Thursday, June 11, 2009

1Malaysia...

The Sportswriters Association of Malaysia circa 1970

The national football team in the 70s

The Olympic Council of Malaysia, or Federation of Malaya Olympic Council (FMOC) as it was known prior to 1963

Again the national football team in the 1970s

The OCM chieftains

Sports is a unifying force that creates a giant impact on society. Sports reflects upon our society in so many different and unique ways. Sports embodies the 1Malaysia concept. Malaysia Boleh!

7 comments:

uknowmela! said...

malangnya menteri penerangan baru tak tahu betapa pentingnya sukan untuk merealisasikan konsep satu malaysia.....berita perdana sukan 2 minit je! amende la rais yatim... gua nak tanya, contoh...kalau azizul hasni menang emas olimpik, melayu je ke suka? org cini, india, iban dsb tak suka ke? kalau chong wei menang all england cina je sorak ke? melayu, india , singh, dayak tak lompat sama ke? simple macam tu pun tak boleh pikir....ape punya menteri la

bangsarwan said...

salam bro,

u tolong ajaq semua NSA's mcmmana nak buat blog...
blog for the updated info...

most of the NSA's x daq website pun...
kalau ada pun x updated...

kalau semua persatuan2 sukan ada blog2 sendiri... or website... senang laa skit peminat2 sukan macam saya... tahu perkembangan semasa...

tq

sorry o.o.t!

AWANG PULUT said...

Zal

I memang sokong pandangan bahawa media kita tidak memberi cukup ruang dan publisiti kepada sukan tempatan. Kalau kita imbas ruangan berita di tv, terlalu sadikit berita tentang sukan tempatan, Nasib baik ada sedikit siaran langsung bolasepak. Rancangan wisel penamat pula terlalu lewat untuk orang ikut. Mungkin ia disiarkan pada waktu demikian kerana sasaran penonton yang berlainan.
Pada zaman kanak-kanak saya, hero-hero sukan kami adalah atlit tempatan yang kami pelajari nama-namanya melaui media massa.Sekarang nampaknya anak-anak kita hanya kenal atlit asing.
Berita sensasi mengenai sukan kita kerap kali bukan kerana pencapaian atlit tetapi malangnya tentang percakaran pagawai, atlit dan juga tentang kelakuan buruk masyrakat sukan kita. Berita-berita macam ini lah yang mendapat tempat.

Maybe our menteri-menteri kena beri perhatian kepada perkara-perkara ini. Jangan tunggu satu lagi stadium runtuh untuk merai publisiti murah

AWANG PULUT
Gong Badak

Anonymous said...

Hi bangsarwan,

jom lar ke blog saya... klbodybuilding2u.blogspot.com untuk maklumat terkini mengenai sukan bina badan kuala lumpur atau kebangsaan.

Sekiranya anda mempunyai apa jua komen atau pandangan mengenai sukan bina badan, anda adalah dipelawakan meninggalkan sepatah dua di sana.

Pelapis-future champions said...

bangsarwan

Banyak info dalam internet sekarang pasal sukan tiada masalah kalau rajin cari. Cuba check blog dibawah untuk maklumat sukan semasa

http://pelapisfuturechampions.blogspot.com/

Shabery said...

Satu Malaysia! One Malaysia.

Memang benar sukan tidak ada dan tidak boleh ada batasan kaum, agama, wana kulit dsb. Dah sampai masanya persatuan-persatuan sukan yang berasaskan kaum dibubar.

Macam mana boleh wujud badan sukan seperti kriket melayu la, bolasepak India la, bola keranjang cina la, sedangkan Akta sukan yang wujud semenjak 1998 pun jelas menyatakan bahawa badan sukan berasakan kaum tidak boleh didaftar oleh Pejabat PJS.

Perlembagaan badan sukan pulak tidak boleh mendiskriminasikan sesiapapun mengikut kaum, warna kulit, pemahaman politik dan sebagainya.

YAB Dato'Seri Najib sudah pesan, 1 Malaysia. Apa lagi PJS? Tidur ke?Buat Kerja lah. Ini tidak..yang baik-baik dia gi usik.

Kali ini kalau dia tak ikut arahan jugak rasa-rasanya I nak batal kontrak dia.

Anonymous said...

Ramai ke YB - YB faham konsep 1Malaysia. Tiap2 ari berkokok nak ujudkan sports channel kat free 2 air tapi habuk pun tak da..saya nak doakan slot info sukan TV1 tu maintain atau ditambah..kalau itupun diceroboh, alamat kita syok sendiri je le buat event sukan kita sama-sama tengok. SUkan bnyak menyatukan kaum di Malaysia. Mokthar skor lawan England B Melayu/Cina/India/ Sikh berpelukan. Malaysia menang Thomas Cup 1992 Cina julang Melayu & India. So tak kan tak faham maksud yang tersirat..