Monday, October 3, 2011

Malaysia 1 Australia 0

Nineteen years ago, Malaysia really did beat the Aussies 1-0. In football la.

P. Ravindran, the nippy winger nicknamed Kinta Express for obvious reasons, struck the solitary goal in the 70th minute at the Senayan Stadium. Malaysia went on to win the Jakarta Independence Cup, or Piala Jakartaraya.

Among the vanquished stars from Down Under were Alistair Edwards, Abbas Saad and Mehmet Durakovic. Warming the bench Darren Stewart.

The victorious included Khairul Azman Mohamad, Zainal Abidin Hassan, Azman Adnan, A Jayakanthan, Yeo Swee Hock and Shahrin Majid. Coach was Ken Worden, assisted by K. Rajagobal (now Datuk). The Jakarta victory was the second title for the national team throughout 1992, following their win in Vietnam a few months earlier.


Worden, known to be a strong motivator, tended to use a 5-3-2 formation, favouring Reman Ragunathan, Lee Kin Hong and the late Zaid Jamil to form the central defensive triumvirate, with Ismail Ibrahim on the right and Jayakanthan on the left. Swee Hock, Shahrin on the left and Ravindran on the right formed the midfield trio, with twin strikers Zainal and Azman spearheading the attack.


These days, Australia and Malaysia are worlds apart. It's good to be taking on the Aussies but questions remain whether the 10 players still involved in the Malaysia Cup, are focused on the task.

The 22 who departed for Canberra for the game on Wednesday were goalkeepers Khairul Fahmi Che Mat and Farizal Marlias, defenders Norhafiz Zamani Misbah, Mahalli Jasuli, Farisham Ismail, Asraruddin Putra Omar, Zubir Azmi, Faizal Muhammad, Muslim Ahmad, midfielders K Gurusamy, Amar Rohidan, Joseph Kallang Tie, S. Kunanlan, Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria, Yong Kuong Yong, Reuben Thayaparan Kathiripillai, Baddrol Bakhtiar, Khyril Muhymeen Zambri and forwards Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha, Shahrizal Saad and Izzaq Faris Ramlan.

52 comments:

mimya said...

itu beza yg kita nampak antara FAM dan FFA.slps 19 tahun, australia di ranking 19, tp kita di ranking 146.FAM perlu belajar drp depa.jgn terlalu fokus nak hantar player kita ke liga England yg glamer je.player2 australia main kat rata2 ceruk dunia, ada di turkey,belanda,korea, jepun,itali, russia mahupun UAE.selain 3 org player HM main dgn vion fc,kena usahakan yg lain2 main dgn kelab luar. ramai yg berbakat e.g. KFCM, kecik, gurusamy, mahali etc2.kat sinilah ejen2 FAM kena main peranan.masuk kn dlm KPI kalu perlu...

perlu diingat...sukan bolasepak bukan sukan no.1 di Australia.di sana mcm2 lg sukan yg depa suka mcm rugby league, rugby union, oz footie,hoki, kriket dan tenis.tp still depa boleh duk ranking 19. walhal kita plak sukan no.1 tp duk ranking 146.

tolonglah FAM...wpun kita menang sea games dan AFF tp secara ikhlas belum nampak lagi suatu usaha drp FAM yg boleh jamin secara long term malaysia akan terus berkuasa dia ASEAN, terus menyengat di Asia, dan mencabar di peringkat dunia....

apa2 pun terbaik utk harimau malaya vs oz.

Anonymous said...

Ini adalah barisan skuad 'EGO' King Gopal...
My prediction Aus 5-Msia 0...
Apapun, aku ttp sokong HM, hanya krn aku peminat sukan Malaysia, bukan ats kapasiti Coach yg ego...

Harap game ini akan menjadi "pengajaran" berguna utk King Gopal...

Kemah Kemim...

sunshine said...

