Saturday, February 6, 2010

Subkhiddin for Africa

If everything goes according to plan, Malaysia will finally have a representative on the pitch, officiating a FIFA World Cup match.

Teacher Subkhiddin Mohd Salleh, according to the-afc.com, is one of four referees to be appointed for the South Africa edition in June-July. Malaysia's previous representatives were assistant referees the late Halim Abdul Hamid in France'98 and Mat Lazim Awang Hamad in South Korea-Japan 2002.
Subkhiddin's inclusion probably came at the expense of Aussie Matthew Breeze who is considered one of the continent's top referees.
Subkhiddin's prospects were believed to have taken a huge dent last year when Thanom Borikut, one of his assistant referees, was arrested for alleged murder. In place of Thanom is Singapore's Jeffrey Goh. China's Mu Yuxin completes Subkhiddin's team.

Subkhiddin Mohd Salleh

Zainal Abidin Abu Bakar

S. Kathiravale

Olympian hockey keeper-turned-referee T. Nadarajah

Datuk George Joseph once shared the pitch with Maradona


Subkhiddin's appointment is indeed a timely tribute to his predecessors, notably the late Mohd Nazri Abdullah, who passed away exactly a year and three days ago. Nazri came close to be given the honour but missed out by a whisker in the 90s. Read here and here.

Our referees over the decades have done the country proud, namely Tan Sri Zain Hashim, Datuk George Joseph, T. Nadarajah, S. Kathiravale, Mohd Noor Saud, Patrick Nice, Koh Guan Kiat, Othman Omar, Othman Kamaluddin, Steven Ovinis and Nik Ahmad Yaakub to name a few, without getting the opportunity to officiate at the most prestigious sporting extravaganza. Subkhiddin has earned the distinction at the age of 43 and four months, one year shy of the FIFA age limit. But I wonder who next after the teacher from Penang? This question must be posed to ex-referee, Kol Kamaruddin Sakhari.

The rest of the Asian team, as reported by the-afc.com, are: 1. Referee: Khalil Al Ghamdi (KSA) Assistant Referee 1: Hassan Kamranifar (Irn) Assistant Referee 2: Saleh Mohamed Al Marzouqi (UAE)

2.Referee: Ravshan Irmatov (Uzb) Assistant Referee 1: Rafael Ilyasov (Uzb) Assistant Referee 2: Bahadyr Kochkarov (Kgz)

3. Referee: Mohd Salleh Subkhiddin (Mas) Assistant Referee 1: Yuxin Mu (Chn) Assistant Referee 2: Jeffrey Goh Gek Pheng (Sin)


4.Referee: Yuichi Nishimura (Jpn) Assistant Referee 1: Toru Sagara (Jpn) Assistant Referee 2: Hae Sang Jeong (Kor)

The FIFA Referees Committee met on Friday to announce the appointments. A total of 30 referees representing 28 different countries will be in action for the world showcase of football.


The group of 30 trios of referees selected will participate in a training seminar next month.
In May, a final assessment will be conducted and a decision made regarding the acting and support referees prior to the first match appointments being made for the 2010 FIFA World Cup South Africa.

35 comments:

NAY Kinrara said...

Tahniah Subkhiddin..Your hard work and good deeds pay off..We are all proud of you..pls keep our Malaysian flag flying high..

muhammad hakimi said...

Alhamdulillah & tahniah. Semoga dapat meneruskan perjuangan sampai ke semi-final at least & jangan balik awal (kena drop la maknanya tu..)

teachuhman said...

Congratulations Sukhi,

Yes zal, We referees have made it to the grand stage, the mother of all tournaments, the Cup of all cups, the place where dreams come true, the elixir of all passions.

WHERE IS THE MALAYSIAN TEAM?

It is not easy to put a man in the world cup. I always believe we can definitely do better. The boys have shown some spirit lets rally behind them the right way and success will not be impossible.

Subkhidin , Our prayers are with you. Make us proud.

