Tuesday, March 24, 2009

Adilkah pengadil?

Kosmo! mengupas isu kewibawaan pengadil hari ini. Kebetulan aku menumpang satu muka surat dengan tiga politikus. Baca di sini

22 comments:

Anonymous said...

kalau nak tau pengadil FAM ni adil ke tak, tanyala MYteam (apabila mereka kalah)
hahahahahah

Anonymous said...

yang 3 teratas politikus. yang paling bawah betul betul tikus. hahahaha

Anonymous said...

sudah lah, kau orang jangan jadi pengadil....


kau orang jadi pengedil ........ lagi bagus

Anonymous said...

Apa my team tu hebat sangat ke? PIRAAAAAAH!!!!!!!!

Anonymous said...

Kenyataan pengerusi jk pertandingan fam:

"Kami mengambil tindakan berdasarkan peraturan dan perlembagaan dalam FAM, saya harap penyingkiran MBJB menjadi satu pengajaran kepada semua pasukan yang mahu mengambil bahagian dalam Liga Malaysia," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat jawatankuasa itu di sini Selasa.


anak tikus kau berani la?

team kat negeri pahang tu dah bayar insuran ke?

jeng jeng jeng

Sinbad said...

24 Mac 2009,8.15 mlm pasukan kelab brunei lwn pasukan kelab dr singapore dalam liga s di brunei.

Heran ye, mengapa kelab brunei diketepikan pd saingan liga m?

nampaknya ada yang tak kena ni kat mana-mana?

Sinbad

Anonymous said...

Macamana nak adil, pengadil pun tak lulus fitness dan lesen dah mati?

fam ada simpan rekod ke?

Anonymous said...

Yang paling atas tu elok jadi pengadil,boleh mengadili perlawanan yang melibatkan MyTeam.

Anonymous said...

pengadil yang buat game kelantan lwn penang hari tu, kau tak malu ke?

jangan semata-mata kerana duit, kau lupa ajaran guru - tentang kejujuran dan keikhlasan.

Kalau kau gagal, mengapa harus kau buat game lagi. cukup dah. kau pencen je lebih baik.

jangan malukan semua keluarga pengadil kerana kau sorang, nanti keluar muka kat suratkhabar baru kau nak tau malu.

buat malu kompeni je

Kerang Busuk

Pengadil Kayu said...

kalau tak ambil tindakan juga terhadap kamarudeen tu yang telah membiarkan pengadil yang gagal fitnes mengadili perlawanan antara penang lwn kelantan, tak tau le aku ..............

seluruh warga pengadil mari kita mohon kerjasama semua media cetak dan elektronik dan panasonic untuk membuat liputan meluas mengenai perkara ini di mana pengadil tersebut juga adalah pengadil yang mengadili perlawanan akhir paiala malaysia edisi yang terakhir.

Tentunya pihak media masih menyimpan video dan gambar-gambar segar pengadil berkenaan untuk tatapan rakyat malaysia.

Pengadil Kayu
Bachok

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
askar boleh said...

kau orang semua jangan lupa, yang dah pergi piala dunia tu sapa.

halim - askar
badrul - askar
mat lazim - renjer ( bawah sikit askar)

kau orang tengok pulak fifa ref sapa

sadon - askar
usof karim - askar
jaflus - askar

boleh kata bila zaman dia ada, semuanya askar

askar boleh
kem sg besi

Anonymous said...

Kamarudin yang sama juga boleh lah jadi Penolong Setiausaha Agung FAM

akar said...

Mengarut betul muka tiga orang politikus di atas yang hanya tahu menkritik dan menuang minyak panas ke muka pengadil. Tahu tak siapa yang lebih tahu undang-undang bukan tiga orang tu tapi pengadil. Semua pengadil yang mengadili perlawanan di Liga M dan kejohanan di bawah FAM, pengadil kena ambil cooper test dan kursus selama satu hingga tiga hari untuk melengkapkan ilmu pengadil. referee kayu, terbang, makan suap itulah ceteknya budaya orang yang tak tahu undang undang bola. Ada masanya pengadil buat salah tapi bukan semuanya buat silap. pemain dan manager pun hanya tahu satu helah yang senang, semuanya salah pengadil tapi team performance main macam budak sekolah. kualiti dan mutyu permainan di liga M memang teruk. Kalau tak percaya tengoklah siapa pemain yang pancik dalam masa 15 mins. makan bola tidur bola tapi stamina macam budak tadikar. kalau tak percaya, cubalah ambil 10 referee kebangsaaan dan 10 pemain liga m....tengoklah siapa yang berjaya plus 3 politikus yang hanya tahu cakap kosong

