Sunday, April 10, 2011

Asrama MSN kotor?

Blog Suara Sukan 1Malaysia yang dikendalikan oleh bekas wartawan Bernama TV Muhammad Aiman memaparkan kisah atlit kecewa dengan tahap kebersihan asrama di Majlis Sukan Negara (MSN).

Baca di sini

13 comments:

Anonymous said...

kalau adah ada cleaner...tolong tukar cadar...pungut sampah...pun dikata kotor...maybe atlet sendiri yang pengotor bro...

Anonymous said...

sebab tu sukan kita susah nak maju, ramai yang involved dalam sukan tak profesional - mereka hanya nak.....?

man basikal said...

MANJA

Anonymous said...

atlit sendiri yg x jg kebersihan..hisap rokok dlm bilik..tandas pun x pandai nak bersih sendiri.jgn salahkan MSN..soal kebersihan individu sendiri kena peka..mmg ada tukang bersih..kalau dah dlm toilet ada puting rokok apa citerr...fiki2 kan lah atlit NEGARA..jgn jd kan tukang bersih sbg HAMBA..

- THE FLYING TURTLE-

Cerita Sendiri said...

Nama pun Asrama, Bukan Hotel 5 star. Eloknya budak kat asrama tu gotong royong cuci tandas and repair mana2 yg patut. Baru ada setia kawan.
Tapi kalau tak da tukang cuci, buang air pun kena pakai bekas maka kena tengok la. Lagi pun ni athlet harapan. Nanti sebab kotor tak leh lari pulak.
Sori la sinikal sikit, jangan hangpa suruh aku pulak pi cuci Asrama deme.

Cerita Sendiri said...

Dah namapun asrama, bukan hotel 5 star. Mungkin buleh pakat2 gotong royong cuci tandas dan betulkan mana2 yg perlu kat asrama tu. Penghuni & pegawai2 bersatu tenaga menjaga kawasan asrama. Tapi kalau tukang cuci tak ada, nak buang air pun pakai bekas tu kena ditangani segera la.
Sori agak sinikal, jangan hangpa suruh aku cuci dah le.

simple said...

sory bro Rizal..

soal kebersihan datang dari sikap diri sendiri...

sebelum tunjuk orang lain..perhatikan diri kita dahulu..

http://simple-mzs.blogspot.com/

Anonymous said...

Saudara Rizal, Saya hanya ada persoalan yang perlukan jawapan..Atlet2 kita keluar larut malam dari Asrama balik pagi-pagi buta. ada tak dikaitkan dengan pencapaian yang lembab? Kebersihan itu satu hal, tapi dari segi disiplin untuk mengemas sangat tidak memuaskan di Asrama MSN dan juga di Asrama KBS di Bukit Kiara. Kiranya, pemberita sanggup, cuba siasat. Yang memberi masalah ialan dari golongan Elite. Pencapaian mereka belum lagi ketahap antarabangsa tapi berkelakuan seperti prima donna. Tegur sikit melenting pula atlet2 kita. Sikap disiplin perlu diterapkan dalam setiap atlet agar kelak atlet tersebut akan mengubah corak dan pemikiran jenerasi yang akan datang agar berdisiplin dan berhemah. Exponential growth kata ahli matematik..salam

The Forgotten Mole said...

Salam semua dan selamat sejahtera..
Isu asrama MSN kotor? isunya sekarang bukan kotor tapi pengotor atau yg yg buat kotor dan punya otak kotor.
Wpun bukan hotel tapi at least ada cleaner yg bekerja ikut waktu pejabat. Mereka ni membantu membersihkan asrama MSN semasa atlet, pegawai atau jurulatih yg tinggal di sana.
Jgn kata MSN mcm2, tgk diri sendiri dulu dan dr mana asal dtg..Kalau dh mmg jenis pengotor dan x tau nk jaga kebersihan, mcm mana nk menang pingat atau peroleh kejayaan...hati dh kotor..
Yg korang salahkan MSN ni ape ke hei nyer..surely semua tahu yg mmg tugas MSN sbg agensi kerajaan utama dlm sukan utk sediakan kemudahan ttp MSN sentiasa bersama-sama dgn semua pihak termasuk lah pihak Persatuan Sukan Kebangsaan (PSK)..patutnya wakil dr PSK dtg tgk atau lawat atlet mereka ni sekali sekala..sejak dr aku blaja oversea smpi aku balik M'sia ni, rasanya blom dengar lg mana2 wakil PSK dtg jenguk atlet di Asrama MSN..jgn samakan dgn FAM yg ada 'rumah' sendiri..at the end of the day, atlet ni wakil sapa selain negara di temasya sukan (SEA,Komanwel, Asia atau Olimpik) tp juga wakil persatuan sukan mereka masing-masing sbb semuanya berdaftar dan bergabung dgn badan sukan antarabangsa masing-masing..
So, cermin diri n hiasi peribadi..

P.S :
kpd yg bg komen tu, tgk-tgk la skit ayat tu, buat malu jer..cth nya puting rokok..sepatutnya puntung rokok..mana punya sekolah ni, jauh beza maksud tu..sia-sia blaja tinggi-tinggi dr prgkt sekolah smpi la universiti..ni pun 'pengotor' juga...adoii!!

Anonymous said...

asrama MSN kotor? Mcm mana bleh jadi mcm ni....mesti ada yg tak kena, apa cleaner msn dah ditamatkan kerrr...coz xde duit nk bayar gaji...so siasat lah apa yng patut...wahai org2 yg berkenaan, siasat lah kalu perlu termasuk lah msn juga....

Anonymous said...

Kp besihkan tandas diA aje....

Tengku Sidek said...

mmm...ASRAMA MSN KOTOR?..hmm small issue..How about pencapaian? mmg betul!nama pun asrama..bukan hotel..setakat tandas rosak biasalah tuh..kalau nak mewah2..pencapaian kene lah gempak..baru leh dapat benda2 mewah..adoiii..atlet mana yg komplen ni..takkan tak menyerlah nak ckp..''saya tak dpt buat yg terbaik sebab tandas rosak..'' ALAMAK!!..cer tanya usain bolt, didier drogba..sebelum berjaya, 'buang tepi semak jer',,MANJA BETUL..

cikgu said...

kebersihan itu datang dari diri sendiri. walaupun Casa MSN ada cleaner, tak semestinya biarkan cleaner je yg cuci. Kebersihan adalah tanggungjawab bersama.