Rajagobal vs Australia.

whatever result (win or be defeated), it's no value to appraise performance of Malaysia team coz this is only friendly match.However maybe this is useful to coach Rajagobal to use any formation or style as experiment..Friendly matches is Rajagobal games and hopefully coach will get suitable style with players capability...want to see Malaysia Style....

MuzafarQutuz said...

Saya sedang melihat bahawa sistem pentadbiran sukan Australia jauh lebih maju ke hadapan dan sistematik. Nak tau? Kita lihat seperti yang disebut oleh mimya..

Kenapa sistematik? Kita lihat prestasi Australia di dalam bidang sukan yang berbeza.

Bolasepak - Top 3 Asia
Hoki - Top 3 world
Ragbi - Top 3 world
Kriket - Top 3 world
Acara balapan - Top 10 Asia
Acara aquatik top 10 Asia

Ini yang sahih dan pasti. Dari sini kita dapat lihat sistem pembangunannya menyeluruh. Malaysia takyah pegi jauh-jauh ke Eropah. Cukup sahaja kita lihat Australia.

aidma said...

Salam...

Hopfully dis player will win...
Luck pun main peranankan dalam bola (tengok la luck King, menjadi sokmokan...)
walaupun atas kertas, mmg mcm yg mimya tulislah...
somthing must be done...

koi sokong bahawa player kita jgn kemaruk nak ke england... dah sah byk sgt birokrasi n law nya.. byk lg tempat lain... at asia koi suggest jepun, korea, arab n aussie...
kalu pyh jgk gi je kelab lain di ASEAN, jgn kata mutu nya sama, mana sama n tak kan sama sbb apa? kerana pengurusan, budaya n mentaliti setempat adalah berlainan...
pe2 pun deep down hati koi harap menang... dapat 5 - 0 pun tak pe...

Anonymous said...

Why Australia? The choice of opponents should be built gradually towards the planned competition. We are ranked 146 and the Aussies are 19th, let's be realistic when we chose our opponents, let's be fair to our players (are they prepared physically and mentally to face them ). Just look at Kim Swee's squad, how they defended all the way just to keep the margin low.Is this how we play to qualify for the Olympics. Another question- will Australia play their outmost best against us as to give us a clear picture to assess our performance. Let's hope the outings will prove something and value for money. Good luck HM.

Anonymous said...

itu beza FAM dgn Australian FA, kita menuju ke belakang - negara lain menuju ke depan.

selamat maju jaya kepada sukan bolasepak kita!

Jacob said...

Persoalannya mampukah kita mengulanginya?
Adakah corak percaturan taktikal perlawan Datuk K.Rajagobal serta Kejurulatihannya masih lagi relavan jika Malaysia tewas?

Skuad kita adalah yg paling terbaik di Asia Tenggara ketika ini. Cuma pengalaman jurulatih yg membataskan segala-galanya.

Mengapa FAM tidak mengambil Coach dari Jepun ataupun Korea yg mempunyai pengalaman membawa pasukan mereka layak ke World Cup dan Asian Cup berkali-kali?

Jujur saya katakn, Datuk K.Rajagobal hanya mampu membimbing pasukan ini setakat di Asia Tenggara sahaja.

Defeat is Defeat no accuses.

Kalaulah pemilihan jurulatih kebangsaan dikuasai oleh pengundi, nak je saya calonkan Coach Norio Sasaki.

School Of Tots said...

Malaysia 2 - Australia 4

A good experience for TM.

Anonymous said...

Bkn kita yg pilih Australia, Aussies yg tiba-tiba minta main ngan kita. Utk persediaan lwn Thailand. Hingga kita terpaksa ubah jadual Malaysia Cup utk puaskan hati Mat2 Sallehs. Tak nampak apa2 untung bagi kita kecuali utk bagi players kita bercerita pada anak2 cucu mereka, atuk dulu pernah lwn main ngan Tim Cahill (tu pun kalau Cahill main) ... atuk lepas 3 gol, lagi tiga Farizal lepaskan, kata Apek kpd cucunya. 6-0 (Cahill score 2 ... lagi tiga gol nk jadi Aussies all time top scorers).

