Tuesday, March 3, 2009

You are a bad reporter!

I saw on Bernama TV last night the war of words between Many Are Against U president Datuk Seri Shahidan Kassim and New Straits Times' reporter, Devinder Singh. Among other things, Shahidan said: "You are a bad reporter...don't try to provoke me. I think I overheard Devinder as saying "you are a bad president". I've had my share of verbal judo with a number of officials, coaches and athletes but allow me to congratulate Devinder for having the guts to question, provoke and irritate sports leaders, particularly those who have a political background.

14 comments:

akar said...

Sudahlah Dato Shahidan, reputasi dato dah merosot dan dah tua untuk melaksanakan tugas sebagai president. Lebih baik tinggal di rumah. Kalau reporter kritik dan tak dapat di terima, buktikan yang dato boleh melaksanakan tugas dengan sepenuh hati dan bukan untuk diri sendiri. Lebih baik dato undur dan main politik. Habislah dan hancurlah athletes dan coaches di negara ni kalau dato jadi president

Anonymous said...

Devinder Singh is a journalist who has the balls to go head on with Shahidan,..and I know Devinder well enough that he is a pure journalist with no vested interest,..unlike some other journalist.
Im sure Devinder will make a good football writter,..as he has now taken over as the new footy writer for NST...Well Done Dev

Fellow Malaysian Scouser

Anonymous said...

Bro,

This Datuk Seri Shahidan Kassim is just too much, pain in the face!

Rodi Arau

Anonymous said...

bravo devinder

we need more reporters like you..who have the guts to fight the useless politicians-turned-sports leaders who use sports as vehicle for publicity.

we dont need people like shahidan anymore....maybe last time, yes, but change has happened...shahidan, of all persons, should know this...if not, takkanlah perlis pun tukar menteri besar....

A CHANGE WE CAN BELIEVE IN!

Anonymous said...

Bro Rizal,

U also bad and hampeh punya reporter. U support all out the current gen sec in fam sampai sanggup jumpa president.

u must jumpa president juga untuk jatuhkan mereka supaya fam tak terlingkup terus.

Sorry bro, terpaksa kutuk u. Nanti kita kena teh tarikh dan aku belanja pisang rastali.

semut api PJ said...

Errrmmmm kalau nak bilang 'bad reporter' nih memang byk. Tak terkira dengan jari. Salah sorang ialah budak rizal ni sendiri. kerja dia tadak lain, cari salah org jer keje dia. Dulu azalina tak boleh silap sikit, habis dia telanjangkan kawan tu. Tak dapat jadi press secretary, dia balon azalina cukup cukup. Sudah sudah la tu rizal.

Skrg ni dia sapu habis FAM pulak. Apa je yang FAM buat suma tak kena pada dia. Dia je yang betul. dia je yang pandai. orang lain suma tak betul. Nape marah sgt kat FAM?

itu la.... dulu keje kat FAM tanak keje betul betul. Lebih kuah dari sudu. Nak belagak lebih teror dari setiausaha agung. FAM tu bukan azzuddin punya, dia keje ikut peraturan. So you kena la ikut arahan azzuddin tu.

Bila hati dah hot, bila hajat tak kesampaian, mula la dia melalak 24 jam hentam FAM. Pantang ada chance, terus belasah. Yang jijiknya gunakan budak-budak pengadil. Laga lagakan bebudak tu. Awak yang tak puas hati dgn FAM jgn babitkan pengadil. jangan jadi batu api.

Pandai cakap pasal kroni konon.... Masa awak keje FAM awak tak berkroni-kroni ke? Sedar la sikit wahai encik rizal... jangan temberang je lebih tapi diri sendiri apa kurangnya?

ingat orang tak tau awak target nak jadi penolong setiausaha agung FAM ke dulu? cermin dulu la muka tu rizal....

alamak... boss dah panggil. nanti sambung tau...


semut api
PJ

Kawan Pak Teh kite said...

