Sunday, July 17, 2011

Malaysia 3 Liverpool 6

Aku rasa semua orang balik dengan rasa happy...maklumlah sembilan gol, termasuk tiga daripada Malaysia...rasa lelah dan rimas menunggu beratur panjang di stesen LRT Masjid Jamek, bersesak dalam LRT sebelum duduk di media tribune hilang sekelip mata melihat Akbar Sahari melompat-lompat meraikan gol Malaysia...



Selepas LRT Putra yang kosong dari Setiawangsa ke Masjid Jamek, siap jumpa sekumpulan penyokong dari Liverpool, ingatkan boleh terus ke Sri Petaling, rupa-rupanya kena beratur panjang...


Dalam 15 minit beratur, terserempak dengan old boy VI Khairul (kanan) dengan anak sedara dia, satu-satunya manusia yang pakai baju VIOBA dan topi Newcastle United...tak lama lepas tu, jumpa pulak rakan sekolah, Andre Reutens...beratur lepas tu aku dapat idea, apa kata kalau kita suruh Khairul beratur belikan tiket...tapi aku bayar la....hahahah masa yang sesuai buli budak VI, 2 lawan 1 mesti dia kalah...


akhirnya lepas satu jam lebih, baru bertolak ke Sri Petaling, jadi jumpa Azim yang ditugaskan jaga anak aku...


Khairul bukak topi takut fans Liverpool suruh bukak pulak...aku dan anak menyahut seruan Rajagobal agar penyokong Malaysia pakai biru...ingatkan nak pakai baju Perancis yang lama-lama hehehe


Ini pulak apa yang aku lihat dari tempat duduk aku...





Sebelah hos Kafe Sukan, penyokong tegar Liverpool tetapi tetap sokong pasukan baju biru


Kalau orang lain sibuk bergambar dengan pemain Liverpool, aku dengan pengadil dan penolong pengadil serta referee's assessor



Cantik gol Safee...gol pertama naluri dan positioning, gol kedua ketajaman kaki kanannya


Khairul Fahmi Che Mat didedahkan kepada corak serangan pantas hingga bocor lima gol, tapi ketika itu coach Raja dah buat banyak pertukaran 


Beraksi pada Kejohanan Asia Bawah 20 pada 2004, 2006, Sukan Asia 2006 dan 2010, Sukan SEA 2007 dan 2009, Piala AFF 2007, 2008 dan 2010, Safiq kini berada di puncak prestasi...sepakan percumanya bertaraf dunia


Malangnya David Ngog (pengacara di stadium sebut Ngok, heheh) sumbat dua gol, satu selepas clearance Fadhli terkena Muslim lalu disepak masuk Ngog


Dirk Kuyt harus jadi tenaga penting Liverpool 2011/12


Lagi dua musim nama Jamie Carragher akan dicalonkan jadi pengurus Liverpool


Datuk Raja kata corak pertahanan yang leka menghadiahkan Liverpool gol...tentu dia pun pening hakikat skuad Harimau Malaya memberi lima penalti dalam tiga perlawanan terakhir


Tiga personaliti tv yang kebetulan peminat setia Liverpool, dari kiri Zainal Abidin Rawop, Ismadi Abdul Manap dan Fadzrie Hazis

Aku terjumpa seorang anggota Ultras Malaya Jebat, dia kata UM boikot tiga game Jelajah Asia kerana tidak membawa faedah, sebaliknya hanya berteraskan keuntungan komersil semata-mata...

tapi dalam ruangan Gelecek aku dalam Rembat Kosmo! aku cakap

Jelajah Asia bukan pertunjukan sarkas


PENULIS tidak bersetuju dengan momokan sesetengah penyokong tempatan yang menyifatkan kehadiran Arsenal, Liverpool dan Chelsea sepanjang dua minggu ini sebagai pertunjukan sarkas.


Memang benar, dalam jelajah berunsur komersil, ia mengembungkan akaun simpanan kelab gergasi England serta penganjurnya. Pada masa yang sama, banyak keuntungan yang kita garap.


Pertama, sebagaimana manusia biasa yang sentiasa mahu mengukur kemampuan dengan individu lebih hebat dan pakar dalam bidang masing-masing, skuad bola sepak negara juga kepingin bertentang mata, mengejar bola, menggelecek dan menghadang bintang-bintang dari England yang sebelum ini ditontoni di kaca televisyen.


