Friday, March 13, 2009

Let's drop names

My fellow Malaysians, if you happen to land yourself into hot soup, don' t fret. Take your father along to meet the authorities and whoever has the power to determine your fate. Imply that you are well-connected and possibly above the law.

If your father had passed on, you may consider taking your father-in-law or stepfather or you may pick one gentleman by the roadside and claim that he's somehow related to you and then pay a courtesy call to the powers-that-be.

It would be better still if your father had worked with and under the powers-that-be, like having served as a civil servant at Kemas for example, so that the authorities would have a soft spot over you as you cling on to whatever is left of your dignity.

In Malaysia this practice is acceptable, condoned and in fact encouraged. Malaysia Boleh maah...

Haiya, how I wish I knew this earlier. But even if I did, I may have to take my father-in-law lah, since my Ayah died in his sleep in 1997.

My biggest mistake in life is failing to drop people's name as I climbed the ladder (now no more ladder). In my naivete, I thought passion, knowledge and above all ability would merit some sort of recognition. I was wrong, certainly!

Today, if I landed myself into trouble, whose name would I casually or purposely drop to save my ass? Hmm, let see, Kamaluddin Abdullah Badawi and Zaki Zahid and perhaps the Deputy Prime Minister? For all three, like me, share the same alma mater.

Or NSTP director, Shahril Ridza Ridzuan, so that I could position myself better? Or a few Cabinet Ministers? Lawyers, sports leaders? Members of the royalty? Or tell Pak Lah that his sister was my late Mak's classmate at STF? HAHAHAHAHAHAHA!

Oh before I forget, read here dan baca di sini

18 comments:

Anonymous said...

Brother, it has been imbibed in our culture that name-dropping is a custom which equates with the elevation of your status.

Anonymous said...

Bro, nampak gaya macam sangkut aje kali ni. MACC nak buktikan mereka tidak pilih kasih. Itu sebab azalina bawak bapanya jumpa Pak Lah. Nak settle agaknya. kena gugur dari kabinet pun tak pe la tapi jangan charge dia. Kesian azalina dan bapanya.

- budak kampong -

Anonymous said...

bRO
Menteri kesayangan anda

Cakap kat MACC banyak lagi nak kena tengok
1) CYC
2) Pembekalan di IKM
3) Sapa dapat kontrak untuk A&P di KBS apa jadi dengan nya
4) Apa jadi sukan wanita kebangsaan
5) Apa jadi rakan sukan
6) Apa jadi dengan projek Asian game
7) Tengokkan juga projek ZOOM Malaysia jangan-jangan ada benda tak
8) Billboard satu Malaysia yang ada gambar Pak Lah dengan Najib dan dia bulan depan dah kena tukar gambar lain pulak duit lagi

so kesimpulannya kita kena tengok semua Pak dan Mak menteri yang buat projek untuk kementerian masing-masing kena di selidik tujuan projek berkenaan

Jangan sampai asa di alam ke dua nanti membawak beban kan belakang nak cari umat malaysia sebab nak pulangkan duit yangdi salah gunakan.

Itu je pandangan saya

ANAK TOK BATIN KUNTUM

Anonymous said...

ACCORDING TO SOURCES, MACC WAS CHALLENGED AND THEIR JURISDICTION WAS ALSO PUT INTO QUESTION...NOW WE CAN SEE WHETHER MACC WILL RETALIATE OR NOT.

KAJANG BERTEMPAT said...

BANYAK masalah minah ni nak kena jawab, Zal. Apa jadi ngan Malaysia Today yang diberi percuma kepada public. kos penerbitan puluh ribu tu beb. khabarnya dia gunakan duit MSN RM500,000 untuk 'buka kedai' Malaysia Today tu. Kalu tak silap aku, ngko jugak yng bukak cita nii. Aku memang penyokong kuat UMNO sejak dulu dan tak teringin pun nak tukaq pati. Tapi aku benci dengan beberapa pemimpin termasuk minah ni yang suka sapu keliling. Padan muka dia. Ada orang kata dia pi jumpa Pak be-Lah nak bago warning kat orang tua tu. Maknanya kalu dia dicharge, dia akan heret dengan anak menantu sekali. Dia mesti tao punya modus operandi pak itam rombau tu. OK Zal, ngko memang berani.Tahniah kerana berdikari.

