan?
2. First tackle tu tak sengaja tersangkut kaki ref
3. Second tackle tu dia nak pi komplen kat ref tapi tergelincir langgar ref...lawak gak
4. Ruben's tackle was a bit memalukan sebab dia sliding maliciously from quite a distance pas tu sauk sekali dengan ref....in an international match.

KALAU AKU YANG TACKLE REF MACAM TU MASA MAIN BOLA PETANG-PETANG PUN AKU MALU....

Anonymous said...

Sumenye salah King Gopal...bukan rueben n even bukan Shebby... king yang salah...tak tau la cam mane dia boleh pilih rueben...

lawak sehingga menjilat jari...

Anonymous said...

mmg x kemn la bola kita....

Anonymous said...

raja mane ade buat home work pasal pemilihan pemain..die pn xtau mane player yg on form atau x. sbb tu suke pilih player yg dia biase pilih je

Anonymous said...

shebby sembang lebat..anak dia pon tak reti main bola.haha..asyik misskick jerk..agak2 coach skolah tu amik anak dia men pon sbb budak tu anak shebby..terbaik dari estet!