Jika seorang wartawan sukan atau penulis bola sepak tertanya-tanya bagaimana rakan sejawatan di World Soccer, L’Equipe atau Marca menjalankan tugas harian atau seorang jurutera mekanikal didedahkan kepada ilmu apabila dibawa melawat kilang di Jepun, seorang pemain bola sepak tidak mahu terlepas peluang bersaing dengan yang terbaik.


Harapan kita agar mereka dapat belajar sesuatu, khususnya dari sudut teknikal dan taktikal. Misalnya bagaimana benteng Arsenal bergerak seiringan menutup ruang atau tipu helah Jack Wilshere menembusi kubu Malaysia.


Kerana sebarang perlawanan antarabangsa memberi ruang kepada pemain kita mengutip pengalaman berharga walaupun “pertunjukan sarkas” ini tidak mempengaruhi kedudukan Malaysia dalam ranking FIFA.


Kedua, apabila Malaysia dijadikan tempat perhentian dalam siri jelajah ini, penyokong-penyokong ketiga-tiga kelab itu dari negara jiran seperti Singapura, Thailand, Indonesia, Brunei dan Australia akan berkunjung ke Kuala Lumpur, sekali gus meningkatkan jumlah pelancong.


Mereka bukan sekadar menonton perlawanan, bahkan berbelanja besar. Bukankah ini menghidupkan kegiatan ekonomi tempatan?


Ketiga, Datuk K. Rajagobal mampu mengukur kemampuan anak buahnya. Sekalipun Arsenal dan Liverpool masih berada dalam mode pra-musim, pemainnya profesional dan bertaraf dunia serta sentiasa memberi komitmen tinggi. Dua perlawanan antarabangsa ini harus mempertajamkan fokus pemain negara menjelang saingan pusingan kedua kelayakan Piala Dunia zon Asia menentang Singapura minggu depan.


Yang penting pendekatan yang diamalkan, sama ada pemain diarah memberi 100 peratus tanpa mengira risiko kecederaan atau tenang dan bermain dengan menyimpan tenaga.


Kalah besar tidak mengapa kerana kalau kita imbas sejarah, skuad negara yang tewas 4-0 kepada Brazil pada Jun 2002 akhirnya menumpaskan Singapura 4-0 dan Thailand 3-1 pada Piala AFF beberapa bulan kemudian.


Juga skuad negara yang dibelasah 6-0 oleh Manchester United mengutip pingat perak di Sukan SEA dua bulan kemudian.


Harus diingat Malaysia yang tewas kepada Manchester United 3-2 dan 2-0 pada 2009 akhirnya dijadikan bekalan mengutip pingat emas di Sukan SEA di Laos.


Hari ini, Stadium Nasional di Bukit Jalil akan dibanjiri penonton. Sekalipun pertemuan dua raja, King Kenny dan King Raja tidak menjadi kerana kepulangan awal Kenny Dalglish, nikmatilah majlis ini yang bukan sekadar satu kenduri bola sepak.


Salam hormat,


Rizal

Kalau Barcelona atau Real Madrid datang, nak tengok tak? Bukan senang nak tengok bintang-bintang terbaik di tanah air kita, jadi tak salah bagi peluang pemain kita bahu membahu dengan bintang kelab Eropah!

23 comments:

Anonymous said...

3 game ngan kelab epl ada pro dan kontra.player dapat timba pengalaman,org asia terutama malaysia dpt tgk live kelab luar main.dapat ukur prestasi skuad negara dan kenalpasti kelemahan yang ada.kalau diikutkan,memang macam langit dan bumi.tak tu tak jadi halangan buat anak watan meningkatkan mutu dan skil permainan.pastinya pengurusan sistem bolasepak malaysia wajib diperbaiki lagi.

pasal game buat duit,gua memang setuju.

Anonymous said...

kenapa asyik kelab epl jer?? tak pernah pun dlm sejarah ada kelab dari italy,spain dtg sini??....sebab peminat?? keuntungan semata mata?? kesan jajahan?? kalau nak tgk org jepun bekerja...bukan suruh dia dtg sini tapi pergi ke jepun belajar kat sana boleh melihat budaya dan kebenarannya.....

Anonymous said...

kenapa asyik kelab epl jer?? tak pernah pun dlm sejarah ada kelab dari italy,spain dtg sini??....sebab peminat?? keuntungan semata mata?? kesan jajahan?? kalau nak tgk org jepun bekerja...bukan suruh dia dtg sini tapi pergi ke jepun belajar kat sana boleh melihat budaya dan kebenarannya.....baru boleh pergi jauh...

lihat shj pasukan jepun...dari pasukan wanita/u17/dan lelaki kat mana kedudukan mereka sekarang?b dan berapa kali setahun kelab epl dtg ke negara mereka untuk bantu menaikkan taraf bolasepak mereka??

