Thursday, April 21, 2011

Rosmah quits YAKEB


Breaking news - Datin Paduka Seri Rosmah Mansor is no longer the patron for YAKEB, the ex-national athletes foundation, of which former sprinter Datuk Paduka Dr Mumtaz Begum Abdul Jaffar is the executive chairperson.

Seldom we hear a patron of an NGO leaves his or her position.

Now I expect blogger and chief editor of YAKEB, Muhammad Aiman, to shed some light on Rosmah's abrupt decision to resign.


Aiman (left) accompanying Youth and Sports Minister, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak and Shabery's deputy, Datuk Razali Ibrahim, in watching the AFF Cup semis on the giant screen at Bukit Bintang in December.

I'm pretty sure Aiman will post a topic on this before he flies off with a group of ex-athletes for Umrah next Wednesday.

Check out my previous postings on YAKEB herehere and here.

27 comments:

PokNikYeh said...

Keep us updated bro!
Thanks fr the Breaking News and other interesting post....as always!

Anonymous said...

HHahaha, itulah padahnya kerana orang tamak selalu rugi. Sukan ambil kesempatan daripada kedudukan. Anyone can check tak PHD tu sah ke tidak?

Anonymous said...

Thank you Datin Seri for distancing yourself from some one who always use your name to bulldoze her way to get what she want. Now let us see her two sidekicks. One sure already hide himself in Melbourne while continuing to condemn Malaysia, one more sure hides behind his wife for comfort. i scratch your back, u scratch my backlah

Anonymous said...

BROTHER RIZAL, HOW ARE U? ARE U SURE THAT HON.PATRON OF YAKEB RESIGN? pls conFIRM TO ENSURE NOBODY con US.rgds RAJASEGRAM

Anonymous said...

BROTHER RIZAL, HOW ARE U? ARE U SURE THAT HON.PATRON OF YAKEB RESIGN? pls conFIRM TO ENSURE NOBODY con US.rgds RAJASEGRAM

Anonymous said...

i do believe i know the reasons.

rizal, why not you ask this questions:

i) where does the executive chairperson get the money to buy the fleet of luxury cars that she now owns?
ii) she was alleged to say that she alone has been doing the sourcing for funds for YAKEB. if that's the case, how much does YAKEB collected so far? where is the accounts? the details?
iii) projects that had been awarded - under YAKEB of under the personal name or family of the executive chairperson?

the list goes on and on.

since she no longer enjoy the 'immunity' accorded under the patronage of the First Lady, maybe its time to do proper checking and establish the truth.

p/s - heard the executive chairperson owns several 'PLKN' camps....is this 'given' during her tenure and close association with First Lady during First Lady's time in YAKEB?

I encourage people to lodge a report with SPRM and let the truth be exposed!

Cesc Aiman said...

i will =)

khalil adzhari said...

komen, jgn x komen aiman.. datuk mumtaz dan datin seri rosmah ada konflik ke?

Anonymous said...

bagus punya break news
lets people know about the news tapi kenapa saudara tak break news pasal FAM habis-habis kan astro baru bagi 3 juta sepatutnya berapa ya eh... dan lagi pun kontrak tak sign lagi kan dan kenapa tak break news pasal CEO MSL yang sensasi tu ya...............................................

Anonymous said...

don't 'I will' saja Cesc Aiman... we are waiting. You are her right hand man, came into YAKEB pun ikut dia. Surely you know what is going on. (God knows what you're doing there??) Biarlah ceritanya yang betul. Andakan nak mengadap Kaabah seminggu dua ni... biasanya cerita yang betul tidak perlu dikarang sebegitu lama.
Kami bekas atlet yang mengharapkan adanya badan seperti YAKEB ini,yang dinaungi oleh Wanita Pertama Negara. Mohon agar ianya diterajui dengan betul dan beramanah.

Cesc Aiman said...
This comment has been removed by the author.
Cesc Aiman said...

i will respond in my blog shortly, insyaAllah, izinkan sy setelkan persiapan Umrah first, ok. tq,

Anonymous said...