-myi-

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Dear Bro Rizal,

refer to my comment on M'sia vs OZ on your previous entry, why OZ choose malaysia as their sparring partner? Maybe Bro and others fren in this blog can share/investigate the following :

Who cover all the costing? if OZ invited us for the game, under FIFA rules and regulation they should cover all the costing.. but if we are the one who request for the match..then we cover everything...the question now, why we request OZ? FIFA ranking 19 and yet we are 146...the different is 127 ranking above us?

Reasons from FAM..coach King "prestige" Gobal will be as follows :

"Kami dah cuba dapat kan pasukan lain untuk bermain dgn kita dalam friendly tapi kesemuanya tidak memberi respond. So hanya Australia sahaja yang memberi respond. Ini akan jadi satu training ground yang baik untuk kita" Thats is what King "Prestige" Gobal always tell the nation. hahaha....next time maybe we can have France (13 rank) or Mexico (20 rank) or maybe even England (9 rank) ...ala..tak byank beza ranking ape...9 je beza from OZ...

To FAM...King "So Call Prestige " Gobal...be more realistic...We the nation understand where we are...tak payah lah nak pakai helmet besar kalo kepala kecik (Pepatah Cina Hokkien Penang) maksud ukur baju badan sendri...

Adakah kita mahu jadi sebahagian dari statistik OZ :

11 April 2011
OZ 31 - American Samoa (205 Rank) 0

9 Aril 2011
OZ 22 - Tonga (201 rank) 0

If we look at the ranking of Samoa & Tonga...we are not that far frm them...hahaha...anyway we believe in the spirit of the Harimau Malaya..we pray,,,we hope..and boys..you do the talking on the field...zaman Kinta express dah berlalu...sekarang zaman LRT & MRT..

Malaysia Till i Die...

p/s : Who is better..? K Kunalan or P Ravicandran

Zul "Miura" Amizan

HSKAMAL(MUHD KAMALGANESAN) said...

Lagi sekali, Datuk Raja menjatuhkan semangat pemain sebelum perlawanan.
Dlm Metro DRG, membuat komen bahawa pasukan australia kuat dan ber ada di kelas yg berbeza. Dimana letaknya wisdom coach? Bukankah dia harus memikirkan kekuatan pasukan kita.
Sebagai j.latih, dia perlu motivasikan pemain beliau, tetapi malangnya dia menjatuhkan semangat mereka dgn mengangkat kehebatan pasukan lawan.

Semua org faham kekuatan pasukan lawan. Tak perlu untuk coach nak ceritakan. sebelum lawan sudah mengaku kalah. Inilah standard Jurulatih malaysia. Selalu nak take cover dan memberi alasan.

A good coach will know how to
communicate and motivate his players..in-order to prepare them mentally to face strong teams. Don't ever scare ur players by saying how great is ur opponent and what class they are in. It makes the coach less capable for the job.
The duty of the coach is to supply idea and tactical input for the players to use during the game according to the strength of the
opponent.
This is one reason to show that our coaches lack the ability to understand their Role as a coach and wasting tax payers money for nothing. (PRINCIPALS OF COACHING)

Anonymous said...

Malaysia 2 - o Australia

Anonymous said...

Gooddday Mate.
Menang la,

Atan Shearer said...

Nak tau kenapa Australia dan Malaysia beza macam langit dengan bumi boleh baca buku Soccernomics yang saya terjemahkan. http://pts.com.my/index.php/buku/soccernomics-edisi-bahasa-melayu/

Anonymous said...

gomo malaysia gomo

Anonymous said...

gomo malaysia gomo

cekgu 2 logam said...

malaysia suo monang punyo

Anonymous said...

izzaq bleh lekat HM.... boh gol pun xpenah... begong...

