Saturday, July 30, 2011

Menjilat luka ciptaan Raja

Di waktu Singapura, Indonesia dan Thailand mara ke pusingan ketiga pra-Piala Dunia, Harimau Malaya menjilat luka ciptaan Datuk K. Rajagobal.

Jadi, ranking Singapura, Indonesia dan Thailand mencanak naik...bila ada undian sebarang kejohanan, diaorang dapat kelebihan.

Malaysia no hal, target 2015...Piala Asia...jadi sementara menunggu 2015, team main macam tahi no problem, itu semua proses mengutip pengalaman (COVER LINE, GUA DAH COVER BERAPA RAMAI COACH YANG PAKAI SKRIP SAMA)

Masa pra-Piala Dunia 2001 di Hong Kong, Allan Harris bubuh ramai pemain muda yang lahir tahun 1981 untuk diserapkan ke dalam team. Norhafiz Zamani Misbah di bek kanan, Akmal Rizal Rakhli di serangan, Juzaili Samion di tengah, Irwan Fadzli Idrus di bek kiri.

Malaysia dibelasah 5-1 pada perlawanan pembukaan menentang Qatar. Fuh itu jam Mohamed Salem Al-Enazi yang main di Turki buli pertahanan Malaysia. Dia sumbat hatrik. Akmal dikawal ketat, tak dapat score. Keesokannya New Straits Times belasah Akmal, apalah tak guna, main di Perancis tak score...defence Malaysia bek kanan Bahtiar Osman, bek kiri Rosdi Talib, bek tengah Khairil Zainal dan B. Rajanikandh. Empat anggota jentera tengah kapten Ahmad Shahrul Azhar Sofian, Shukor Adan, V. Saravanan di kanan dan Anuar Jusoh di kiri, Hairuddin Omar ditemani Akmal di depan. Rosdi score dari freekick cantik melencong ke gawang tapi lepas tu hancus...

Game kedua lawan Hong Kong...Harris bawak masuk Zamani di bek kanan ganti Bahtiar, Irwan Fadzli ganti Rosdi, Ghani Malik ganti Khairil, Bobby Pian ganti Shukor, Jaafar ganti Saravanan, itu macam la jurulatih yang pernah kerja di Nou Camp selaku assistant kepada Terry Venables...

Malaysia menang dua biji, hasil jaringan Akmal Rizal...itu jam Tengku Mahkota Pahang melompat dalam bilik VIP...lepas tu aku menghadap, Tengku Abdullah cakap: "Gol diperbuat di Perancis"...

Tapi lepas tu, Malaysia kalah pulak kepada Palestin 1-0...aduhhhhhhhhhhhhh

Namun aku sedar Harris berani menukar pemainnya, tidak macam Rajagobal yang mempertahankan defencenya sekalipun bocor dan bolos serta poros...

Kalau Ken Worden, dia suka cakap "anda kena jaga rumah anda betul-betul, jika tidak, macam mana anda mahu masuk ke rumah orang lain...

Claude Le Roy kata kalau asas rumah tidak kuat, bangunan runtuh...

Rajagobal beruntung sungguh kerana:

Generasi wartawan hari ini cukup mesra Raja...tidak mempersoal dan bertikam lidah, fuh kalau zaman sebelum aku, Fauzi Omar, Hishamuddin Aun, Dan Guen Chin, Lazarus Rokk, lepas tu Abu Bakar Atan, lepas tu Ahmad Khawari Isa, Jasni Shafie, alamat Raja akan keluar dari bilik sidang akhbar Khamis lalu dengan muka semerah jersi Man Yoo...aku bertegang urat dengan Le Roy di luar bilik persalinan di Singapura Jun 1995, dihalau Karl Weigang (masa tu dia coach Perak) pada 1997 di Kota Kinabalu, menyoal Hatem Souissi pada 1997, menyoal Norizan Bakar di Doha 2006...

Dulu kitaorang tak takut mempersoal keputusan coach dalam suratkhabar, kolum, berita atau apa saja...esok jumpa dia, mesti dia marah tapi akhirnya dia tahu kuasa di tangan penulis...

Sedangkan Le Roy yang kemudian coach Ghana ke Piala Dunia dan Harris yang pernah jadi coach Espanyol boleh aku grill, apa lagi B. Sathianathan dan rakan-rakan...

Raja kena faham, kejayaan di Sukan SEA 2009 dan Piala AFF bukanlah lesen untuk dia kekal dan degil dengan keputusannya...juga bukan untuk bagi dia lesen besar buat apa saja...

Kalau dulu, kesilapan macam Raja buat disusuli bedah siasat daripada FAM...

Tapi zaman dah berubah...

Zaman aku pun dah berlalu...aku sekadar diam dalam sidang akhbar, membiarkan generasi hari ini menanya soalan...

Sebaliknya 28 Julai 2011 akan kukenang sebagai:


Detik aku beli 10 tiket RM30, dibeli oleh member yang berniaga dalam stadium...beli eh, bukan complimentary...


Jumpa Hj Yusof, datuk Azlisham Ebrahim...dia fan club Selangor, selalu ke Jakarta, ada muffler Pelita Jaya tu, pernah ke Seoul pra-Piala Dunia 1985 game terakhir arwah SuperMokh...


Bertemu semula rakan dari darjah 1, kiri Vick (kalau di Batu Caves digelar Boy, main bola dengan Azlisham dan Rusdi Suparman...sekarang Assistant GM Hard Rock Singapura)...kanan Zaimi "Miere" Ridzwan...arkitek, dulu main untuk SJI sebagai midfielder...


Gegak gempita sorakan penyokong di saat Harimau Malaya keluar dari terowong bilik persalinan 


Kehadiran lebih 90,000 penonton...betul ke FAM cetak tiket lebih daripada tempat duduk?


Bakar Atan bersua semula Sani Ali, Berita Harian Singapura...veteran dari zaman Fauzi Omar...

Apapun, aku menulis ini dalam ruangan Gelecek Rembat Kosmo!

Usah bergayut kepada nostalgia silam

BAGI penulis yang menjadi antara 90,000 penyokong di Stadium Nasional, Khamis lalu, kegagalan Harimau Malaya mara ke pusingan ketiga pra-Piala Dunia zon Asia adalah satu kerugian besar.

Ini kerana 28 Julai adalah detik terbaik untuk pasukan kebangsaan mara sejauh pusingan ketiga lalu menempatkan diri dalam kelompok 20 pasukan terbaik benua ini.

Malangnya pasukan negara tewas lima hari sebelum itu dengan menghadiahkan lima gol kepada barisan Singapura yang dianggotai lima pemain “import”.

Sejak Malaysia gagal pada ujian sulung pada sesi kelayakan 1973, kita disogok kegagalan demi kegagalan.

Apabila menewaskan Taiwan pada pusingan pertama, undian pusingan kedua sebenarnya berpihak kepada kita bukan saja disebabkan reputasi selaku juara Sukan SEA dan pemenang Piala AFF, bahkan adanya penyerang terbaik rantau ini iaitu Safee Sali.

Malangnya kesempatan ini tidak direbut sepenuhnya. Bukannya Malaysia diundi bertemu juara Piala Asia, Jepun atau gergasi Asia Tengah, Uzbekistan atau dipaksa beradu kekuatan dengan jagoan Parsi, Iran.

Sebaliknya kita diundi bertemu negara jiran yang pernah dibelasah 4-0 di kandang sendiri pada 2002.

Datuk K Rajagobal pula masih berselindung di sebalik usaha membentuk skuad masa depan yang mahu layak ke Piala Asia pada 2015.

Habis, jika peluang sudah terhidang untuk mencipta gemilang dalam pra-Piala Dunia, adakah ia harus disia-siakan begitu saja? Bukankah jika kita layak ke pusingan ketiga kali ini membuka ruang pasukan negara mengukur kemampuan di kalangan 20 pasukan terbaik Asia?

Bukankah itu ujian terbaik menjelang usaha layak ke Piala Asia?

Kenapa penulis tegas menyatakan ini peluang terbaik? Kerana kita tidak tahu format empat tahun dari sekarang, tidak mustahil kita terpaksa berdepan dengan jagoan terbaik seawal pusingan kedua.

Nampaknya, mentaliti ini gagal diterap ke dalam minda pemain.

Rajagobal juga harus terbuka dengan idea memilih pemain berdasarkan prestasi semasa. Benar, kita hormat Rajagobal selaku pencipta sejarah dan arkitek kejayaan Sukan SEA 2009 dan Piala AFF 2010 tetapi dalam bola sepak, kita tidak boleh bergayut kepada nostalgia.

Rajagobal, seperti anggota skuad Piala AFF, sudahpun menerima pelbagai ganjaran. Anugerah Datuk pun sudah diberi.

Namun falsafah Rajagobal agak sukar diselami. Tiada dalam dunia pasukan kebangsaan dibentuk berteraskan bek kanan yang berusia 22 tahun, seorang bek tengah 20 tahun, seorang lagi bek tengah 22 tahun dan bek kiri 23 tahun. Ini bukan pasukan Bawah 23 tahun!

Agak sukar juga memahami kenapa penjaring terbanyak Liga Super 2010, Ashaari Samsuddin, jarang-jarang diberi peluang menemani Safee memburu jaringan.

Di saat pasukan negara kehilangan dua tenaga paling kreatif, Norshahrul Idlan Talaha dan Safiq Rahim, Rajagobal memilih mengetepikan Ashaari yang menjaringkan satu gol pada final Piala AFF serta melorong bola tepat kepada Safee untuk jaringan di tempat lawan di Jakarta selain tidak menggunakan sepenuhnya tenaga Baddrol Bakhtiar.

Kembalilah ke alam realiti dan tidak salah kalau kita ketepikan ego dan kaji semula falsafah jika ada yang tidak kena.

Rajagobal juga harus berhenti menyebut “my boys” dalam kata-katanya kerana semua pemain, sama ada mereka melalui proses pembelajaran di bawah didikannya atau tidak, adalah anggota team Malaysia sebenarnya, hak milik Malaysia, hak milik masyarakat dan hak milik peminat.

Dia dibayar gaji lumayan untuk menang, bukan kalah dengan negara jiran. Usah taksub dengan kejayaan Sukan SEA dan Piala AFF.

Sempena kehadiran Ramadan Al Mubarak, penulis bagi pihak warga kerja Rembat Kosmo! menyusun sepuluh jari memohon maaf kepada pembaca dan semua penggiat serta peminat bola sepak tempatan.

Salam hormat,

Rizal

171 comments:

saiLendra bLoodLine said...

cayalah...betol jugak apa yg diluahkan encik rizal.


usah dibuai mimpi2 indah dahulu !

redboyz93 said...

betul tu...jangan la ego...kami penyokong nak tengok kemenangan bukan alasan pembelajaran untuk menuju sukan asia 2015..lame nak tunggu tu....xkan dalam masa2 nih kita nak tgok Skuad kita kalah jer...adoiyaiii...aq sayang Harimau Malaya nih...

Anonymous said...

Raja gopal silap taktik tapi tak nak mengaku...yg salah hanye pemain..apa guna buat liga super kalau tak dijadikan asas utk pemilihan pemain kebangsaan...pemain seperti manaf,subra,asyaari dan ramai lg top dalam liga tapi tak diberi peluang utk pasukan kebangsaan..asik2 pemain yg gagal jer masih dimasukkan..tukar jer jurulatih baru...

Anonymous said...

Mugo Nopak:

Straight to the point..right into the king's face himself!!! let the king wake up from his long dream of AFF success..May him realized how he had failed the nation's dream of slaughtering the lion simply by orchestrating the wrong cast of favorites players.. Gua sokong lu bro,.. lu try ajak itu KIng Raja dlm program "dgn Izin" u skali..konfem panas der..hahah

Anonymous said...

Mugo Nopak:

Straight to the point..right into the king's face himself!!! let the king wake up from his long dream of AFF success..May him realized how he had failed the nation's dream of slaughtering the lion simply by orchestrating the wrong cast of favorites players.. Gua sokong lu bro,.. lu try ajak itu King gopal dlm program "dgn Izin" u skali..konfem panas der..hahah

Hafiz said...

sila jemput dato rajagobal ke "dengan izin" dan jelaskan tindakan dan pemilihan pemain beliau.kami rakyat penyokong harimau malaya mahu mengetahui rasionalnya!

dawai koko+ said...

'team main macam tahi ...'

salam hormat,
rizal

WOI!

rileks la bang!
hang tu dah tua!

buat la petition suruh dia resign kalau hang rasa dia dah "ego" sgt!

sbg rakan sebaya aleksendar duric
(as u always proudly claim!) apasal hang tak hentam FAM yang bodoh2 tu dulu dengan structure league bola malaysia yang masih kekal bodoh dgn
pasukan2 negeri?

football development bukan ambil masa 2 tahun bang nak show their true products!

kata dah berjaman follow bola malaysia, under his belt he proved malaysian football ada future, and follow suit with ong kim swee boys!

yes, players tu milik semua yang sokong bola malaysia, so hang kira dengan faktor umur and seniority dgn mengambil product2 yang terbukti gagal mcm zamani, hairudin etc boleh solve the prob????

kata dah biasa terima kekecewaan..

in 2 yrs time if fakhri shaarani jadi bagus skit dr hari and can score more goals u will lick back what u write today lah!

sebagai penulis yang claim otai nak mampos sgt lu pi la hentak pintu sultan bola dan mangkuk2 kat FAM and state FA's yang bodoh tak reti nak bangun kan bola malaysia, liga standard sampah pastu nak expect tinggi melangit, agak agak la bai!

Alan said...

Perkara ini bukanlah baru. Dulu, ketika Piala Asia 2007, ketika prestasi Malaysia sungguh teruk, coach Norizan disingkirkan. Semua pemain senior dipersalahkan dan pemain muda dijadikan harapan. Akibatnya, kita tersingkir di pra piala dunia pd tahun 2007 untuk SA 2010 gara-gara pemain muda yang tak berpengalaman. Coach Satia yang menjadi hero seketika menjadi zero berikutan prestasi buruk pra piala Asia 2011 yang membariskan pemain yang hampir sama. Core players dari pasukan yang menjadi belasahan ini kemudiannya menjadi teras kepada pingat emas sukan sea 2009 dan AFF 2010. Coach Raja menjadi hero pula. Percaturan Coach menggunakan pemain muda ketika itu dipuji dan dilihat bakal mengembalikan zaman emasnya kembali, namun...sejak 2-3 hari yang lepas...coach raja pula menjadi zero. Tidak salah coach mempunyai pandangan dan pilihannya sendiri. Mana coach bertaraf dunia yang tidak membuat kesilapan ? Pemainlah segalanya...hal defend yang bocor itu..mana-mana pemain professional tidak seharusnya melakukkan kesilapan begitu. itu basic defending...pemain-pemain ini pernah dijulang tinggi..malah adalah tonggak yang membantu team olimpik juga. Tidak salah coach menaruh harapan keatas mereka kerana beliau tahu kemampuan mereka...namun coach raja diperli dengan statement yg sedemikian..memang coach ada kekurangan..namun beliau kini diejek,dikecam dan dicaci...oleh semua pihak...bagi saya tak patut...selama 20 tahun yg lepas...kita selalu ke piala dunia ? piala asia ? juara AFF ? Juara SEA ?...dari coach bertaraf dunia dan tempatan telah kita cuba namun tak siapa yang berjaya seperti beliau...coach-coach bertaraf dunia seperti Pekerman, Maradona, Batista, Dunga, Scolari,Quireoz, Bielsa 2002 dan ramai lagi...menjadi cemuhan peminat pasukan yang mereka bimbing kerana pilihan dan taktikal yang hanya mereka yang arif dan tahu sebabnya...kalau semua dah pandai bagi taktikal dan pendapat..tak payahlah nak adakan coach....pilihlah sesiapa dan dapatkan senarai pemain melalui undian SMS supaya dapat memenuhi kehendak peminat, media dan tentukan taktikal yang patut dimainkan dengan survey di website FAM..barulah dapat menyenangkan hati semua pihak mengikut undi yang tertinggi....so bila dah kalah...kita sama-sama bersalah..bukan coach raja dan pemain-pemainnya.....tak payahlah memaki,mencemuh dan memperli coach dan para pemain...

mereka memerlukan sokongan yang positif dari kita...sama-samalh kita menyokong...

walaupun saya juga tak setuju dengan pilihan beberapa pemain dan taktikal yang diguna pakai sehingga masih sedih ke hari ini...namun saya tetap mempercayai coach dan harimau malaya bahawa segala kesilapan dapat dibetulkan pada masa hadapan...

Kalau coach Raja tak deliver AFF 2012 ...then ..seharusnya masanya sudah tiba untuk coach yang lain....

Anonymous said...

Sokong 200%, Rajagopal xperlu lg bermimpi disiang hari dgn kjuaraan Piala AFF & Sukan SEA, kalau mcm 2 kenapa xpanggil zainal abidin hassan, dollah salleh, Azman adnan @ beliau sdiri main kerana trlampau taksub sgt dgn kejuaraan lampau...Buang la EGO wahai RAJA, dh kalah bg plak alasan target hanya utk piala asia n dlm proses bentuk pemain, kalau la menang mlm 2, sebulan dk bcakap dlm paper kata dia yg trbaik....kenapa EGO sgt xnk guna player yg dilatih oleh coach lain, dh rasa hebat sgt ke? Nk tggu kena belasah dgn Timor Leste br nk leak jawatan??????

Hazwan Arif said...

dulu ken worden pernah cakap, siapa yang tak nampak bakat ashaari mmg buta

faisal jamal said...

no comment bang. hahahaha kecewa tetap kecewa tapi kita tengok lah pulak olimpik macamana. mungkin sistem pemain utk olimpik dan piala dunia lain tapi sedangkan olimpik pun berjurai air liur dan titis peluh nak sampai inikan pula piala dunia yang tarafnya memang taraf dunia. ampun otai...

The Lee said...

Sebenarnya tak tau nak kata apa dahhhh..Adakah RG tau dan sedar pandangan dari golongan marhaen ni...Cermin-cerminkan diri..

Anonymous said...

Seharusnya jemputlah king raja ke rancangan 'dengan izin'. Tolong huraikan satu persatu dan rancangan pasukan ini seterusnya.

The Lee said...

Nak kata apa lagi ekkkk...Sama-samalah komen dan kritik membina...

Tentera Islam said...

Bro Rizal Hashim sila panggil King K ke siaran Dengan Izin, dan tanya soalan ini :- 1. Knp masukkan aidil kalau dah tahu dia masih cedera trpaksa buat pertukaran awal rugi satu peluang utk subsitute... 2. Apa rasional ada 2 DM (guru & amar) pada ketika kita tgh cari gol?? 3. Apa rasional kekalkan amar hingga abis perlawanan? 4. Knp xmasukkan ashaari dan Badrol yg bersifat attacking yg punya ilham kreatif utk merobek pasukan lawan? 5. Knp Ismail Faruqi dalam 1st eleven? tiada kreativiti sbg arkitek utk control bahagian tgh. 6.Atas alasan apa Fakri masih kekal dlm skuad kebangsaan? 7. Soalan terakhir, knp masih pilih pemain yg sama

Adib said...

adakah silap percaturan atau silap pengurusan?

Disaat Malaysia bertandang ke Stadium Jalan Besar,kita menurunkan sharbinee allawee sbg gol keeper.Atas alasan Apek cedera.Kenapa Apek cedera?
Semasa perlawanan Sarkas?
Mat Yo cedera?
Semasa perlawanan Sarkas?

Sudah terang benderang back Singapore yg diketuai ayam import yg tggi2.tapi kenapa masih memainkan long ball?

Pada pendapat saya,banyak lagi pemain2 berpengalaman layak menjadi jentera squad senior kita.
Joseph Kallang antara salah satu nya.Pada pendapat saya bahagian back perlu dbentuk dgn beberapa back berpengalaman juga.

Kalau dengan alasan bagi membentuk squad piala asia mungkin benar.
tapi bila lagi kita dapat menjangkau lebih jauh dari apa yg kita kecapi pada masa silam?
Piala Dunia seterusnya akan kah lahir nya lagi Safee Sali ke dua?