Assalam.. Rizal Hashim, u r wrong. YAB Datin Paduka Seri Rosmah Bte Mansor did not yet put her resignation As Patron.. She is the one who is sponsoring the ex atlet to Umrah Rizal.. Pls Check it when u write it.. We'll meet soon in Bukit Jalil.. Wassalam. -Datuk Jalil-

Anonymous said...

Rizal saya atlet sukan yg masih wakil negara.. Di asian games saya akan memenangi setiap gold medal.. Apa kata awak tolong support sikit pasal sukan tanah air kite.. Sebagai bangsa lain saya malu dgn sifat awak yg selalu merendahkan diri org lain.. Awak tahu tak ramai yg di MsN sana tak suka awak dari dulu lagi masa awak jadi reporter malay mail... Apa yg saya nampak yakeb tiada masalah .. Mereka sanggup membantu dari Msn haram apa pun saya tak dpt.. M.pu..

Anonymous said...

Rizal saya atlet sukan yg masih wakil negara.. Di asian games saya akan memenangi setiap gold medal.. Apa kata awak tolong support sikit pasal sukan tanah air kite.. Sebagai bangsa lain saya malu dgn sifat awak yg selalu merendahkan diri org lain.. Awak tahu tak ramai yg di MsN sana tak suka awak dari dulu lagi masa awak jadi reporter malay mail... Apa yg saya nampak yakeb tiada masalah .. Mereka sanggup membantu dari Msn haram apa pun saya tak dpt.. M.pu..

kaki sukan said...

Anonymous kata Rizal saya atlet sukan yg masih wakil negara.. Di asian games saya akan memenangi setiap gold medal.. Apa kata awak tolong support sikit pasal sukan tanah air kite.. Sebagai bangsa lain saya malu dgn sifat awak yg selalu merendahkan diri org lain.. Awak tahu tak ramai yg di MsN sana tak suka awak dari dulu lagi masa awak jadi reporter malay mail... Apa yg saya nampak yakeb tiada masalah ..
----------------- Relaks brother ... sebelum melenting, semak fakta dulu.. Semasa YAKEB ditubuhkan, wah bukan main heboh.. pendaftaran pemain-pemain yang masih aktif dan yang tak aktif dimasukkan dalam senarai tanpa sebarang perbezaan. Sebenarnya YAKEB telah jauh menyimpang dari objektif utamanya. Mula mula YAKEB aktif mendaftar nama-nama pemain, tapi persatuan-persatuan tidak langsung diendah, persatuan2 diarah dapatkan nama-nama pemain2. Bila persatuan tanya sikit tentang bentuk bantuan yang diberi YAKEB ambil tak peduli, tapi borang pendaftaran diedarkan kepada persatuan2..dah bulan bulan tak tanya khabar tentang borang Inikah cara YAKEB ingin membantu atlet-atlet yang telah bersara, semua sekerat jalan, asalkan untung sudah. dua puluh percent sindrom..tepuk dada tanya selera duit yang tak halal sampai kemana? ketelusan mesti ada beb..cabaran hidup - usaha gigih elak rasuah, singkap sejarah manusia yang berjaya berusaha menjayakan konsep/idea yang bernas untuk menmdapat iktibar. Mengapa YAKEB tidak bebincang dengan OCM dan Persatuan-Persatuan samada kebajikan pemain SEMASA bermain dijaga atau tidak? Ada tak YAKEB ambil peduli mengenai klausa insuran pemberian pampasan kiranya pemain cedera dipadang/gelanggang? Pernah tak YAKEB meneliti "loading" insuran yang dikenakan bagi coverage seperti itu? Bagi atlet yang bersara pernahtak YAKEB memikirkan insentif dari segi bantuan voucher makanan, perubatan, pelajaran lanjutan...dll Justeru, kiranya ada yang menghebahkan kegiatan rasuah dan salah laku, janganlah kita mencemuh pembawa berita tersebut.teliti dulu. WSalam Bro Rizal

Anonymous said...

