Wednesday, March 11, 2009

Qilin-g time? Definitely not...


A former PKNP footballer is currently imparting his knowledge to a youth club in Shanghai, China. Check out this website http://www.qilinfootball.com.

I'm sure Shazwan (picture) has tons of stories to share. Teaching kids the proper basics in a huge country like China must be quite a daunting task.

Whether or not he has the necessary credentials is secondary. Once he comes back for good, we need people like Shazwan to work with our kids.

"Educating the coaches, this is to me a priority. I have learnt a lot in my 7 years in Shanghai working with international coaches. We coach kids aged 6 to 16 and when I look back at my playing days, the approach is entirely different. What my youth players get now I did not get even when I was still playing at the age of 24 !!

"No2..Development...What are we doing with our own youth players? We have the potential, that's for sure. I see it for myself, but what went wrong? We need to have a big pool of players to choose from. We can't just select 18 youth players to play for the State, train them for a tournament, then they break up. There has to be continuity. Those who are not selected should also be kept together (district level) and train as usual to compete for places in the State team. This has to start from young.

"No3...Progress...Now our players in the M-League have lost the appetite to improve themselves. It's human nature that if you are doing well, you tend to take your foot off the pedal. Yeah..you can hit 30 goals a season in M-League, but then at international level, you look like a school boy playing against men...Our young players need more exposure to play outside of Malaysia..be it in competition..be it in attaching themselves with overseas clubs...then they'll know that they have to improve to get a slot...over here (foreign kids) we have a few kids being scouted for the USA Cup..they receive offers to continue studies and play football in the US...and they grab it..their parents allow it...To be honest, we have much much better players than these players but if we don't go out and gain those experience, progress will be stagnant...and in the end, those who did go out and gain exposure will eventually be better players than those who stayed."

17 comments:

akar said...

Itulah lagi banyak orang kita tak kira apa bangsa pergi ke overseas coaching lebih banyak negara kita akan rugi. bayangkan system di FAM tu yang tak systematik. Kemana pergi pemain kita terutamanya ex-national dan ex-state pergi selepas tamat kerjayanya di padang bola. Kalau 10 orang, 8 pergi buat business sendiri. Dah tak mengizinkan dan banyak politik di state FA dan FAM. Lebih-lebih lagi gaji tak bayar dan semua masuk ke dalam poket oran yang tak buat kerja dan glamour. Itulah nak salahkan siapa FAM atan state FA. Dua-dua pun kita sibah air panas

MALDIVES REF said...

Terbaca keputusan AFC Cup dalam Berita Harian memberikan seribu pertanyaan. Tentu saja yang utamanya ialah mampukah pasukan negeri/kelab di Malaysia bersaing dengan kelab luar kini? kelab lain mempunyai sekurang-kurangnya 2 pemain import yang membezakan cabaran? Peraturan pertandingan Liga M yang menidakkan penyertaan pemain import, adakah keputusan yang bijak? Selepas ini, adakah kita akan ubah kembali mengikut format lama dengan membenarkan pemain import? Dalam perkembangan kini, mahu atau tidak kita perlu juga suntikan pemain import. Bukan nak salahkan FAM kerana perubahan yang utama perlu dibuat di peringkat akar umbi lagi iaitu di peringkat sekolah. Kegiatan bola dari segi kejurulatihannya, latihannya, klinik, pertandingan sepanjang tahun (pernah disarankan oleh KPKPM Dato Shukor)- in-season and off-season competitions untuk kumpulan umur yang berbeza. Renungkan!

akar said...

Kalau FAM nak tahu kemana akar ubi itu, hantarlah orang yang bertauliah dan hati ikhlas ke South Korea dan Japan. Kalau ada duit lebih, pergi ke USA pun lagi bagus.Bukalah mata sendiri dan menerima hakikatnya bahawa bolasepak di malaysia perlu major overhaul. Daripada engin hingga ke wiring, semua kena tukar dan review. Memang sedih tapi kalau saya di peri peluang untuk memberi ilmu di overseas, sudah tentu saya akan pergi kerana kemudahan di sana dan kerjasama begitu cerah sekali.

Anonymous said...

HOI MALDIVES REF, KAU JANGAN NYIBUK. KAU KAT MALDIVES, JAGA REFEREES MALDIVES KAU TU.