"Kita sudah biasa kecewa,kita kecewa kali ini,Kita x kisah"
hehehe

Ardley Muhamad said...

thanks bro kerana tolong sampaikan lg perasaan kami semua penyokong2 yg dah penat dgn kerenah mereka-mereka ni. nak kata x cerdik, rasa2 x gitu.. klau x, manakan dapat pegang jawatan tu.. tp...

tanya datuk raja... tepuk dada, tanya jugak la org lain... jgn ikut selera sndiri jerr...

xtremePROzone said...

kekalahan skuad utama negara dlm kelayakkan piala dunia mmg amat megecewakan..mungkin kerana sebok dibuai mimpi kemenangan lama piala aff dan sukan sea menyebabkan barisan negara serta king raja terlena seketika..

kita sepatutnya menghargai peluang didepan mata, sepatutnya kita dah boleh layak dngan mudah utk ke pusingan ke3 kelayakan piala dunia..alasan mereka guna pemain import mmg x boleh pakai..itu alasan bdk2 sekolah je..yg byk kucar kacirkan benteng negara import kuda tua je..malulah!!..terus terang kami semua kecewa dgn persembahan anak buah rajagopal..

ketiadaan norsyahrul dan safiq mmg terasa..ketiadaan playmaker di bahagian tgh mmg terang2 kita dapat lihat..nak harapkan kunalan sahaja mmg susah lah..sepatutnya rajagopal dah bole nmpak siapa yg boleh gantikan safiq!!..dibahagian tgh kita acap kali hilang bola dgn mudah..kadang2 simple pass pon x boleh buat..bila terima bola lambung pon selalu je hilang..ini ker pemain profesional???..kita semua boleh lihat jentera serangan negara byk di lakukan di belah kiri..amirul hadi mmg nampak xde hasil di belah kanan..faruqi jgn ckp lg lah..aksi yg merepek sgt..amar masih x dpt control bahagian tgh..kunalan je yg menonjol..itupon nsib baik bek kanan spore lembab..pemain tgh perlu diajar mencari idea2 utk tembus benteng lawan..klw stakat laju tp otak malas pikir pon ssh..play smart not play hard!!!!..

dibahagian blakang..ketiadaan aidil mmg terasa..defender mcm hilang fokus..spore hnya gunakan kudrat veteran je utk tembos benteng negara..mungkin khairul fahmi perform best so defend pon senang terleka..byk kali kita dapat lihat bagaimana attacking spore begitu selesa mmbuat hantaran dari kanan ke kotak penalti negara..seolah-olah def kita masih x dapat tangkap lg mcm mana attacking spore lakukan hantaran..

bahagian serangan memang kita nampak langsung x berfungsi..gol safee pon nasib je..hantaran bola tinggi dan through ball pon senang2 je def spore bole baca..hadi mcm langsung xda fungsi..safee je terkejar2 bola buang tenaga..bila safee dah selalu turun kebawah utk support tgh kita bole nmpak jelas beliau dah x selesa untuk lakukan serangan.. hadi main mcm syok sendiri..

memang ramai yg salahkan pemain spore kerana aksi berlakon mereka..tp sedar x kita yg sebenarnya spore dapat advantage dari aksi lakonan mereka..mereka dapat kumpul tenaga, lambatkan permainan, aturkan strtegi dan jatuhkan moral player kita..strategi mmg bagus..mereka tau mereka x selaju kita, x secergas kita so inilah caranya..kesilapan ref pulak ialah melayan karenah player2 spore ni..kenapa x beri tambahan masa dan kad amaran kerana sengaja melambatkan masa..

walaupon kita adalah tuan rumah tp apa fungsi penyokong2 negara????..90,000 org!!! apa yg mereka lakukan???..spore x gerun pon turun bermain..tp player kita yg gugup..byk aksi simple pass, technic skill yg x menjadi..mungkin kerana kegugupan mereka..

kami harap rajagopal dapat lakukan sesuatu utk kelayakan piala asia dan piala aff..klau perlu panggil je skuad olimpik..player2 mcm wan zack haikal, gary dan yg bagus2 perlu di bagi peluang..

ksmi mahukan aksi terbaik dari harimau malaya!!!!

hsh-anak hamdan said...

setuju bro..xde perubahan pd barisan ptahanan dr segi pemain atau corak permainan..sampai bila nk guna alasan pendedahan tu...?

Anonymous said...

betul punya marah ni bro rizal...rilek la bro...seperti bro rizal cakap masa dah berubah...b.sathia yg pernah cop liga malaysia is rubbish pun akhirnya jilat semula liga malaysia...so beri datuk raja peluang utk membuktikan kewibawaan beliau...kita sebenarnya xtau apa yg berlaku dlm bilik persalinan..mungkin ade sesuatu perkara yg berlaku yg menyekat beliau dari merombak skuad sebelom sepak mula tempohari..

Anonymous said...

assalamualaikum,

ramai dah menyentuh mengenai coach dan pemain, jadi rasanya biarlah saya mengutarakan perkara lain pula. Lagipun, saya tidak mempunyai pemahaman tektikal seoarang coach dan saya juga tidak mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam arena bolasepak Malaysia.

tidakkah pihak atasan FAM mempunyai keyakinan terhadap pemain-pemain sendiri? Kenapa dijadualkan tiga perlawanan sarkas 10 hari sebelum perlawanan pusingan kedua peringkat pertama? Ini menampakkan pihak atasan FAM tidak yakin bahawa mereka boleh menewaskan Taiwan dan layak ke pusingan kedua.

Setelah berjaya menewaskan Taiwan, kenapa masih mahu menggunakan pasukan ‘World Cup’ untuk perlawanan sarkas menentang kelab-kelab EPL? Jika perlawanan ketiga menentang Chelsea boleh menggunakan gabungan skuad Olimpik dengan pemain senior, kenapa tidak dilakukan juga untuk perlawanan menentang Arsenal dan Liverpool?

Pasukan ‘World Cup’ boleh menggunakan masa dari 4 hingga 22 Julai untuk mengadakan, paling kurang, dua perlawanan persahabatan kompetitif di atas padang tiruan kerana kita sudah sedia maklum akan bermain dengan Singapura yg pada ketika ini menjadikan Stadium Jalan Besar sebagai stadium utama mereka.

Mana lagi penting, perlawanan sarkas yg boleh dilakukan bila-bila masa dan hanya menguntungkan kantung penganjur ataupun perlawanan peringkat kelayakkan ‘World Cup’ yang hanya berlaku 4 tahun sekali?

Jadi di sini, saya lihat pihak atasan FAM telah berjaya 100% dalam mengagalkan pasukan ‘World Cup’ layak ke pusingan ketiga peringkat kelayakkan. SYABAS!

ibun_jogho said...

Setuju...!!! Jgn bsandarkan kenangan lalu, DKR lupa akan pmain yg ada prestasi. Spatutnya (tp jd x patut) prestasi smasa dijadikan ukuran.

Knp terlalu sayang utk "mhukum" anak buah yg gagal mmpamerkan aksi longlai? Knp watak utama dlm LM mnjadi watak sampingan dlm persaingan antarabangsa?

Skali lg diingatkan, dlm saingan MSL Harimau Muda A bolos 28 gol utk musim 2011. Defend Rimau adalah defend yg sama skuad senior skrg ni (kcuali Asraruddin). Dlm saingan tmpatan pn blh lps gol yg bnyk, inikan pla d pringkat yg lbh tinggi.

Utusan Malaysia, 30 Julai 2011, "Kekalkan skuad Harimau Malaya".

"Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah mahu pemain skuad negara dikekalkan walaupun gagal meneruskan kemaraan pada Kelayakan Piala Dunia, kelmarin.." ( http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0730&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_01.htm )

Sya x brapa faham sgt ttang laporan tu, tp jika apa yg disuarakan oleh timbalan FAM; Apa nasib pmain2 lain bhempas pulas di pringkat liga? Jika skuad Kasih Sayang DKR dikekalkan, maknanya pmain lain xde ruang dan pluang utk mnyarung jersi Malaysia.

Mrk mungkin hanya bmain smbil lewa, atau hanya bminat utk pasukan negeri / klab saja. Impian utk bmain d pringkat antarabangsa tpaksa dlupakan krn couch dh ada barisan kasih sayang sndiri.

Barisan kasih sayang pla (mungkin) akan main smbil lewa jg sbb mrk tau walau mcm mana teruk skalipun prestasi, mrk ttp akan mwakili ngra.

Panggillah seberapa ramai pmain utk latihan ngara, ttp wakil tetap sdh ada dlm snarai. Pmain2 lain hanya layak sbg rakan spelatih, rakan sparing utk skuad anak emas.

Bg sya yg x arig dlm bola ni, beranggapan ssuatu pasukan yg mantap adalah tdiri drp pmain yg ada prestasi smasa, bukannya krn prestasi lampau yg mnjuarai ssuatu piala.

PEMINAT TERLUKA said...

~SETUJU 100 %~
MR RAJAQOBAL,TOLONGLA BUANG EGO ANDA.SEJARAH TETAP SEJARAH.TIDAK AKAN BERULANG LAGI.KITA HARUS MAJU KE DEPAN.PRESTASI PEMAIN ADA TURUN DAN NAIK.TIDAK SEEMSTINYA MENDENGAR PENDAPAT RAMAI BEERTI KITA MENGALAH.INGAT INI ADLAH TEAM MALAYSIA,BUKAN TEAM ANDA..SEKIAN

Anonymous said...

Hi Rizal

It is indeed disappointing to see Malaysia crash out in the World Cup Qualifiers.

Everyone had high expectations on 28 July 2011. Fans even sat on the steps of the Stadium to watch the match.

This was a good opportunity for us to qualify as the luck of the draw made us meet Singapore. We avoided teams like Saudi Arabia, Qatar, etc.

Coach Datuk Raja keeps on mentioning that he will not judge his boys based on one game and the target is to qualify for the Asia Cup 2015. He also appealed to the fans and media not to " crucify" the players.

It is disheartening to hear the same comments repeatedly. The philosophy of entering competitions is TO TRY OUR BEST TO WIN IN EVERY MATCH.

We were given advance warning signs in the form of conceding 4 goals against Taiwan away, 4 goals against Arsenal and 6 goals against Liverpool. Unfortunately, these warning signs were not heeded and we let in 5 goals against Singapore in the first leg. For the second leg, Apek played brilliantly to make many point blank saves. Our current batch of defenders are just "ball-watching" in many situations. We also missed the creativity of Safiq. In fact, sad to say, in many parts of the match, we did not have a game plan to contain Singapore. Perhaps, we could have called a few new players after our first leg defeat and explored the best options to beat Singapore. However, Datuk Raja kept faith in current players.

It cannot be denied that we won the Suzuki Cup and the gold in Sea Games. However, that is past success. We need to move on and not rest on our laurels and aim for FUTURE SUCCESSES.

I hope FAM and coach, Datuk Raja, would listen to various alternative views for the sake of the future of Malaysian football.
Please, we cannot go downhill further.

Anonymous said...

Rizal..aku sokong 100% dgn pendapat bro "Kenapa kingGOPAL tak guna PELUANG yang dah ada di depan mata untuk mara ke pusingan ke-3" balik-balik Piala ASIA 2015..tu pun belum tentu? aku betul-betul tak faham? bro..dan lagi satu bro Adakah FAM lansung tak boleh nak beri pandangan dan buat keputusan semasa pada pasukan kita ...adakah pemilihan BULAT-BULAT di serahkan pada kingGOPAL..jika ini berterusan? bro...aku dan 89,999 yg lain betul-betul kecewa..." dah lah beli tiket punya semangat nak tengok Harimau mengaum! beratur sejak jam 7 pagi" ...mana mungkin? FAM tak tahu harapan rakyat Malaysia...adakah? kingGOPAL adalah raja segala raja? dan aku minta "DENGAN IZIN" menjawapnya?...

izat123 said...

http://bolatalk.blogspot.com/2011/07/terima-kasih-datuk-rajagobal.html

rajagobal tak akan dengar nasihat.sebab Malaysia 'Hak dia'..jurulatih ego ni masih mendapat back up dari orang ramai kerana Jasanya..Hidup dalam sejarah,tidak mencapai kemajuan.Ashhari memang tiada peluang langsung bermain

Fadzli said...

Terus terang, aku datang setiap perlawanan kelayakan Harimau Malaya. Aku semangat dan bertambah bangga stadium penuh bila berlawan di Bkt Jalil. Tak seperti perlawanan sebelum melawan Lubnan atau Taiwan.

Tapi bila kita kalah, aku tak boleh lawan perasaan. Aku menangis kita tak lepas ke 3rd round. All the way back driving my car dari stadium ke rumah. Aku menangis sepenuh hati.

Sampai hari ni aku still 'depress' dgn kekalahan Malaysia. Are we not the champions of South East Asia? Why are all other countries are going to places we can't go?

Dato' Rajagopal, tak perlulah ko sedapkan hati ckp target kita Piala Asia 2015. Kita JUARA ASIA TENGGARA - We have pride to defend!

Anonymous said...

-teringat kata raja slepas game "kita tidak kalah game ini cuma tidak mampu layak ke pusingan streusnya"..hahhahaha..mmg bijak die pusing..sebijak die aturkan pertahanan malaysia yg kukuh..

-sbenarnya, klyakan piala dunia hnya sbgai bahan eksperimen raja utk memenangi piala asia nti..yeah, mr raja you punye boys mmg bagus utk piala asia nti..hrap sgt dikekalkn pertahanan yg muda2 tu sume, nie sume adalah pndedahan utk mereka sume..

-FAM, sila aturkan plak game dgn real madrid n barca utk persedian piala asia..

Anonymous said...

Salam bro! Wa setuju sgt dgn comment lu pasal pemilihan pemain. Kekalahan ini wa blame kat coach raja sbb apa...... He is to ego! Dia terlalu angkuh dgn kejayaan yg tlh beliau kecapi sehinggakan beliau menidakkan fakta yg benar seperti pretasi pemain-pemain otai dlm liga. Mcm lu kata skuad senior tetapi dibarisi oleh pemain2 bawah 26tahun! Apa guna otai-otai atau pemain yg tlh menonjolkan bakat didalam liga? Sampai disitu shjkah bakat mereka? Katakanlah salah seorang dpd mereka tlh terpilih bermain dgn kelab luar dan menonjol, adakah coach raja nak amik dia? hahahahahaha......to coach raja plz leart frm your mistake asap! To bro rizal, i agree 100%. With u! Majulah sukan utk negara! Frm bro DZ Abidin

kepalakotak said...

ramai yang marah, lagi ramai yang kecewa. jemput la rajagobal masuk "dengan izin", tak sabar saya nak mendengar jawapannya - dan mudah-mudahan terubat hati yang kecewa.

:(

amilin halim said...

Sdr Rizal, terima kasih dengan post ini. Walaupun agak keras, namun begitulah hakikat yang harus dinyatakan demi memperbaiki skuad negara.

Tidak menidakkan usaha K.Rajagobal membentuk pasukan sehingga berjaya menjulang Sukan Sea dan Piala AFF Suzuki. Namun, realitinya sejak kejuaraan AFF prestasi skuad negara agak hambar.

Keputusan perlawanan

MAS VS Etoile FC 1-1
MAS VS Hong Kong 1-1
MAS VS Myanmar 2-1 (line-up terbaik di Kota Bharu)

MAS VS Taiwan 2-1
MAS VS Taiwan 2-3 (Hanya layak agregat)

MAS VS ARS 0-4
MAS VS LIV 3-6

MAS VS Singapura 3-5
MAS VS Singapura 1-1

Apa yg mengecewakan..Raja masih menggunakan set pemain yg sama utk membawa pasukan. Dan inilah penyebab utama Malaysia gagal. Unsur favouritisme yg jelas sungguhpun pemain lain lebih menyerlah di pasukan Negeri masing-masing.

S.Subramaniam, Shakir Shaari, Ashaari Samsuddin & Josep Kalang Tie (sekadar menyebut)..Mereka ini telah membuktikan kewibawaan di Liga Super.

Elemen ini perlu dibuang dari pemikiran seorang jurulatih professional utk membawa pasukan ke tahap lebih tinggi. Itupun jika Malaysia serius utk ke hadapan.

Anonymous said...

prestasi Amar semakin merudum perlawanan demi perlawanan, tp tiada ruang buat Shakir Shaari mengambil alih tempatnya, dia pemain kesayangan Rajagobal, main dengan rating 3/10 masih boleh kekal 90 minit perlawanan.

Ahmad Fakri Saarani yang tidak langsung berkesan pada perlawanan pertama, menjadi pilihannya untuk menggantikan Abdul Hadi berbanding Ashaari Shamsudin atau Baddrol Bakhtiar.

Apa sebenarnya RAJAGOPAL pikir????

dah tiba masa utk RAJAGOPAL undur...x payah lah duk berangan utk sukan ASIA 2015 klau nak turunkan pemain sama.....

Pejuang Rakyat said...

Pada aku mereka ni mudah lupa segala arahan. Satu perkara lagi semangat cintakan negara tiada dalam diri para pemain hari ini. Kehadiran penyokong yang begitu ramai tidak dihargai langsung.

mdfaizal said...

saudara rizal, diharap saudara dapat juga cungkil/bongkar/selidik, sejauh mana peranan ketua pasukan Safiq Rahim dalam "mempengaruhi" k.rajagobal dlm pemilihan 1st eleven.

Saya rasa mereka di kalangan pemain pasti tahu pasal perkara ini. Dan sejauh mana keterbukaan untuk pemain2 bersuara dalam skuad. Ini jug aperlu diperhalusi.

mdfaizal said...

saudara rizal, selain dpd misteri pemilihan k.rajagobal yang sukar kita fahami, saya merasakan punca Mahali, Muslim & Fadli gagal beraksi cemerlang spt ketika di AFF2010 & menentang Lubnan adalah disebabkan mereka AMAT KELETIHAN.

Dengan jadual liga yg padat, olimpik mereka juga, lwn kelab EPL mereka juga, Piala Dunia mereka juga.

Saya rasa pemain2 negara semuanya KELETIHAN disebabkan padatnya perlawanan semenjak Jan-Julai 2011. Sbb tu prestasi sejak bertemu Taiwan seakan merudum.

d said...

liga super tahun ini banyok wat naik player baru...paling ketara negeri kelantan & terengganu...tp klau di dari segi pandangan rajagopal, mereka x hebat...

defend malaysia hancur....kita balik semula pada basic bolasepak....football 101...
defender sepatutnya main direct ball...klau passing tu pass mudah2 je...x payah passing tinggi2

tengah malaysia tido....untuk pengetahuan anda RAJAGOPAL...setiap team kena ada playmaker...playmaker ni biase dia duduk tengah padang...Center midfielder omputih kata...dia lah sepatut nya yg mengerakan jentera..nak serang ke atau defend...tahu mana nak pass bola...kiri kanan depan blakang...tp team harimau xde tu..tu la psal tengah putus hubungan ngan dfend dan attacker...

team rajagopal suka pass bola selepas terdesak....sperti akibat suka sgt bawa bola, apponent dah tutup angle baru nak pass...tu la yg bola duk lekat kat kaki singapura tu...x tengok ke singapura semua main one touch...n mudah je diaorang wat masuk bola dalam kawasan malaysia....malaysia ape...masuk kawasan singapura jasa main bola out...

grantx to khairul fahmi kerana hebat malam tu...sian kat dia kerana aku tengok dia je yang main bersungguh2...

dan aku rase kena cari coach lain...ambik la omputih plak...macam kelantan wat dulu...kelantan naik jugak dulu sebab omputih gak namanya..PETER BUTLER...sebelum tuka satia dan karuthu

rizal hashim said...

dawai koko*, amacam kita discuss gentleman bagi tau lu punya nama dan umur, baru gentleman..

berkajang-kajang aku tulis mengenai pembangunan dan strukturnya..

termasuk pergi ke jepun duit sendiri pada 1999, menumpang bilik rtm pasal sorang staff tak pergi...

beginilah, betul under raja team ada tunjuk sinar...

menang sukan sea, menang aff

fahmi che mat - raja pernah drop daripada harimau muda, balik kelantan, main first team under sathia

asrar - centre back team Robert Alberts CYC 2007, pernah nak ke Eindhoven untuk trial

aidil - main international zaman sathia

ashaari - main zaman sathia

safee sali - gua tengok gol dia masa intercontinental cup 2008...habis lepas Sukan SEA 2009, aku tanya Raja,coach u tak mau pakai Safee Sali ka...sepanjang 2009 dia tak pernah panggil safee, termasuk masa lawan Man U...

dia hanya panggil Safee pertengahan 2010 untuk kem latihan di Turki...

safiq rahim, raja panggil under-20 pada 2004, dan dia percepatkan proses maturity safiq...

tapi sekarang ni kita bercakap prospek paling cerah melangkah sejauh mungkin dalam pra-Piala Dunia...bukan pasal fam...

bro lu baca arkib blog ni la bro...pasal fam, pembangunan, contoh

http://rizalhashim.blogspot.com/2011/01/nasib-berbeza-abe-ya-azraai-dua-mangsa.html

http://rizalhashim.blogspot.com/2010/06/eksklusif-kertas-kerja-everton-dikaji.html

http://rizalhashim.blogspot.com/2010/01/may-i-suggest.html

MatRock said...