Bro pembaca, buat apa lah nak marah rizal, ulasan kan datang dari pelbagai pihak. Rasanya bukan rizal sorang yang nampak benda-benda buruk kat FAM tu, sejak kebelakangan ni, ramai yang nampak. Malah kes-kes yang terbaru HOD pengadil dan coach Redhu semua orang tau, semua boleh baca "main stream paper", malah Malaysiakini pun ramai yang baca, tambah pula orang kuat KJ sendiri yang posted dalam blog ni. TV pun siar kan kat berita sukannya, bukan rizal sorang yang dedahkan. Hanya minta-minta Presiden kat London tu adalah orang yang patut sampaikan dan beri ulasan yang benar, kurang-kurangnya Lt. Col Azahar patut buat kerja ni, eh tapi diapun soldadu juga kan, in-service lagi tu....... Untuk pengetahuan berita dalam Malaysiakini tu lebih berbau memburukkan FAM dan Super power (pengikat tangan) i.e Presiden FAM. Apalah sangat statement yang dibuat coach Redhu berbanding dengan Statement YB KJ didalam Malaysiakini posted by SS tu. Dengan izin; its more damaging compare to coach's comment on testing procedure and standard; the instrument and validity" Damage vs Develope. Malu lah head of secretariate not able to differentiate between those two. He should give guidance and advise. So jangan salahkan Rizal, everybody knew the issue; FAM bebal; full stop.

lebah madu said...

Encik semut Api PJ,

Saya mempunyai pendapat yang berbeza. Bagi saya, Rizal dan reporter-reporter lain mempunyai kelebihan dan kelemahan yang tersendiri. Tiada yang sempurna di dunia ini.

Rizal bagi saya, berani mendedahkan apa yang tidak kena. sanggup dicerca oleh segelintir pembaca (termasuk sdr), berfikiran terbuka dan berlaku adil. Jika tidak, mana mungkin beliau sanggup menyiarkan posting-posting yang secara terang-terangan 'menibai' beliau.

Saudara mungkin keliru dan boleh jadi juga secara tidak sengaja telah terpengaruh dengan isu-isu yang dibangkitkan banyak berkisar kepada hal-ehwal pengadil. Bagi saya, isu pengadil cuma secara kebetulan dan merupakan kes terpencil. Ada isu yang lebih besar disebalik itu.

Cuma harapan saya, kita tidak mengambil kesempatan terhadap apa yang dikatakan 'isu kebetulan' itu.

Lebah Madu,
Pasir Gudang

Anonymous said...

Saudara Rizal & Khawawi.

Terlebih dahulu saya mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih atas sumbangan anda yang berani tanpa mengira bulu mengenai kelemahan dan kekurangan mana-mana persatuan sukan.

Walaupun ada isu yang dibangkitkan kekadang lebih menjurus kepada individu-individu tertentu tetapi demi kebaikan sukan itu sendirinya ianya adalah pendedahan yang amat baik di peringkat awal yang mana jika dibiarkan ianya akan menjadi barah.

Untuk itu, saya mohon pastikan saudara hendaklah berlaku adil kepada pihak-pihak yang dinyatakan dan kepada pihak yang terasa hendak muhasabah diri, jika benar apa yang dinyatakan tuan punya diri yang terasa hendaklah menerima dengan ikhlas segala teguran.

Anonymous said...

sekurang-kurangnya dengan posting macam ni, blog kau tak jadi OBITUARY NEWS semata-mata. Banyak sangat cerita obituary. Letih aku nak tengok.

Anonymous said...

sdr anon 8.37PM

Khawari la... bukan khawawi. hehehehe

madihensem said...

davinder said "you are bad leader" kalau tak silap....

Tok Bilal said...

Sdr semut api PJ,

Saya menghormati pandangan sdr tentang sdr rizal. itu hak sdr untuk menulis apa saja yang sdr suka.

Namun untuk menuduh beliau mengidamkan jawatan press secretary kepada Azalina merupakan suatu tuduhan liar. Anda tidak menyertakan bukti-bukti yang sah. Setakat membuat tuduhan, sapa-sapa pun boleh buat.

Begitu juga apabila anda menuduh rizal berangan-angan jawatan Penolong setiausaha FAM. Ini satu lagi bentuk cakap-cakap kedai kopi yang tidak bertanggung jawab.

Dakwaan rizal mempergunakan pengadil sebagai batu loncatan untuk memenuhi cita-citanya juga, saya rasa fitnah yang amat besar.
Saya tidak fikir rizal sanggup berbuat begitu rupa.

Suka saya mencadangkan agar sdr meminta maaf kepada rizal. Pernah saya dengar ceramah seorang ustaz, dosa kita dengan Allah akan diampunkan jika kita bertaubat dan berjanji tidak akan melakukan perkara-perkara yang diharamkan. Tetapi dosa kita dengan manusia tidak akan terampun selagi tidak dimaafkan oleh orang berkenaan.

Anonymous said...

semu api...melihat perangai dan tingkah laku YB Dato Sri Azalina yang suka maki hamum pegawai beliau dan kemneterian dengan kata seperti f...k u, mother ....tak ada siapa yang nak kerja dengan beliau. Dan ramai pegawai dia lari lintang pukang akibat kena maki hamum.