Friday, March 11, 2011

Bola kita sampah/rubbish?

Fuh, Ross Yusof, renowned footy commentator, radio DJ and Man Utd fan, said this on national tv...it goes something like this "over here it's rubbish" in the latest episode of the footy talk show Bola@Mamak over Astro816...hosted by Adrian Jalaludin.

kira bola sepak kita sampah la...


Ross Yusof, a Malaysian-born UK grad, I think...

Funny to think that an Englishman born in Liverpool, Dez Corkhill begged to differ, to the extent of mentioning Mokhtar Dahari...


That's Dez on the left with blogger Nadzry Abu Bakar who runs his blog here

Hmmmm

56 comments:

Anonymous said...

SAPA ROSS YUSOF NI...NAMA CAM POMPUAN JE..

Anonymous said...

It's true our soccer was rubbish for almost 30 years. A lot of good & talented players was around in our Semi-Pro during the 90's. Blame the people in state & national level who "Run The Show" without Football Passion!

Anonymous said...

Rubbish mcm MU last sunday la yang dia maksudkan...otak dia pun rubbish sebab tak tau ujung pangkal pasal bolasepak kita..

WATER CANNON

Haresh Deol said...

And I would like to quote Russel Peters:

"Oooooo...somebody gonna get a hurt real bad"

The Malaysian Imprezza said...

I would say this guy had no knowledge about Malaysian football. Yes, he is Malaysian but I dont think he know much about our football. In fact, I'm not surprise Ross is know BPL players more than the Malaysian footballers.

My opinion is hopefully the tv programme especially if they ask for football expect, go and find the people who has the potential such as Dollah Salleh or even Mr Rizal himself. Not because someone able to speak good English can be a good commentator.

D'Shahrul said...

I remembered Dez telling how weired he feels that Malaysian don't seem to have faith on themselves. English football have not been great for so long, but the people still support and believe in their team.
Malaysian yg sokong local footie di-perceived as kolot, takde class. yes its not great, but tell me this. if your son is crappy, not good at sport, academically stupid, would u help him or would you go to ur neighbor's son and claim him as ur own?
Benci org yg tak patriotik. Sorry for being judgemental.

Anonymous said...

Trying to sound like Mat Salleh is one thing ,but trying to poke fun at our football is way too much.

Sometimes, nutties who have a penchant for clubs should not open their mouth to comment on our national team.

Ross you are crass man !

Anonymous said...

Dear LC, I'm not so sure how Ross has become a "renowned football commentator". Maybe it is just because of his English speaking abilities.
However, what he said about Malaysian football does not really surprise me. It is because Ross is a classic victim of heavy branding, marketing, image-building (and what have you!!) exorcised by the EPL via ESPN-Star in Malaysia over the last decade. And on the other hand, Ross is just another of those wannabes (there are a few) in the shadows of former footballer Shebby Singh. I pity them of trying so hard to discard their real feelings about Malaysian football.

ABA

Anonymous said...

samada bola kita rubbish atau tidak, minta FAM jawab, selama berpuluh tahun apa pencapaian kita diperingkat antarabangsa? liga kita pun rubbish, mutu permainan macam sampah?

Peneroka Felda said...

Alah rizal,

Kalu setakat duk kat tv, komen, kutuk, nenek aku pun leh buat.

Minus the confused UK and Aussie slang ler.

nstman said...

Dez was talking rubbish. Ross was telling the truth. Maybe Dez wants to ingratiate himself with the public and probably earn himself another few years of contract with Astro. We dont know. So let the public be the judge. As for me, Ross said it all. We are SHIT.

pabloami said...

Banyak orang macam ross ni yang konon2nya BPL adalah terbaik. england terbaik..lupa diri..england pun menang world cup 1 kali, @ home.jaguh kampung kan..for a country that louded themsleves as the inventor of football.tapi menang WC sekali jer? not so great la kan..enggang sama enggang, pipit sama pipit..yes malaysia in football world is pipit buat masa sekarang. tapi we are the best pipit in South East Asia. England yg so Ross bangga banggakan? sampah among the enggang.
btw, Aku tau so Ross ni lama dah.masa mula2 MUFC fan club start kat Malaysia. Mmg konon2 hardcore BPL..chait!

anakmemberontak said...