CISSSS....kekalahan dgn Spore tak membimbangkan kerana target hanya untuk Piala Asia 2015. Inilah tabiat hampeh orang kita, tetap tak mahu mengakui kelemahan diri sendiri.

Apa punya jenis orang yang berwawasan macam ni? Rupa-rupanya tiada kecenderungan untuk meningkatkan daya saing. Hanya mengidam kejayaan di kalangan negara-negara yg suatu masa dulu kita kacangkan jer. Bukan kita nak mintak Malaysia masuk Piala Dunia dalam masa yg terdekat ini, tetapi sekurang-kurangnya, tanamkanlah niat untuk pergi lebih jauh sikit atau paling komanpun ke peringkat ketiga macam tiga negara jiran kita tu...

Coach yg masih dibuai mimpi dengan kejayaan Piala AFF dan Sukan SEA harus ingat; Sukan SEA bukan membariskan Timnas tapi hanya sekadar tim bawah umur. Piala AFF? Spore bukan segroup dgn kita weh... Kalau segroup, belum main belum tahu beb

Sapa yg tak tau, Di bawah kendalian Sathianathan, Malaysia pernah kena titik 4-0 dgn Spore masa friendly di Stadium MPBJ 2-3 tahun lepas. Jam tu tiada jualan tiket dan bagi masuk free pun orang tak nak mai...

rizal hashim said...

dawai koko +,

lupa bro, ahmad fakri saarani gua dah tulis pasal dia dalam malay mail 2006...itu jam gua tulis dia macam indra putra...terror gelecek dan score...itu jam coach Perak Steve darby...tapi kalau prestasi dia merudum dan tidak dapat bantu pasukan, takkan nak biarkan bro?

betul,kalau empat tahun dari sekarang dia muncul wira membawa Malaysia menjuarai Piala Asia, OK la...dia juga dapat sanjungan, dia juga dapat tanah, dia jugak dpat glamour...tapi kita bercakap pasal hari ini...bukan semalam atau esok hari...

eh check balik tulisan aku, ada sentuh fakri saarani ke?

Anonymous said...

aku tak sokong sangt dan tak mnolak abis hujah rizal..cuma aku brpndapat buat masa skarang ni pendekatan kritikal wartawan dulu2 zmn remaja cik rizal kurang brkesan utk pembangunan bola sepak negara..

tentu ada sesuatu yg boleh dipelajari dan secocok dgn mentaliti sukan negara oleh wartawan2 terhdp tindakan2 mereka secara sedar atau tak sedar ketika pra dan pasca sea games 2009 dan aff 2010..yg jelas ia memberi kejutan buat bola sepak kita..

Anonymous said...

Rajagopal yang salah pilih pemain.... ATAU FAM yang mencampuri urusan pemilihan pemain... ehem ehem... cuba try terjah sikit bro rizal.. :p renung renungkan dan selamat beramal... - FV Craziest

Azmie aka switch image said...

perghhh, setakat ini peminat dah membuktikan kepercayaan mereka kembali seperti era sebelumnya, tugas FAM dan sekutunya beri balik kepercayaan itu, buang segala ego terus berfikir realistik.

Azmie aka switch image said...

perghhhh Fan dan beri sokongan dan kepercayaan semula seperti era 70', 80'. Cuma tugas FAM dan sekutunya sahaja kini mengembalikan kepercayaan
penyokong dengan membuang segala ego, terima kritikan dan perbaiki semula kelemahan. Lastly tiada pilih kasih, anyway teman gembira dengan skuad senior Malaysia yang dipinggir ketika menentang Chelsea.

Malaysia TeTaP dI hAtI said...

btul kate rizal..ni bukan team under 23 tahun ni skuad senior..kenapalah raja gune pemain muda dekat barisan pertahanan..padahal banyak lagi pemain senior yang belum nak gantung boot..contohnye Marzuki Yusof,Nor Hafiz Zamani n Subra..lagi stu npe raja x masukkan Ashaari,Baddrol,Rizal Fahmi dll yang lebih hebat..kenapalah raja masukkan Fakri yang sekang perastasi tengah down..Ashaari or Baddrol kan ade..Raja..Raja..

YAKUZA said...

malaysia o malaysia....aku ada cadangan la untuk malaysia....dengar cni smua org2 kmpg,org2 bndar,org2 FAM n smua yg hadir, apa kata malaysia ambik je player2 import yg ada kaitan dgn kelahiran malaysia..sbb kronik sgt da bola malaysia ni,smua pmnat dah x sbr nk tgk malaysia men olimpik n WC...contoh la ye...Pepe(player real)...kelahiran Brazil tp men untuk portugal...tngok la weh nation yg da bnyk player pun tetap amik player ngara lain....ini je cara kalo nk CEPAT tgk malaysia men lg tggi...sbb ngara asia lain dah lama maju dah dlm bola...malaysia baru je nak start blik,dah tu aru mng skit dh puas ati...mcm STAR la sgt...STARFISH LA...aku bengkak btul la dgn yg prasan star ni...mrosakkan bola je..baru je men untuk negeri dah anggap power...memang tahi la kata Rizal...kalo dah men MU ke Barca ke ok la jgk...hampeh coach n player dah mula tnjuk belang...BELAGAK NAK MAMPOSSSSS...bawak masuk je dlm DENGAN IZIN..."itu jam" baru kita bg dia sedar brapa jam malaysia suda left behind dgn negara len...warghhhhh kamon la malaysia!!!!marah2 jgk tapi sokong tetap sokong

Anonymous said...

Bro Rizal,

Selamat Berpuasa Dan Beribadah Di Bulan Ramadan Ini.

It appears that you are a very angry man these past few days.

Cool it Bro....even if we remove Rajagopal as our coach.....there are not many calibre local coaches around for us to fall back.

I am sure in all your followings and observations of our soccer teams past....there are some obvious issues the current team lacks.

1.None of our current crop of players are Ball Players...meaning they don't seem to have the confidence to hold the ball for more than a minute !

2.They lack the basic skills and techniques.Can any of our current players match the skills of Bakri Ibni, Syed Ahmad, Salleh Ibrahim, Wong Choon Wah, Khan Hung Meng,G Torairaju,Ravi Verma,P.Avadi (later known as Hadi Abdullah),Nasir Yusof, Lahad Dadok, Azizul Abu Hniffah or even Radhi Mat Din ?

3.A true leader in the pitch...a commanding figure who calls the shots like Soh Chin Aun, Namat Abdullah, M.Chandran, Santokh or even the soccer talk kock Shebby Singh.

4.When we won the SEA gold and AFF
Cup the clowns in FAM were nowhere to be seen...they showed their ugly faces after the victories were completed.But that was not the case during this qualifier.Suddenly these crooks appeared and wanted a share of the publicity.They started messing around with their usless fat asses.Suddenly they made themselves popular to the detriment of the squad.

Bro, this is the reality and fate of our soccer team (in fact you can include all other sports)
The entire FAM clowns have to give up their posts.Lets vote in the technocrats (the business savy guys) who will try to run the FAM like a true business entity. This will filter down to all levels and you will be amazed with the results and standards.Malaysian soccer will rise in standards and new talent will be unearthed.Don't believe ? Ask Tan Seri Annuar of Kelantan.....yes they run the KAFA like a business model....look at their winnings, players, organisation, coaches and they appear formidable for the new season.

Again....in this coming holy month...cool it bro.....we need you to keep a cool head so that our sports in general can improve.

Cheers
Manoharan

Anonymous said...

dawai koko-

ape da ko merepek...
cakap mcm otai sgt...
fakri saarani aku rasa dia dh diturunkan RG sejak game dgn taiwan lg(x termasuk friendly dgn HM b,hongkong,myanmar)....1 gol cuma ketika friedly dgn pasukan harimau muda 'b'...
klu ikutkan dh cukup RG bg peluang dan penilaian utk si fakri ni..
kita leh tgk betapa tak berfungsi nya dia ni baik diletak sebagai striker atau flanker...
ni lwn singapore RG tetap masukkan dia...ape yg RG nak buktikan sebenarnya???buktikan yg anak emas dia mmg bagus klu menang???buktikan yg pilihan hatinya mmg terbaik klu menang???

fakri mmg pemain yg baik semasa bersama perak dlu...aku sokong pendapat steve darby...
tp la ni prestasi dia nampak sgt merosot nya...bg la pelaung kat pemain lain yg on form dlu...bkn kita nak ketepikan dia terus...
buktikan dahulu yg ko mmg pemain bernilai/ layak diletak dlm skuad kebangsaan...bukan setakat ko buat gol kat sea games dlu... ko terus diberi pelaung sampai sampai langsung x ambil kira prestasi semasa...

berbalik kpd RG...
taktikal dia mmg benar2 pelik sejak bertemu taiwan kat SBJ dlu...
lebih memelikkan masa lwn singapore di bukit jalil...
game yg terang2 ko perlu mencari gol...iya!!cari gol!!!
tp dia buat taktikal mcm nak selamat asal dpt menang sebijik /seri je...asal kan jgn kalah depan 90k penyokong sudah...

ape kejadahnya dia masukkan kan sorang lg DIFENDSIVE MID(gurusamy)...sedangkan dh terang2 amar masih ada dlm game hari tu???kuar kan offensive MID player dan masukkan difensive mid seorg lg...ketika kita tgh MENCARI GOL!!
alih2 semua boleh nampak selepas pertukaran itu...games bertambah hambar...tgh semmakin longgar...mmg pemain telah berusaha..kita semua nampak...tp taktikal dan ego RG tu sebenarnya yg menjahanamkan impian rakyat malaysia malam tu...

dgn undian piala dunia ni sebenarnya terbaik utk kita layak kepusingan ke3...tidak bertemu pasukan2 gergasi asia spt negara2 arab...spt yg sebelum2 nya..cuma taiwan dan singapore...alih2...terpaksa lg kita menunggu 4 tahun lg utk layak ke pusing ke3 ni...yg tidak pasti lg adakah undiannya sebaik undian ditahun ini...

utk memecat RG mmg aku x sokong...dia masih boleh diberikan peluang lg..
tp dgn syarat...buang la ego ko tu jauh2...tiada lg konsep anak emas...bg peluang utk pemain2 yg berjaya dlm liga buktikan...tak byk ckit...pemain2 spt manap,p.gunalan,azlan ismail,shahruain,bobby gonzalez,indra,jkt,azuan roya...mereka sebenarnya layak mengisi beberapa tpt pemain anak emas ko...bkn nya kita mintak ko masukkan kuda tua yg dh expiry mcm hairuddin omar/amri...

tanah tumpahnya darahku!!!

Anonymous said...

dawai koko-

ape da ko merepek...
cakap mcm otai sgt...
fakri saarani aku rasa dia dh diturunkan RG sejak game dgn taiwan lg(x termasuk friendly dgn HM b,hongkong,myanmar)....1 gol cuma ketika friedly dgn pasukan harimau muda 'b'...
klu ikutkan dh cukup RG bg peluang dan penilaian utk si fakri ni..
kita leh tgk betapa tak berfungsi nya dia ni baik diletak sebagai striker atau flanker...
ni lwn singapore RG tetap masukkan dia...ape yg RG nak buktikan sebenarnya???buktikan yg anak emas dia mmg bagus klu menang???buktikan yg pilihan hatinya mmg terbaik klu menang???

fakri mmg pemain yg baik semasa bersama perak dlu...aku sokong pendapat steve darby...
tp la ni prestasi dia nampak sgt merosot nya...bg la pelaung kat pemain lain yg on form dlu...bkn kita nak ketepikan dia terus...
buktikan dahulu yg ko mmg pemain bernilai/ layak diletak dlm skuad kebangsaan...bukan setakat ko buat gol kat sea games dlu... ko terus diberi pelaung sampai sampai langsung x ambil kira prestasi semasa...

berbalik kpd RG...
taktikal dia mmg benar2 pelik sejak bertemu taiwan kat SBJ dlu...
lebih memelikkan masa lwn singapore di bukit jalil...
game yg terang2 ko perlu mencari gol...iya!!cari gol!!!
tp dia buat taktikal mcm nak selamat asal dpt menang sebijik /seri je...asal kan jgn kalah depan 90k penyokong sudah...

ape kejadahnya dia masukkan kan sorang lg DIFENDSIVE MID(gurusamy)...sedangkan dh terang2 amar masih ada dlm game hari tu???kuar kan offensive MID player dan masukkan difensive mid seorg lg...ketika kita tgh MENCARI GOL!!
alih2 semua boleh nampak selepas pertukaran itu...games bertambah hambar...tgh semmakin longgar...mmg pemain telah berusaha..kita semua nampak...tp taktikal dan ego RG tu sebenarnya yg menjahanamkan impian rakyat malaysia malam tu...

dgn undian piala dunia ni sebenarnya terbaik utk kita layak kepusingan ke3...tidak bertemu pasukan2 gergasi asia spt negara2 arab...spt yg sebelum2 nya..cuma taiwan dan singapore...alih2...terpaksa lg kita menunggu 4 tahun lg utk layak ke pusing ke3 ni...yg tidak pasti lg adakah undiannya sebaik undian ditahun ini...

utk memecat RG mmg aku x sokong...dia masih boleh diberikan peluang lg..
tp dgn syarat...buang la ego ko tu jauh2...tiada lg konsep anak emas...bg peluang utk pemain2 yg berjaya dlm liga buktikan...tak byk ckit...pemain2 spt manap,p.gunalan,azlan ismail,shahruain,bobby gonzalez,indra,jkt,azuan roya...mereka sebenarnya layak mengisi beberapa tpt pemain anak emas ko...bkn nya kita mintak ko masukkan kuda tua yg dh expiry mcm hairuddin omar/amri...

tanah tumpahnya darahku!!!

Anonymous said...

setuju dgn dawai koko+ ckp...

"sebagai penulis yang claim otai nak mampos sgt lu pi la hentak pintu sultan bola dan mangkuk2 kat FAM and state FA's yang bodoh tak reti nak bangun kan bola malaysia, liga standard sampah pastu nak expect tinggi melangit, "

sambung sket....anuar musa sebagai timbalan FAm dah beri lampu hijau utk kita guna anak2x malaysia dari segi keturunan yg main kat liga luar negara utk mewakili malaysia...so persoalan nya perlu ke sampai mcm tu skali?

requelyo said...

apa lebihnya sangat Ismail Farugi? 2 game yang tidak memberi apa-apa.

Anonymous said...

terbaik dari bro rizal!!!!!! mitak 'dengan izin' ketemukan dgn Rajagopal ni!!!!!

Cerita Sendiri said...

Simple! Malaysia kalah, Mesti kena ada org yg perlu di salahkan. Senang Coach Raja La. Sapa lagi. Takkan nak salahkan defenders pulak depa tu mentah lagi.
So keep it up. Mungkin masa nya belum sampai lagi. Asas nya sudah ada.
Selamat Maju jaya, pada penyokong Harimau Melaya iaitu kita semua sokonglah Pasukan Kita dan Liga Malaysia.
Pada Coach Raja, jgn pulak melatah. Biasa la bila kalah kena la kutuk. Jgn melatah sangat keep cool. Next ada lagi Assignment. Kena lebih fokus. Geng2 penulis ni mmg mcm tu, kalau tak sukan bolasepak kita akan sepi macam sukan kriket.
Seminggu lagi perhatian pada bola akan terarah kat Badminton pulak.

Anonymous said...

Barisan anak emas/ Barisan yg perlu diBersihkan oleh Rajagopal:
1.Fadhli Shas
2.Muslim Ahmad
3.Asrarudin Putra
4.Mahali Jasuli
5.Amar Rohidan
6.Sharbini Alawee
7.Ismail Faruqi
8.Fakri Saarani

Anonymous said...

simple sj ni...pada saat prestasi kita tak baik & tiba2 pula melonjak, coach & pemain akan diberi penghormatan seplah plah mereka dah menang world cup or at least piala asia. tp bila pengharapan yg tinggi d beri kpd pasukan yg sdg naik ini dan tiba2 pula mereka x dpt memberikan yg terbaik, mereka akan d cemuh, d caci dan d hina solah olah merekalah yg terburuk dlm alam semesta. bukan d msia sj. d seluruh dunia yg membabitkan kelab2 besar spt MU, real madrid, barca, brazil, perancis dsbnyalah........biasalah..mcm bisnes.. ada untung ada rugi..dlm dunia ni kita tak akan lepas dari pujian dan cacian...dan bila kita dah mula menulis, seolah-olah kitalah yg plg hebat, idea kitalah yg plg bernas...kdg2 kita x sedar, idea kitalah yg plg bodoh...hahahaha

Anonymous said...

paling bagus klu tdk mau kalah jgn main bola...

Anonymous said...

Joseph Kallang Tie, Marzuki Yusof, Manaf Mamat, Shahrurain, Baddrol Bakhtiar, Shakir Shaari, Ashaari Shamsudin, Nurul Azwan Roya, V. Thirumurugan, S. Subramaniam, Norhafiz Zamani misbah, Fauzie Nan, Nizab Ayub, Ramzul, Azlan Ismail & ramai lagi... Kita x ketandusan wirawan bolasepak coach.. Please buat saringan yg lebih baik lps ni utk pasukan negara.. Rugi kalau player2 ni tidak diberi ruang & peluang...

Yusrizal Yusoff said...

Bro Rizal...

If you talk about coach Raja about picking players based form, coach was right in picking Sharbinee over Apek in the 1st leg vs S'pore. But then again Apek's experience was difference in the 2nd leg which we would have lost if it wasnt for his heroics. My point is Raja should stick to players that has been tried & tested. But then again the same cannot be said about Muslim & Fadhli...there were the rock of our AFF Cup success & have plenty of experience & playing time with Harimau Muda..personally I thought they were a better choice than Aidil & Fadhli's combination. I agree with u bro about Ashaari & Badrol Bakhtiar..they should have been a given a chance to make an impact.Ohh Ismail Faruqi..the scapegoat of our failure..I think there is something Raja sees in him perhaps in training to warrant him to be good enough in the 1st 11. The problem here is that Ismail failed miserably to transform his training form & trust invested in him onto the pitch. We should not vilify the coach for his mistakes,just like the players this is a steep learning curve that needs to be undertaken. Its sad to see this steep learning curve has cost us a piece of history that was waiting to be written in Msian football folklore. Kudos to the Msian fans..I hardly saw an empty seat despite many knowing Msia would fail to qualify in the final minutes of the game. For that..I am proud to be a fan @ SBJ that night.

Anonymous said...

bile mnang puji mlambong bile klah caci mcam nak mati...ni lah mntaliti rakyat mlaysia..

Ismadi said...