Tengku Sidek said...

Sebab apa EPL datang? kemon lah bro..tak yah susah nak fikir..berapa ramai yang layan EPL berbanding yang layang La Liga dan Seria A..Diorang datang pon sebab penganjur bro..just compare lah kalu Inter Milan dan Livepool/man u datang..Inter boleh baqi sold out ka?..Ingat tak dulu jelajah asia Pengajur jemput Chelsea, Newcastle dan Birmingham..vs Malaysia..kosong beb stadium..paham lah masa tuh Malaysia masih lagi tunggang langgang..TAPI..tulah dia..

Kenapa diaorang tak dtg JEPUN..kemon bro, ko pon pepahamlah yang JEPun memang tak suka orang luar masuk sana..even filem luar pun diaorang tapis bro..lagipun pasukan kebangsaan dioarang dah hebat tmabah ramai dah main kat eropah sana..+ tak da penganjur nak jemput dtg sana..Ko ingat Arsenal dan melutut merayu2 nak masuk jepun..kemon!!!!

Anonymous said...

pendapat saya...saya setuju dgn sesetengah penyokong tegar harimau malaya melabelkan 3 game persahabatan dgn big team BPL nie sebagai pentunjukkan sarkas..sbb game nie hanya menguntungkan sesetengah pihak yg hanya mementingkan keuntungan sahaja..dari memikirkan kemana sepatutnya arah tuju bolasepak...kalau hendak buat jugak perlawanan pentujukkan nie..sy mmg x setuju menggunakan skuad pertama MALAYSIA..kan lebih elok kita kumpulkan semua pemain2 handalan dlm Liga MALAYSIA dan di adunkan dgn 5-6 player skuad kebangsaan utk dijadikan team MALAYSIA XI atau Pasukan Pilihan Liga Malaysia..sbb maruah akan tercalar..sedangkan team liverpool hanya mendapat melayan kelab dari divisyen dua liga china..jersi pun patut dibuat khas utk perlawanan nie..x perlu dipakai jersi keramat negara..mmmg saya akui mutu bolasepak negara kita mmg jauh lagi..lagi satu saya nk sentuh dgn gelagat penyokong..walaupun mereka minat dan fanatik terhadap salah satu kelab BPL yg dtg ke sini..tp x perlu merendahkan taraf skuad MALAYSIA yg dianak tirikan di HALAMAN SENDIRI..mane hilang rase hormat kepada stadium yg menyaksikan INDONESIA tersungkur dibaham Skuad HARIMAU MALAYA..mane hlang rase hormat kepada pemain2 SKUAD MALAYSIA..saya berada disekeliling stadium ..sya ternampak 1 family mat salleh berpakaian jersi biru HARIMAU MALAYA..saya bangga tgk mereka..walaupun malaysia bukan tanah tumpah darah diorang..diorang ade rase hormat dgn stadium dan skuad malaysia..tentu saudara rizal sudah fhm sbb ape yg sesetengah melabelkan 3 perlawnan ini pertunjukkan sarkas..JATIDIRI LAGI PENTING DARI KEUNTUNGAN DIRI

Anonymous said...

Y.M TG. SIDEK

NK BUAT MCM MANA SEJAK DARI KECIL LAGI KITA DAH DIHIDANGKAN,DIDEDAHKAN DGN KELAB EPL.SATU SOLAN NK TANYA SAUDARA RIZAL MANA RAMAI KEDTANGAN PENONTAN FINAL PIALA MA'SIA & FA JIKA BDIBANDINGKAN DGN PELWANAN DGN KELAB INGGERIS NI.