Jiwa takde..senang je jawapanya.. :-) yang main tu bukan orang lain orang kita jugak...kalau sampah pun orang kita..kalau berlian pun orang kita juga...kalau jiwa & hati dah takde..berlian pun akan dikatanya sampah...hehe..tapi pada aku takde lah sampai taraf sampah bolasepak Malaysia...ntahlah...biarkan si luncai terjun dengan labu-labunya...hehe :-)

Anonymous said...

anda kata FAM yang bersalah....saya setuju....

namun persoalan dia, FAM wujud sebab ada badan gabungan kan? so, badan gabungan ni negeri2 kan? so, negeri2 tuh siapa members dia? kelab2 yang bertanding dalam liga tempatan negeri tuh kan? jadi pemilihan diorang pilih la org2 yang tak kena mengena develop bola...jadi member state fa, lepas tu masuk kongress fam pilih org Fam...so, yang bersalah siapa? siapa itu FAM? kita la jugak kan? betul tak? kita kena rombak pemilihan dari peringkat bawah jika benar nak bercerita tentang pembaharuan.... itu pandangan ikhla saya

BUTIK QAHRA said...

saya menyokong bola sepak malaysia sejak kecil...dari umur 10 tahun...sekarang saya berumur 27 tahun...walaupun apa org kata pasal bola sepak malaysia...saya tidak berhenti support...walaupun saya ada astro yang menayangkan perlawanan bola sepak luar...ia tidak cukup untuk menghiburkan saya seperti mana terujanya saya ketika saya menonton perlawanan bola sepak tempatan...secara jujur saya katakan, saya tidak meminati satupun pasukan liga inggeris/spain/french..kerana saya xder passion terhadap pasukan luar..so,kata2 ross yusof ini telah sedikit sebanyak membuatkan saya dan peminat lain yang punya keterujaan pada bola sepak kita kecil hati dan marah..dan saya seru ross minta maaf secara terbuka di rancangan football @ mamak next week...sekian

Anonymous said...

Biasalah Man U-re fans. They think everything starts and ends with Funguson.

Had the misfortune to listen to him on the radio in 2004 when he said this about Arsenal's unbeaten season (more or less can't remember exact quote).

"I supposed congratulations are in order for Arsenal for going unbeaten the whole season. But that what happens when you only concentrate on the league!!!"

Mangkuk, even tho I'm not an Arsenal fan, we all know Wenger has been trying to win the in Europe for a long time.

Fowler is God and Suarez may be the new Almighty

Anonymous said...

suruh mamat si sop sop..apa nama yusof ni pi JPN besok mintak tukar ic kerakyatan bangaladesh ka,nepal ka,myammar ka,panasssssssss

Anonymous said...

Coming from a person who is quite famous - from radio n tv. This is surprising.....You should have kept your mouth shut.....
-muluthangmcmTOOT-

berita sengsasi said...

sampah yang kini sudah dikitar semula
menjadikan barang yang sgt berguna dan berharga..

Anonymous said...

Salam Bro Rizal,

That's what I told u abt most of the guys in supersport..if u can speak english (ada bunyi mat salleh skit) u can be on air.. Malaysia football is rubbish? Then as a Malaysian what did he do to clean the mess? To all Harimau Malaya fans, don't bother abt him..he just another wannabe..Dezz is the only guy in football@mamak that supported malaysia in the AFF cup even we lost opening game..
To Dezz..you Never Walk alone!! To Ross..SAME OLD MU..ALways CHEatinG..

Zul GSM

Anonymous said...

those wankers at bola@mamak talk rubbish to earn some money so give em some respect. cant blame em coz they ain't good at anything else in life. fook off ross!