Masa paling sesuai untuk ambil coach import. Dulu coah import hebat, tapi pemain haprak... Sekarang pemain berbakat tapi coah haprak.... Coach import pilih pemain berdasarkan prestasi dalam liga. Jadi tak adalah istilah `pemain tersayang'.

Anonymous said...

nasi sudah jadi bubur

Anonymous said...

yang sokong RG, confirm RG tu sedara atau bapak tiri dia...ms lawan dkt SBJ, pas muslim masuk ganti aidil..aku dah syak konpem kalah..ye la, defend sama yg turun kat singapore...defend klu dh main pun cm haprak situasi semasa, camtu jgk la klu x berubah

Anonymous said...

Istilah " bila menang di PUJI..bila kalah di KEJI.." ..bagi aku istilah ini tak boleh di guna pakai kepada kingGOPAL dalam mempertahankan diri untuk KEKAL sebagai coach...sebab defend terang-terang BUKAN tengok pemain lawan..tapi tengok bola...aku yg bodoh tak tau main bola jauh sekali apa itu TEKTIKAL pun boleh nilaikan...

anas said...

perh. orang malaysia. macam ni rupanya sokongan padu. kalah sekali terus suruh sack.

ini adat pertandingan namanya. memang banyak faktor takde luck utk Malaysia. England pergi russia pun kalah bila main padang synthetic. Bila aidil xde ramai paksa masuk. Bila aidil injured semula mula la maki rajagopal. Macam dia boleh foresee aidil nak injured. Kutuk defend Malaysia, tapi tak bagi solution pulak? Nak masuk backup cb? backup cb and side back mcm azmi muslim and helmi rameli lagi teruk tym game dengan liverpool. dua tiga kali ganda lagi teruk dari defend utama sekarang. Tapi nak buat macammana, tu je yang liga M mampu produce.

Bro rizal, kamon a bro. Bro cakap tiap2 kali game dari dulu bro maki coach lepas kalah, macam la lepas tu Malaysia ada menang apa2 sepanjang bro jadi wartawan tegar bambu coach tu? apa benefit? paling2 coach kena sack and development stop,start baru, and sack balik. Semua sebab media terlalu pressure. Tak guna bro kalau stiap kali kalah bambu terus. Kurang2 team Rajagopal byk buat orang gembira, dan percaya kepada team negara semula. Alex ferguson pun x boleh kekal lama kalau coach malaysia kalau media semua kepala macam bro ni.

Sapa cakap raja tak berani masuk pemain bukan anak emas dia? Ismail faruqi tu masuk sebab performance dia season ni. Dia nampak sgt tak compatible dengan system rajagopal lagi tapi raja ttp bagi peluang.

bila menang semua sokong padu puji melambung. Bro rizal masa menang dulu puji melangit. Sekejap je kepercayaan terus hilang, macam tu je?

Cuba cakap jurulatih mana mampu ensure menang 100%? kritik okay, tapi nak suruh sack terus coach yang boleh bwk bright future, kamon la.

rizal hashim said...

anas selamat menyambut ramadhan, jelas anda tidak faham bahasa melayu. siapa cakap saya maki coach dulu? ingat senang ke nak maki-maki coach bertaraf dunia? alahai tolonglah. coach mat salleh khususnya tidak layan orang maki-maki ni...kita bercakap kena dalam bahasa dia dan nak sembang dengan dia kena angkat minda sama taraf dengan dia...dulu saya tidak segan-segan bertanya kenapa begitu,kenapa begini, jadi bila dia jawab kita dapat menulis dengan lebih objektif dan berwibawa. saya dulu lebih banyak bertanya keras tetapi menulis dengan kewajaran sampai bos kata apa ni tak bantai tetapi saya berbuat demikian kerana mendapat gambaran dari aspek dan perspektif coach. tetapi ini tidak dicungkil wartawan hari ini. satu lagi saya tidak beri pujian melangit. saya memuji berpada-pada. bahkan saya warning dalam rembat kosmo bagaimana raja harus mengurus kejayaan, kejayaan aff tidak harus menyembunyikan cacat cela fam. dalam pada itu, apabila kita kesan ada beberapa aspek kelemahan, tugas kita untuk menegur...sebab itu tugas penulis bukan mudah...

ingat, indonesia, singapura dan thailand gelak ketawa masuk pusingan ketiga...

bila pulak saya suruh rajagobal kena sack?

saya tulis bahasa melayuu mudah pun susah orang nak faham, apa lagi apa yang tersirat...

satu lagi, saya juga dipetik oleh utusan malaysia apabila memberi ganjaran jangan melampau...

bagi duit atau amanah saham cukup...kerana saya tahu dalam sekelip mata mereka boleh bertukar daripada wira kepada petualang...


saya juga kalau jadi PM tak call la coach bola kita...

takut coach lagi ego...

PM telefon coach bola???? cit

Anonymous said...

kritik lepas game memang mudah...ketentuan yang telah diketahui.sesapa pun boleh ulas,komen.kritik..ikut sedap mulut..

Anonymous said...

Salam Ramadhan
Saya ni bukannya pandai sangat pasal bolasepak ni, tapi minat la dengan bolasepak. Setiap game besar kat Bukit Jalil, boleh dikatakan tak pernah mis punya. Malaysia Kalah pada Singapura satu hal la, macam-macam komen orang bagi, coach salah la player tak bagus la dan macam-macam lagi la. Kalau dah kalah tu memang nya la semuanya tak bagus. Kalau semua baik mesti kita menang punya, biasalah. Tapi yang gua paling tak puas hati sekali dengan pihak pengurusan FAM ni. Stadium boleh isi 100 ribu, tiket print katanya sebanyak 85 ribu saja. Tapi gua yang ada tiket ni sampai tak ada tempat duduk ni apa hal? Kerusi kat dalam stadium tu tak ada la pulak nampak yang rosak. Bukan setakat tak ada tempat duduk, nak intai kat mana-mana lobang pun tak nampak, Last sekali keluar stadium tengok bola sepak kat warung dengan tiket RM30.00 tu. Dah la Malaysia main macam sial. Next time kalau ada game lagi, kena tengok la sape player, sapa coach dan kalau tiket laku macam goreng pisang tu, hati-hati sikit, takut nanti beli tiket bola, tapi tengok kat warung aje, baik duit beli tiket tu buat makan tom yom pun lagi baik....

Anonymous said...

Salam Ramadhan
Saya ni bukannya pandai sangat pasal bolasepak ni, tapi minat la dengan bolasepak. Setiap game besar kat Bukit Jalil, boleh dikatakan tak pernah mis punya. Malaysia Kalah pada Singapura satu hal la, macam-macam komen orang bagi, coach salah la player tak bagus la dan macam-macam lagi la. Kalau dah kalah tu memang nya la semuanya tak bagus. Kalau semua baik mesti kita menang punya, biasalah. Tapi yang gua paling tak puas hati sekali dengan pihak pengurusan FAM ni. Stadium boleh isi 100 ribu, tiket print katanya sebanyak 85 ribu saja. Tapi gua yang ada tiket ni sampai tak ada tempat duduk ni apa hal? Kerusi kat dalam stadium tu tak ada la pulak nampak yang rosak. Bukan setakat tak ada tempat duduk, nak intai kat mana-mana lobang pun susah nak nampak padang bola, Last sekali keluar stadium tengok bola sepak kat warung dengan tiket RM30.00 tu. Dah la Malaysia malam tu main macam sial. Next time kalau ada game lagi, kena tengok la sape player, sapa coach dan kalau tiket laku macam goreng pisang tu, hati-hati sikit, takut nanti beli tiket bola, tapi tengok kat warung aje, baik duit beli tiket tu buat makan tom yom pun lagi baik....

Anonymous said...

Salam Ramadhan
Saya ni bukannya pandai sangat pasal bolasepak ni, tapi minat la dengan bolasepak. Setiap game besar kat Bukit Jalil, boleh dikatakan tak pernah mis punya. Malaysia Kalah pada Singapura satu hal la, macam-macam komen orang bagi, coach salah la player tak bagus la dan macam-macam lagi la. Kalau dah kalah tu memang nya la semuanya tak bagus. Kalau semua baik mesti kita menang punya, biasalah. Tapi yang gua paling tak puas hati sekali dengan pihak pengurusan FAM ni. Stadium boleh isi 100 ribu, tiket print katanya sebanyak 85 ribu saja. Tapi gua yang ada tiket ni sampai tak ada tempat duduk ni apa hal? Kerusi kat dalam stadium tu tak ada la pulak nampak yang rosak. Bukan setakat tak ada tempat duduk, nak intai kat mana-mana lobang pun tak nampak, Last sekali keluar stadium tengok bola sepak kat warung dengan tiket RM30.00 tu. Dah la Malaysia main macam sial. Next time kalau ada game lagi, kena tengok la sape player, sapa coach dan kalau tiket laku macam goreng pisang tu, hati-hati sikit, takut nanti beli tiket bola, tapi tengok kat warung aje, baik duit beli tiket tu buat makan tom yom pun lagi baik....

Anonymous said...

salam,

ramai dah beri komen jadi sya tak nak komen. sbb saya rasa sedih sampai sekarang bila harimau Malaya kalah.cuma saya terbaca komen yg mengatakan Harimau Muda bolos 28 gol dgn kekalkn backline sama dalam MSL.tidak sebenarnya. Mahali, Muslim & Fadhli tak main semua game MSL. Mrk ni terlibat 3 skuad-Olimpik,Har Muda & Har Malaya.Sehinggakan Harimau Muda terpaksa panggil budak2 sekolah SBJ utk main Piala FA kerana jadual yg padat.Untuk game Taiwan Muslim hanya subsitute . Aidil yg first eleven. Serupa jugak game Arsenal. Utk game Liverpool gandingan Muslim n Fadhli berjaya sekat Carrol dlam 1st half. Second half bila byk sangat pertukaran, bolos 5. 3 gol adalah semasa Asra, Fadhli dan Muslim tak berada atas padang.Mungkin utk game Singapore prestasi meraka down. Mungkin jugak mereka kepenatan, tak ada bnyk time to recharge sbb main utk 3 skuad sekaligus.Saya tau itu bukanlah alasan yg baik utk diterima. Tapi kita tak boleh guarantee bahawa sipolan-sipolan defender dari negeri-negeri yng main dlm MSL tak akan buat mistake masa main intrl game. Mungkin meraka buat mistake masa main dlm liga tapi sbb game itu bukanlah international game yg ditonton oleh jutaan rakyat Msia, maka kesilapan mereka tak nampak dan tak dihukum dan diperkatakan di dalam blog-blog.Kita sebenarnya tak boleh guarantee adakah defender-defender baru yang dicadangkan itu lbh baik atau tak buat mistake langsung.saya dah redha dgn kekalahn ini dan tak nak salahkan sesiapa. Hargailah sumbangan mereka.Mahali,Muslim n Fadhli main masa AFF dan cemerlang masa itu.(kecuali first game). Mereka jugak main masa lwn Pakistan dan Lubnan dan hanya bolos 1 dalam 4 game. Walaupun kita bermain dgn 10player utk 40minit terakhir skuad HM berjaya menahan asakan disbbkan kerjasama berpasukan.Mungkin taktikal OKS lain kot dari DRG.Doakan yg tebaik utk skuad kita, senior-junior. Selamat Berpuasa semua.
Peace-no war..

Anonymous said...

"Dengan 80 ribu orang, saya akan dapat 80 ribu pendapat." kata Datuk Rajagopal.

But one thing for sure, on that night itself 90 over thousand Malaysians agreed that our team is playing shitty football.

Okay, no worries we get it. We lose to more experienced side and foreign players. Furthermore its a learning process for our team towards Sukan Asia 2015 "Cough *Defensive mechanism Cough".

Bila ranking Singapura, Indonesia dan Thailand mencanak naik itu paling gua tersentak dan kecewa. Tapi apa nak buat kita sasar 2015.

Dengan itu, wa rasa ada elok kita hantar skuad negara ke timur tengah daripada Slovakia. Biar meningkat sikit daya ketahanan, balik-balik tempat sejuk. Nak cari makanan halal pun senang apatah lagi masjid kalau nak solat...hahaha.

Bagi pemain yang ada "masalah dalam perhubungan" pula, boleh la pergi menunaikan umrah. Moga-moga dikurniakan ketenangan oleh-NYA.

Sekadar pendapat,
Shazwan Taib

p/s: http://gary-mark.blogspot.com/2010/01/interview-with-lim-teong-kim.html

An interesting read.

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Bro Rizal,

Kita biasa terima kekalahan, tapi kita tidak akan boleh terima alasan....
kenapa nak belajar dari kesilapan...jikalau kita boleh elak dari kesilapan...
Coach Raja...terima kasih...Kami tidak mahu...tidak akan mahu...MENJILAT LUKA CIPTAAN RAJA...
Bangkitlah wahai penyokong HM...sedarkan lah coach raja....Harimau Malaya milik kita...bukan milik coach sahaja... U dont owned the squad...they belong to nation..

Zulfikar "GSM" Amizan

Anonymous said...

Bolasepak Malaysia - sentiasa kontrovesi, masa menang - dipuji, masa kalah - dikeji.

Coach Raja harus membawa masuk pemain handalan dari Liga Super utk mantapkan Harimau Malaya!

Anonymous said...

Askm buat semua penyokong Harimau Malaya khususnya En. Rizal Hashim yg dihormati.

Terlebih dahulu dimaklumkan saya bukan pemain bola peringkat negeri mahupun ade lesen A dlm kejurulatihan. Apa yg saya observe, itulah yg bakal saya perkatakan; merujuk kepada game Malaysia vs Singapore.

1. Kita main tanpa Aidil, Norshahrul, Ashari, Shafiq. Mereka semua ni pada saya nadi kejayaan AFF yg lalu. Pemain gantian yg di ambil tidak berjaya.
2. Corak permainan malaysia tidak kreatif. masih mengamalkan hantaran jauh.
3. Tidak ada pemain yg berani pegang bola. Senang kata, tiada kelebihan mengelicik mahupun mempunyai pikiran taktikal genius menewaskan benteng lawan. (Betul cakap kawan saya, org yg main bola mmg kene player yg bijak pandai).
4. Masih mengharapkan Safee Sali. Tiada Safee, malaysia tak ubah seperti pasukan 4-5 tahun yg lalu - pasukan belasahan.
5. Mentaliti Baju Biru membawa tuah tidak tepat. Masakan kita boleh tewas dengan Singapura? Bukankah kitakan juara AFF?
6. Saya setuju pemain dah penat. Pemain yg sama digunakan. Mereka muda lagi kenape tak panggil kereta kebal yg lebih berpengalaman di LIGA Super?
7. Saya sentuh lagi fasal game. Pemain kita cepat penat. Amirulhadi dapat bola pun macam bawak bola lenggangkangkung. Kate pemain sayap. Lari kene laju la macam Kunalan. Tade sprinter lain ke kt Liga Malaysia?
8.Di stadium saya duduk tingkat 3. saya rase ramai lebih 100,000 org kt dlm tu. Mana taknyer, kt tangga je satu row ade tiga org duduk. di pagar je ade tiga lapis org dok jalan keluar masuk? Giler ke hape? Stadium pecah @ runtuh nanti siapa yg nak tanggung? Jangankan kasihankan mereka2 yg takde tiket di luar diberi peluang masuk. Pikirkanlah tentang keselamatan org yg dah beli tiket.
9. Satu lagi hal tiket. Tiket tu mase saya masuk tadenya nak check betul2. main koyak je. Saya rase ramai yg SCAN tiket original pakai kertas tebal.
10. Sudah tiba masanya stadium kne pakai seat number macam pawagam. penyokong akan lebih rileks masuk stadium pi solat dulu, makan atau minum sebelum enjoy the game. Ini tidak. Free Seater? Dem, Mahu taknya kalah game sbb seme masuk sebelum kol 5 petang lagi. Asar tah kemana, Maghrib lagi la terkapai2. Semua nak cari tempat duduk,takut2 diambil orang.
11. Ultras Malaaya dengan pasukan gendang tak sebulu ke? Sorakan dua puak ini semacam overlapped. Gilir2 ler. Org lain yg berkecuali rase tak selesa. Pasukan gendang ni pun satu hal. Tak Kreatif.

Jangankan kegagalan sekali dah nak tukar coach. Tu bodoh namanya. Berikan komen atau saranan yg baik untuk penambahbaikan di masa akan datang.. Kalu takleh jugak, barulah pikir jurulatih lain.

Kepada En.Rizal, kita tak mudah nak memuaskan hati semua pihak. Semuga usaha2 saudara akan berhasil.

Majulah sukan untuk negara.
WSLM

En.Faredoshi

Anonymous said...

cukup-cukup-cukup....!!!!

PECAT DATUK K RAJAGOBAL..
Cari jurulatih import yang terbaik....

FAM Sudah dapat tajaan yang banyak..duit sudah banyak..
Jangan takut membuat perubahan...jangan tunggu nasi sudah menjadi bubur....

Kini bukan lagi masa untuk membuat percubaan...

Anonymous said...

Kalaulah orang-orang seperti Raja membaca dan mengambil iktibar akan tulisan saudara Rizal ni..........

Aku terfikir, apakah alasan yang akan diberi Raja sekiranya Malaysia gagal 2015 nanti........???

SmashStats said...

Bro Rizal,

Adat manusia,(rakyat m"sia actually)Menang diagung-agungkan, kalah,fikir sendirilah..

Sy antara 90,000 org penyokong yg hadir pada malam 28 Julai lalu, dan semestinya sy turut berasa kecewa dgn keputusan game malam tu..

Apa nak dikata, kita kekurangan bakat yg boleh diharap. Cuba namakan 7 player yg betul2 boleh diharap, susah bro..
setakat ni, player yg boleh kita harap ada 3 org jer..

Keeper- Fahmi
winger- S. Kunalan
striker- Safee Sali


yg lain2, ikut nasib la;.. ada hari ok, okla.. ada hari hancuss....

Coach Raja,
sy faham keputusan anda mengekalkan back four sedia ada. Tidak dinafikan, this back four antara yg berpenglaman. Dgn masa latihan yg suntuk, pilihan player yg terhad, apa mungkinkah masih lagi perlu mencari pengganti yg lain? Apa yg boleh dilakukan ketika itu cuma satu- PERCAYA KEMAMPUAN PEMAIN ANDA! and that's what you did.


Akan tetapi, apa rasionalnye Coach msukkan Fakri Saarani?? Apa kurangnye Assari or Badrol?? apa kemampuan fakri??
Apakah coach Raja tidak pernah mengharapkan kemenangan semasa kita lwn Singapore tempoh hari?? Perkara ini masih menghantui pemikiran sy...

Apa pun, tidak dinafikan Coach Raja antara Coach terbaik yg pernah membawa kejayaan untuk Malaysia sehingga hari ini. Sy tetap menyokong Coach Raja, serta sentiasa memberi sokongan penuh ke atas Pasukan Harimau Malaya ini.