Anonymous said...

Bro Zul Amizan,

Siapa yang berani nak check akaun FAM? yang boleh tgk akaun FAM adalah Presiden dan Azzuddin. Duit berjuta2 dari kutipan aff tu dorang buat apa kita pun tak tau ...

kalu report kat sprm pun dorang tak berani nak siasat lah

Anonymous said...

Salah ke kalau saya nak kata Skuad Olimpik tu sama dengan Skuad Bolasepak bawah 23 tahun?

Kenapa bagi team Ong Kim Swee yang main Sukan SEA? Kan ke depa tu nak bersilat dengan jadual kelayakan olimpik?

Kenapa bukan RG yang diamanahkan? Sebab Sukan SEA tidak termasuk dalam persiapan Piala Asia 2015 ke?....

Nak pertahan kejuaraan kenalah hantar coach paling tere....kuah!kuah!kuah!

Rizal, bincang la pasal ni....

Kamarul

loteh den said...

Team ni blh draw 1-1 ngan Arab Saudi & Kuwait 2-2 kat KL mase 1993..mubin moktar score mase lwn Saudi, saudi sib baik tk kalah, last mnt dpt penalti.. Said uwairan amik kick..Azman adnan score lwn kuwait.. Power giler team mase tu.. Punyerler sronok tgok kat merdeka stadium...

Anonymous said...

bro rizal,

lupo nk koba.ari2 den tgk bro baco komen2 blog dlm kafe sukan, ado 1 komen yg bro baco tetibo dlm aytnyo ado no 2..maksud 2 adalah 'tu'..cnth:

"Yang 2(tu) pn nk marah"...

short form bro..skdr berkongsi...byk lg yg laen2...hehe

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Bro Rizal & Bro Anonymous (6/10/11 12:30am)

Thats the problem with the sport industries in our country. There is no transparency. If we look at the level , from the chairman to the lowest AJK almost all conquer by political oriented personnel. Look like "golongan biasa" with good education and knowledge not good or clever enough.

In my whole life, i had never see any advertisement on job vacancy frm sport association. Open interview ke ..so that the right person can be selected to lead or assist the organization.

One may say that "Kita akan ambil badan bebas untuk lancar kan persatuan...or Liga...".. i guess sampai tua la benda ni tak kan terjadi....

All the nation wanted from FAM & other sport organization in Msia is to be transparence...success minded and result oriented...tell the nation what is the goal and how it will be achieve...

To all sport organization in this beloved country ,Cut down all those unnecessary red tape..lots of meeting without solution in organization is no good..give us result...give the nation something to talk about...We proud to be Malaysian in a lot of way...BUT in sport..football especially...we are jokes of the nation

Zul Miura Amizan

syidi_black said...

Salam.

Nothing Impossible. Saya rasa ini cabaran paling besar dalam banyak-banyak cabaran yang dihadapi oleh skuad Malaysia. Memang banyak pendapat mengatakan Malaysia tiada kemajuan berbanding Australia. Mana silapnya? Jawapan ada dalam komen-komen di atas.

Pada saya, itu sejarah. Tinggalkan. Realitinya, kita di tahun 2011. Rajagobal setakat ini berjaya membawa pasukan kebangsaan ke arah yang positif. Ternyata beliau cepat belajar, dan menyerapkan sikap positif kepada pemain-pemain.

Malaysia bukan lagi pasukan yang 'dulu'. Mudah mengalah, takut dengan pasukan gergasi. Sekarang mereka benar-benar 'Harimau'. Australia yang menjemput kia ke sana untuk mengadakan persahabatan. Ini satu penghormatan sebenarnya. Inilah medan untuk kita mencuri tumpuan mereka dan mempamerkan kehebatan yang ada.

Menang? Kalah? Bukan itu yang kita cari. Pengalaman, pengajaran adalah sesuatu yang tiada nilainya yang patut dihargai.