KLC

RealFootballer said...

honestly speaking, i hate watching this kind of football talk show. what else can you expect from them? nothing more than a bunch of football posers and kaki bangkus

RealFootballer said...

@nstman: Dez was telling the truth and Ross was talking bullshit. I still remember in of the episode, Dez fired a salvo at Malaysian: "Where the hell is the Malaysian when their national team beat Korea?"

Lion-O (Thundercats) said...

well, he was not the first to say that on bola@mamak..the bald headed Indian who thinks that he is more English than the English themselves also said the same thing that Malaysian football is rubbish when Dez Corkhill was mentioning that there was the Sultan Ahmad Shah Cup going to be played that night and everybody just shoved away the topic, and this people have the nerve to say that Dez was trying to win another few years contract with Astro..just because you do not watch them don't say it is rubbish. For example if you don't like your mother you don't call her rubbish..i think all this anonymous writers in this column trying to uphold whatever sissy Ross was saying are either ross yusoff himself or that bald headed no good indian whatever his bloody name is.

Anonymous said...

Nama pun Ross bunyi pun macam sampah...apatah laie kalau dongar dia bersembang dalam program murah yang buat kat kedai mamak yang banyak sampah kat lantai. Eko punya slang pun menyampah Den dongar. Elok eko jadi DJ jo lah di stesen apo tu...yang bih kurang agak rubbish jugo lah with your selection of music..

XABI ALONSO
LARKIN

Nizam said...

fans sampah je dia ni.tak hairan pon.dtg stadium pon on big game je ni.pastu ada hati nk kata dia taw psl Malaysian Football.pathetic la org mcm ni!kalo gua jumpa gua middle finger je mamat ni kat stadium

Anonymous said...

People like this are not welcome here in MALAYSIA....Kite BAKORRR JEEE....

Tengku Sidek said...

sangat-sangat betul org yang able to speak english well, diaorg memang dapat ruang yang lebih utk utarakan pendapat..macam bola@mamak..memang kena la dengan tema ida yg agak santai..so komen pon santai2 dan tak perlukan org2 yg knowledge tinggi..yg rendah2 pon boleh masuk..kalau nak org macam ross nak join segment monday night verdict atau football fokus mmg tak dapat la...

Anonymous said...

pondan ni bajet mat salleh siot, weaboo sejati, bosan gila ko sokong Man U, ko nak jadi mat salleh sgt pg berambus dari Malaysia la.

Ni mesti salah satu fan yang pakai jersey MU masa Malaysia XI vs Man U dulu haha.

Aku benci bola kalau bukan MSL doww, bosan gila aku tgk pakcik2 fans bola liga mat salleh, pakai baju rooney monyet, aku lagi bangga pakai jersey Malaysia nama Norshahrul kot.

nstman said...

I urge Ross to stand his ground against illiterate critics who still think Malaysia is a Asian footballer superpower. Keep on dreaming! Ross and I, and every United fan will defend United with our lives.

sarel206 said...

D'Shahrul, gua penah ayat yang sama untuk org2 yg mcm ni..masa korang x perform kat sekolah dulu, ada mak bapak korang kondem korang, lagi dia antar pegi tuisyen ada la... sama la sukan kat malaysia ni, mana2 pun..jgn sokong bila malaysia dah masuk asia cup, world cup.. time diorang down pun, diorang perlukan supporters di blakang diorang.. Salah satunya, ultras malaya kalau kita fokuskan pada bola sepak.. dan ada byk lg mungkin kita x peasan..

bunga2hati said...