Anonymous said...

tikus yang pertama tu masa dia pegang myteam, dia la hero segala hero. suma yang repri buat suma tak betul. tu sebab sampai skrg myteam ni asek tak puas hati tentang repri (bila kalah)

Red Devil Kola Perlis said...

Alaa...kalau setakat tacle opponent dekat nak patah kaki pon tak kena red card...adil apenyee...Tacle dalam kotak...tak penalti...kalau undang EPL guna kat sini gerenti game kita tak lah teruk sangat. Player pon tak takut nak main bola.

Sian aku tengok budak2 Harimau Muda tu. Main bagus, tapi opponent yang tua2 ni nak belasah jer...main bola la woi...kena takle sampai melambung pon tak foul....apara....tu belum kira kes off side lagi...tak tau lah...tapi banyak FIFA certified pulak tu....

Kena ubah undang2 sket kot...

Red Devil Kola Perlis said...

Uih My Teammm.....Konon nak memperjuangkan bakat....last2 pancing player state jugak....nak masuk league pon short cut....Kalau tak liga selangor pon belum tentu lepas...sian budak2 yang uji bakat tu....tapi dapat jugakla masuk TV....main bola tarak

Anonymous said...

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menegur sikap segelintir anggota masyarakat yang bersikap tidak mahu mengambil tahu dengan membiarkan amalan rasuah berlaku.

HAHAHAAHAHAHAHAH

pengadil ratu cantik said...

Macam mana nak adil kalau FAM sendiri tak adil?

Kes tatatertib tak adil... kes kelantan lwn KL Plus tak adil... kes redhuan pun tak adil...kes MPJB lagi tak adil...

So pengadil pun memang dah lama tak adil. Tapi tak boleh salahkan pengadil sebab FAM yang ajar depa supaya jangan berlaku adil....

Anonymous said...

NST 26 Februari 2009

SOME national referees, fed-up with Lt Col (Rtd) Kamaruddin Sakhari -- the head of their department -- are seeking an audience with FA of Malaysia president Sultan Ahmad Shah to vent their frustration.

The referees department, since last year, has come under fire from the media for the unprofessional way it has dealt with some of its members.

This year, some referees whose credentials are questionable, have been assigned to local league matches. Appointments of match commissioners and referees inspectors have also been criticised.

"We are sick and tired with FAM (for not looking into the matter). We have complained on numerous occasions and have even written to FAM, but until today we have not received any feedback, and the same person is allowed to manage the department," said a current Fifa referee who did not want to be identified.

Things took a turn for the worse when a Singapore official, who is also an Asian Football Confederation (AFC) staff member, was appointed as the match commissioner for a recent Premier League match. Also, there were appointments of referees which were not justified, not to mention officials arriving late for matches. All this has been very frustrating for some referees.

The late Nazri Abdullah, who was also the FAM referee's committee chairman, had expressed his disappointment and had met with FAM general secretary Lt Jen (rtd) Datuk Azzuddin Ahmad and informed him that the department had to be revamped.

Even referees committee deputy chairman Datuk Soh Chin Aun agreed that the head of the referees department cannot be doing as he pleases.

"We have rules and regulations and that must be followed. We want to progress," said Chin Aun.

Despite Chin Aun's assurance that something will be done regarding the matter, there are unhappy individuals who contacted Timesport to express their disappointment.

It is understood that about 70 referees have signed a letter of protest which is expected to be delivered to the FAM president next week.

Anonymous said...

KOTA BHARU - Apakah penonton perlu disalahkan di sebalik kekecohan ketika perlawanan di antara Kelantan dengan Negeri Sembilan sehingga menyebabkan permainan terhenti beberapa kali apabila padang 'dihujani' botol air mineral ketika saingan Liga Super malam kelmarin?