Anonymous said...

bola sepak msia sekarang da jauh sgt ketinggalan dgn aussie..msia perlu bljr mcm mn utk tingkatkn mutu bola sepak negara..belajar dgn ajax, barcelona, bayern munich dll..mcm mn dorg dpt cungkil bakat mcm messi, sneidjer, lahm dll..tgk hasil mereka!

kakitapau said...

ish.. dorang main pukul berapa hari hah...?

Anonymous said...

Kah..kah..kah...wa da ckp bro..aus 5 KINGGOPAL 0....buang la ego tu king, ramai lg playe bagus lu xbwk, lu buang....ruben n joseph memng menjadi..bijak sungguh percaturan lu...

MAJULAH SUKAN UNTUK KING GOPAL....

Kemah kemim....

555 said...

0-5,..since this is friendly match..nothing to assess Malaysia performance.Aussies cuma bermain 55-65% dpd kemampuan sebenar mereka ,manakala Malaysia pula bermain bukanlah bersungguh sangat...mungkin ramai playe terlibat dgn suku akhir Piala Malaysia minggu depan..berhati2 bimbang cedera kot atau simpan tenaga atau...Perlawanan Makan Angin...

harimau luka akan bangkit said...

5-0 kalah BESAR,Bukan DATUK K RAJAGOPAL seorang perlu bertanggungjawap(pendapat saya DKR Masih relevan tetapi perlu dimotivasikan lagi) paling penting ,kepimpinan FAM PERLU TRANFORMASI , pengajaran untuk liga MALAYSIA perlu di tingkatkan lagi taraf kualiti permainan..paling penting DITEKAN LAGI ROAD MAP utk bola sepak malaysia yang meyeluruh.jika benar mahu layak PIALA ASIA 2015,apakan faktor lain yang perlu seirng dengan TARGET INI,(seperti PERKEMBAGAN LIGA,status pemain berkualiti yang boleh diEKSPORT,Bermain di sekitar liga kelas B keatas diluar negara,PENCAPAIAN SKUAD REMAJA di asia,saingan kelab tempatan ke saingan AFC CUP & AFC CHAMPIONS LEAGUE.dan sebagainya.kami akan terus sokong bolasepak MALAYSIA,dan amat perlu FAM mempunyai presiden yang baru,UNTUK TRANFORMASI BOLA SEPAK MALAYSIA.

harimau luka akan bangkit said...

kalah BESAR,dan pengajaran liga MALAYSIA perlu di tingkatkan lagi taraf kualiti permainan..paling penting DITEKAN LAGI ROAD MAP utk bola sepak malaysia yang meyeluruh.jika benar mahu layak PIALA ASIA 2015,apakan faktor lain yang perlu seirng dengan TARGET INI,(seperti PERKEMBAGAN LIGA,status pemain berkualiti yang boleh diEKSPORT,Bermain di sekitar liga kelas B keatas diluar negara,PENCAPAIAN SKUAD REMAJA di asia,saingan kelab tempatan ke saingan AFC CUP & AFC CHAMPIONS LEAGUE.dan sebagainya.kami akan terus sokong bolasepak MALAYSIA,dan amat perlu FAM mempunyai presiden yang baru,UNTUK TRANFORMASI BOLA SEPAK MALAYSIA.

Anonymous said...

AKu rasa KingGobal sudah hilang taring percaturan. Semua yang dibuat tak menjadi. Harimau di perbodohkan oleh OZ yg bermain very simple football.
Aku tertarik aper yang Azlan Johar komen pasal Rajagobal semasa mengulas kekalahan Malaysia 0 - 5 ke atas OZ

Anonymous said...

Itupun ada lagi beberapa nama besar yang tak main, dah keno 5-0.

Kalau setakat teka-teka, saya dah tahu pasal apa bukan team RG yang pegi sukan SEA.