FAIR PLAY ALWAYS
FOR THE GOOD OF THE GAME

Mawar berduri said...

Setinggi-tinggi tahniah buat sdr Subkhiddin dan semoga sdr berjaya menaikkan nama Malaysia di Afrika Selatan kelak. Insya Allah

Anonymous said...

Just for your info! Mr.Kartiravel is a double International - Hockey 1975 World Cup and Football.
Malaysia Boleh

darthvadai said...

S. Kathiravale is also a international Hockey Umpire and from Selangor.

I am happy he accepted out invite and came for our finals where all the match official honored him and let him share with us his experiences

Wan Zul said...

Penyertaan rakyat Malaysia sebagai Pengadil pada Pusingan Akhir Piala Asia, Olimpik mahupun Piala Dunia tetap ada. Yang ditunggu tapi tak kunjung tiba ialah skuad bolasepak negara.
Tahniah buat Subkhiddin kerana berjaya menggapai impian anda selama ini. Cuma apa yang masih menjadi kebimbangan kita ialah, sampai bila kita harus bergantung kepada subkhiddin sorang?
Hari demi hari berlalu tetapi masih tiada pasukan pelapis yang benar-benar menonjol dan boleh diketengahkan.
Di mana silapnya? Sikap referee itu sendiri? Tiada tenaga pengajar yang berwibawa? atau mutu liga kita sendiri yang tidak boleh membantu kepada peningkatan mutu referee?

Ref Mengharap said...

Tahniah la bang sebab dapat pergi piala dunia. Harap-harap kami pun dapat ikut jejak langkah abang kelak. Nak mintak jasabaik abang sikit ni.... Tolonglah tengok-tengokkan sikit pasal elaun liga kita ni. Ni dah masuk bulan kedua game dah jalan ni, tapi elaun masih juga belum masuk-masuk lagi ni. Letih la bang hari-hari check account bank, tapi baki tak berubah-ubah bang...
Macam ni berat la sikit bang... Silap haribulan nanti, mau nya dapur kami tak berasap dibuatnya. Tak ke naya punya kes ni bang...
Abang tu lain la... duit USD byk masyuuk dan makan tak habis punya...

Tak boleh ke abg cadangkan supaya balik cara lama? Bayaran pengadil dibayar oleh pasukan home team selepas tamat perlawanan.
Tinggal lagi, team yang culas dan selalu buat hal tu (ada satu dua negeri saja) tu, kena lah bagi peringatan keras supaya MESTI BAYAR mcm mana team lain bayar. Atau game yang libatkan team-team yang culas tu jer yang kena claim kat FAM...Bagi Game di negeri yang takde problem tu, bayarlah macam biasa bang... Buat apa kacau? Kalau nak kacau, kacau je la negeri yang liat bayar tu jer...

Bila suma game kena claim ke FAM ni memang perit bang. 2 Bulan belum tentu FAM boleh bayar bang...mana nak cekau belanja anak nak sekolah, belanja dapur dan belanja nak pergi buat game bang?
Ni bukan nak buat lawak bang, tapi ni betul-betul dah terdesak ni bang. Tolong lah sikit....

odymeah said...

Tahniah adik Subk....
MALAYSIA GEGAR LAGI DUNIA REFEREE
KITA MAHU 10 LAGI SUBK AKAN DATANG
TAHUN 2014.........
Abang2 doakan adik berjaya...
Tunjukan MALAYSIA TETAP BOLEH

odymeah said...

Tahniah dik Subk
MUCUL LAGI ANAK JATI MALAYSIA DENGAN FLAG MALAYSIA.
GEGARKAN PADANG SOUTH AFRICA...
MALAYSIA TETAP BOLEH...