Dia berhak mengkritik...kita semua berhak, bukan? Tapi nampak sangat mamat ini tiada 'jiwa' bola sepak Malaysia. Inilah masalah orang kita yang terlalu mengagung-agungkan bola sepak luar terutama EPL dan yang sewaktu dengannya. Bukan juga bermakna tidak boleh menonton, tapi kita kena BERPIJAK DI BUMI YANG NYATA! Kalau bukan kita, siapa lagi yang dapat membantu bola sepak tanah air? Kalau saya, mungkin tidaklah layak sangat sebab tiada pengalaman 'sebenar' dalam bola sepak, tapi sebagai individu yang meminati bola sepak (dan seorang wanita pula) saya tidak segan silu untuk mengangkat 'bakul' sendiri kerana ini maruah negara juga. Yang si mamat ni pun, kalau dia bajet bagus sangat dalam bola sepak ni, apa kata sia sama-sama bantu bola sepak kita boleh dibanggakan (kalau tidak setanding dengan EPL pun tidak mengapa!). Mungkin seseorang patut 'jentik' sikit mamat nakal ni?!

Ashraf Norzaimi said...

Belum sampai tahap sampah. Tetapi, sedang menuju ke tahap itu kalau sikap kita berterusan macam ini.

Setuju dengan Anonymous yang bagi komen. Salahkan orang-orang yang mentadbir persatuan bola sepak. Mereka lebih cenderung kepada kepentingan individu. Kita kena cari orang yang betul-betul "passionate" terhadap bola sepak dan ingin melihat bola sepak kita maju dan berjaya. KITA KENA KELUARKAN UNSUR-UNSUR POLITIK DALAM BOLA SEPAK!

Lagi, bercakap pasal minat, pemain-pemain sekarang bermain hanya kerana duit dan ganjaran semata-mata. Tetapi, bukan semua. Aku terkejut bila baca dalam Facebook yang cakap bookie dah kembali kepada dalam bola sepak Malaysia. Aku rasa ada. Cuma belum merebak luas. Sama-samalah kita tunggu dan lihat.

Apapun, aku lihat bola sepak kita semakin maju sejak akhir-akhir ini sebagai contoh, emas sukan SEA, Piala AFF, dan menang beberapa perlawanan persahabatan. All the best to the our beloved national team. MALAYSIA BOLEH!

HSKAMAL said...

kalau org yg comment ada ilmu bola(teknikal)-bolehlah pakai guna.
Ni pakai bantai aje.- Aku pun rasa pelik,... baru2 ini ramai commentator2, yg tidak mempunyai ilmu bolasepak(kelayakan) di beri ruang oleh astro untuk comment.
Apa sudah jadi dgn station2 tv kita?
ESPN pun sama juga. Nak banggakan BPL-Apa standard...
Lain kali panggillah org2 yg ada ilmu bolasepak(kelayakan) bukan panggil peminat untuk ulas aspek teknikal(kekuatan,kelemahan,taktik dan gameplan)
Wake-up tv station, you are looking stupid by inviting all this idiots with no technical knowledge about soccer to speak with great authority.

Kurast said...

Bola sepak Malaysia rubbish? Die ingat die Man U fan da bagus la tu...
Kalu die grad from UK, mesti die tau ni..

Oh Manchester (Owh Manchester..)
Owh Full Of Sh*t (Owh Full Sh*t)..

razlan hashim said...

rakyat Malaysia je di dunia ni yg sokong EPL, La Liga etc lebih dari liga sendiri. dan mereka fikir bahawa menonton sahaja sudah membuatkan mereka pakar dalam sukan tersebut.

kepada RY, rasa Manyoo tu bagus sangat, tukar la ke IC yang ditulis warganegara "old trafford".

Jika pemain badminton england yg ranking dunia ratus-ratus lebih berlawan dengan lee chong wei di birmingham, adakah anda pernah lihat mereka memakai jersi badminton malaysia atau menyokong Malaysia? tidak pernah sama sekali

razlan hashim
sportsmalaysia

Anonymous said...

nstman: No one is saying that Malaysia is the Asian football superpower. Also agreed that South-east Asian football is nothing great. But calling Malaysian football rubbish is itself "rubbish" on Ross part! At least not when most Malaysians are feeling good again about their national football team. Ross just doesnt know what he's talking about...and he doesnt have a ground to stand on!!!

