Saturday, June 13, 2009

SAM - Saya Anak Malaysia

Datuk Lee Chong Wei being bestowed the SAM Award on Friday night did not come as a surprise. It will be a surprise though if Abu Bakar Atan is re-elected as the SAM president in the elections in July. SAM by the way stands for Sportswriters Association of Malaysia, please excuse the heading.

The SAM awards night on Friday may well be Bakar's (second from left) final public appearance as the president. The TV3 presenter could be on his way out unless he strikes a compromise with his would be challenger in the upcoming SAM elections in July. And if that happens, it goes against the members' wishes. Pic courtesy of Arnaz M Khairul's facebook, without permission.

Berita Harian's Ahmad Khawari Isa is seen here with French legend and UEFA president, Michel Platini, pic courtesy loose cannon. Perhaps Khawari can shed some light on the elections.

19 comments:

Anonymous said...

SAM - Siapa Akan Menaik?

Anonymous said...

so when u going to throw ur hat in the ring?

komen tak membina said...

Khawari dah gemok la

X SAM said...

Saudara, SAM macam juga banyak pertubuhan-pertubuhan lain yang berjiwa politik, sukarela, NGO yang memerlukan suntikan tenaga baru. Elok juga generasi pelapis diberi peluang menyumbang kepada SAM.

Anonymous said...

SAM perlu ditajdidkan kerana tiada apa yang releven mengenai mereka ketika ini. Tak kira le sapa saja yang naj jadi Presiden dll yang penting SAM perlu menjadi satu organisasi penting membantu memartabatkan sukan negera. Than baru saya join balik.

X-SAM

Anonymous said...

sam dah tak relaven..:)

Arnaz M. Khairul said...

Bro, maybe u should check with Khawari and Bakar, since they're the stars of this show.
I'm guessing you'll be able to shed some light on it yourself after that.
Anyway, thanks for crediting me for the pic.

Anonymous said...

Apakah aktiviti SAM hanya 1. Anugerah, 2. lawan bola friendly?

Khawawi memang dah gemok....

sukasukan said...

Its a pity SAM skrg dan tukar nama jadi Saya Anak Malaysia. Dulu, semua org kenal dan tahu apa itu SAM cos ia mewakili majoriti sports reporters Malaysia. Don't know what happen, tapi skrg SAM macam SAM Bana aje.

To make things worst, sports reporters still have the privilage hentam left and right any persatuan sukan as they wish. Salah sikit pengurusan atau kelemahan pegawai sukan, memang teruk kena hentam. But look at your own house (or shall i say, you don't hv a hse that can really call a home) in SAM. Rumah sports reporters sendiri pun tak teratur, tapi menyibuk pasal rumah org lain.

SAM seharusnya mewakili seluruh sports reporters in Malaysia tapi it is not as strong like before...what a pity. Last time, sports reporters bangga tunjuk kad SAM boleh masuk stadium tgk bola, but now habuk pun tak ada. SAM jugak dulu buat FAM trip menjelang Sea Games and other big games. Well its high time, sports reporters bersatu and bina semula SAM. Malu je tgk keadaan skrg.

P/s: Sedih tgk meja kosong kat Sheraton Hotel malam tu.

Anonymous said...

Memang sangat senang untuk kata SAM tak relevan, SAM perlu ditajdidkan, "SAM not as strong as before","members wishes", dulu ada trip boleh pergi SEA Games dan sebagainya..dan banyak lagi boleh diperkatakan..memang ada kebenarannya.
Tetapi aku diberitahu jumlah ahli SAM pun tidak ramai...members wishes? Apa kata, sesiapa yang ada macam-macam idea dan 'angan-angan' tu, jadi ahli SAM dengan serta merta...
Setakat cakap macam-macam je tetapi kalau sikap sendiri masih kuno (alasan lapuk,susah nak dapat borang SAM...adakah?)...tak hairanlah SAM jadi macam ini.

Anonymous said...

Memang sangat senang untuk kata SAM tak relevan, SAM perlu ditajdidkan, "SAM not as strong as before","members wishes", dulu ada trip boleh pergi SEA Games dan sebagainya..dan banyak lagi boleh diperkatakan..memang ada kebenarannya.
Tetapi aku diberitahu jumlah ahli SAM pun tidak ramai...members wishes? Apa kata, sesiapa yang ada macam-macam idea dan 'angan-angan' tu, jadi ahli SAM dengan serta merta...
Setakat cakap macam-macam je tetapi kalau sikap sendiri masih kuno (alasan lapuk,susah nak dapat borang SAM...adakah?)...tak hairanlah SAM jadi macam ini.

Adelin said...

Brader2 sekelian. Memang sukar nak tarik reporters jadi ahli SAM. Kitapun tau ramai reporters yang sibuk dengan tugas dan terlalu sibuk untuk berpersatuan. Namun saya percaya mereka (reporters sukan) pasti akan menyertai SAM jika ada sesuatu tarikan yang dilakukan oleh SAM sendiri. Tak perlu ada trip untuk ke Negara hos Sukan Sea/Asia/Komenwel/Olimpik untuk memancing mereka tetapi cuba perhatikan di mana ahlil-ahlil SAM nak berpersatuan?? Pi kedai mamak (Pelita/Devi's/Subaidah) Presiden boleh bayar tapi kalau ke coffe house?? Pejabatpun macam stor. Justeru saya sokong SAM tak releven dan SAM perlu ditajdidkan untuk membolehkan SAM kembali bernyawa. Mintala Tuan Presiden menyahut seruan para ahlil untuk mem'bangunkan' semula SAM.

P/S Kawari gemuk sebab senang hati beb..jangan jelous la

Anonymous said...

Kalau SAM nak hidup, ahli-ahlinya kena hentikan kritikan terhadap FAM. Angguk saja apa yang FAM buat....

mamak putih said...

yes its time for a change in SAM. Once upon a time, SAM - well known but now... its just the sports award and the friendly match.. i agree.....
time for drastic changes including the change of young leadership... and khawari certainly has what it takes... (khawari nampak aje tua tapi sebenarnya muda lagi)....

Anonymous said...

Cari berahim yang pegang jawatan naib presiden SAM. Dia merupakan orang utama membawa kejatuhan SAM.

Anonymous said...

Kumpulan baru perlu gantikan geng lama dalam SAM. Yang menariknya jika benar Julai tarikh mesyuarat agung, kumpulan baru hanya akan memegang jawatan sampai tahun depan sahaja. Malu, mesyuarat agung yang patut berlangsung pada 2008 tidak dijalankan. Tapi masih berani anjur kegiatan tapi tahun mentadbir hanya sampai pertengahan tahun lepas. Patut pihak berkuasa ambil tindakan drastik ke atas ahli majlis SAM. Satu lagi soalan, macam mana duit dibelanjakan tapi pentadbiran pegawai yang dipilih hanya sah sehingga pertengahan 2008?

Anonymous said...

Dakwa ahli jawatankuasa SAM kerana masih jalankan kegiatan walaupun sudah melepasi tempoh pentadbiran sehingga pertengahan tahun 2008.

Komplen pasal persatuan sukan macam-macam, sendiri tak sedar kelemahan. Orang yang sign cek lagi teruk.

Anonymous said...

Berapa tinggal duit sekarang. Enjoylah macam Mustakim dulu. Tuan Rizal, bagaimana masa jadi secretary kepada Shaukei? Indah khabar dari rupa?

arnold susah-nak-aje said...

buang duit jer pi gym kan...kesian