Hallo Anon 2.45,

rizal tulis bukan untuk jadi popular and i am sure all those journalists with dignity think the same way too.

we need more journalists whi have balls to expose all the wrong doing. Im sure u r not an athlete Anon 2.45 asform what u wrote shows that u r only someone who support wrongdoings and i am not suprised if u r indeed what i thought, so no need to hide behind the Anonymous.

faisal said...

t/kasih rizal kerana melapurkan berita perletakan jawatan Datin Seri Rosmah Mansor (DSRM) sebagai penaung Yakeb dipersada perbincangan ini. T/kasih juga kepada rakan-rakan yg memberi komen yg bernas serta kritis. Lebih berterima kasih lagi kpd. DSRM kerana memutuskan pertalian dgn. Datuk Paduka Dr(??) Hjjh(??) Mumtaz. Kesian DSRM kerana namanya sebagai First Lady sering kali di jual secara murahan oleh Mumtaz bagi kepentingan diri Mumtaz dan keluarganya sendiri. Nasib baik DSRM cepat sedar. Jika tidak negara M'sia juga akan dijual oleh Mumtaz@kitul dgn alasan disuruh oleh DSRM. Sikap Mumtaz yg sebati dgn dirinya sejak dari dilahirkan, iaitu suka membawa cerita tidak benar tentang org lain dan sikap suka melaga-lagakan org lain adalah merupakan sesuatu yg tidak baik kpd. DSRM sendiri. Bila berjumpa dgn Pak Menteri atau org yg berkuasa meluluskan kontrak, Mumtaz@Kitul akan memulakan mukaddimah dgn berkata DSRM kirim salam ataupun bila Mumtaz bertujuan utk melaga-lagakan org, ia akn berkata DSRM suruh buat itu dan ini. Pendek kata nama DSRM tidak pernah lekang dari bibir Mumtaz dgn tujuan utk mengancam dan memeras ugut org lain demi kepentingan diri sendiri dan juga keluarga. Mumtaz oh Mumtaz. Pelik la Mumtaz, kenapa Penaung letak jawatan. Penaung bukan ada apa kerja dan DSRM menjadi Penaung kpd byk lain Yayasan dan Persatuan. Tapi kenapa DSRM meletakkan jawatan sebagai Penaung Yakeb. Jawapan yg paling tepat adalah disebabkan kau Mumtaz. Budak yg berumur setahun pun tahu kau penyebabnya. Wahai atlet negara dan bekas atlet negara, kau semua buat la pilihan, Mumtaz@kitul atau pun our First Lady, DSRM yg kita seluruh rakyat Msia amat sayangi sebagai pilihan untuk Yakeb. Kau semua jgnlah terpedaya dgn dongengan Mumtaz. Org-org berpengaruh di negara ini, samada penggiat sukan, pemimpin persatuan sukan, ahli-ahli politik dari BN, PKR, PAS, DAP semuanya tahu siapa budak Mumtaz ini. Tahniah Rizal bawa cerita sensasi sukan utk tahun 2011..

Cesc Aiman said...

sy sudah memberi maklumbalas, http://suarasukan1mas.blogspot.com/2011/04/rosmah-berundur-so-whats-problem.html

Anonymous said...

Hahahah, itulah PHD yang dipakainya - Penyakit Hasad Dengki. Maybe tak ramai yang tau bagaimana perempuan ini pi pejabat BAM dan minta nak tgk buku account persatuan. Siapa dia nak buat macam itu. Undang-undang mana dia pakai, Oppsss lupa lak, gitulah orang yang SRP pun tak lulus bila dapat tempat yang istimewa sikit....

Anonymous said...

bro you jadi atlit baru you tahu macam mana susah dan peritnya, bagi lah sapa2 jaga pun sama. daripada reporter sampai pegawai sukan semua sama je nak hamcurkan kami atlit ni. LU JANGAN JOGET KALAU TAK TAHU JOGET

Anonymous said...

