Sunday, December 25, 2011

Darby pertahan Fakri

Majalah 3 ada call aku untuk beri pandangan tetapi aku menolak dengan lembut...apapun dokumentari menceritakan perjuangan Harimau Muda dalam menjuarai Sukan SEA baru-baru ini diterbitkan ketika satu negara masih dibuai keseronokan.




Fakri Saarani yang menjadi bahan kecaman kerana prestasi tidak menentunya turut ditemu bual. Menyentuh pasal Fakri, aku hubungi jurulatih yang mencampak Fakri ke dalam Liga M pada 2006, iaitu Steve Darby.

Bekas jurulatih Perak itu kata:

"I read about the criticism of Fakri although I have not read the actual criticism as apparently it is on blogs etc and usually in Bahasa. My view is simple...it takes ability, hard work and mental toughness to play at the level he does......those characteristics are not needed to insult someone in a blog or a newspaper, (often behind a false name in blogs).  It would be very easy for Fakri to hide in a game and not get in positions where he has a chance to score....hence not have the chance to miss and be criticised (this often happened also to Khalid Jamlus) but he doesn't and like Khalid he kept getting into places where he can score, that I think is bravery.


"I think Malaysia's results over the last few years have been outstanding and the young players should be getting praises and not abused for what they have done.


"As well as giving Fakri his debut (which I was criticised for before he scored his debut hat trick), he also scored the winner for Malaysia in the 90th minute v Thailand which put them in the semis and eliminated us in the Laos SEA Games. He nearly cost me my job!! 


"Also as I tell all critics I have never met a player or Coach who wants to lose in a game, do they think they like being abused? Also does abuse make a better player? (or anybody) better?...my view is No...encouragement makes a player better.


I think there is place for abuse..for the people who kelong and sell the game, they deserve the abuse not the ones who are giving the best they can."

17 comments:

virtuoso said...

i'm sorry. Fakri just can't! only easy goal from him in right time.. thats all!

El said...

Tapi yang dikritik tu pula janganlah terlalu pandang sambil lewa kritikan tu. Fakri pun perlu improve diri sendiri juga kalau nak bersihkan semual nama dia. skill dan teknik dia still belum cukup and paling penting ketahanan mental dia sangat rendah dan mudah tertekan.

Imran Razib said...

Berilah peluang kat Fakri tu..bkan senang nak dpat rentak balik untuk main dgn bagus tiap2 perlawanan..Tapi 1 shje saye nak komen,pemain bola sepak kite hanye bole perform dgn baik smpai umur mereka 30 je..cube kita lihat pemain luar negara seperti Ryan Giggs,Van Der Sar,Raul Gonzalez dan ramai lagi mereka boleh bermain dgn professional dan berfungsi lagi di usia lewat 30-an sebagainye..tetapi pemain Malaysia hanya mampu bermain setakat umur 30-33(kebanyakannya lah)Tapi saya tetap optimis dgn Fakri dan dia boleh bermain dgn lebih baik..

zupiBAKHTIAR said...

Take the coment as a chalenge to the next level of toughnes psychology. It is important to build better cheteristic aspecialy striker. Same as safee sali, last safee went to sarawak coz him so bad. Everybody condem him. So they take this as self chalenge. Now everybody take the safee as hero. Hero malaysia. "hidup umpama roda, kadang kat atas, kadang kat bawah" so masa kat bawah teruk skit le, silap2 kena tahi. Jgn pancit, silap2 dok dalam bonet.

Anonymous said...

fakri mmg sial!!!!

arMOVErs said...

last season bsama NS & Malaysia performance Fakri mmg kurang bagus.. slh 1 sbbnya sbb dier injured.. dh pulih utk dpt form tuh blk kdg kala mmg ambik masa yg lama, star2 BPL pun ramai camtu.. mula jd kambing hitam Harimau Malaya time Sukan SEA ari tuh.. performance mengecewakan tp jgn lupa dier lar HERO kita diseparuh akhir.. sy sgt tidak setuju komen2 kasar & x membina drpd kononnya fans setia Harimau Malaya.. jika x mampu menyokong ketika kalah jgn bersorak ketika menang.. come on Fakri, buktikan semula talent ko..tutup mulut longkang org2 poyo kononnya fans setia Harimau Malaya!!! akhir kata boooooooo FAM! tiket final PM mhl & truskan ikut dubur Young Lions!!