ABA

Anonymous said...

Yang membuat komen ini juga sampah masyarakat.

Anonymous said...

i suspect nstman is another guy who supports his family by talking rubbish about foreign football, in this case man utd. we all know how you and your mate ross will defend man utd with your lives. tell that to a mancunian i bet you he will die laughing his arse off. unless you live in mancheter, in his eyes you are just someone who fill the coffer, thats it. yes knobhead you are not welcome there!

it's funny how a loser can claim to be a football fan when all he does is sit in front of the telly in man utd kit. kelakar siot! foreign football is just a reference of how the beautiful game should be played and mere entertainment but not something that you want to die for you cunt. the real football fan goes to his local stadium to follow his local team with pride and loyalty no matter how bad the team play or how fuck up the authority (fam etc) rules. no excuses. thats how a small club like bristol rovers can survive since 1883. there's a cultured thing going on there, and we need that in malaysia. fook off ross!

KLC

Anonymous said...

i suspect nstman is another guy who supports his family by talking rubbish about foreign football, in this case man utd. we all know how you and your mate ross will defend man utd with your lives. tell that to a mancunian i bet you he will die laughing his arse off. unless you live in mancheter, in his eyes you are just someone who fill the coffer, thats it. yes knobhead you are not welcome there!

it's funny how a loser can claim to be a football fan when all he does is sit in front of the telly in man utd kit. kelakar siot! foreign football is just a reference of how the beautiful game should be played and mere entertainment but not something that you want to die for you cunt. the real football fan goes to his local stadium to follow his local team with pride and loyalty no matter how bad the team play or how fuck up the authority (fam etc) rules. no excuses. thats how a small club like bristol rovers can survive since 1883. there's a cultured thing going on there, and we need that in malaysia. fook off ross!

KLC

Dayne Azmin said...

Ini adalah satu produk yang terlalu fanatik dengan bola sepak luar..tidak kira sesiapa la..sama ada penyokong MU, Chelsea, Arsenal atau Liverpool..tidak salah nak ikuti EPL, La Liga tetapi bola sepak tempatan janganlah diabaikan..kena ingat kata pepatah..`Di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung'..buat apa kita nak terlalu agungkan bola sepak luar?ada sebarang faedah ke??

Anonymous said...

blah lah ross ni...aku speaking lagi cair...loghat scottish lagi..apa jadah nak kutuk liga m..

aku dah tengok lebih 10 kali liga epl,scottish...takde pun bising nak bangga liga mat saleh...

saat paling best aku duk sekor kat stadium tengok kl main...ada aku kisah org nak datang ke tak...tak kisah team kl aku main liga daerah pun,aku tetap kat sana..

berlambak wei org malaysia mcm ross tu...bile malaysia menang piala dunia nanti baru diaorg ni terhegeh2 nak cakap pasal pemain kita...baru nak pakai jc malaysia..mcm haram...

blah ah ross...reporter nadi arena lagi bagus report pasal liga m..dari duk borak benda bodo duk kat kedai minum...baik basuh krete...

Anonymous said...

pelik tgk komen2 yg hentam FAM..padahal isu nye ross..susah gak jd administrator nie..bile kalah kene hentam..bile dh ade winning team pun kene hentam..kalu bg cadangan membina x pe..tgk org lain kritik,sibuk nak kritik jugak..hopefully yg kritik2 hebat nie dpt la jd ahli FAM di masa hadapan..sure mantap tanpa cacat cela..

Mohd Zulakhmar said...

Sampah di ranking 138 FIFA

Anonymous said...

rubbish is better than u(ross yusof)...ko ape tw..true fan Mu konon..bacteria la ko ni..

Anonymous said...