Mata pena ibarat sebilah pedang. Jika digunakan sebaiknya, mampu membawa kejayaan....,



Sekian....
Selamt berpuasa.
-SmashStats-

ayamserama said...

bukak paper hari ini, dan sigapura diletakkan dalam group a bersama china, jordan dan iraq...

china adalah top seed tetapi jika nak di bandingkan dengan top seed yang lain seperti korea selatan, jepun, australia dan iran, china boleh dianggap paling lemah.

jordan pula ranking no.8 di asia, manakala iraq, juara asia 2007 berada di ranking 14 asia.

bayangkan jika malaysia yang layak dan bukannya singapura. kita bukan sahaja akan dapat menaikkan sedikit ranking kita sekali gus memberi laluan yang sedikit mudah untuk kejohanan atau kelayakan yang akan datang, tetapi kita dapat beraksi menentang antara pasukan terbaik di asia.

seperti kata dato k.rajagobal, kita seri sahaja, tidak kalah, kita cuma tidak layak ke pusingan ke 3, kita kelayakan zon asia, kita cuma kehilangan ranking, kita cuma terlepas peluang beraksi menentang pasukan hebat dari asia yang lain, kita cuma terlepak memberikan pemain pendedahan yang secukupnya bagi persiapan kelayakan piala asia 2015.

saya tak bodoh dan masih berpijak di bumi yang nyata. malaysia tidak akan layak ke piala dunia 2014, 2018 mahupun 2022. kita masih belum mencapai class untuk bermain di world cup. cuma piala asia adalah harapan kita untuk beraksi di sebuah kejohanan yang boleh di anggap peringkat tertinggi.

tetapi sekurangnya bukan kah baik jika kita dapat bermain di pusingan ke 3. lawan kita di pusingan ke 2 yang lalu bukannya china, qatar, uzbekistan mahupun kuwait. lawan kita hanyalah singapura. kita tahu taraf kita. sepatutnya kita boleh menang dengan sigapura.kita sudah lucky enough untuk dapat lawan singapura di pusingan ke 2 tempoh hari.

cuma kita gagal memanfaatkannya..nasi sudah jadi bubur...harap dato k.raja dapat membuka mata dan tolonglah, ada beberapa pemain yang lebih layak beraksi untuk malaysia, berbanding beberapa pemain yang bermain tempoh hari.

sekian.

abh said...

Saya ingin memberikan beberapa pandangan ikhlas , atas pemerhatian saya.

Salah satu sebab kegagalan ialah Harimau Malaya , adalah dengan adanya perlawanan persahabatan(game show) dengan team dari EPL. bagi team EPL, ini adalah perlawanan untuk mengembalikan kecergasan sahaja, apapun kita tewas 0-4 kepada Arsenal, dam 3-6 kepada Liverpool. Game sarkas (show) ini telah digunakan oleh Rajagopal untuk memilih kesebelasan terbaik, (pemilihan "misleading"), bukan performance2 yang telah ditunjukkan sebelum ini(6 bulan kebelakang punya performance).
Semasa perlawanan itu, ada yang nampak bermain baik dan ada yang kurang baik.Ini bukan game yang real, team EPL bukan main dengan 100%, they never really pressed us to get back the ball whenever we are on possession. We gave away the ball. Pemilihan untuk 1st eleven telah dibuat berdasarkan game EPL, this is wrong man!

2.Dalam game2 tersebut kita telah dibolosi sebanyak 10 kali (0-4. and 3-6), walaupun ia hanyalah game pemanas untuk kelab EPL. Nevertheless, 10 gol dibolosi untuk game pemanas adalah jaringan yg sangat besar.(tersangat besar kalau dikirakan untuk gamne pemanas), bermakna our defensive line were not good? right? you have to agree with me. what the coach did, in the first game against Singapore, side line Khairul Fahmi, seolah olah gol gol yg yang dibolosi disebabkan oleh beliau. (back to game sarkas tadi)

Selepas kekalah 3-6 kepada Liverpool, headlines dalam surat khabar dari pemberita, adalah gol gol jaringan safee Sali, seolah oleh team Malaysia yang menang. "kita terlupa 10 gol bolos dalam 2 perlawanan". game sarkas ni memang misleading semua orang.


3. Coach melihat Ismail Faruqi(yang sebelum ini tidak pernah bermain mewakili Malaysia, dan juga pemain muda) bermain agak baik ketika menentang Liverpool, sebab itu beliau terpilih untuk kesebelasan utama. Ketika menentang Singapore, sebenarnya tiada impact yang beliau berikan. Bukan salah beliau, tetapi salah coach yang terlupa beliau tidak mempunyai pengalaman di peringkat tinggi.

4.S Kunalan boleh melarikan bola , kerana beliau laju. tetapi crosses yang dibuat kebanyakkan tidak bagus, tidak ada purpose, yang akhirnya segala usaha menyerang tidak mempunyai makna. Nurul Azwan Roya sepatutnya diberi peluang, kerana beliau antara yg menonjol untuk champion team (Kelantan). beliau juga laju, tapi yang pentingnya, crosses lencong kaki kiri yang rendah dan laju melentangi pintu gol adalah sangat bahaya.(delivery into danger area).

5. Kenapa tidak ambil Norfarhan dari T Team. beliau mempunyai pengalaman, boleh membawa bola(comfortable running with the ball), crosses yg baik dan tendangan yang kuat. Fizikal agak stocky mcm safee sali. Beliau boleh bermain dikiri atau dikanan. team yang tidak menonjol tidal semestinya semua pemain tidak bagus.

6. Defender, kenapa tidak ambik Azizi Mat Deros juga dari T Team (bekas pertahanan Kelantan), this guy is a no nonsense tough tackling defender, dan mempunyai pengalaman. begitu juga dengan Subramaniam dari Kelantan. Campurkan yg pengalaman dan yang muda.

Anonymous said...

Coach Rajagopal ini rasanya tidak faham jurulatih dan pemain datang dan pergi. Jadi kesempatan yang ada harus diambil sebaik mungkin.
Tapi saya lihat Rajagopal ada kalanya seperti tidak faham apa yang dia mahu. Pada 2009, Malaysia boleh mencipta nama jika seri 2-2 dengan Manchester United tp dia ghairah beri peluang kepada semua pemain dan akhirnya kalah 3-2.
Adakah Rajagopal tak terfikir kalau dia gagal terus, dia mungkin tidak akan dapat melatih skuad untuk Piala Asia 2015. Kenapa nak fikir sejauh itu? Mau kekal selama itu? Pening memikirkan apa yang difikirkan Rajagopal kerana sebagai jurulatih, dia perlu sedar tempoh untuknya sebenarnya terbatas dan keputusan perlawananlah yang akan menentukan kedudukannya.
Harus diingat, skuad negara memerlukan pemimpin dalam pasukan sama ada di benteng pertahanan, midfield mahupun serangan. harus ada tonggak diketiga-tiga posisi itu untuk skuad akan utuh.

aa said...

Fauzi Nan, V Thirumugam, Norhafiz Zamani, Shahrulnizam, Hardi Jaafar, Indra Putra pun gagal sekat UAE bermaharajalela di depan pintu gol Malaysia sehingga bocor 5 kali dan Sathianthan dipecat...

Anonymous said...

en rizal,
sy setuju dgn en rizal. drawing utk pasukan malaysia semuanya cantik. bayangkan 2nd round jmp singapore yg kita dah masak dgn game diorg sepatutnya kita dah buat perencanaan sebaiknya lps je menang dgn taiwan. skrg singapore dpt group yg agak ok dlm 3rd round jmp china, iraq n jordan takde satu pun big 3 asia (korea, jepun & australia). raja mmg betul2 dah sia2kan peluang dpn mata. kalo msia layak aritu silap2 kita yg masuk grup ni dan mana tau ada can pegi final round sbb 2 top 2 automatic masuk final round.

jentayu

Anonymous said...

coach RG ni pun sy tgk jenis malas sebenarnya sbb percaya dgn crop player yg dia selesa aje. sepanjang tgk liga super, x pernah skali pun sy tgk dia turun tgk game2 utk cari the best 11 bg pasukan msia. padahal benda ni diamalkan oleh national coaches seluruh dunia. contoh fabio capello yg rajin turun stadium dan hasilnya dia dpt gak carik player2 pelapis utk team england mcm ashley young, aaron lennon dll. kalau ada masa pun pi la tgk safee sali py prestasi kat game2 pelita jaya. lg rajin cr player2 darah msia kat league2 serata dunia dan usahakan spy diorg boleh main dgn msia (provided ada bakat/skil mencukupi). tgk xavier chen, pemain kacukan taiwan-belgium yg main 2nd leg masa msia lwn taiwan aritu nmpk sgt ada impak pd game taiwan smp kena lauk msia. kerja national coach berbeza dgn club coaches yg terlibat secara day to day operation dgn player. secara umum, yg paling penting national coach kena 'cantumkan jigsaw2 puzzle' yg sesuai utk bentuk satu national team yg mantap. bukan mention 'my boys ini, itu' da nampak ada favouritism kat situ. semua player2 yg main malaysia tu dikontrakkan pd kelab masing2 dan tjwb bayar gaji, elaun, perubatan dan lain2 kebajikan tertakluk pd kelab msg2. diorg cuma diserapkan dlm team malaysia tu aje. jd ambillah yg terbaik dr liga super kita jgn atas dasar favouritism. kalau kerja ni pun RG xleh buat, pd sy elok dia letak jwtn ajelah.

tonymariadass said...

Dear Rizal,
All these comments should have been made before the match. But no, everyone joined the bandwagon and praised the Malaysian team, and Rajagobal sky high! Everyone believed Malaysia could beat Singapore. Sentiments were running high, rather then being realistic. And now, all those built up the hype and praised the team and Rajagobal, are taking a dig. Is this not typical of Malaysian soccer critics? Yes, it is embarrassing that Singapore, Thailand and Indonesia have qualified and Malaysia has not. But the writing was on the wall, but nobody wanted to see it. They just keep heaping praises with the AFF and Sea Games victories. Let us get real and address the situation before shit hits the fence. Everyone from FAM, Sports Ministry, Media,the coach, players and fans have to take the blame for this debacle! But then again, like I have said many times, let us learn to walk before we run and success is not going to drop from the sky. It is proper planning with long term goals, persistence, patience and above hard work. We are dreaming of the World Cup and Olympics, when we cannot even be consistent at the Asean level let alone Sea and Asian level. Let us get into the Asian Cup quarterfinals first. Even that probably will take another ten years if everything is put right. Until then, just dream on!

EsMy Homemade Chocolate said...

betul kata penulis... bagi saya pun peminat sukan bolasepak malaysia menyalahkan 100% kekalahan pasukan kepada singapura terhadap Rajagopal..
strategi hambar.. dah tahu kepincangan yg berlaku di pusingan per-1 di singapura hari tue.. tidak diambil pengajaran...belah lerrr... rajagopal... kemenangan di AFF hari tue pun atas nasib saja... bukan atas kehebatan strategi rajagopal... rajagopal tue patut latih budak kg ajer yg dok main di bendang padi saja....

Anonymous said...

Pemilihan pemain hendaklah telus..semua pemain yang berada di liga super atau perdana hendaklah diberikan peluang berdasarkan prestasi semasa..jangan gunakan pemain yang merosot prestasinya.dengan ini semua pemain berusaha bersungguh-sungguh untuk mewakili skuad Harimau Malaya..

Anonymous said...

Askm...
Pemain bola kebangsaan ni kan pemain bola sepenuh masa. Bukan kerja opis 8-5pm...Main bola boleh kate hampir hari hari.... berlatih sepak bola hari2 takkan tak boleh hebat?
Sepak(shoot) pun tak kuat, hantar bola pun tak tepat. Takkan pemain malaysia masih bermain macam itu?
Menghabihkan Boreh yo. Habis duit income tax aku begitu saje...

Mimpi aku berlanjutan sampai 2018..... bila la nak tengok malaysia ke Piala Dunia... Dream on... Dream on....


salam 1 Malaysia,

Penduka Nestapa

Anonymous said...

Askm...
Pemain bola kebangsaan ni kan pemain bola sepenuh masa. Bukan kerja opis 8-5pm...Main bola boleh kate hampir hari hari.... berlatih sepak bola hari2 takkan tak boleh hebat?
Sepak(shoot) pun tak kuat, hantar bola pun tak tepat. Takkan pemain malaysia masih bermain macam itu?
Menghabihkan Boreh yo. Habis duit income tax aku begitu saje...

Mimpi aku berlanjutan sampai 2018..... bila la nak tengok malaysia ke Piala Dunia... Dream on... Dream on....


salam 1 Malaysia,

Penduka Nestapa

mr arz said...

assalamualaikum....

Bro rizal yg di hormati....aku setuju dengan pendapat bro mengenai keBODOHAn rajagobal dlm memilih pemain dlm skuad utama...dan perlu d ingat yg rajagobal bkn jurulatih skuad bwh 23 tahun...
aku juga tak tahu kenapa kinggobal tdk belajar dari kesilapan....kesilapan dimana kita tewas ditangan singapura...satu hal yg amat memalukan selaku juara piala AFF dan sukan SEA....dan masih aku tak faham kenapa kiggobal still turunkan player yg sama masa game d bukit jalil....nasib baik dia tak turunkan sharbinee..kalau tak...mungkin malaysia kalah teruk....
dan yg masih buat aku tertanya2 lagi saat ini ialah knapa ismail faruqi dan fakri shaarani jd pilihan utama kiggobal..??? knapa xditurunkan ashaari, badrol, shakir.... amar rahidan juga bkn lah yg terbaik.... malaysia kalah bkn kerana defwnd yg lemah tp jentera tengah dan serangan utk skuad kali ini adalah yg paling teruk...dan patut malaysia KALAH!

Anonymous said...

rindukan kelibat khyril muhymin dan baddrol bakhtiar dalam pasukan kebangsaan

sportsmalaysia said...

infrastructure and grassroots development. until both are developed, we will always be jaguh kampung or jaguh ASEAN with yo-yo performance.

Anonymous said...

bro rizal..sbb2 malaysia tewas lawan singapura 1. budak2 olypic team sgt keletihan.main liga, friendly olympic,friendly nt, kelayakan olympic btl2 dah 'belasah' bdn budak2 ni. fadli cthnye trus main lwn myanmar lps energy sapping match dgn myamnmar. 2. rajagobal xnk bg chance reserve main. cubala bg rizal, farisham n helmi main. mahali muslim n fadhli tgh alami kemerosotan prestasi. 3. pemilihan pemain yg salah. ismail dan fakri x patut main. cuba bagi shakir, baddrol n ashari tunjuk kemampuan. 4. raja xnk panggil pemain senior yg bagus cm marzuki, joseph, manaf, subramaniam dlm skuad. klu dier buat pembetulan smue ni kite dah menang lwn singapore. dier ptut dah sense smue ni lps game dgn taiwan but he choose to ignore..

klentok said...

kita kalah pasal kesilapan taktikal dan pemilihan pemain..ketinggalan 2 gol kita seharusnya mengamalkan corak lebih menyerang..tapi sebaliknya berlaku. format 3-1-4-2 yg perlu kita amalkan hari tu..dimana Apek-GK,Muslim-lastman,fazli shas-stopper, ashaari-attackg mid, guru-defensive mid,asharudin-bek kiri,mahali-bek kanan,safee & badrol-striker,amirul-wing kanan,kunalan-wing kiri..kalau mcm ni la ari tu..mesti msia mng punya. tak percaya?..cubalah

klentok said...

hari tu sepatutnya..
1. format 3-1-4-2
2. Player:
Apek-GK, Muslim-lastman, fazli shas-stopper, mahali-bek kanan,asharudin-bek kanan,guru-mid defsive,ashaari-mid attackg,safee-top striker,baddrol-bck up striker, amirul-wg kanan, kuna-wg kiri..

budakjepun said...

malaysia still lack tactical...cuba kaji taktikal2 dan system bola yg berkesan...contoh cam bila right back dpat bola,dia pass ke midfielder,right back tu terus
lari ke dpan..midfielder td pass blik ke right back td yg da smpai depan,then did cross...contoh tactical..plis FAM,do something.kaji apa itu football,sistem2 basic.jangan ego untuk belajar

Nohtakh ujan said...

baik aku sokong azizul juara dunia...main beskal pulak...hahahha

taming sari said...

bru tgk kafe sukan td...
mmg salute la sama lu bro...
walaupun lu segan2 nak bom RG...tp ada gak ckit sebyk lu kasi tembak ckit2 kat dia...
kira ok la tu...
harap RG bukak mata la ckit...
RG ckp piala asia 2015...sekarang bru 2011...ada byk lg kejohanan yg kita semua boleh menilai RG ni...
klu RG masih kekal...harap2 dia buang ckit la ego tu...
dia coach yg ok...tp kadang2 keputusan dan taktikal dia tu pelik...

pas ni friendly dgn oman...
ada 2-3 muka baru yg dipanggil..salah sorang kalang tie...kan bagus mcm ni...x salah mencuba...

jantan said...

aku kecewa kerana corak permainan Malaysia tidak matang...Kawalan bola hancur, hantaran bola kelaut, pemain tidak kreatif, pertahanan tido tak abis2...mmg betul kata coach Taiwan tentang team Malaysia..Semasa menjadi juara Piala AFF dan Sukan Sea..Kelebihan Malaysia pada masa tu ialah dapat menjaringkan gol je dan seterusnya menjadi juara sedangkan corak permainan mereka seperti di takuk lama..come on lh..kalian makan bola, tido bola, mandi bola..sepatutnya dh matang dan mampu menghasilkan sesuatu tentang bolasepak..jgn main mcm taraf bdk sekolah..Tgk dan bukak mata sikit, lihat team Spore, Taiwan tersusun je corak permainan mereka..

saxo69 said...

happy birthday bro & slmt beribadah di bulan ramadhan.

x sabar nk dgr posting bro rizal berkenaan pertemuan 'ilmiah' dgn coach k.rajagopal selepas kita menlepaskan tuah undian kelayakan WC 2014 dgn tersungkur kpd spore. tentu coach rajagopal bgtau bro knapa pemain2 yg berwibawa spt baddrul & ashaari x diturunkan & knapa beliau begitu minat dgn fakri & sharbinee.

HARIMAU MALAYA LAGENDA said...

salam saudara rizal,

3 eleman yang menjurus kepada kekalahan harimau malay yang perlu saudara rizal dan para sahabat di kafe sukan perlu bentangkan adalah;

1.pemain import dalam skuad kebangsaan.Hampir semua pasukan yang kuat masa kini mengunakan 2 atau 3 pemain import,seperti deco dan pepe rakyat brazil yang mendapat kerakyatan portugal,ozil dan khedira,waima zidane pun bukan pure rakyat perancis tetapi mewakili perancis.Kedua2 team yang saya sebut tadi adalah team yang hebat dan mempunyai populasi rakyat jauh lebih ramai dari mlaysia tetapi mereka masih bergantung harap kepada pemain yang bukan pure dari negara mereka.Saya tidak mengharapkan negara mengambil import tetapi kita juga mempunyai pemain yang berketurunan mlaysia yang mempunyai kerakyatan negara lain bermain di luar negara,contohnya;Titus James Palani = FC Villenoy ( France)
Tadashi Takeda = Fagiano Okayama FC (Japan)
Brendan Gan = Sydney FC (Australia)
Shaun Maloney = Celtic FC (Scotland)
Mohd. Naim Ahmad = Birmingham Football Academy (England)
Stanley Bernard Stephen Samuel = Sporting Clube de Goa( India)
Azwan Hasahar = Fulham Academy (England)
Wan Kuzain Wan Kamal = SIFC/Force Soccer Club (United States)
Tam Sheang Tsung = Yokohama Under-15 Youth Team (Japan).Pada pandangan saya mereka2 ini perlu dipanggil untuk menabur bakti kepada negara dan seingat saya brendan gan penah menyatakan hasrat untuk menyarung jersi kebangsaan sekiranya dipanggil.Adalah satu kesilapan sekiranya kita mengabaikan mereka kerna saya pasti kehadiran mereka akan menghasilkan sesuatu yang positif.

2.Taktikal pasukan ketika berhadapan dengan sesuatu pasukan.Apa yang menjadi tanda tanya kepada saya serta peminat ialah adakah kita mengunakan taktik menyerang atau bertahan ketika menentang singapore.coach Raja menekankan bahawa akan menyerang untuk mendapatkan deposit 2 goal,tetapi pada pandangan saya skuad kita banyak bertahan dari menyerang.Pertahanan berada pada posisi terlalu dekat dengan gawang goal sendiri justeru menarik midfield player ke half sendiri untuk menerima hantaran.Ditambah dengan midfield yang turun rata2 berperanan defensive even kemasukan gurusamy juga tidak menambah mode serangan kerna beliau lebih mengamalkan corak bertahan.Yang menjadi mangsa stiker,kurang support dr bawah,hantaran kepada mereka kerap terkandas dan letih kerna banyak mengejar bola dari mengawal bola.situasi ini tidak berlaku kepada player singapore,duric sentiasa mendapat sokongan dr midfield player.Coach Raja sepatutnya menambah pemain serangan dan menarik defender lebih ke half lawan pada baki 15 - 10 minit terakhir,coach raja harus bijak menilai pemain lawan kerna sudah pasti import tua singapore(duric)sudah kehabisan stamina dan tidak mampu berlari kencang untuk menewaskan defender pada kerna perlu berlari hanpir 30 - 40 meter untuk sampai ke gawang kita.Tetapi ini tidak berlaku defender makin rapat ke gawang sendiri,hanya perlu satu hantaran lambung dari tengah,satu tandukan dan satu sentuhan takpayah nak berlari pantas untuk meghasilkan goal.