PEMINAT SUKAN

anakmemberontak said...

betul apa kata abang, namun waktunya tidak bersesuaian cth; Aidil & Shahrul dah injured. Kemudian prestij dan standard sebuah pasukan negara menentang sebuah Kelab. Di negara lain seperti China, Liverpool ditemukan dengan pasukan kelab begitu juga Arsenal. Real Madrid dan Manchester United ditemukan dengan pasukan Kelab MSL di Amerika Syarikat. Tetapi mengapa di Malaysia ini perlu ditemukan dengan skuad negara? mana prestijnya?? kenapa tak ditemukan dengan Kelantan(Juara Piala Malaysia 2010) atau Selangor(Juara Liga Super 2010) atau Negeri Sembilan(Juara Piala FA 2010)??? bukankan lebih baik. Atau jika sekalipun nak berlari dan bergeser bahu dengan bintang eropah, mengapa penganjur tidak membawa masuk Sepanyol(Juara Dunia 2010) atau Belanda(Naib Juara Dunia 2010) atau Jerman atau England atau Argentina. Saya memang tak bersetuju sangat apabila prestij pasukan Harimau Malaya di letakkan begitu rendah apabila disuruh bermain dengan sebuah kelab atas alasan pendedahan dan juga keuntungan. Apa yang ditulis oleh abang memang saya bersetuju, cuma masa dan caranya tidak betul dan tidak bersesuaian. ;-)

Mr Up Yours! said...

lagi satu brader rizal. time lawan etoile fc hari tu, bukan main susah nak dpt team kbangsaan lain nak frenly. last2 kena lawan french sesat tu. tapi nak lawan epl ni, FUH, 3 4 bulan arrangement dah siap semua. kalau usaha yg sama diberi utk dapat SATU sahaja team kbangsaan yg bagus, saya rasa tak mstahil dapat. boleh nampak permainan FAM di situ

Mr Up Yours! said...

lagi satu brader rizal. time lawan etoile fc hari tu, bukan main susah nak dpt team kbangsaan lain nak frenly. last2 kena lawan french sesat tu. tapi nak lawan epl ni, FUH, 3 4 bulan arrangement dah siap semua. kalau usaha yg sama diberi utk dapat SATU sahaja team kbangsaan yg bagus, saya rasa tak mstahil dapat. boleh nampak permainan FAM di situ

Anonymous said...

Aku nak komen tentang cara para pemain pertahanan Malaysia bertahan.

Bila malaysia kena serang, kesemua defenders Malaysia asyik pandang kearah bola berada saja..mereka tak mengawal pemain lawan dan tidak memandang kepada dimana pemain penyerang lawan berada. Kawalan yang dibuat agak jauh dari pemain lawan, Sepatutnya mereka 'mark' secara dekat sedekat tangan kita boleh menyentuh mereka.

Yang keduanya aku lihat pemain malaysia terlalu banyak 'delay' dan bagi ruang kepada pemain lawan untuk berfikir dan menguasai bola. Sepatutnya mereka lebih agresif mencabar rapat sekali dengan body contact kepada mereka, dengan itu pemain lawan akan mudah kehilangan bola. Kekadangnya pemain malaysia terlalu banya 'delay' dan undur sehingga rapat kekawasan petak penalti sendiri.

Anonymous said...

betul kata ANAKMEMBERONTAK.kenapa mesti merendahkan maruah pasukan negara kita dgn berlawan dgn sebuah kelab,lepas tu kita ditewaskan dgn 5,6 gol.kalau ditemukan dgn juara liga malaysia kelantan,kita akan lihat penyokong mana lagi ramai?kalau kalah sekalipun tak jadi hal krn sama2 bertaraf kelab.maruah pasukan negara juga tidak tercemar...

MENJ said...

Saya tak setuju bahawa lwn kelab2 EPL ini adalah "pertunjukan sarkas". Banyak yang kita boleh belajar drp mereka dan saya yakin pengalaman2 menentang Arsenal dan Liverpool boleh digunakan ketika menentang Singapura nanti.

Cuma yang saya kesal adalah sikap peminat2 fanatik Liverfool yang menjadikan Stadium Bukit Jalil macam Anfield pulak. Apasal nak kena pakai baju merah tu? Kalau minat Liverfool sangat pun, janganlah sampai menjadikan home ground kita macam tempat lawan pulak. Kalau boleh, kita cabut sahaja kewarganegaraan mereka!

seanpjoediddy said...

ada pro ada contra..pape pn jgn smpai jejaskan persiapan pra piala dunia..nnt yg di kejar lari,yg dikendong lesap....

Anonymous said...