Bro Rizal, kalau bekas atlet pun ak reti nak protect diri dan imej sendri, better kita jangan layan depa lah, biar mereka berkubur sendiri dengan kesombogan sendiri, Takde apa istimewa pun kecuali nak letak diri jadi istimewa.

Anonymous said...

Anon 2.40 2.45 and 2.48 pm.

For sure you are not an athletes since Asian Games was held last year and the next one will be at 2014. Booohaa..

At what so great about you warrant rizal attention except a self proclaim loser.

Anyway rizal congratulation for your breaking news and hope this will settle once and for all a con artiste who selling hot air from a tin air for pile of money.

Anonymous said...

"Rizal saya atlet sukan yg masih wakil negara.. Di asian games saya akan memenangi setiap gold medal.. Apa kata awak tolong support sikit pasal sukan tanah air kite.. Sebagai bangsa lain saya malu dgn sifat awak yg selalu merendahkan diri org lain.. Awak tahu tak ramai yg di MsN sana tak suka awak dari dulu lagi masa awak jadi reporter malay mail... Apa yg saya nampak yakeb tiada masalah .. Mereka sanggup membantu dari Msn haram apa pun saya tak dpt.. M.pu.."

Salam,
Encik Rizal saya nak tanya awak satu soalan ye. apa sebenarnya concept yakeb dan apa gunanya yakeb ini sebenarnya? Walaupun Datuk Mumtaz nak beli kereta apa dan sebagainya.. is that ur problem? awak sebagai reporter sukan, awak kena membantu para atlet Malaysia yang susah.. ini tak? ASYIK MEMBANTAI JE atlet or bekas atlet ikut suka awak. Awak tulis ini semua apa yang awak dapat? fame? are u doing this for u to get a fame? oh come on takkan reprter mcm awak nak populariti murahan kot? if u want the fame than do it. smart people will think that u are stupid by writing all this. so akhir kata.. jgn buat malu MELAYU dan JAdi la wartawan yang org dikenali sebagai wartawan yang berguna BUKAN DIKENALI SEBAGAI WARTAWAN SAMPAH.

Anonymous said...

to anon...April 26, 2011 12:00 PM
1. awak sebagai reporter sukan, awak kena membantu para atlet Malaysia yang susah..
is it really a reporter's job to do that ???

2. Apa yg saya nampak yakeb tiada masalah ..
so did the First Lady actually woke up one morning and just decided to quit as the patron ???

to Cesc Aiman
rosmah-berundur-(so-whats-problem)
not much of a PR person are you..

Rizal please continue with your crusade to unravel the wrongdoings that are so rampant in our sporting bodies now. And may I add...TAKE NO PRISONERS...

sportslover2002.....

Anonymous said...

Anon 26 1200,

tolonglah tak payah menyamar lagi, bahasa awak tu jelas bukan Melayu tulin, bahasanya boleh bersimpul lidah lah macam orang tak pass SRP. Takkan nak berselindung lagi.


Tak salah nak beli kereta, kereta kebal pun takpe. Tapi biarlah dari duit hasil titik peluh sendiri, bukannya memperbodoh2kan bekas atlet lain yang sampai sekarang terus rela diperbodohkan asal kononnya dapat penghormatan yang tak seberapa. Sedih tengok bekas atlet yang begitu as boleh dibeli dengan wang yang kecik untuk kononnya tidak dilupakan rakyat, walhal orang lain yang buat duit.

Bangkitlah, bukalah mata wahai bekas atlet.

wan chik su said...

Salam sejahtera. bagaimana cara untuk mendapatkan maklumat mengenai bekas atlet olahraga malaysia Tambusamy Krishnan? Saya amat memerlukan segala maklumat tentang penglibatan beliau dalam sukan olahraga. Harap sesiapa dapat membantu.