3.Rating player ketika melawan singapore

khairul fahmi 9.5
mahali jasuli 3.0
asharudin 3.0
aidil 3.0
fadli 4.0
ismail fahruqi 3.0
amar 3.0
kunalan 3.5
amirulhadi 3.0
hadi 2.5
safi 7.5
gurusamy (sub) 3.0
muslim (sub) 3.5

#sila betulkan sekiranya salah..

akhir sekali alasan target untuk sukan asian 2015 bagi saya tak relevan kerna selepas arwah supermok hampir 20 tahun kita baru ade supersali.Mampukah dalam tempoh kurang lebih 4 tahun ini lahir seorang lagi "super"kerna perlu diingat 2015 safi mungkin dah tak secergas tau mungkin sekadar jadi pemerhati ketika itu..

wassalamu

Anonymous said...

Setuju dgn Rizal,,kesilapan percaturan pemain ..

hamletziden said...

perjalanan harimau malaya sblm menentang singa agak muram,klh kpd taiwan 2-3,klh pd arsenal 4-0,klh kpd liverpool 3-6,pemain yg sama beraksi, tp coach raja masih menurunkan pemain yg sama wlpun dia tahu kelemahan itu sgt ketara,hanya pilihan m'sia yg pakai jersi kuning saja dpt menyekat kemaraan chelsea dgn gol saguhati,,

Ahmad H Al-Qadah said...

Pada pandangan saya, Coach Rajagobal telah mengambil risiko yang terlalu besar apabila tidak mengukuhkan barisan pertahanan untuk game kedua 28hb di SNBJ. Kita sedia maklum bahawa Singapura mampu menghasilkan gol (tak perlu salahkan diri kita sebagai membuat kesilapan saja.. kita kena akui juga usaha Singapura).

Coach Rajagobal telah under estimate Singapura + over confident dengan serangan Malaysia (setelah berdepan dengan Liverpool terutama nya dan menghasilkan 3 gol..

Susunan pemain tengah dan serangan juga tidak strategik. Beliau takut membuat perubahan,bimbang dipersalahkan atas faktor itu. Hasil nya, kita telah dijebak dan gagal untuk berfungsi sewajar nya..

tokman said...

Kalau AFF Suzuki dan SEA Games sebagai ukuran kejayaan pasukan bola sepak Malaysia maka sebagai orang lama saya berasa sedih kerana pasukan kita dah ada benchmark pencapaiannya iaitu 2 kali masuk Olimpik dan 2 kali dapat pingat diSukan Asia.....jadi bila diheboh sangat tak ubah seperti nak berpolitik! Dah berpuluh tahun FAM sebut pasal 'team building', zaman itu sepatutnya dah habis kerana team Malaysia patut dah mantap macam pasukan Korea, Jepun dan China.....kalau dengan Myanmar, Filipina dan Singapura pun gagah nak menang ada kah program FAM berkesan? Tepuk dada tanya minda!

Anonymous said...

kenapa tidak buat gabungan defend terengganu & kelantan..?Fakri,Muslin &Fadli akan cipta sejarah pada skuad Olimpik...2 x 5 jugak..dah tak ada player lagi ke kat M'sia nih.

Anonymous said...

Salam Bro Rizal,

Semalam semalam saya telah memberikan komen secara sinikal, kerana kecewa dengan usaha dan tentangan pasukan negara terhadap pasukan lawan.

Namun setelah berfikir panjang, jelas pasukan negara gugup dihadapan ribuan penonton. Saya akur.

Untuk mencari kesalahan itu sampai bila-bila pun tak akan habis. Menuding jari memang mudah. Pemain salah, jurulatih salah, penyokong salah semuanya serba salah.

Tapi percayalah pecat jurulatih bukan jalannya. Lantiklah jurulatih luar sekali pun, jika pemain gugup dan mentaliti lemah kita tak akan kemana.

Tak percaya? Tanya Claude Le Roy yg pernah membimbing Malaysia dan berjaya membawa Ghana ke Piala Dunia.

Adat permainan, ada menang dan ada yang kalah. Semua percaturan serba tak kena. Kalah, kecewa dan menjilat luka, tabahkan hati berfikiran terbuka.

"In order the team to change, the fans must change too".

Shazwan Taib

razid hadi said...

Assalamualaikum

Aku pun setuju dgn pendapat dan pandangan Rizal & sebahagian pengkomen. Dlm kebijaksanaan coach RG ada juga Ego dia yg memusnahkan. Titik tolak kemusnahan telah berlaku ketika game dengan Arsenal lagi dimana Aidil & MatYo mendapat kecederaan serius & dgn game tu Apek melepaskan byk goal. Baddrol bakhtiar pun mcm takda. Di Jln Besar pulak coach boleh masukkan Sarbini, Faruqi & Fakri dlm first eleven & sekali lagi di SBJ kecuali Sarbini. Di Jln Besar, amirulhadi bermain dgn baik bila masuk sebagai gantian & bertindak sebagai midfielder pengganti Shafiq. Aku heran kenapa RG suka sgt dgn Faruqi & fakri ni. Ashaari Samsudin kebelakangan ni langsung jarang diberi peluang walaupun dia memainkan peranan besar dgn team Ganu & semasa Suzuki Cup. Aku rasa Aidil belum cukup fit utk main disebabkan 2 injuries di lutut & anckle. Sepatutnya RG perlukan sekurang2nya seorang defender berpengalaman utk digandingkan bersama Muslim or Fazli Sas. dan pilihan aku samada Zamani or Marzuki jika Aidil tiada. Marzuki juga mempunyai ketinggian. Mungkin Subramaniam juga boleh dipertimbangkan. Di SBJ, corak permainan Msia berlainan dr sebelumnya. Semasa Suzuki cup coach RG telah menerapkan corak permainan short passing tapi di SBJ sebaliknya. Mungkin disebabkan ketiadaan Shafiq Rahim. Mana nak lepas defenders Spore yg tinggi2 especially Bennet. Kita kena kekalkan corak permainan short-passing disebabkan kekurangan ketinggian. Barcelona jadi champion dgn corak short passing. Begitu juga Arsenal & MU, walaupun mereka tinggi diorang jarang main long pass. Kita juga perlukan seorang dua playmaker yg berpengaruh. Lihat shj mana2 team yg berjaya dlm dunia ni. Pasti mereka mempunyai sekurang2nya seorang star/playmaker yg berpengaruh....cth: Zidane (France), Backenbaeur (Jerman), L.Methaus (Jerman), Pavel Nevded (Chech & Juventus), Maradona, Xavi, Inniesta, Platini, Gullit, C.Ronaldo, Luis Figo, Scneider (Holland), Ashavin (Russia) & beberpa nama lagi. Mereka kebanyakkannya bukanlah tinggi2 sangat & dikalangan Mat Salleh mereka ni dlm katogeri pendek. Di negara kita lihat sahaja bagaimana pincangnya kita bila Azizul Abu Hanifah tiada. Tapi masalahnya macamana nak produce "Star" tu.

Anonymous said...

kenapa x pangil brand gan?padahal dia nak main gan team malaysia...juara sea game dan aff cup cuma NASIB je..

Anonymous said...

Perlawanan antarabangsa bukanlah proses pembelajaran, tetapi mendapatkan keputusan,pembelajaran adalah ketika dalam MSL, itulah pentingnya mememilih pemain yang terbaik didalam 4 pasukan teratas MSL.

d said...

salam bro rizal

stelah menonton rancangan kafe sukan semalam.saya amat kecewa dengan rancangan tu.bro dan 2 panel pada mase itu menilai mengapa pasukan malaysia gagal ke peringkat seterusnya.dan saya lihat banyak lah faktor2 yang bro dan kawan2 bincang

ttp hati saya terguris dan tergamam semasa chris tu manyalahkan 90000 penonton di bukit jalil sebagai satu faktor.dia kate penonton telah menberi impak kepada pemain.what the!penonton memberi bebanan kepada pemain?jd sekarang penonton bersalah? why? do we blame KELANTAN for thier fans? ops,why dont we use kelantan's players?mereka dah biase main ngan penonton ramai.stadium mereka x pernah x penuh.mereka pon byk pemain hebat2.if i know better, semua pemain suka apabila ramai peminat mereka melihat, bersorak untuk mereka.sepatutnya.mereka
sepatutnya lagi bersemangat.bukannya jadi lagi hampeh.kalau penonton menjadi bebanan terhadap mereka mungkin bukan mereka yang
patut main

dalam rancangan itu juga bro dah kawan2 bro tidak menyalahkan/bincang percaturan, tactical malaysia.do you satisfy with malaysia's team play that night.adakah bro n friends lihat macam mana mereka main malam itu? adakah bro tahu mereka main formasi ape? 4-4-2? 4-3-3? 4-2-4? 4-4-2 diamond?4-5-2?as far as i can tell, x nampak frmasi ape yang dimainkan/digunakan oleh mereka.n bro dan kawan2 x bincang pon benda tu secara
mendalam cam benda tu x penting.dan saya rase benda tu lah asas bola sepak.dan patut di pertikai.patut dibincangkan secara mendalam.begitu jugak ngan passing style..bila nak guna direct pass, through pass, short pass, long pass..bro dan kawan2 bincang faktor luar padang daripada bincang faktor dalam padang..saya suka ulasan dari ANONYMOUS 10:11 kate"Pemain bola kebangsaan ni kan pemain bola sepenuh masa. Bukan kerja opis 8-5pm.Main bola boleh kate hampir hari hari.berlatih sepak bola hari2 takkan tak bolehnhebat?Sepak(shoot) pun tak kuat, hantar bola pun tak tepat. Takkan pemain malaysia masih bermain macam itu? mungkin bukan salah bro" mungkin astro/pengacara dah tetap ape tajuk yang patut dibincangkan but hey bila nak maju klau asyik camni, bincang benda luar padang

bro juga ada menyentuh tentang selection tetapi tidak dihuraikan secara mendalam.juga buat saya tergamam.bro hanya cakap tentang selection tetapi x sebut siapa player tu.hanya menyentuh defender sahaja dan fakri.
bro x komen tentang shakir shaari, baddrol bakhtiar, ashaari, rizal fahmi.spt prestasi Amar semakin merudum perlawanan demi perlawanan, ttp tiada ruang buat Shakir Shaari mengambil alih tempatnya.shakir dah tunjuk kehebatan dia dengan kelantan.betapa rilex cara dia main.mungkin bro ada alasan sendiri.Usah Panggil Pemain Ke Kem Kebangsaan, Kalau Sekadar Jadi Pelengkap.cukuplah sekadar mempunyai 15 pemain, kenapa perlu 24 pemain?

bersambung...

d said...

dan dalam rancangan itu juga bro dan kawan2 ada menyentuh
tentang team chemistry, keserasian.bro ade wonder x benda ini boleh di jadi perkara paling remeh.if u talking about team chemistry why dont u select players form kelantan for example...SUBRA - DAUDSU - SHAKIR - AZWAN ROYA - SHAHRUL.mereka telah membuktikan kehebatan
dalam liga super.kenapa x ambik MAZUKI - ASHAARI - HADI if u talking about team chemistry.why??
rajagopal only knows to stick with one batch...mereka anak emas.mereka dah menang piala AFF.piala AFF dah lapuk la
saya setuju dengan ulasan dari ts. Anuar Musa...team senior sepatut diberi pilihan mengikut prestasi semasa player.sepatutnya, pemain mempunyai prestasi yang baik diberi peluang seluas-luasnya.
bukannya prestasi lampau.PRESTASI SEMASA!! kalau diikutkan prestasi semasa.kebnyakkan player rajagopal x tunjuk
kehebatan mereka mase liga super n piala fa.aidil, safiq, kunalan, amar, muslim, fakri semuanya hampeh dengan pasukan
mereka.so why still select them????two words,anak emas

bro n friends ade juga cakap tentang pengalaman.perlu membuat friendly match dengan team hebat.friendly match is not same as match yang betul2 macam kelayakan piala dunia.as far as i can tell, berapa banyak pengalaman mereka dapat contohnya mase piala AFF, sukan sea.x cukup lagi ke?? n said that new players dont have enough.hey mereka yang duduk di bangku simpanan lagi hebat ngan yang ada dalam padang kat kelab masing2 ape cite?.tengok match liga super!!!!!.give team chance to play first team.bukan dalam friendly.ttp dalam match betul

dan jangan cakap."kalau ko tahu cammana nak latih team malaysia.pergi la latih sendiri".i hate when people say that..i know football.u will be surprise that i know a lot about football's tactical.kalau diberi peluang kpd aku oleh buat team malaysia yang lagi hebat

dan last sekali,saya kecewa ngan bro rizal semasa segmen apa kata anda.bro hanya tunjuk komen yang manis sahaja.ini telah membuat sya tertanya2 pada diri saya.bro penulis.blog malaysian sports' loose cannon."nothing personal and not refective of any
organisation i'm linked with".tetapi bro sama je ngan politicians kat luar sana.menutup yang pahit hanya menunjukkan yang manis.
ini terbukti semasa segment itu.bro hanya tunjuk komen yang memuji sahaja.tidak menunjukkan komen yang pahit.bro sama je orang lain.menjaga kepentingan pihak lain.bukan seorang yang ingin menunjukkan kebenaran.tetapi menyorok disebaliknya

bro mungkin ade alasan bro sendiri.sory kalau terkasar bahasa
p/s i'm looking forward to read your writting about rajagopal

rimauxi said...

Setuju En. Rizal.

razid hadi said...

Assalamualaikum

Aku pun setuju dgn pendapat dan pandangan Rizal & sebahagian pengkomen. Dlm kebijaksanaan coach RG ada juga Ego dia yg memusnahkan. Titik tolak kemusnahan telah berlaku ketika game dengan Arsenal lagi dimana Aidil & MatYo mendapat kecederaan serius & dgn game tu Apek melepaskan byk goal. Baddrol bakhtiar pun mcm takda. Di Jln Besar pulak coach boleh masukkan Sarbini, Faruqi & Fakri dlm first eleven & sekali lagi di SBJ kecuali Sarbini. Di Jln Besar, amirulhadi bermain dgn baik bila masuk sebagai gantian & bertindak sebagai midfielder pengganti Shafiq. Aku heran kenapa RG suka sgt dgn Faruqi & fakri ni. Ashaari Samsudin kebelakangan ni langsung jarang diberi peluang walaupun dia memainkan peranan besar dgn team Ganu & semasa Suzuki Cup. Aku rasa Aidil belum cukup fit utk main disebabkan 2 injuries di lutut & anckle. Sepatutnya RG perlukan sekurang2nya seorang defender berpengalaman utk digandingkan bersama Muslim or Fazli Sas. dan pilihan aku samada Zamani or Marzuki jika Aidil tiada. Marzuki juga mempunyai ketinggian. Mungkin Subramaniam juga boleh dipertimbangkan. Di SBJ, corak permainan Msia berlainan dr sebelumnya. Semasa Suzuki cup coach RG telah menerapkan corak permainan short passing tapi di SBJ sebaliknya. Mungkin disebabkan ketiadaan Shafiq Rahim. Mana nak lepas defenders Spore yg tinggi2 especially Bennet. Kita kena kekalkan corak permainan short-passing disebabkan kekurangan ketinggian. Kita juga perlukan seorang dua playmaker yg berpengaruh. Lihat shj mana2 team yg berjaya dlm dunia ni. Pasti mereka mempunyai sekurang2nya seorang start/playmaker yg berpengaruh....cth: Zidane (France), Backenbaeur (Jerman), L.Methaus (Jerman), Pavel Nevded (Chech & Juventus), Maradona, Xavi, Inniesta, Platini, Gullit, C.Ronaldo, Luis Figo, Scneider (Holland), Ashavin (Russia) & beberpa nama lagi. Mereka kebanyakkannya bukanlah tinggi2 sangat & dikalangan Mat Salleh mereka ni dlm katogeri pendek. Di negara kita lihat sahaja bagaimana pincangnya kita bila Azizul Abu Hanifah tiada.

Wdhyy Xdds said...

"Dulu kitaorang tak takut mempersoal keputusan coach dalam suratkhabar, kolum, berita atau apa saja...esok jumpa dia, mesti dia marah tapi akhirnya dia tahu kuasa di tangan penulis".. aku x nampak kuasa dekat tangan penulis ni menyumbang kepada pembangunan dan kejayaan negara. kenapa nak cakap kuasa di tangan korang? korang ni bagus sangat ke? setakat pengamalam menulis x sama dengan pengalaman melatih, memotivasi dan menaikkan semangat juang pemain. kita baru nak tengok senario positif bolasepak negara. jangan pasal penulis2 dan pengkritik2 seperti anda yg menghasut dan menanam kebencian pembaca kepada pasukan negara. sekadar pandangan. renung2 kan dan selamat beramal :)

Anonymous said...

dato raja gopal,tu nape lah tak buat rombakkan bahgian tengah.dah tau safiq rahim tak ada.pastu bahagian tengah dah tak hidup.nape tak letak pemain senior kat bahagian tengah.kan byk pilihan hardi jaafar,amri yahya,piya,shukur adnan ke.indra putra.letak lah 2-3 org org lama jd guide ni semua budak2 asyik salah kan org aje.kita time menang piala AFF pon ada senior kan amri yahya .ni letak juga ismail faruqi yg baru ada 2 cap.nak control tengah.pening le.RG ambik le iktibar

Anonymous said...

dato raja gopal,tu nape lah tak buat rombakkan bahgian tengah.dah tau safiq rahim tak ada.pastu bahagian tengah dah tak hidup.nape tak letak pemain senior kat bahagian tengah.kan byk pilihan hardi jaafar,amri yahya,piya,shukur adnan ke.indra putra.letak lah 2-3 org org lama jd guide ni semua budak2 asyik salah kan org aje.kita time menang piala AFF pon ada senior kan amri yahya .ni letak juga ismail faruqi yg baru ada 2 cap.nak control tengah.pening le.RG ambik le iktibar

Anonymous said...

dato raja gopal,tu nape lah tak buat rombakkan bahgian tengah.dah tau safiq rahim tak ada.pastu bahagian tengah dah tak hidup.nape tak letak pemain senior kat bahagian tengah.kan byk pilihan hardi jaafar,amri yahya,piya,shukur adnan ke.indra putra.letak lah 2-3 org org lama jd guide ni semua budak2 asyik salah kan org aje.kita time menang piala AFF pon ada senior kan amri yahya .ni letak juga ismail faruqi yg baru ada 2 cap.nak control tengah.pening le.RG ambik le iktibar

Anonymous said...

""Tiada dalam dunia pasukan kebangsaan dibentuk berteraskan bek kanan yang berusia 22 tahun, seorang bek tengah 20 tahun, seorang lagi bek tengah 22 tahun dan bek kiri 23 tahun. Ini bukan pasukan Bawah 23 tahun!""

Kenapa ayat mcm ni bru saudara nk utarakan slps Malaysia kalah?? sy percaya saudra mmg salah seorg drp 90,000 org penyokong di SNBJ, sy juga percaya yg saudara jg merupakan seorg penyokong yg kalu dlm bahasa kasarnya bole sy katakan mcm "LALANG"....mng dipuji, kalah dikeji..

Mohamad Fauzal Bin Mohamad Zaidie said...