Anonymous said...

Azalina, why do you have your father accompanying you? Are you a crybaby?

Anonymous said...

hahahahah..at least MCC doing the right thing bro. will see what happen..anyway brovo PAKLAH and Najib for sending very strong signal to the public especialy to all MINISTER

nstman said...

In NST, you thought you could go far with your talent and energy, and honesty. In NST, these qualities count for nothing. In NST, bodeking the right people counts. That's why you see journeymen occupying top positions. This is a bitter lesson for any would-be journalist aspiring to climb the ladder on the back of honesty, skills.

Anonymous said...

inilah bahana pemimpin yang tidak punya iman. pemimpin yang tidak bermaruah dan hanya mementingkan kebendaan daripada melaksanakan amanah yang diberikan. ramai lagi di kalangan pemimpin UMNO yang begitu tetapi oleh kerana ada perlindungan keramat, maka buat masa ini terlepas dari sebarang tindakan.

Anonymous said...

Salam Rizal

Jika guna nama Mrs. Kang, David Fernandez, Vincent Fernandez atau Mr. Phoon atau Mr Phua laku ke...mereka yang tadbir negara ni pernah jadi anak murid cikgu ni. Apa cikgu kata kena patuh, jika tak rambut kena potong, rotan boleh di libas.

Syah (SJI85)

Anonymous said...

Methinks azalina will not be prosecuted. pak lah has a soft spot for her especially the father dato' othman said. Azalina will blame all and sundry but herself. She never signed anything, all signed by either DG or KSU or TKSU, all follow proper procedure, she's only in the ministry to cut ribbons.

coretan_khalayak said...

Bla bla bla bla - kalau politikus itu tetap politikus juga - malaysia boleh - azalina boleh - umno boleh - boleh Boleh boleh Boleh -



bila amanah diberi kepada yang bukan ikhlas -

Anonymous said...

Projek Eye On Malaysia dikatakan mengalami kerugian. Ini ada kaitan dengan minah ni juga ke?

Anti Songlap said...

Laporan Ketua Audit Negara 2006 mendedahkan pembelian 13 peralatan dan kelengkapan bagi IKBN dilaporkan jumlahnya melebihi harga pasaran menyebabkan kerajaan menanggung kerugian RM8.39 juta. Beberapa orang pegawai IBKN dan KBS pernah didakwa dulu....

Juru Audit said...

Ketua Umno Bahagian Pengerang, Harun Abdullah yang gagal dalam usahanya mempertahankan jawatan ketua bahagian itu, pernah mendakwa berlaku politik wang hingga dia 'tewas' awal di tangan Menteri Perlancongan, Dato' Seri Azalina Othman Said.

Puteri Sejati said...

Sepatutnya, sebaik sahaja Azalina sudah 'hilang kelayakkan menjadi ahli Puteri', ada pintu Wanita Umno yang dibuka, menjemputnya masuk, dengan tawaran jawatan yang boleh member peluang kepadanya, dari pengalamannya menerajui Puteri, untuk digunakan pakai dalam Wanita.

Malangnya, ada suara-suara yang menyindir Azalina, "saya pun tak tahu dia 'wanita' ...." keluar dari mulut pemimpin Wanita.

Kata mereka yang mengikuti perkembangan politik Wanita Umno ini memberitahu, Rafidah memang tidak berminat dengan Azalina, tetapi bercakap 'saya tidak ada masalah dengan Noraini Ahmad (Ketua Pergerakan Puteri sekarang)' dan kata-kata, kita ni dah begitu lama makan garam, yang mengambarkan, dia memang tidak boleh menerima kehadiran Azalina dalam Wanita, selagi dia menjadi ketuanya.

Anonymous said...

Kadang-kadang seseorang itu nampak baik dan bagus tapi kalau nak tahu tanyalah staff-staffnya .... bahasa menunjukkan keperibadian seseorang.

Kenal Tak Kenal

Anonymous said...

u better look at this . i think i know who'e writting is this , you also know rizal A www.azalina21.com
ada lagi mamat ni nak pertahankan azalina.