Syidi_black kata "Menang? Kalah? Bukan itu yang kita cari. Pengalaman, pengajaran adalah sesuatu yang tiada nilainya yang patut dihargai."

Ada apa-apa yang RG dah belajar dari game Singapura dulu? Adakah anda sanggup katakan team RG kini semakin baik prestasinya?

p/s kagum dengan strategi RG yang cerdik, pakar dan profesional yang mahukan pemain buat lob banyak-banyak.....mungkin pemain yang tipu RG dengan mengaku boleh buat hantaran jauh yang tepat....atau RG terpaksa guna strategi ini kerana pemain tidak cekap buat short passing dan touch football....LOL

Kamarul

Anonymous said...

thailand beri saingan cuma kalah 1-2 kpd aussies yg menurunkan skuad terkuatnya, sedangkan kita dibelasah teruk oleh skuad yg terdiri dari pemain2 australia. mungkin pada masa ni peminat2 bolasepak australia mengandaikan persembahan msia setaraf dgn fiji, tonga, PNG, american samoa,cook islands yg senang2 mereka belasah sewaktu berada di zon ocenia dulu.

mungkin FAM perlu realistik, mencari lawan yg ranking lebih bawah dari australia dari memilih bertarung dgn australia, yg darjatnya ibarat 'langit & bumi'.

pada masa yg sama, pembangunan bolasepak perlu diberi penumpuan kpd peringkat komuniti/ sekolah rendah lagi. perlu ada byk lg akademi2 bolasepak yg diuruskan oleh swasta mahupun FA negeri secara proffesional. rasanya GLC, badan2 korporat boleh membantu dlm hal ini.

di samping mengejar akademik, bagi kanak2 sekolah rendah latihan2 asas bolasepak sama spt rakan2 sebaya mereka di jepun, korea sel & eropah terokai. biarlah nanti pada umur mereka menginjak umur 15-18 tahun mereka dah bersedia bersaing di peringkat lebih tinggi. x setakat gah boleh mewakili pasukan daerah/MSSN/ MSSM sedangkan rakan2 sebaya mereka di luar sana dah mampu bermain di liga2 elit dunia.

bila msia dah mempunyai sekumpulan pemain yg berkemahiran tinggi utk dipromosi ke peringkat antarabangsa, kita harapkan tokoh2 korporat msia yg giat menaja kelab2 luarnegeri skrg utk memainkan peranan mereka pula.

Anonymous said...

hmmm....benteng pertahanan kita sekali lagi melakukan kesilapan....kasihan kepada khairul fahmi yg asyik diserang bertubi2x..jika dilihat pemain2x Australia bermain dgn kadar yg sgt pntas dan menggunakan hantaran2x yg jauh...jdi HM juga harus bermain dgn cara sebegitu dan kita juga x boleh membazir bola utk menaikkan mutu bola sepak kita....

MuzafarQutuz said...

Saya mencadangkan agar KESELURUHAN JAWATANKUASA FAM DIROMBAK daripada Presidennya (Sultan Pahang dan anak beranak) hinggalah kepada AJK-nya dan diganti dengan tokoh korporat atau lebih tepat lagi, NON-royal and NON-political person.

Perlu diingat bahawa mereka yang tahan dikritik dan mampu berubah ke hadapan adalah golongan korporat dan profesional.

Golongan ini mengutamakan collective decision dan mutual understanding serta risk-taker dan business minded.

Sdare Rizal Hashim. HArap sudinya anda postkan komen saya

- Skampung dgn anda, Parit Sulong, Batu Pahat, Mukim 4

Anonymous said...

brand gan nak main gan malaysia x kasi...ego...aku x paham kenapa fam bleh kekalkn RG lagi...nampaknya x kemana la harimau malaya...

Anonymous said...

australia klu dia main 100% dah tentu dia menang 18-0..malaysia kena ambik jurulatih asing klu nak bersaing dgn negara2 luar..jgn lps ni lawan timur laste pun kalah...