Saya sokong 150% komen encik rizal.Kalo pendapat saya, malaysia boleh menang jika pertahanan tengah ditukarkan dengan Subramaniam n yg lain selain bdak 2 org yang kurang prestasinya.tengah pulak trunkan amirul hadi yahya n seorang lagi(tak knal nama).penyerang gandingkan safee dgn penyerang trengganu yang lagi sorang selain dari hadi9pun tak knal nama).winger kiri pulak bagi kunalan n winger kanan pulak trunkn chanturu sebab 2 player nie sama-sama laju..Ini pendapat sayalah..

Anonymous said...

masalah nya dia xnak subramaniam......dia nak nurhafiz zamani misbah....
dia tu xform da....xpyah la msukkn dia...subramaniam la jawapan terbaik...!!masalah nya pertahanan malaysia xde yg sempat nak buat
"the last obstacle" time pihak lawan buat penyudah...
bkan xthu,,tp xsempat...pasal ape xsempat??
psal xlju....!!muslim tu bgus sbnarnya..tp dia down skunk ni...time main dia pressure....tu psal sume yg dia buat dlam padang cm xguna otak...!!

Anonymous said...

Untuk FAM..
Kita kena terima hakikat..mcm meniaga jugak,..we spent less, we are going to deliver less..
Coach tempatan (Malaysian) mana tau teknologi bolasepak..strategi dunia bolasepak moden..Mindset coach kita masih sempit...memang la kos untuk bayar gaji dorang lebih murah...tapi kalau kualiti tadak, jgn bising..terima je la kekalahan demi kekalahan..klu menang pun, tak lebih dari nasib..jgn mimpi la nak layak Piala Asia or even Piala Dunia..
FAM,..kerajaan Malaysia, belanja la lebih skit untuk hire coach bertaraf dunia.coach yang betul2 bertaraf dunia.cuba dulu, baru cakap tak boleh..bukan lama,...just about 3-4 years..and then...appoint assistant coach among malaysian...curi teknologi bolasepak dunia moden..
Korea yang dah mantap pun masih lantik Guss Hiddink..berapa bayar aku tak tau la...tapi tgk ape hasilnya selepas melantik seorang jurulatih world class..Korea layak ke SEMI FINAL WORLD CUP...belajar la daripada yang terbaik...bukan ego dan syok sendiri dengan kejayaan AFF 2010 yang terlalu jauh dari telinga dunia bolasepak sebenar...sedarlah wahai FAM

Anonymous said...

Salam en rizal,selamat menjalani ibadah puasa utk anda dan semua pembaca blog.saya nor mazli bin awang.ex footballer.graduan sports science UM.saya support blog rizal dan program2 sukan astro eg dengan izin,formasi dll.kita kena create banyak channel yg memberi peluang utk share info dan bagi pendapat utk membuka minda mencari jalan terbaik utk kejayaan sukan esp bolasepak.semua peminat kecewa dgn kekalahan harimau malaya.pemain juga begitu esp yg form tengah bagus di liga tak dpt peluang main spt ashaari dan badrol.banyak persoalan timbul slps kita kalah yg penting let us kaji kelemahan dan baiki utk future.ada kemungkinan pemain keletihan selepas 2 big game vs arsenal dan liverpool?memang semua nak main dan bagus vs big team tp sy rasa timing kurang sesuai.boleh study dan tanya player.sy nak sentuh psl friendly game shj.propose coach raja friendly game vs team asia shj sbb merekalah yg akan kita lawan nanti utk apa jua tournament@pusingan kelayakan.top team @club asia spt jepun,iran,UAE,korea mesti ada dlm schedule.tak perlu pergi euro@slovakia.jgn malu kalah sbb kita nak belajar.example kita tgk team hoki jepun dulu jemput coach dr msia dan invite national hoki team kena belasah 2@3 game sampai 9-0 tapi lihat performance team mereka now.
Conclusion friendly game mesti good plan vs good team di asia.jgn schedule friendly pun FAM tak boleh nak handle sampai seingat sy pernah ada pertindihan antara schedule liga dan national friendly.
Majulah sukan bsepak kita.

Sham 69 said...

Semasa kita tewas teruk di singapura, pertahanan adalah masalah utama. Pertahanan bukan hanya pemain pertahanan itu sendiri, termasuklah penjaga gol, dan juga cara atau taktikal kita semasa bertahan, bantuan dari pemain tengah dan sebagainya. Bukan nak memperkecilkan muslim dan fadli saas, tetapi kita perlukan pemain pertahanan yang boleh berfungsi sebagai leader. Saya sangat setuju dengan pendapat rizal, selepas kekalahan teruk sebegitu, kenapa tidak ada rombakan? Memasukkan khairul fahmi che mat sememangnya tepat kerana kalu tidak kita akn kalah teruk juga di Malaysia. Tetapi, apa jadi dengan pertahanan? Subramaniam,Hafiz zamani misbah beraksi cemerlang mengekang Drogba dan Torress kenapa tidak ada dalam senarai? Kehilangan shahrul dan shafiq, rajagopal gagal meletakkan pengganti yang sesuai kerana tidak memperluaskan skop pencarian. sememangya tepat Menteri Belia dan Sukan menyarankan pakar taktikal dilantik kerana rajagopal gagal dalam aspek taktikal. Raja perlu berani, bukan hanya playsafe.

Anonymous said...

Fakta:
1.Sepanjang liga super 2011 berjalan pasukan yg paling kuat pertahanannya adalah Kedah (bolos 20 gol) diikuti Kelantan (bolos 21 gol). Tetapi TIADA seorang pun pemain drp kedua-dua negeri ini dlm barisan utama pertahanan Malaysia.
2.Sepanjang liga super 2011, 2 penjaring terbanyak adalah Hadi & Matyo.seterusnya diikuti Manaf Mamat, Piya, Ashaari & Indra Putra.Namun pemain2 ini semuanya TIADA dlm senarai atau TIDAK diturunkan.sebaliknya pemain2 tengah dan sayap Malaysia TIADA seorang pun berada dlm kelompok 5 penjaring terbanyak Liga Super. Pemain tengah & sayap amat penting bagi memberi gol selain berharap kpd 2 penyerang kita iaitu Safee & Hadi.

....renung2kan dan selamat mereneung.....

Anonymous said...

FAM SHOULD CONSIDER RIZAL HASHIM AS OUR NEW COACH. HE HAS A VAST EXPERIENCE OF INTERVIEWING THE PAST COACHING FAILURES, TO NAME A FEW. BESIDES HE RARELY CRITICISES FAM WHICH IS A GOOG THING TO START OFF WITH.

Anonymous said...

kau ni macam tak pernah dengar nama roger milla je, star tua umur 38 tahun masa world cup 90. dengan 4 gol. pandai sangat la konon cerita pasal sejarah itu ini. kau dah lupa ke dulu sebelum sea games 2009 kau kutuk budak2 ni lepas tu diorang menang emas kau bodek. aku ingat lagi sebelum live final lawan vietnam tu kau sempat cover line dekat rtm hahaha. pastu benda sama masa aff 2010, mula-mula kau kutuk lagi "the boys" lepas jadi champions kau bodek lagi. insaf la woi, tak abis abis nak cari glamour dan nak jadi popular. semua orang tau blogging ni buat duit masyuk. nak cari makan pun biarlah ada prinsip. kesian gua tengok lu ni. benci pun ada! pasal orang macam lu ni la yang kasi jatuh bola kita. baru nak naik lu orang mau kasi jatuh. orang lain yang setuju dengan lu ni pun sama mat bodek dan jahil pasal bola. bodoh sombong!

rizal hashim said...

anon, apahal pulak saya nak tulis pasal roger milla?

roger milla semua orang kenal sejak 1982...dia main cameroon sampai dia gelek pada 1994...

aleksandar duric main world cup ke? ohhhh dia world class star...no wonder...

memang betul pda 2009 saya meramalkan pasukan Sukan SEA tidak akan memenangi pingat emas, tapi saya tak kutuk. saya membuat ramalan berasaskan pengalaman dan hakikat sejarah. apabila team menang, saya menulis surat terbuka minta maaf dan dalam rtm sekali lagi saya minta maaf...

apabila kita kalah 5-1 kepada indonesia, saya pertikaikan defence kita...sampai bila kita nak kalah dengan jaringan besar kepada jiran-jiran kita?

kadang-kadang teguran dan kritikan penting agar atlet dan public figure tidak didodoi pujian memanjang dan bergayut kepada nostalgia...

coach rajagobal harus tahu, sejak saya menulis, saya memilih angle yang positif...

tanyalah zaman ken worden, di mana raja jadi assistant, kemudian claude le roy, tanya assistant dia irfan bakti, kemudian hatem, tanya assistant dia,kemudian wan jamak hassan, abdul rahman ibrahim, allan harris...

saya tidak menulis yang buruk-buruk belaka setiap hari...

saya menulis profil, sejarah hidup pemain, profil jurulatih,
bercerita mengenai sains sukan, apabila jurulatih tempatan melenting kerana saya buat laporan agility test sesetengah pemain Liga M macam budak umur 14 tahun pada 1999...

inisiatif saya bawa akmal rizal ke Perancis...

saya menulis mengenai pembangunan bola sepak di Jepun, eropah,

saya tetap menegaskan kekalahan kepada singapura satu kerugian besar dan coach raja sudah bercakap mengenai kelemahan pertahanan sepanjang empat lima perlawanan tetapi tidak melakukan tindakan drastic to arrest the slide...

saudara barangkali buta sejarah dan jahil bola kerana mungkin tidak pernah membaca artikel saya dari 1991 hingga 2008.

lain kali boleh pakai nama betul? senang sikit nak berinteraksi...

saya guna nama betul dari 1991 sampai sekarang...

Mat Abu said...

Bro Rizal,

"pasal orang macam lu ni la yang kasi jatuh bola kita. baru nak naik lu orang mau kasi jatuh."

Bila aku baca entry nih, tibe2 aku rasa menyampah nak follow Team bola Malaysia..

Tol la org cakap,Bro Rizal takda prinsip punya org....

Belakang hentam, depan senyum meleret.....

Anonymous said...

hai anon oiii...jgn la emosi sgt smpai bloging blh masyukkk pun jd topic..nampak sgt sgt awak 2 jahil dlm penulisan..nk menulis biarlah berilmu jgn la terlampau beremosi..klu nk mengkritik pun biarlah berfakta ya.. lain yg org discuss lain plak yng awak selit...hahaha,kelakar pun ada..pi belajar lagi ya anon...hahaha,ape kena mengena dgn roger milla hahaha,aduh hai..hahahah..mcm mana nak stop gelak nie...hahaha..

MatRock said...

Kata Wddyy Xdds...

jangan pasal penulis2 dan pengkritik2 seperti anda yg menghasut dan menanam kebencian pembaca kepada pasukan negara.

...GUA RASA RIZAL HASHIM TIDAK MENGHASUT SUPAYA PEMINAT MEMBENCI TIMNAS KITA. PEMINAT MENULIS KERANA SAYANGKAN TIMNAS KITA YANG BARU NAK 'HIDUP KEMBALI'. RASANYA, TIADA SEORANGPUN YG ADA PERASAAN BENCI, JIKA ADAPUN, BENCI TAPI RINDU. TAK GITU WDDYY XDDS?

Anon August 3, 2011 1:11 PM pula kata....
orang macam lu ni la yang kasi jatuh bola kita. baru nak naik lu orang mau kasi jatuh. orang lain yang setuju dengan lu ni pun sama mat bodek dan jahil pasal bola. bodoh sombong!

...PADA GUALAH, RIZAL HASHIM BUKAN NAK JATUHKAN TIMNAS KITA. MENEGUR BUKAN BERMAKNA KITA NAK JATUHKAN TIMNAS. GUA JUGA YAKIN, RAMAI YG SETUJU DGN RIZAL NI PUN BUKANLAH MAT BODEK. DAPAT APA NAK BODEK RIZAL? HAPAH PUN TADAK WOI...

BUDI BAHASA AMALAN KITA...

MatRock said...

Kata Wddyy Xdds...

jangan pasal penulis2 dan pengkritik2 seperti anda yg menghasut dan menanam kebencian pembaca kepada pasukan negara.

...GUA RASA RIZAL HASHIM TIDAK MENGHASUT SUPAYA PEMINAT MEMBENCI TIMNAS KITA. PEMINAT MENULIS KERANA SAYANGKAN TIMNAS KITA YANG BARU NAK 'HIDUP KEMBALI'. RASANYA, TIADA SEORANGPUN YG ADA PERASAAN BENCI, JIKA ADAPUN, BENCI TAPI RINDU. TAK GITU WDDYY XDDS?

Anon August 3, 2011 1:11 PM pula kata....
orang macam lu ni la yang kasi jatuh bola kita. baru nak naik lu orang mau kasi jatuh. orang lain yang setuju dengan lu ni pun sama mat bodek dan jahil pasal bola. bodoh sombong!

...PADA GUALAH, RIZAL HASHIM BUKAN NAK JATUHKAN TIMNAS KITA. MENEGUR BUKAN BERMAKNA KITA NAK JATUHKAN TIMNAS. GUA JUGA YAKIN, RAMAI YG SETUJU DGN RIZAL NI PUN BUKANLAH MAT BODEK. DAPAT APA NAK BODEK RIZAL? HAPAH PUN TADAK WOI...

BUDI BAHASA AMALAN KITA...

Anonymous said...

Rajagopal bagi alasan dia pilih pmain ikut keserasian utk setiap prlawanan.what the hell? Baddrol dan ashaari dah berapa lama dlm team rajagopal tapi dia still guna ismail faruqi jgk.kalo btul keserasian tak mengira pmain tu dah lama atau baru,knapa messi slalu 1st eleven dlm team argentina dan barca? Knapa ronaldo sentiasa 1st eleven dlm team portugal dan real madrid? Knapa mreka x direhatkan wlaupn utk satu prlawanan atas sbb tiada keserasian??

abe lish said...

abe Lish to RajaGobal Ptuih...
Line up spatutnya..vs Spore at NSBB

Apek

mahali farisham asharudin

fadhli shas

ashaari amar k gunalan

shakir

safee badhrol

ini line-up pilihanku baru boleh menang dan layak....tp sayang RG kurang bijak itulah hasil kepada pasukan Msia Tanah tumpah Darahku...Amirulhadi cuma bagus sbg supersub aje

Anonymous said...

Kita mng AFF pn sbb safee sali je.sbelum ni gopal mana pandang safee.bila amik kali ptama masa piala aff baru terhegeh2 dgn safee sali.rajagopal kena buat rombakan drastik,jgn asyik turunkn anak emas dia je mcm amar,fakri,mahali,muslim,gurusamy dan kunalan.

penyokong bola malaysia said...

level kita cuma di asia tengara je..jgn nak berangan nak pegi lebih tinggi klu masih pilih anak mas je...

aku said...

ya rizal.
apa yang saya tidak faham adalah kenyataan bahawa saya tak nak tekan panik button lagi. Memang dah panik pun sebab We are down by 2 goals. As you said and everybody know, lawan spore tu do or die.. takde masa nak fikir kita cuba ka.. & kenapa ashari@badrul bakhtiar tak dimasukkan.. why fakhri .. why?
why?

memang rugi besar kita.

Anonymous said...

taiwan sudah menyuarakan singapura lebih mantap dri malaysia.... tetapi kedegilan coach KR dan mengatakan dia lebih mengenali pasukan nya...kita 1 m'sia menerima malu...
KR juga aku lihat bukan seorng yg pakar membuat percaturan, apalagi persediaan seblum perlawanan...
pemain masih lg blum cukup mahir membuat hantaran yg tepat dan kelamkabut apabila melakukan pergerakan pantas...
aku hrp KR perlu lebih mengenali diri sendiri... sblum melatih harimau malaya seterusnya...
beri peluang ini kpd yg lain pula...
lagi apa yg aku dpt belajar drp KR ia mengunakan perlawanan utk belajar bukannya membuat persedian yg mantap utk mengharungi setiap perlawanan...
kita lihat kata2 nya selepas perlawanan dgn arsenal...
ia mengharap perlawanan tersebut sebagai pengalaman.... bukan nya usaha semasa persediaan sebelum perlawanan tersebut di ambil perhatian...

sekali lagi aku sebagai rakyat m'sia bhrap....KR beri peluang kpd coach lain pulak utk HM terus mengaum...

Anonymous said...

Komen bloggers,pundits,wartawan dan kita semua mmg diperlukan utk kemajuan.dan utk maju, takkan la kalah dgn singapore pun kita nak puji juga rajagobal & his boys?

tak jadi masalah kalau dulu masa menang sea games dan AFF kita puji tp skang kita hentam.sbb skang ni apa yg dia buat mmg ada yg tak kena.kita kena ingat menegur salah satu petanda kita sayang.

sesiapa yg tak puas hati dgn rizal dan yg mengutuk rajagobal tu korang puji lah dia byk2...jgn komen langsung...ckp "bagus lah taktik hang ni Datuk masa lwn singapore", "ok lah pemilihan pemain kau tu datuk, cuma takde nasib je"....teruskan lah puji....sampai bila bola kita x maju.

FAM pun dah nak consider guna pengarah taktikal...apa maknanya tu?

di england, masa awal2 capello ambik alih semua puji dia melambung.masa qualifying england cemerlang gila.tp masuk WC hancuss...tgk mcm mana org england buat.depa analysis cukup2 taktik dan pemilihan pemain capello....bagi komen gile2 utk improvement.tp mereka yg komen semua ni masih lagi menyokong pasukan england.mcm gtula mau maju beb!

Anonymous said...

SAYA SOKONG DKR(DATUK K RAJAGOBAL)..TAPI UNTUK PERLAWANAN BESAR SEPERTI KELAYAKAN PIALA DUNIA BUKANNYA TEMPAT UNTUK DKR MENGUJI PEMAIN2 MUDA..PERLAWANAN2 BESAR HANYA UNTUK PEMAIN2 EKSKLUSIF SAHAJA..YANG MEMANG LAYAK..SAYA HARAP DKR AKAN MEMBUAT KESEBELASAN TERBAIK UNTUK MASA AKAN DATANG..KITA ADA SKUAD OLIMPIK/REMAJA UNTUK PEMAIN2 MUDA..GUNAKAN PEMAIN YANG BETUL2 PENGALAMAN UNTUK SKUAD NEGARA..BUKAN NAK UJI BARISAN MUDA..terkilan sebab DKR lebih percayakan fakri saarani(liga x main sgt pn) dari ashaari dan badrol..

Anonymous said...

SAYA SOKONG DKR(DATUK K RAJAGOBAL)..TAPI UNTUK PERLAWANAN BESAR SEPERTI KELAYAKAN PIALA DUNIA BUKANNYA TEMPAT UNTUK DKR MENGUJI PEMAIN2 MUDA..PERLAWANAN2 BESAR HANYA UNTUK PEMAIN2 EKSKLUSIF SAHAJA..YANG MEMANG LAYAK..SAYA HARAP DKR AKAN MEMBUAT KESEBELASAN TERBAIK UNTUK MASA AKAN DATANG..KITA ADA SKUAD OLIMPIK/REMAJA UNTUK PEMAIN2 MUDA..GUNAKAN PEMAIN YANG BETUL2 PENGALAMAN UNTUK SKUAD NEGARA..BUKAN NAK UJI BARISAN MUDA..terkilan sebab DKR lebih percayakan fakri saarani(liga x main sgt pn) dari ashaari dan badrol..

Ridzuddin Zahari said...

SAYA SOKONG DKR(DATUK K RAJAGOBAL)..TAPI UNTUK PERLAWANAN BESAR SEPERTI KELAYAKAN PIALA DUNIA BUKANNYA TEMPAT UNTUK DKR MENGUJI PEMAIN2 MUDA..PERLAWANAN2 BESAR HANYA UNTUK PEMAIN2 EKSKLUSIF SAHAJA..YANG MEMANG LAYAK..SAYA HARAP DKR AKAN MEMBUAT KESEBELASAN TERBAIK UNTUK MASA AKAN DATANG..KITA ADA SKUAD OLIMPIK/REMAJA UNTUK PEMAIN2 MUDA..GUNAKAN PEMAIN YANG BETUL2 PENGALAMAN UNTUK SKUAD NEGARA..BUKAN NAK UJI BARISAN MUDA..terkilan sebab DKR lebih percayakan fakri saarani(liga x main sgt pn) dari ashaari dan badrol..