SEPATUTNYA BAGI SEMANGAT KT M'SIAN TEAM SEJAK MENANG KAT TIGER CUP TEMPOH HARI DAH RAMAI ORANG KENAL PEMAIN2 M'SIA HINGGA BUDAK TAHUN 2 SEPERTI ANAK SAYA PEREMPUAN PLK TU KENAL SIAPA KHAIRUL FAHMI TK MCM DULU JERSI M'SIA PN DAH RAMAI YANG PAKAI

Anonymous said...

"IF YOU ARE ASHAMED OF YOUR COUNTRY, GO FIND ANOTHER FLAG..."

Anonymous said...

Pasal bola rubbish pun melenting sampai tanya kerakyatan. Woi, pasal badminton Lee Chong Wei asyik kalah dengan Li Dan pun banyak komen macam ni. Nak suruh tanya kerakyatan mereka yang komen LCW atau siapa yang komen pasal sepaktakraw Malaysia rubbish?. Patriotik bukan yang sebut di mulut.

Anonymous said...

RY, I hope you are reading these comments. You can say whatever that came accrossed your mind (if you have one). It's a free country and you've practised your rights.

Rubbish or not, Malaysia is still my country. I would watch local football and support my local team rather than watching Man Utd playing on the other channel. Why? Because I've never been to Manchester where most of the population has no idea where Malaysia is and do they care to help our football? They were here just to widen their branding and marketing.

For Harimau Malaya supporters, we have soul, love and sense of belonging to our country. You have NONE of these. Maybe you can dance with the "Devil" when they won the league this season. If they can win it, and I don't care. Who'll win it? I just don't care. It's just a league full of overpaid foreigners.

-FZ-
p.s- klu tulih BM dia paham tak? meletup2 cakap omputeh... nasib kau la RY...

nstman said...

If you want to support and cheer the national squad, go ahead, if you feel patriotic enough to not watch mancherster united, go ahead. we have a choice. my choice is watching united. Any problem with that? Balderdash. I didnt know we have stupid commenters in this blog.

usin said...

biarlah dia nk ckp apa pun..yg korang kisah nape???kalau korang sokong bola malaysia, bglah idea mcm ne nk majukan bola msia ni...kalo setakat ckp dlm ni mcm ahli politik...baik tak payah....huahuahuahuahuah

Anonymous said...

Ini lah typical bad example msian, yg puja liga Inggeris, tp tak tahu lansung pasal bola sepak msia.
Maybe we were rubbish before,but not now.
Now, we need to have some pride in our football, especially after winning Sea Games and suzuki Cup.
Shame on you, Ross.Im also a EPL fan, but national football comes first for me.
I bet Ross can even name the 1st eleven that won the Suzuki Cup,.but a real football fan like my self,..could and at the same time,.I can even name the 1st eleven of top EPL team.

frodo_dastan said...

he got aint nothing to say about our nation soccer, supposed to support it right?

Mr.ReVMon said...

Walau macam mana teruk sekalipun kualiti bolasepak kita,siapakah kamu wahai ross yusuf untuk berkata demikian????kita sepatutnya bangga dengan bolasepak kita...jatuh bangun tetap bersama Harimau Malaya!

harly said...

no comet about that.
but i hope our team will improve her quality next time../

Anonymous said...

Kenapa kita ambil pemain import untuk pasukan negeri,itu semuanya tak perlu,kita patut gunakan pemain tempatan lagi baik,kita patut berbangga dengan pemain kita,dari situ kita boleh tahu pencapaian mereka sama baik atau tidak dari segi pemainannya.kalau kita ambil pemain import tak guna membazir duait ja untuk membayar gaji mereka beribu-ribu ringgit,baik kita bayar pada pemain kita dari pada membayar duit pada orang lain.bermaknanya negara kita ini popesional lah ambil pemain luar.sepatutnya kita bangga dengan anak tepatan.Saya tidak setuju lah kalau kita ambil pemain import,sebab apa sebab kita tak percaya dengan pencapaiyan pemain kita.Macam mana kita nak maju ke hadapan sukan bolasepak,kita dok sanjung pemain luar dari pemain tempatan sendiri.