Anonymous said...

sepatutnya bila dah jadi juara AFF .. permainan dan mutu bolasepak negara, patut seiring dengan taraf juara.ini tidak, kerjasama berpasukan yg lemah. Setiap pemain sentiasa gagal meletakkan diri di posisi yg betul. Tidak bergerak cepat, lorongan bola yg tidak kemas. Mengelecek pada masa yg tidak tepat. Build-up yg terburu dan tidak kemas.

Anonymous said...

PEMBETULAN

thailand beri saingan cuma kalah 1-2 kpd australia yg menurunkan skuad utamanya, sedangkan kita dibelasah oleh rata2 pemain simpanan australia.tq

- ANOY- 8/10/2011(12.52)

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Bro Rizal & semua geng MSLC,

Lupakan saja result game ni, si Rajagobal tu nanti kalo dah kalah AFF tahun depan baru akn resign. Hari tu FAM kata nak ambik tecnical advisor..apa cerita. At least somebody yg blh tegor si gobal ni..lama kelamaan gobal rimmas kena tegur dia resign laaa..

Jom kita gamatkan stadium for msia cup..at least we start to penuhi stadium to show our support to the players.

P/S : I think malaysia je coach local, the rest asean dah move forward.

Hedetoshi Zul Miura

MZZ said...

Menjilat Luka Ciptaan Raja Part 2

kelip-kelip said...

salam ,
wow , 1 - 0 ?
bukan bilangan gol yg sgt besar ttp mmbawa makna yg besar .
kekalahan 5 - o sgt2 memilukan peminat .
coach Raja slh percaturan atau soccerers yg tlalu hebat atau pemain sendiri yg kaku dihadapan 10 ribu peminat australia .
suhu terlalu sejuk cuma satu alasan.
lookin forward to watch harimau malaya be a better team next time dibawah pimpinan kapten SAFIQ RAHIM ~

harimau luka akan bangkit said...

BENAR SEPERTI ynag tertulis pernahkah pengurusan FAM dkirik secara konsruktif oleh MEDIA,,tidak pernah, termasuk SAUDARA RIZAL HASHIM SENDIRI,kritik lah fam dengan jujur,,kerana kepimpinan sedia FAM ada terlalu SELESA ,tiada media yang berani mengkritik..

SILA BACA PENULISAN DI BAWAH AMT MENARIK UNTUK KITA SEMUA RENUNGKAN.


http://anakmemberontak.blogspot.com/2011/10/kangaroo-baham-harimau.html

harimau luka akan bangkit said...

MEDIA PERLU & HARUS KRITIK FAM denga berterusan,selagi tiada perubahan kita perlu berusaha, DAN lihatlah idea SAUDARA RIZAL HASHIM dalam post terdahulu untuk meMAJUKAN liga MALAYSIA( http://rizalhashim.blogspot.com/2011/01/cadangan-buat-stesen-tv-free-of-charge.html) ,IDEA INI tidak dapat dilaksanakan oleh FAM,ini bermakna FAM adalah persatuan yang sudah pincang kepimpinanya dan GAGAL sekian.

Mapie said...

Sebagai peminat yg syg dn cintakan BOLA SEPAK(MALAYSIA) jgn jdkan perlawanan kelas A sebagai perlawanan untk menguji pemain2.sediakan pemain yg betul2 untk bermain dn berlawan jgn hiraukan ranking @ etc. DATO RG terima kasih gold medal SEA GAME,AFF CUP tp perlukn perubahan drastik untk memamtapkan sukan bola sepak MALAYSIA.takan nk tunggu ASIA CUP 2015 jer kena keja ari skunk..player skunk kbyakan berumur 25 keatas lg 4 tahun smua pemain dlm lingkungan 29thn..Gunakan kepantasan SKUAD muda u23.cuma tmbh sebilangan pemain senior SAFIQ,SAFEE,AMIRUL,AIDIL,SKUNALAN,
BADROL selebihnya skuad u23 dedahkn u23 dgn permainan kelas A kerana kepantasan Wan Zack,Irfan,fahdli,Kecik dlm skuad u23 mmg terbaik tgok perlawanan dgn Olimpik Jepun kelincahan permainan tersebut byk membantu skuad u23 cuma pengalaman dn kehebatan JEPUN dlm J Leauge terlalu hebat untk diatasi..
Dato jgn Selalu Tukar player sbb tiada keserasian dlm Pasukan Malaysia Tempoh Hari..Guna Pakai palyer AFF CUP dn Sea Games.
Sekian

