Wednesday, December 23, 2009

What next for Raja and Malaysia?


Let loose cannon congratulate K. Rajagobal and his boys on winning the SEA Games gold medal a week ago.

Enough, though, of jumping for joy, basking in glory, entertaining media interviews and bragging about it. As loose cannon said on national TV, SEA Games is the lowest regional platform Malaysia can aspire to conquer.

The pre-Asian Cup, the Asian Games and the AFF Cup are next on the list. Do we have a team decent enough to register decent results?

7 comments:

Himmat Singh said...

Well, I believe that Malaysia should aim to put up a commendable performance in the Asian Games, as for the time being, the stage is too high to hope for anything great. But for the AFF Cup, Malaysia should aim to at least reach the finals, and even win it as they are second to only Thailand I believe. Malaysia Boleh!

pakmat said...

..its easy to be an armchair critic, lc..having said that as premise, I would like to think that whatever stage Malaysia will take part in the asean region in the future, they would be able to put up a commendable performance..the win lit a flicker of hope for football in the country..what will happened next depends not so much on the boys but on the guys that manages them..ordinary citizens like me, and other passionate supporters of the game, who are far removed from pulse of football, removed from the happenings, will put their trust in people like you, lc..those in the inner circle, those with the knowledge, the expertise and the opportunity, to comment and to highlight..that the flicker that we saw can be stoked into a raging fire..it will be a sad day, indeed, if that flicker that we saw were allowed to fade and die..for pakmat craved the chance to one day dance on the streets of Bachok, celebrating a win..

Doctor Romario said...

Will enjoy Asian Games 2010 Guangzhou as we will meet our old friends Blue Samurai and the Red Furies...with the right preparation and strategy we can top the group.


For the Game. For the World.

Anonymous said...

Yes we won the Gold but overall the performance were very average. It was a lucky goal (deflected). Did you see how he kicked the ball? Tak der power langsung...

Hmmmmm by the way, the Singapore team looked very young.. like school boys.
(and they won the bronze).

Frankly speaking I am happy we won but lets not overdo the praises.

Iman.

Anonymous said...

enough said 'bout SEA Games. Time to moves on. Suzuki Cup. Asian Games, Asian Cup, Pre Olympic & Pre World Cup etc etc, should be the main focus. Apa la sangat dgn kejayaan di Laos tu. Tak kan baru menang emas 1st time after 20 years dah macam menang World Cup??? Jom pandang ke depan la...

XABI ALONSO
LARKIN

::Budak Pintu:: said...

to Anonymous (Iman)

I don't agree with you about the young Malaysian performance. for me, they did a good job and display a solid & improved football.

Maybe you just only see them in the SEA games final. But if you follow them from the group stage o SEA games, and those previous matches since Rajagopal takeover, you see how further they have progress.

MALAYSIA BOLEH!

arzaham said...

Kenapa bola malaysia tak maju.... CUACA... inilah punca yang utama... banyak lagi sebab musababnya akan tetapi mutu bolasepak malaysia tidak akan maju jika kita tidak selesaikan masalah cuaca ini dahulu… cuaca panas dan lembab, jadi pemain cepat letih dan tidak kreatif... masa latihan pendek sbb panas... boleh buat latihan stamina dlm gym tp latihan dipadang adalah amat penting.... kita ada pemain2 yang dihantar ke negara bercuaca sejuk spt akhmal rizal, juzaili di perancis... fadzli shaari di jerman dlm jangkamasa yg singkat... mereka ni masa baru2 balik nampak lebih baik dr pemain tempatan tetapi lama kelamaan semakin teruk... tak boleh salahkan mereka kerana ini disebabkan oleh cuaca... jika satu team yg hebat mengandungi messi, ronaldo, john terry, rooney dan sapa2 lg berlatih kat malaysia 5 tahun... gerenti prestasi diaorg takkan kemana... kita perhatikan team asia tenggara tak kemana kerana masalah cuaca... Singapore ada import player tp prestasi tak kemana… Thailand yg hebat di asia tenggara, saya yakin dia tak training di selatan thai…. Ingat, thai ada chiangmai… sejuk… cuaca… balik2 yg hebat korea, jepun, cina, negara2 arab... sbb apa?... sbb cuaca... arab panas, tp panas kering, tak sama seperti asia tenggara…. fikirkanlah...
tgk negara lain di dunia.... yg hebat semuanya dr negara beriklim sejuk/ sederhana sejuk... nanti ada org kata ivory coast sama cam asia tenggara sbb dekat khatulistiwa... tp tengok la pemain2 diaorg byk yg main kat england, france, spain dan jerman.... diaorg ni saiz besar2 sbb tu ada scout pilih diaorg masuk akademi yg hebat2 masa diaorg kecik2 lagi....
malaysia masa layak olimpik 1980 dulu, karl weigang berlatih sepenuh masa kat frasers hill... tempat sejuk sbb nak sesuaikan dgn cuaca rusia... hasilnya mmg bagus... menang korea 2 kali (2-1 dan 3-0) friendly china (3-0) jepun draw 1-1… dulu frasers hill mmg sejuk tp sekarang dah kurang sejuknya...
fitrah manusia mmg camni... takde org suka panas... pikir sendiri kalau office kita takde aircond... cammana prestasi kerja kita....
sekolah sukan bukit jalil mmg bagus...dan cadangan saya supaya sekolah bola malaysia diadakan di tempat cuaca 4 musim.... ambik s.o.p ssbj... mesti boleh.... bayangkankan lah pemain muda malaysia berumur 13 tahun bermain bersama sehingga berumur 17 tahun…. Keserasian akan terjalin dan lebih kreatif dlm menjalani latihan bola di padang….. dlm 10 thn dr sekarang nescaya malaysia blh pegang asia tenggara dan blh fight dgn gergasi2 bola asia untuk layak ke olimpik dan juga piala dunia... invest lah sikit kalau nak berjaya....
teori cuaca ni boleh apply kat hoki jugak… kenapa basikal malaysia skrg tahap dunia… berlatih di Australia…
bro rizal… pleasa panjangkan ini kepada fam, mom, kerajaan Malaysia…. I know you can do it… I’ve talked about this theory to Umno cheras… and our beloved Chief Divison, Datuk Wira Syed Ali has made a press statement about this early this week…