Sdr MENJ apa yang saudara maksudkan ni.."Cuma yang saya kesal adalah sikap peminat2 fanatik Liverfool yang menjadikan Stadium Bukit Jalil macam Anfield pulak. Apasal nak kena pakai baju merah tu? Kalau minat Liverfool sangat pun, janganlah sampai menjadikan home ground kita macam tempat lawan pulak. Kalau boleh, kita cabut sahaja kewarganegaraan mereka!"" Sapa sdr nak cabut kewarganegaraan peminat/Orang yang menyokong LFC??? Masa ManYooh datang dulupun ramai yang pakai baju merah ada orang komen banyak??? Malah mereka-mereka ni memperkecilkan kemampuan team Malaysia adalah. Saya yang berada di Bkt Jalil biarpun terpaksa menerentas hampir 333km x 2 dari selatan tanahair berpakaian merah tetap bersorak apabila Shafiq dan Safee jaringkan gol. Sdr jgnlah melemparkan kata-kata yang kurang bijak dan mempersoalkan kesetiaan sesaorang kepada negara mereka. Lagi skali nak tanya Sapa Saudara??Ini game yang menjurus kepada pendedahan kepada Skuad Malaysia. Menang kalah yang benefit adalah mereka sebab menentang kelab gergasi dunia. Lagipun LFC hadir buat kali pertama di bumi Malaysia. Apa salahnya penyokong tegar ni nak bergembira. Bukannya mereka lepas tu ikut balik ke UK. Sdr bukalah beberapa 'website' tentang hal ini yang kesemuanya memuji Malaysia dan penyokong LFC di Malaysia. Memang benar ini bukan perlawanan Sarkes tetapi persiapan untuk 2 - 2 team menghadapi musim baru dan pra world cup. Kalau tahap tu pun Sdr tak boleh pikir sedih la saya...LFC datang banyak faedah kepada Malaysia so lihatlah dari mata burung jangan kau lihat dalam tempurung. Ultras tak mau sokong game ni jangan dipaksa dan tak perlu bagi komen - komen pedas. Just keep quiet bros and stay away...Namun saya terkilan dengan komen 'tokoh-tokoh' hebat dalam team Malaysia seperti Datuk Jurulatih dan penyerang yang baru 3 - 4 bulan beraksi di Liga perantauan. Jelas anda tak profesional la dalam memberi komen mengenai team lawan. Anda kena belajar lah dengan mereka-mereka itu yang tidak menafikan kemampuan pihak lawan. Mereka tetap memuji jaringan yang dihasilkan team Malaysia. Apakah hanya kerana anda berdua peminat ManYooh kiranya akan tersenarailah nama - nama anda di dalam Hall of Shame mereka???? Bersikap matang sikit lah Datuk dan Sdr penyerang berbisa. Anyway maap berbanyak kepada yang terkena. Sekadar meluahkan rasa. Kita masih rakyat Malaysia insya allah kita kembali bersatu membenam Singapura untuk merealisasikan impian ke Piala Dunia.

XABI ALONSO
LARKIN

Zool said...

"football is a part of business"-shebby singh said.. cuma di Malaysia saja tak nampak.. mgkin FAM tak nampak cara nak buat duit tp di eropah bola bkn semata2 sbg sukan tp juga generate income.. Back to the question why BPL club not spanish or La Liga.. mudah shj sbb Pro Events nak buat duit mesti tgk pd "demand" & "taste" local fan..

we should be proud three "worldclass" team from EPL choose Malaysia as their destination not Thailand or Indon..jgn harap la nak friendly dgn national team england or spain.. dorang pandang pd ranking.. sparing kita Maldieves or Myamnmar jea.. nak ajak spain friendly dgn malaysia mmg berjanggut la.. soal kenapa liverpool tak lwn team negeri mcm liv lwn kelab china kita bole ukur baju dibadan sendiri dulu.. kalo nak compare kelab china dgn team negeri yg takda pemain import dan takda wakil langsung dlm kejohanan piala afc mustahil nak tgk liv vs kelantan or liv vs selangor..

buat profit tu tolak ketepi.. buat apa nak jeles.. kalo tak suka tak payah pegi stadium (bayar sampai rm58 utk satu tiket).. soalnya adakah kita "rugi"...???

malahan saya setuju dgn saudara Rizal didlm ruangan kosmo, friendly game ini menyumbang pendapatan kpd ekonomi negara melalui "foreign exchange earnings" dgn kehadiran pelancong dari luar negara terutama dari negara2 jiran..

p/s: yg buat profit tu biar la selagi ia tak mendatangkan apa2 kerugian.. yg penting aku bangga dgn persembahan Malaysia..

MENJ said...