tokman said...

2011 Malaysia 0, Australia 5...itu yang mustahak. Gamae itu pasukan kita main macam pasukan sekolah menengah, kena bulli dari awal hingga akhir. Sepatutnya jika Australia masuk gear 2 mungkin kita kalah 8-0 itu pun nasib baik pemain2 handalan mereka seramai lebih kurang 9 orang tidak disinaraikan. Johan AFF atau Sukan SEA bukan satu kebanggaan untuk negara mungkin hanya untuk pemain2 saja.Sedarilah yang pasukan kita masih jauh ketinggalan dalam semua segi bolasepak ini.....janganlah nak syok sendiri. Chelsea, Arsenal dan team2 EPL yang datang ke Malaysia bukan ukuran sebenarnya kerana mereka datang 'bercuti' dan FAM / sponsor2 kena bayar perbelanjaan mereka untuk datang. FAM kena mandi 'air bunga' dan mereka2 yang tak berguna dan berhasil eloklah undur diri secara terhurmat!

Tiger Mizie said...

Letih nak comment. Secara logicnya... Jurulatih peringkat asia tenggara... Juara AFF lah kemuncaknye. Kalau jurulatih bertaraf antarabangsa, antarabangsa lah pencapaiannye.. Rajagopal perlu ke bidang bawah 21 tahun kembali.. Skuad senior bukan tempat permainannya. Kalau nak cari pengalaman dan tak serius, lebih baik lawan sesama team liga M aje.
Walau apa pun aku tetap bangga, rupanya ada pemain Malaysia yg berani tackle REFEREE. Messi pun tak berani buat. Harap2 tak jadi bahan lawak di Youtube..

Anonymous said...

Dah sampai masanya tukar jurulatih baru, nak tunggu sampai bila lagi ?HM perlu ada momentum baru, KPI jurulatih sepatutnya bila kalah dgn jaringan besar secara berturut2 lebih dari 3 kali patut letak jawapan !!! ni tidak kena tunggu 2015 kenapa tak tunggu 2020 lama sikit jadi coach ??? Pls ler Bro Rizal jangan nasi dah jadi bubur baru nak tukar coach,"

Anonymous said...

Malaysia tewas 0-5 kepada Australia. Tewas tanpa melawan. Kesemua peminat boleh memahami dan boleh menjangka bahawa Harimau Malaya akan tewas kepada Kangaroo..tapi cara kekalahan itu begitu memilukan dan menaikkan kemarahan peminat. Seharusnya selepas menjuarai AFF Cup...prestasi skuad negara akan meningkat, tetapi selepas kelayakan Piala Dunia menentang Taiwan dan Singapura sebelum ini, prestasi skuad negara menjadi hambar...adakah Pasukan Malaysia hanya layak bertanding di peringkat asia tenggara sahaja?

Anonymous said...

RG gaji 40k woooo...sama mahal ngn Coach import...

Praveen said...

Pemain telah ditukar, coach telah ditukar bergilir-gilir dari masa Alan Haris hingga Norizan Bakar...tapi Management FAM akan kekal....tengoklah kelab macam BARCA presiden mereka akan bertanding setiap 5 tahun dan had maksimum mereka boleh sandang jawatan presiden itu ialah 10 tahun....