Anonymous said...

Yg sebenarnya. Fakri adalah yg paling baik antara yg tak berapa berapa baik. Tengok shjlah striker2 yg ada masa sea games & Pra Olimpik hari tu.
Ada lagi striker? Harap2 Liga M taun ni ada la striker yg dasyat yg masih bawah umur 23 taun.

mz3

Anonymous said...

Fakri akan bersama Felda. Yo lah tu slamat den raso dia tak main dengan Nogori laie. Slamat berjaya lah Fakri. Ekau bukan spesis pemain kebangsaan. Ekau agak bernaib baik jo. Pada King Raja kalau stakat nak cari pemain yang ada 'work-rate' tinggi elok ekau jadi coach marathon jo. Bola sepak loh ni dah banyak berubah. Samo lah gamaknya dgn sistem pemilihan. Kalau Fakri bagus tahun ni tahniahlah yo. Elok ekau cermin diri, muhasabah diri dan perbaiki diri untuk jadi pemain yang baik. Slamat taun barhu.

XABI ALONSO
LARKIN

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Bro Rizal,

Fakri is a very hardworking player which play a role in a game.. He never stop running no matter what type of ball tosed to him. He may be lack of skill n scoring history, but a coach would be agree that this player are useful for certain game plan...football nowadays is so technical hence glory to a team is the result of the whole squad....

Lets see him this season with Felda Utd.....he might bounce back...

Zul "Miura" Amizan

Anonymous said...

yg sokong fakri tu jenis bangang yg amat!!1

mimya said...

Fakta:Safee Sali main hampes dgn sarawak tp perform dgn selangor & HM.Hadi main hampes dgn selangor tp masyuk giler bila bergandingan dgn ashari dan manaf (the deadly trio), tp main dgn HM x menjadi pula.

Jd pendapat gua player bola ni kena tgk gandingan dia serasi atau tidak baru bole perform.gua akui fakri punya skill xdelah hebat sgt, tp bila partnership dia bagus...boleh lah tahan dia main...mcm gandingan fakri-matyo masa sea games 2009.

maybe fakri kena diberi peluang bermain dgn team mcm selangor, kelantan dan terengganu utk kembalikan form nya.

ps:seriously...fakri is much much much better than....Thamil Arasu.

HSKAMAL said...

DARBY, you are unaware of the malaysian footballing history... do some home work before you want to praise the current low standard players compared to our heroes like super mokh, james wong, hasan sani and many more... You are here merely to bullshit and swindle money from all the fa's which are headed by stupid people. you can take them for a ride, but not the malaysian newsmen.

Unknown said...

mungkin ada yg lupa bahawa dialah yg menjaringkan gol kemenangan ketika mengalahkan thailand di peringkat kumpulan untuk ke separuh akhir sukan sea di laos..dan dia juga yg menjaringkan gol tunggal untuk malaysia layak ke final sukan sea jakarta..maknanya tanpa fakri tiada emas untuk malaysia di kedua2 kejohanan sukan sea lepas

Unknown said...

mungkin ada yg lupa bahawa dialah yg menjaringkan gol kemenangan ketika mengalahkan thailand di peringkat kumpulan untuk ke separuh akhir sukan sea di laos..dan dia juga yg menjaringkan gol tunggal untuk malaysia layak ke final sukan sea jakarta..maknanya tanpa fakri tiada emas untuk malaysia di kedua2 kejohanan sukan sea lepas

Unknown said...

mungkin ada yg lupa bahawa dialah yg menjaringkan gol kemenangan ketika mengalahkan thailand di peringkat kumpulan untuk ke separuh akhir sukan sea di laos..dan dia juga yg menjaringkan gol tunggal untuk malaysia layak ke final sukan sea jakarta..maknanya tanpa fakri tiada emas untuk malaysia di kedua2 kejohanan sukan sea lepas

Anonymous said...

Fakri = Malaysian version of Emile Heskey (a striker who couldn't score regularly but did all the donkey work)?

~Enonimes~

Anonymous said...

klu masukn fakri umpama harimau muda main dgn 10 org je...