MALAYSIA KENA BELA LAGI 10 REFEREE SPT Subk....no politiking ..ok

peminat ref sejati said...

ref mengharap

Brenti aje jadi ref, jadi ref bukan tempat carik uwang, orang macam kau adalh satu bencana untuk keluarga referee, Buat malu aje.
Tak de duit nak bagi anak makan, keje le, kutip botol, besi buruk paper lama pun ok dapat wang cara bermaruah.
Ni jadi ref lepas tu tagih orang nak bayar. Blah la lu. ko tahu orang jadi ref international pun utang, duit tiket claim, Yang dapat cash level tinggi aje. Nak sampai situ banyak lah korbannya.
Saya cadang you brenti aje, gi lah carik keje lain untuk bagi anak bini ko makan.
Orang macam ko ni satu pengjhinaan, da tak tahu urus sendiri , jatuhkan maruah keluarga referee pulak. Blah la lu. Meludah ke langit kena muka sendiri.

PEMINAT REF SEJATI
bRICKFIELDS

Anonymous said...

Bukan saja diharap hanya subkiddin saja yang akan melepasi ujian perubatan dan ujian kecergasan nanti, tetapi kepada kedua-dua orang pembantunya juga. Difahamkan, jika salah seorang daripadanya gagal, maka ketiga-tiga mereka akan digugurkan dan digantikan dengan 3 pegawai pengadil lain

HERO PADANG said...

REF MENGHARAP

tAKDE TEMPAT LAIN KE NAK CERITA BENDE NI. tAKDE FORUM LAIN KE. kO NI MACAM JAWAB SOALAN spM LARI TOPIK.

sAYA SETUJU YOU MEMANG PERLU DI TOLONG, DITOLONG SEPERTI ORANG SESAT, DI BAWA KE JALAN BENAR

TAUPUN YOU PERLU PERKHIDMATAN KAUNSELLING, ATAUPUN DAFTAR LAH KAT JABATAN KEBAJIKAN MASYRAKAT KE ATAU MOHON PERTOLONG PEJABAT ZAKAT.
YANG GERENTI KO MEMANG MISKIN MARUAH DAN FAKIR ADAB.

anti riak said...

HERO PADANG
MAAF SEBAB MASUK CAMPUR. SALAH KE KAWAN TU MINTAK TOLONG? HINA SANGAT KE KAWAN TU MELAHIRKAN ISI HATINYA?
AKU ORANG LUAR YANG BUKAN DRP KALANGAN PENGADIL DAN TIADA APA APA KEPENTINGAN. BUKAN TUJUAN NAK JAGA TEPI KAIN KORANG TAPI MENJADI TANGGUNG JAWAB SESAMA UMAT UNTUK MENEGUR SUPAYA CEPAT SEDAR DAN TIDAK TERUS MENGHINA MEREKA YANG KURANG BERNASIB BAIK.
AKU DAPAT RASAKAN ADA KEMUNGKINAN KAWAN TU IKHLAS MINTA TOLONG SEBAB MUNGKIN ATAS DESAKAN HIDUP. JANGAN PERLEKEHKAN RAKAN-RAKAN ANDA YANG KURANG BERNASIB BAIK.
MUNGKIN DIA MEMPUNYAI KEWANGAN YANG AGAK MERUNCING. KITA YANG LEBIH SIKIT DARIPADA DIA NI, TOKSAH BERLAKU RIAK. KURANG MANIS UNTUK KITA MENYURUH DIA DAFTAR DENGAN WALFARE DEPT... TUHAN TIDAK SUKA PADA ORANG-ORANG YANG BANYAK DUIT SEPERTI ANDA TETAPI SOMBONG, RIAK DAN TAKBUR. MANA TAHU SATU HARI NANTI ANDA JUGA DITIMPA MUSIBAH DAN PERLUKAN BANTUAN......
UNTUK MENGENALI SESEORANG ITU, TAK PERLU TENGOK MUKA DIA. BACA TULISANNYA PUN DAH CUKUP UNTUK MENGENAL HATI BUDI SESEORANG.

Anonymous said...

buat teman teman sekalian. tiada gunanya kita bercakaran sesama sendiri. keluhan ref mengharap mungkin ada kebenarannya cuma dia tersalah tempat untuk meluahkan isihati beliau.

Anonymous said...