Faktor utama yang menyebabkan penonton berang adalah disebabkan persembahan pemain yang dianggap teruk dan melepaskan dua gol dengan mudah kepada lawan, bagaikan mengembalikan 'watak silam buruk' - tidak mempedulikan kemenangan asalkan dapat melepas geram.

Dengan enam kad kuning yang dilayangkan kepada skuad Kijang, cukup untuk menggambarkan keadaan ketika penyokong mengharapkan Kelantan tidak tersungkur di gelanggang sendiri dengan reputasi yang memuncak sebelum ini.

Ada yang turut menyalahkan pasukan keselamatan yang lambat bertindak dan pengadil gagal mengawal keadaan sehingga menyebabkan ada penonton mengamuk memecahkan cermin tingkap 'Land Rover' polis.

Penolong Setiausaha Kehormat KAFA, Arif Hassan mengakui sikap penonton Kelantan sukar dikawal ketika menghadapi saat-saat genting semasa pasukan ketinggalan kepada lawan.

"Saya akui memang susah hendak ubah sikap penonton kita sejak dahulu lagi memang begini tetapi saya percaya ia hanya segelintir sahaja. Mereka perlu belajar untuk menerima hakikat menang atau kalah dalam perlawanan.

"Sebenarnya perkara ini berlaku mereka merasakan pemain-pemain kita yang bermain sambil lewa sehingga menimbulkan kemarahan yang tidak boleh dikawal lagi, jika pemain beraksi dengan baik, meskipun kalah, ia tidak akan terjadi," katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

Pada perlawanan tersebut, Arif yang bertindak sebagai koordinator stadium turut terkena botol mineral yang dibaling oleh penonton di kepala tetapi beliau tidak mengalami sebarang kecederaan.

Perlawanan yang berlangsung di Stadium Sultan Mohamed Ke-IV itu berakhir dengan kekalahan Kelantan 1-2 di tangan anak-anak buah Wan Jamak Wan Hassan.

Dua gol pasukan pelawat dijaringkan oleh Shahurain Abu Samah (minit ke-41) dan Mohd. Zaquan Adha Abdul Razak (minit ke-62) sementara gol tunggal Kelantan dijaringkan oleh Indra Putra Mahyuddin (minit ke-79).

Kelantan kini berada di tangga ketiga di bawah Perlis dan Selangor dengan mengutip 21 mata manakala Negeri Sembilan berada di tangga keempat dengan 20 mata.

Perlawanan malam tadi tercemar dengan gelagat penyokong Kelantan yang membaling botol minuman dan mercun sehingga perlawanan beberapa kali terhenti sehingga memaksa pemain dan pengurusan Negeri Sembilan membuat bantahan kepada pengadil.

Polis turut menahan tiga pemuda yang berusia sekitar 20-an yang dipercayai membaling batu kepada kenderaan pacuan empat roda milik pasukan keselamatan itu sehingga pecah cermin tingkap.

Dalam pada itu, Presiden KAFA, Tan Sri Annuar Musa berkata, penonton sama sekali tidak akan bertindak liar seperti membaling botol minuman dan membaling mercun ke tengah padang jika pengadil perlawanan, Shokri Nor adil dalam membuat keputusan.

"Saya tidak salahkan penonton tetapi mutu pengadilan yang lemah selain kegagalan polis bertindak pantas menyebabkan penonton bertindak liar membaling objek dan membaling mercun ke tengah padang sehingga pada satu ketika keadaan nampak tegang.

"Polis perlu dalam keadaan bersiap sedia untuk menangani sebarang keadaan dan saya mahu keadaan ini diperbetulkan selepas ini," katanya.

Sehubungan itu beliau menyerahkan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) untuk membuat keputusan dan pihaknya bersedia menghadapi sebarang kemungkinan didenda atau sebaliknya.

"Tetapi dalam membuat keputusan FAM biarlah adil dan jika keadilan berlaku, KAFA tidak akan membantah," katanya.

Anonymous said...

Anuar musa ni nak lepas tangan. Orang UMNO perangai dia memang macam ni. Penonton tak puas hati sebab Kelnatan main macam taik. Jangan nak salahkan pengadil dan polis pulak.

Web kelate.net sendiri turut menyalahkan pasukan kelantan.