Monday, August 30, 2010

Rest in peace, Isa Bakar (updated)

1974 - Asian Games, Tehran, Iran.

The national football team, coached by the taskmaster Jalil Che Din, bagged the bronze medal.


Significant to note it was perhaps the only time four of the country's top attackers - Syed Ahmad Abu Bakar, Shahruddin Abdullah, Mokhtar Dahari and Isa Bakar - joined forces as a fearsome quartet.

How did Jalil accommodate the four in the attack? By putting Syed Ahmad, the master dribbler, as the top striker, complemented by Moktar's marauding runs and thunderbolt shots.


Isa, Syed Ahmad's attacking partner in Penang, was installed as a left-winger known for his hit-and-run game and nose for goals. Shahrudin, famed for his thunderous shot, was entrusted to wreak havoc on the right wing.


But Malaysia began the campaign on a disastrous note, losing 8-3 to Israel in the opening match.

Syed Ahmad recalled:

"One of the team leaders uttered: "Hari ini kita kena lori kecil"...which could be interpreted as "we will today lose by a big margin."

"We were in a state of disarray. Some of the players refused to pass to me," said Syed Ahmad.

The team walked back to the dressing room with scoreboard showing Israel 4 Malaysia 0...goals registered by Moshe Onana in the 4th and 18th minutes, Shalom Schwartz 10th and Yehoshua Feigenbaum 39th.

One player sarcastically made a remark to Syed Ahmad: "Hah, di sana, you gentel sana sini, sini tak gentel pun" "Back home you slalomed past your opponent, why don't you do it here..."

Israel added a fifth through Gidi Damti three minutes after the break. Frustrated by the lack of support, Syed Ahmad took it upon himself to reduce the deficit. In the 61st minute, the Johor-born striker, who three years earlier propelled Malaysia to the Munich Olympic Games with a five-goal blitz in the 1971 qualifiers, broke into the Israeli box before he was fouled. Wan Zawawi slotted home the penalty.

But the defence kept on conceding goals. Again to Damti in the 67th and Yoel Massuari (75th).

Then in a five-minute blitz, Syed Ahmad netted a brace.

Memories came flooding back for Syed Ahmad as we spoke about Isa, who passed away in Penang on Saturday.

Once I received the text message from a number of friend of Isa's demise, the first person I forwarded the message to was Syed Ahmad.

"Is it true? We just had a reunion in Penang a few weeks back, Isa was in good spirits."

"We were partners in the Penang attack in the early 70s. Isa's biggest strength was his opportunistic nose for goals. As if he knew where the ball would fall. A loose ball inside the penalty box usually ended up in the net when Isa was around," recalled Syed Ahmad.


"Through the Malaysian Ex-Players Association, we often met up in Penang because Isa was very active. He used to be involved in every activity organised by the association."

Read here and here

Former Dunia Sukan editor Nasir Ahmad said: "I think the biggest tribute for Isa was the fact that he was considered by Mokhtar Dahari himself as his perfect partner."

Al-Fatihah.

Read Syed Nadzri's inside knowledge of Isa in Zippy to the very end


9 comments:

pakmat said...

salam lc, dan selamat menyambut Hari Merdeka ke53..old footballers are like old soldiers..they fade away..leaving behind a legacy tht the young should improve upon...
..al-Fatihah..

teachuhman said...

Al- FATIHAH

MatRock said...

Al fatihah buat arwah isa dan salam takziah buat balu, anak-anak & keluarga beliau.
Bezanya antara wira terdahulu dgn sekarang, hingga akhir hayat pun nama dan jasa mereka sentiasa diingati. Pemain la ni, ramai yang tak kenal sapadia...

Anonymous said...

Al Fathihah. Berpeluang menjemput Arwah dan Arwah Abangnya di Kuantan utk ke Istana Pekan 2002. Seorang yang pendiam tetapi apabila diajukan sesuatu topik berkaitan dgn dia atau pasukannya, macam-macam yang didengari. Tetapi biarlah jadi kenangan untuk saya yang mungkin akan saya gunakan untuk menasihati pemain generasi muda/sekrang ni. Gandingan ISA/MOKHTAR jelas antara yang terbaik yang pernah saya lihat. Pasti sukar nak dapatkan pengganti-pengganti mereka ini.

ZAR

Faisal Jamal said...

salam takziah buat keluarga Allahyarham...

tapi yang saya heran kenapa bila seorang yang berjasa tu tiada lagi di dunia baru nak buat itu ini?

ni ha paper hari ni kata penang FA nak buat sudut itu ini la kat opis diorg.

patutnya masa hidup ni la di buat tu semua. mcm arena nicol. so dia boleh la merasa bangga.

sama gak dengan velodrom azizul hasni. walaupun kat ulu je at least ada la daripada takde...

nampak macam jelas pemain bolasepak ni sentiasa diketepikan...

castro said...

one by one lost..but, did new generation like me know them?

http://bundlepc.blogspot.com

ariffin, Bdr Baru Bangi said...

Al-Fatihah untuk Allahyarham Isa, moga rohnya ditempatkan bersama-sama dengan orang yg mendapat keredhoaanNYA, Amee.

hanya satu tahun saja perbezaan umurnya.

semasa zamannya, friendly dgn Arsenal (di Stadium Merdeka,KL dan Stadium Bandaraya, Penang, beliau ada score, klu tak silap yg main kat Penang.

dene said...

salam, al fatihah buat arwah isa. Sy tak setuju ttg cadangan fam nak bawak masuk pemain import. Sesebuah negara akan maju dlm bola sepak jika ada pemain negara itu yg hebat, cth, maradona, pele, zidane, dll. Jadi kalau ambik pemain import bila masa pemain kita nak tunjuk aksi dan kebolehan, tenggelam. Sy sokong macam lor ni kita boleh lihat potensi dan kebolehan pemain kita. Sy setuju kalau ambik jurulatih import yg hebat yg boleh membentuk pemain. Lagi pun skrg nampak meriah liga kita, buktinya kanak-kanak boleh bercakap ttg bola liga super.Dgn kepimpinan baru fam buatlah sesuatu agar negara dapat lahirkan semula `angkatan mokhtar dahari'. terima kasih

dene said...

salam, al fatihah buat arwah isa. Sy tak setuju ttg cadangan fam nak bawak masuk pemain import. Sesebuah negara akan maju dlm bola sepak jika ada pemain negara itu yg hebat, cth, maradona, pele, zidane, dll. Jadi kalau ambik pemain import bila masa pemain kita nak tunjuk aksi dan kebolehan, tenggelam. Sy sokong macam lor ni kita boleh lihat potensi dan kebolehan pemain kita. Sy setuju kalau ambik jurulatih import yg hebat yg boleh membentuk pemain. Lagi pun skrg nampak meriah liga kita, buktinya kanak-kanak boleh bercakap ttg bola liga super.Dgn kepimpinan baru fam buatlah sesuatu agar negara dapat lahirkan semula `angkatan mokhtar dahari'. terima kasih