KALAU KAU NAK MENABUR BAKTI, BALIK LE GANTI ORANG TUA YANG DAH BERAPA BETUL TU

NAK TENGOK SEJARAH BARU !!!!!!!!

Rep Bangla said...

Rep Maldip,

Bagus cadangan anda. But before that, why not you implement all of this kat pulau tempat you cari rezeki skrg ni...

Kalau kat sini, kalau perubahan kena buat bermula dari akar umbi, wa ima akar dalam tanah pun, kalau bila sampai kat 'pucuk' kong kali kong jugak. FAMalaysia jauh beza dengan FAMaldip tempat anda tu. Duduk diam-diam dan jaga rep maldip anda sudah.

akar said...

anonymous/rep bangla,
Maldives ref is giving his honest opinion on how to excel further for the FAM committees to review their rotten policy and poor management. I was surprised that Maldive national team gave a good fight agst our national team on their last friendly match last year considering their population of 385,000 agst 26 million. Best still they don't have a professional league and best stadium. Nak tengok sejarah, FAM should look at their past and review what is good. why no chinese want to play football? how many qualified teacher in primarily and secondary school know how to train and teach football? if you two maggots can answer this questions then you are on top of FAM

akar said...

anonymous/rep bangla,
Maldives ref is giving his honest opinion on how to excel further for the FAM committees to review their rotten policy and poor management. I was surprised that Maldive national team gave a good fight agst our national team on their last friendly match last year considering their population of 385,000 agst 26 million. Best still they don't have a professional league and best stadium. Nak tengok sejarah, FAM should look at their past and review what is good. why no chinese want to play football? how many qualified teacher in primarily and secondary school know how to train and teach football? if you two maggots can answer this questions then you are on top of FAM

Anonymous said...

Rep Bangla,

Rep maldives nak bagi pendapat aje. Yang kau kutuk dia tu apasal. Patut la bola malaysia tak maju, org yang bagi pendapat kena kutuk. Tak habis2 jadi kaki hasad dengki. Kalau macam ni...100 tahun lagi pun bukan saja bola malaysia..negara kita sendiri pun tak akan maju. Lu pikir la sendiri...

Anonymous said...

saya setuju dengan akar dan our maldives ref

bendanya sama je kalau FAM dan State FA tak nak buat perubahan kita tak akan ke mana-mana

Tak ada local league so macam mana pemain-pemain nak tunjukkan persembahan mereka dan kejohanan di peringkat sekolah hanya cuma memenuhi kelender mereka sahaja

so sama-sam kita fikirkan sebab ianya melibatkan kementerian pelajaran, FAM dan state FA

ANAK TOK BATIN KUNTUM

Kawan Maldive ref said...

Ini lah orang kita, ada brother duduk kat luar negara beri pendapat, terus kita sergah. Sebenar apa yang rizal posted pandangan mamat x-pknp tu memang betul. Anak Malaysia jauh berpotential kalau dibandingkan dengan yang luar sana. Tapi penghalang perkembangan tumbersaran terlalu kebal di tanah air kita ni terutamanya FAM. Biar pun pengalaman orang kita tu jauh sampai ke FIFA pun, di iktiraf lagi, sedangkan mereka jenguk FIFA pun abuk pun tarak, nak di terima pendapatnya sorry lah. Ini lah penghalang yang sebenar. Orang negara China ke, Jepun ke, Korea ke Iran ke, boleh iktiraf pengalaman and pengetahuan orang kita. tapi sedihnya FAM tak suka orang macam ni... pandai sangat... kena sergah and sanggah lah. sebab tu lah Liga M (pro)sahaja dalam dunia ni tak de pemain import. mentality tak ndak bahasa import agaknya.. he.he..

odymiah said...

Maldives Ref,

Aku sokong kau kalau dulu.Kita dah cuba import ke, local ke...sama aje.Kau tengok mat indo mula main selangor wah betul2 hebat lepas tu import ape..taik b...
Kini local dah banyak buat gol tiap-tiap perlawanan...ok.Beri mereka peluang..yang penting sendiri mau ingat.. untuk poket atau negara?
Sana Ref apa macam.Tentu ada kronikah..atau belajar buat kroni..harap2 kau jangan ajar..ok

best fren refmaldives said...

mungkin rep bangla dan anon tu dah bengang sangat kat FAM kot. Ye la kan, refmaldives suruh buat perubahan dari akar umbi, tapi aku tak fikir gitu. Aku setuju dengan rep bangla dan anon... buat la apa je, semuanya hancus sebab masing-masing ada kepentingan sendiri. Bukannya dan majukan bola.
buat refmaldives jangan kecek hati dengan member bangla dan anon tu. Dia org tu dah hot sgt kat FAM

Toke Budu said...

iNILAH PERANGAI ORANG MALAYSIA.