Cuba elakkan menghiris hati seseorang.....

Anonymous said...

sudahla mat jan. kalau dah askar tu askar jugak la. kau ingat kau bagus sangat? lari pun kaki bersepah macam orang baru lepas kena li***

Anonymous said...

APALA NAK JADI DENGAN REF MALAYSIA NI... ORG NI KUTUK ORANG TU... ORANG TU KUTUK ORANG NI... TAK BOLEH BERSATU KE? MACAM MANA NAK MAJU?????

PKR said...

YBM Datuk Pengerusi, lagu mana anak anak buah Datuk berperang sesama sendiri ni? Malu la sikit kat orang orang di luar sana tu

Anonymous said...

Tiga budak hitam ref mengharap, peminat ref sejati dan hero padang,

Korang bertiga memang mangkok hayun dan memalukan saja. Lebih baik korang bertiga jual cd haram saja lagi baik. bertaubat la cepat sebab di sana nanti korang akan dihisab....

Anonymous said...

peminat ref sejati dan hero padang ni bodo macam lembu kena sembelih....

Anonymous said...

malunya aku..............

masyuuuk said...

boleh blah la korang.... suma mata duitan. Joint aku geng masyuuuk lagi baik punya.....

Anonymous said...

BORING DGN KARENAH REF MSIA NIH. DULU DAH SENYAP SKRG DAH KALUT SEMULA. DAPAT PI PIALA DUNIA SUSAH... TAK DAPAT PUN SUSAH...

Anonymous said...

Hidup sukidin and the gangs....

Anonymous said...

Ref mengharap,
kesian anda diperlakukan dan dihina sedemikian rupa. Kutip besi buruk dan botol kosong lebih mulia drp mencuri hak org lain....

ustad said...

Sombong, bongkak, angkuh atau takbur mempunyai satu pengertian yang sama, iaitu sifat mazmumah (sifat tercela @ keji). Sekelumit sifat itu menjadi kebencian dan kemurkaan Allah serta boleh menghalang kita mendapat balasan syurga.

Firman Allah yang bermaksud:Sesungguhnya mereka yang sombong untuk taat sebagai hamba-Ku, mereka akan masuk neraka jahanam sebagai makhluk yang hina (Al-Mukmin:60)


Sifat sombong atau takbur boleh dikenali melalui dua jenis, iaitu takbur zahir dan takbur batin. Takbur zahir boleh dilihat melalui percakapan dan tindakan. Gayanya angkuh, mulutnya tajam, mudah menghina orang yang dianggap lebih rendah ilmu pengetahuan daripadanya. Kadangkala ia boleh dilihat melalui percakapan iaitu tidak mahu mengaku kalah, menganggap dirinya sentiasa benar dan tidak mahu mendengar atau mengikut nasihat orang lain.


Imam Al-Ghazali berkata : Orang yang takbur marah apabila ditegur sedangkan kalau menegur orang lain, caranya keras dan kasar.

hero pantai said...

Diharap 'ref mengharap' tabah dengan dugaan ini dan niat anda untuk meminta jasabaik dari seorang rakan telah disalah ertikan.
Tapi anda masih bernasib baik kerana tidak minta tolong pada orang-orang macam 'hero padang' dan 'peminat ref sejati', kalau tidak... lagi teruk anda kena maki hamun.

Anonymous said...

Baru buat satu dua game dah pandai hina2 orang. itupun aku dgr dapat point below 7 jer....

Anonymous said...

OHHHH REPRI PON ADA TEAM A DAN TEAM B YA? ELOK SANGAT LA TU....

Zack said...

Lama x jumpa n x dgr citer cikgu S. Kathiravale. Apa khabar cikgu dan diharap cikgu sihat.
Terima kasih atas tunjuk ajar cikgu selama ini...

Cikgu mesti masih ingat cerita "jaga bank' yang cikgu jumpa di bank dulu. Bila ditanya kenapa hanya dapat kerja 'jaga bank' saja, selamba mamat tu jawab, "kalau itu guru ajar punya itu macam... dia punya anak murid pun sama la....dapat kerja 'jaga' pun tak heran la....