Anonymous: Apa yang saya maksudkan senang sahaja. Tak kiralah mana2 kelab EPL yang berkunjung ke Malaysia, saya tidak suka dan benci dengan sikap penyokong2 fanatik mereka yang tukar home ground kita jadi Old Trafford, Emirates Stadium, Anfield atau Stamford Bridge. Kalau nak jadi penyokong2 tegar pun, janganlah sampai malu sangat nak pakai jersi kebangsaan dan terkinja-kinja nak jadi orang putih pulak.

Arwah Mokhtar Dahari pernah berkata: "If you are ashamed to stand by your colors, you had better seek another flag". Ya, saya memang secara jelas dan nyata mempertikaikan kesetiaan para penyokong Liverfool / ManYooh / Arsenal Malaysia terhadap pasukan kebangsaan. Siapa yang makan cili, dialah terasa pedasnya!

Cerita Sendiri said...

Yg sebenarnya geng2 Fan Man U ni, sakit hati sbb Liverpool punya fans lebih banyak & gempak dr depa. So depa cakap la macam2. Mcm sarkas.

Cerita Sendiri said...

Tak buleh la cakap mcm tu. Malaysia sokong LFC pun sokong jugak. Kaler baju hanya fizikal, dlm hati tetap nan satu Biru Merah Putih Kuning.
Yg sakit hati ni ialah geng2 Man U, sbb penyokong LFC lebih gempak dan ramai.
MMg cemburula geng2 Man U ni. Tak pe la maybe taun 2013 diaorg dtg kut. Tapi utk taun ni LFC je, yg lain2 tu abis la.

Cerita Sendiri said...

Just nak ulas pasal Jamie C. jadi Manager LFC, Setiap kali dia cakap kena taruk sub-title kat bawah.
Bila dia cakap, sepatah haram tak dpt tangkap perkataan tu. Laju & pelat, apapun tabik utk dia, calon terbaik. Booth Room legacy akan kembali k LFC dgn mulanya KD menjadi manager.
Shankley, Paisley, Fagan, Daglish, Evans (& the original Spice Boys!!)& Daglish.

TANJUNG RHINOS RC said...

Berlawan dgn team yg lbih baik utk menguji keyakinan dan mengukur prestasi pasukan.. ad ruang dan peluang, kita hrus mlakukan pshbtn2 spt ini walau dgn sebarang kos.. tkasih jepun krn sekali lg telah cuba memecahkn rasa kecil diri asia dlm sukan bola sepak..

Anonymous said...

Tahun 1989, sebelum sukan SEA, team sukan SEA Malaysia lawan dengan team Everton (yang baru lepas jadi naib juara piala FA England) di Stadium Merdeka. Keputusannya 0-0. Selepas itu Everton menang sepakan penalti. Penjaga gol Everton masa tu Neville Southall. Itu jam, Tony Cottee main dengan Everton. Beberapa bulan kemudian, Malaysia menang pingat emas sukan Sea 1989. Beberapa tahun kemudian, Tony Cottee jadi awang import untuk pasukan Selangor.

Anonymous said...

"Kalah besar tidak mengapa kerana kalau kita imbas sejarah, skuad negara yang tewas 4-0 kepada Brazil pada Jun 2002 akhirnya menumpaskan Singapura 4-0 dan Thailand 3-1 pada Piala AFF beberapa bulan kemudian.


Juga skuad negara yang dibelasah 6-0 oleh Manchester United mengutip pingat perak di Sukan SEA dua bulan kemudian.


Harus diingat Malaysia yang tewas kepada Manchester United 3-2 dan 2-0 pada 2009 akhirnya dijadikan bekalan mengutip pingat emas di Sukan SEA di Laos."

- fakta semua diatas amat tepat, tapi x kukuh utk situasi sekarang ni... kalau raja nk tgk kelemahan pasukan, ni bkn masa sesuai.... mampukah recovery sesuatu yg sakit dlm masa seminggu??? adakah Malaysia menang gold medal, juara AFF , tempoh jarak perlawanan sarkas dan kejohanan yg disertai itu dlm tempoh seminggu? jawapannya... "TIDAK"

kali ini, pertunjukan sarkas lebih kepada "MEMBUKA PEKUNG DIDADA" - renung renungkan dan selamat beramal - FV Craziest

pelayar rimba said...

first half (harimau dalam sangkar) musuh serang (tak leh wat apa)second half mula, harimau keluar sangkar deria bau pulak dah hilang (kad merah) selamat kuku masih ada, baru boleh terkam (4-3). taring baru nak keluar masa pulak dah habis, tunggu jer la taring harimau baham singa kat bukit jalil nanti.