Shahril Halim said...

Saudara rizal,

Post ini adalah amat bernas, memang amat bernas.

Tapi, satu persoalan yang timbul di benak kepala saya adakah saudara Rajago kita ini dikekang oleh 'sesuatu' dalam pemilihan pemain ?
Kenapa saya berkata begini? Saya fikir tidak mungkin saudara Rajago kita tidak pernah terbaca luahan atau pendapat peminat di blog2 atau sebagainya (melainkan saudara Rajago tak pandai nak klik2 kat internet)...terbaru sekali, di sebalik pujian peminat terhadap S.Subramaniam(pertahanan Kelantan)ketika menentang Chelsea..beliau boleh dianggap degil dengan tidak memanggil beliau untuk perlawanan persahabatan menentang Oman yang tak jadi. :)

Renung2kan.

HAMDAN said...

besela

HAMDAN said...

aku sokong raja

HAMDAN said...

aku sokong dato k

longyengki said...

Rindukan player2 dari zaman Claude Le Roy....“Jangan Sesekali Memalingkan Muka Kamu Menyembah ke Bumi, Terus mendogak dagu, membuka dada kerana perjuangan kamu belum berakhir” – Claude Le Roy

longyengki said...

“Jangan Sesekali Memalingkan Muka Kamu Menyembah ke Bumi, Terus mendogak dagu, membuka dada kerana perjuangan kamu belum berakhir” – Claude Le Roy

Anonymous said...

Lebih 90 peratus rakyat malaysia SETUJU kekalahan kita kpd singapore adalah atas kesilapan rajagopal sndiri yg ego dan keras hati utk beri peluang pd pemain lain.dan 90 peratus rakyat malaysia juga akan SETUJU jika rajagopal dipecat!!!!

guavas said...

x fham btul la knapa raja masih menggunakan pemain yang agak tidak menentu prestasinya seperti amar,fadli sas, ismail faruqi, mahali , muslim..
sedangkan ramai la pemain yg mampu menggalas cabaran negara...kl masih mengamalkan sikap pilih kasih..tak kemananya bola sepak negara

Anonymous said...

Mungkin rajagondol dikekang oleh tan cheng ho atau subahan kamal tntg pemilihan pemain?? Jeng jeng jeng.........

rozimi said...

salam ramadhan utk saudara rizal hashim...
pertama skali sy tgk entri saudara kali ni agak membina dan mnyebelahi para peminat bola sepak di malaysia ini mnjadi platform utk saudara mencedok buah fikiran org rmai utk diketengahkan.
tp smlm sy ada mnonton rancangan kafe sukan yg ulangan. x sgka plak saudara lbh kpd bersetuju dgn taktikal rajagopal. pada hemat sy saudara rizal akan mengutarakan kelemhan taktikal n pmilihan pmain rajagopal. sebaliknya saudara hafizal hamad pula yg lbh lantang menyuarakan tentang kelemahan taktikal rajagopal.
amat2 kecewa dgn saudara rizal dan byk lg sy ingin pkatakan di sini tp mcm saudara rizal xkn layan so lbh baik skiranya kalu kita sembang secara direct. sy rozimi (0194609836)

Anonymous said...

Gua memang setuju bila Rizal cakap dia selalu ambil dari sudut positif. Dia juga selalu ambil dari sudut selamat. Bukan apa kalau anything backfire sempat dia cover line. Ini semua mentaliti lapok la woi. Kita hidup kena amik risiko. Semua coach yang lu interview dulu ada ke yang pernah menang sea games atau asean cup? mana trevor hartley lu tak sempat jumpa ke? lu tak abis2 nak petik kisah lama dari zaman gelap bola dulu, citer pasal lu punya pengalaman jumpa orang tu dan orang ni, jadi apa?
apsal lu tak nak citer pasal format liga kita yang selalu berubah? kenapa pahang baru tahun ni first time relegated? kenapa ah chong kena gantung 3 game je pasal headbutt depan tv, tapi pemain perak sampai 7 game sebab protes ref? kenapa fam bodoh sangat? jangan tulis nanti tak selamat bro ....
Kepada penyokong yang tiba2 berkata "aku sayangkan pasukan harimau"', mana korang sebelum kita juara asean? mana korang masa game dengan uzbek, yemen, china, syria etc yang kehadiran tak sampai 1000 pun?! mana korang masa lawan sgpore sblm sea games 2009? sgpore tu! rizal hashim lagi la aku tak nampak! budak ultras je yg ada! KJ pun datang la tengok game tu! biar follow trend dari follow bola! nanti ketinggalan hahaha!
Ada tak korang fikirkan kenapa game dengan Oman cancel? Atau kenapa permintaan RG nak buat satu international friendly setiap bulan tak jadi? Semua salah RG? Suruh rizal tanya FAM!
Oh pasal pemilihan pemain tu lu respek la coach. Dia ada perancangan dan target dia sendiri. Dalam bolasepak mesti ada blip, itu normal, tak caya tanya Rizal. Tak payah citer England, Spain kalah dengan USA lepas world cup ada tukar coach? Pastu kena bedal dengan Argie ada tukar coach?
Zaman generasi lama bolasepak malaysia sudah berakhir, ini generasi baru. Tak yah la semua orang nak jadi football expert plak, Cukup la kita dah ada shebby dan rizal hashim. Ubah la mentaliti woi kalau nak maju. Tepuk dada tanya selera.

Duric memang tak world class, muslim pun sama kot? Sapa world class defender yg kita ada ha? zamani yg baru main 2 game dlm 7 bulan? umur bukan ukuran tp dia antara yg prolifik dan klinikal di asean, chk his record la. lepak kedai kopi la woi!

p/s respek sama haresh yg lagi berani dan tegar!

roger milla

:P

rizal hashim said...

roger milla,

tidak semua isu dalam fam kita nak komen dah penat,

haresh deol memang la dia reporter mainstream kerja dia buat story tiap-tiap hari..

dah dulu aku pun sama kena buat story tiap-tiap hari, setiap dasar fam akan diperhalusi la roger milla

persoalan pahang dan format liga saya tanya dalam DENGAN IZIN, itu program 801 Astro Arena, saya tanya Datuk Hamidin Mohd Amin...

isu format liga dan foreign players boleh saudara check dalam arkib blog ini...

sejarah penting agar kita tidak mengulangi kesilapan yang sama...

lupa roger milla, kalau lu sudi baca paper melayu, Rembat Kosmo! itupun ada juga banyak isu dipersoal.

rizal hashim said...

Saudara Rozimi,

Saya sekadar menjawab pertanyaan Akbar apa yang dibincangkan dengan Rajagobal.

Saya hanya menjawab apa yang Rajagobal bagitau saya.

Kalau Akbar tanya saya setuju atau tidak, itu yang saya bacakan petikan blog saya, iaitu Menjilat Luka Ciptaan Raja...

kalau saya tak setuju, baik saya baca petikan Facebook saja.

Harap maklum.

rizal hashim said...

roger milla,

SOALAN Khairul Anuar Baharum menghantuk kepala ke dada Haris safwan Kamal digantung tiga perlawanan tetapi Reduan Abdullah dan B Sathianathan digantung enam bulan kerana mengkritik FAM ditujukan kepada Datuk Azzuddin Ahmad dalam program DENGAN IZIN Astro Arena 801, kalau roger milla pernah tengok dan tahu, lainlah kalau saudara ada di Yaounde...

Pahang relegated to Datuk Hamidin...

Harap maklum...

Anonymous said...

bagi sy sathianathan adalah coach terbaik yg pernah kita ada setakat ni.dia lah yg membawa msia menjuarai pestabola merdeka 2007 setelah sekian lama.dia juga yg mendidik safee sali & norshahrul idlan di SSBJ sehingga menjadi bintang bola spk skrg.pada sy pemain pilihan sathia masa beliau jadi coach adalah pemain yg terbaik.safee, zaquan, shahrul idlan, azi shahril, norfarhan, amirulhadi, SUBRA, aidil, sumardi, daudsu, thiru..pecat rajagopal amik sathianathan semula.IT'S ALL ABOUT THE PLAYERS

HARIMAU MALAYA LAGENDA said...

salam saudara rizal and penulis2 blogger semua...

dari corak dan pemilihan pemain yang diturunkan ketika di s.jalan besar dan SBJ,saya dapati mungkn bukan disebabkan singapore lebih handal berbanding kita tetapi mungkin terdapat faktor lain yang lebih penting.era 80an - 90an kita dikejutkan dengan gejala rasuah hingga mengakibatkan liga kita hampir tersungkur.baru2 ni lagi sekali kita dikaitkan dengan rasuah yang melibatkan perlawan persahabatan dengan pasukan dari benua afrika.mungkin pandangan saya ini agak berani(kamikaze),tetapi tidak mustahil gejala yang keji itu berlaku lagi kerna sedar atau tidak negara kita sudah ada brooker2 judi bola sepak asia dan antarabangsa.sekiranya pasukan brazil , england , atau korea selatan mengalami kekalahan yang tidak sepatutnya berlaku,pasti jurulatih akan dipanggil untuk penyiasatan atau pun dipecat serta merta oleh badan persatuan bola sepak negara masing2.bahkan mungkin mereka akan menubuhkan badan penyiasatan untuk mengenal pasti punca kekalahan.tetapi berlainan pula dengan FAM,hingga sekarang seolah2 berpuas hati dengan alasan kekalahkan negara disebabkan kelayakan piala dunia tidak sepenting sukan asia 2015(target FAM).macam mane pula target penyokong setia skuad harimau malaya yang terlalu mengimpikan skuad kita mampu bersaing dengan japan , korea dan brazil di piala dunia..yang mustahil x semetinya x mampu dicapai


MARI KITA RAMAI2 FIKIRKAN....

Anonymous said...

maaf rizalkomen saya ni lambat sikit. saya sekadar nak sebut 2/3 perkara yang orang lain tak sebut (saya cuma baca separuh komen sebab tak larat).

1.Jika pertahanan pilihan rajagopal itu adalah had pilihan untuk Piala Asia 2015, apa akan jadi pada bakat dalam skuad olimpik? Mereka pun ada bagi impak, tak gitu?

2.Jika pengalaman yang mahu diberi kepada barisan muda, tidakkah pusingan ke3 kelayakan piala dunia itu satu pentas yang amat sesuai?

3.Apa yang mewajarkan kelayakan piala Asia 2015 lebih penting berbanding kelayakan piala dunia? Adakah FAM/coach dari awal melihat team sedia ada sebagai tidak mampu melepasi pusingan ke2 dengan Singapore itu?

Apa pun dalam pandangan saya secara peribadi,

1.Game lawan Arsenal dan Liverpool tidak digunakan sebagai indikasi kepada strategi dan pemilihan pemain. Ia kesudahannya sekadar mencederakan pemain berharga selain memenatkan fizikal dan mental pasukan.

2.Masih ramai pemain terbaik dari lingkungan Liga Super tidak disenaraikan/digunakan. Hasilnya pasukan yang ada bukan lah yang terbaik yang boleh dihasilkan oleh Malaysia.

3.Tanda-tanda goyah barisan sedia ada sudah lama tampak bila bilangan jaringan dan bolos sering pada nombor yang hampir sama. Lihat nilai agregat semasa perlawanan dengan Lebanon dan Taiwan. Seterusnya lebih parah masa bertemu arsenal dan Liverpool. Ini FAM tidak nampak (siap berbangga-bangga dengan program pembangunan bola mereka) manakala coach pulak tak ambil pot. Sikap itulah yang menyalakan api kemarahan peminat. Kerana peminat rasa ditipu.

Selamat berpuasa. Maaf zahir batin.

p/s tumpang lalu nak ulang soalan lama, kenapa dah tak ada pukulan rebana besar dalam stadium? Saya betul-betul nak tahu.

Kamarul

Anonymous said...

Dari dulu sampai sekarang aku tertanya-tanya "KENAPA ASHAARI LANGSUNG TIDAK DIBERI PELUANG UNTUK BERAKSI"???4 perlawanan berturut-turut pulak tu!!!?Bagi chances pun ketika menentang Arsenal/Liverpool (itupun 10 minit terakhir nak perform!?)Hampeh!!!WHY?!WHY???!!!!!!!RAJAGOPAL SILA JAWAB?????!!!!![Angry]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

bola sepak malaysia memang x ada harapan...seblum lwn spura ckp mcm bleh menang...lepas kalah byk plak alasan,target asia le..nak target asia konon lwn spura pun kalah..

Anonymous said...

ada 2 sebab msia kalah.
1. Ismail
2. Faruqi

Anonymous said...

lwn selangor pun kalah,ada ati nak msk piala asia...

Anonymous said...

Ada 2 jenis coach di muka bumi ini:
1.yg pandai taktikal
2.yg tak pandai taktikal

Datuk KR tergolong dlm golongan no. 2.

sebenarnya ramai lagi coaches di negara kita ni yg bagus2.antaranya sathia, mcm mana dia develop pemain2 masa jd coach m'sia dulu dan ketika bersama kelantan.semua pasti mengenang kisah ramai org kata sathia tak pandai bila dia membeli pemain senior yg sudah dlm zaman kejatuhan spt akmal rizal,indra putra dan hai-o.tp lihatlah bagaimana dia mencorak kembali ketiga2 pemain ini sehingga kembali disegani di negara ini (dlm kancah liga tempatan lah).begitu juga dgn kemuncaknya prestasi matyo dan apek adalah semasa beliau melatih kltn.

selain itu, irfan bakti adalah bagus juga.lihat bagaimana dia mengemudi team tganu sehingga berjaya dlm 2 tahun kblkgn ini.dulu x ramai pernah mendengar nama2 joseph kallang tie dan hadi.dan perlu diingat sudah 3 kali coach ini menghasilkan pemenang kasut emas.

selain itu, tidak lupa kita ada azraai khor yg membawa fenomena double treble kpd pasukan kedah.

namun sayangnya drp tiga yg saya sebut td, dua drpnya pernah ada masalah dgn fam.

ini pandangan 2 sen drp saya.biasalah mesti ada yg setuju dan x setuju.yg penting byk yg boleh kita belajar drp sembang2 kat blog ni.yg x puas hati tu jgn lah emo sgt...rilek2 la bro...nama dah kata blog...pasti ada yg kita tak setuju.

salam ramadhan.

Anonymous said...

Rajabogal ni pilih bulu....

org nk tgk player main untuk malaysia

bukan nk tgk player main untuk rajabogal

Anonymous said...

salam.. bro rizal.. tolong ketengahkan ape yg saya luah kan ni pada coach2 yg ade di malaysia...

kekalahan malaysia bkn disebabkan ego RG sahaje.. malah FAM jugak berdegil dgn pendirian mereka utk tidak memanggil player malaysia yg bermain di liga luar malaysia (Australia)..

RG gagal membentuk skuad yg mantap.. seolah2 malaysia da power bila mng 2 kejohanan di asia tenggara. Ingat la.. kejayaan itu telah dikaji oleh pihak lawan. Sekiranya masih mengunakann taktik lama, senang lawan mencongak strategi utk membaham kita.

Bagi saya, pemain yg dipilih utk mewakili malaysia pada perlawanan penting itu tidak lah seteruk mana. klu masuk kan ashari or badrol tp keputusan masih tak memihak pada kita, semua org still akan hentam.

Yg paling penting buat RG and semua coach pada peringkat ini bersama2 menaikkan semangat dan permainan player2 malaysia. RG seharusnye:

1. Memantapkan skill2 player2 kita. contohnye, kunalan hanya mempunyai larian yg laju dan hantaran shot pass yg CANTIK. tp skill mengelecek, cross, shooting dan sebagainye masih ketinggalan jauh. Tekan kan aspek ini terlebih dahulu sblm mengajar mereka taktikal perlawanan.

2. Belajar dari pengurus2 yg berpengalaman or berkelana di eropah cara2 training yg bgs utk develop player.

3. Pelbagaikan formasi. Pendekatan RG blh dilihat seperti mengunakan formasi MAN UTD. Kita tahu formasi ini seakan2 sesuai dgn player2 keemasan malaysia spti amar, syafiq,kunalan and amirul. Bkn nak mempertikaikan kehebatan player2 ini tp sekiranye salah sorang dari mereka tdk dapat beraksi? formasi seolah2 pincang.

So pada RG, coach2, dan pengurus2 negeri mahupun kelab... tolong mantapkan Skill2 player. Di Eropah, mereka ambik masa 6 bulan or setahun utk mantap kan 1 or 2 skill. Yg penting Skill crossing, simple pass and shooting..

Anonymous said...

rizal n akbar punya mulut kena jaga!!!!! cakap mcm semua tahu aje!!! jadila coach malaysia!!!! pandai kutuk orang tak mahu dengar idea orang lain!!!!!

Anonymous said...

Frust teramat bila malaysia tewas hari tu sebab peluang amat terbuka untuk masuk pusingan seterusnya.
Poor selection by Dato K Rajagopal.
1) Apek, Fadli, Muslim, mahali memang mantap and patut kekal. 3 bek tu memang nampak out sebab terlalu penat tapi dah kerja depa main bola hari2..tak sepatutnya jadi alasan.
2) Sharbinee sepatut jadi reserve jer.
3) Amar rohidan sepatut tak main 1st eleven dua2 game tu...jadi reserve jer. Patut shakir start.
4) Winger Kunalan dgn Chanturu patut start. Amirulhadi reserve jer dulu.
5) Ashaari, Badrol memang kena main dua games tu.
6) Kena panggil subra, manaf mamat, nurul azwan roya, surendran, marzuki yusof, azzamuddin, untuk memantapkan squad.
7) Fakri memang dah lama out tapi bole jadi reserve jer.
8) Aidil awal2 patut tak main sebab memang tau dia blom fit lagi.

My 1st eleven masa lawan singapura
Apek, mahali, Muslim, Marzuki, Fadhli
Chanturu, Shakir, Ashaari,Kunalan
Safiee, Badrol bakhtiar

Reserve
Sharbinee, manaf mamat, Ashrudin,Subra, Nurul azwan, Rizal fahmi,Amirul hadi,Amar rohidan, Hadi

P/s: Tak ada Pestabola Merdeka ker tahun ni....at least bole jugak tengok camner Rajagopal perform lepas kena kutuk kaw2...:)

Anonymous said...

Bagi aku,pemain-pemain seperti Abdul Manaf Mamat,Joseph Kalang Tie,Marzuki Yusof,Zamani Misbah and lain-lain tu harus diberi peluang.Dah terbukti mereka cemerlang.Yang ni paling aku tak faham-faham "Kenapa Ashaari langsung tak diberi peluang"????Ashaari patut masuk menemani Hadi dan Safee.Disaat-saat kita memerlukan gol sepatutnya kita attack habis-habisan bukannya defend??????!!!!!!

Anonymous said...

knock2!

harapan letak safee di midfield untuk buat game.mgkn game lagi nice!

Anonymous said...

Mencipta gandingan di bahagian serangan adalah perlu.

secara kasarnye taktikal malaysia mcm x ley peri jauh.kadang2 segan aku nk tengok sal member2 selalu bandingkan ngan player luar.tlg la ajar player malaysia skill n mantapkan gandingan eg rooney n ronaldo di Man u dlu..mmg x sampai tahap 2.tp skang malaysia dlm serangan cm x de motif.xde tactical kadang2 lost ball yang x masuk akal pn ade..bayar belasan ribu tp no where?cm x gune kot?yang menang kite lupekan.kite kena target LEBIH JAUH kalo sekadar nak puas hati jadi jaguh asia tenggara..baik lupakan.semua negara pesat membangun.aku rase kita hanya boleh masuk WC even Piala Asia sekali pn bler kita rase Asia tenggara bkn challenge kita lagi.untuk skang tolong selesa dengan ape yang ade.sekian terima kasih.;)