Hehehe...

Anonymous said...

Biasa la bro dlm mana mana organisasipun ada kroni. Dalam repri ni ada team A yang top2 punya ref, lepas tu kaki ikut2 tu team B.
Ada satu team lagi tu team masyuuuukkk

subkhiddin said...

Assalamulaikum..
Terlebih dahulu saya ingin ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua adik2, abg dan rakan2 semua..
Kejayaan yg belum pasti ini adalah kejayaan semua daripada kita bukan dari hasil USAHA saya seorang semata2..
Apa yg sangat saya harapkan kejayaan awal ini mampu menjadi pembuka jalan kepada adik2 kita utk menjadikannya sebagai TRADISI...
Untuk makluman semua Pengadil M-League, saya telah berbincang dgn Kol.Kamaruddin berkaitan perkara elaun kita semua..
Beliau sedang berusaha utk memperbaikinya. FAM bercadang utk membayar 2 kali dalam 1 bulan.
Setiap yg baru pasti ada baik dan buruknya..marilah kita bersama2 utk menjadikannya lebih baik dari masa ke semasa..
Ampun dan maaf jika ada kesalahan dan ketelanjuran bahasa saya dalam memberi komen di sini..
Terima kasih...

MALAYSIA REFEREE said...

pd ref mengharap saya ucapkn tahniah lah kerna meluahkn perasaan anda yg tersimpan selama 2 bln tu!sya suka cara org berterus terang mcm tuan harap brsabar je lah!jgn paksa diri tuan kalo tk leh buat maklum kn pd tuannn kolonel kata tk leh buat ok fren!jgn mudarat kn diri dan keluarga kita k.rezeki ada di mana2 insyallah allah tlg kita.pd sya u the best referee tp bab payment ni akn buat pretasi tuan down! tp cikgu subkhiddin dah maklum ada pembaharuan so sabar jer lah geng!pd PEMINAT REF SEJATI tak baik berkata begitu pd REF MENGHARAP!pd sya yg berhutang kena lunas kn hutang pd individu tu tp jgn lah hina dia begitu! kita ni sama jer! asal usul dari tanah! masuk dlm pun jd TANAH!!!bkn ada bwk ke dlm tu gelaran yg di banggakan di dunia ni atau batch rimau tu ke dlm lobang kubur tu.tak tau ler PEMINAT REF SEJATI seorang refereee atau peminat jer!tp dia ni org berwang tu lah sebab dia leh berkata begitu tp jgn riak,takbur sampai hina org!so sya cadang kn tamat disini kita amik statement dr cikgu subkhiddin ok!saya juga ucapkn tahnniah!gred A plus pd cikgu subkhiddin dgn pemilihan tuan ke world cup 2010 iaitu tahap tertinggi yg cikgu dpt walaupun saya tinggi sikit dr cikgu.tahnniah cikgu! dan terima kasih pd cikgu ats segala ilmu yg diberi pd saya walaupun saya tk top mcm cikgu.saya dah frame gambar kita berdua pada 2008 dan akan saya simpan sampai saya tua dan tunjukkan pada anak cucu cicit saya yg di sebelah saya adalah the FIRST MALAYSIA REFEREE at world cup south africa 2010.thank u cikgu atas segalanya walaupun saya tk akrab dgn cikgu kerna saya burung pipit...he..he..he..see u again all the best assalamualaikum

Anonymous said...

Vinthi.......
Congratulations & good luck, kita ada banyak referee yang banyak cakap kurang buat, Cikgu 'super subkhidin' sikit cakap banyak banyak buat kerja akhirnya dapat pi world cup, so proud of him banyak perkara beliau buat dengan cermat dan berhati hati, appoinment kurang takpe dah pi world cup sudah cukup kita bangga cukuplah european tak iktiraf kemampuan & kebolehan itu dia punya pasal dia nak orang dia je buat game itulah ada banyak problem......