Kuman kat seberang nampak, gajah depan mata tak nampak.
Intan kita korang kata kaca, orang luar kata intan.
Tak sedar lagi ke, Orang Malaysia memang ramai yang hebat dan di iktiraf seluruh dunia, terutama referi kita, player juga adalah satu dua yang menabur bakti di negara lain, tapi kat malaysia tak boleh cari makan, orang malaysia asyik ambik orang luar.
Pentadbir sukan kita juga tak kurang hebat, tapi yang dapat publisiti yang hampeh kerana prestasi buruk, cuba siasat dalam world cup ada berapa orang malaysia bertugas. Dalam final yang lepas pun orang malaysia bertugas.
Tang impot tu, memang kita perlu, orang putih yang dasyat tu pun ambik impot.
Player kita banyak jaring gol sebab ini peluang mereka, dan saingan kurang. Di dunia orang buta, orang mata satu boleh jadi raja.
Bila orang beri pendapat, korang hentam keromoh, lagi gantung, Sumbangan korang apa? Entah2 tiket RM10 pun tak beli. PIRAAAH

BELILAH BARANG MALAYSIA

Tokeh Budu
Gong Badak

member refmaldives said...

refmaldives,

Alaaa jgn pedulikan budak-budak tu. Nama pun budak-budak kan...
Dia berbulu sangat kat FAM tu skrg. Tu sebab dia main tibai semacam je

matdek said...

Cadangan aku la kan.
1.Kembalikan semula pemain import-Kalau bagus pemain import ramai yg ke stadium, masuk jugak duit.
2.Kaji semual tajaan syarikat rokok-Depa yg banyak duit pun, masyukk lebih sikit.
3.Siaran langsung di perbanyakan-Bukak hak penyiaran kepada bidaan yg paling tinggi dan yg boleh siar banyak perlawanan kat TV.
4.Utk selaraskan di atas, masa perlawanan di pelbagai.
5.Gaji pokok caruman KWSP, Socso and insurans di bayar oleh FAM-utk Liga Super & Perdana. Elaun & Bunus di bayar oleh FA & Kelab. No case gaji tak bayaq 7-8 bulan.
6.Penajaan utk pemain dari syarikat2 di boleh kan. Kira player boleh jadi model iklan atau boleh endorse barang la.
7.Lampirkan statistik sistem bakat akar umbi. Cth kita ada Sekolah Sukan setiap taun bagi statistik kalau 100 graduate sukan bola sepa berapa % yg dapat main liga perdana & super bila dah masuk umur 23 tahun. Berapa % yg tak main. Sumber pemain liga perdana & Super berapa persent dari Sek Sukan % dari sekolah biasa, and mcm lagilah stat nya. Then baru boleh nampak yg sistem ni berkesan ke tidak.

Anonymous said...

Salam,

1. Kalau Malaysia nak main di World Cup/next level, kita kena start export players / coaches main kat liga luar..player import takleh nak improve player kita, cuma improve poket sendiri ja..

2. Contoh terbaik: Nigeria, Senegal, Korea, Morocco etc banyak player main kt oversea dan boleh bawak negara pegi World Cup.

3. Msia terlampau terpengaruh dan taksub dgn EPL. Tapi cuba tgk prestasi England kt World Cup, dah terjwb kenapa perlu export players, bukan import masuk liga kita..

4. Kalau kat liga singapore / indonesia pun pemain kita tak layak, cmna nak pegi next step..

'Pemain import' di Qatar.

Anonymous said...

aku sokong beb...kalo org bg pendapat,baca ataupun dengar.jadikan ilmu..ini nak kutuk.apa ke bodoh dan bangang org yang kutuk tu...lain ler kena kutuk....lagi byk pendapat lagi banyak idea....org yg kutuk tu mmg bangang tahap tong sampah...hahhahahaha