Saturday, July 5, 2008

Visi 2026 Kiddokickers



I came across this flyer at the grocery shop...and my mind quickly took me back to several conversations I had with a number of ex-footballers on the need to highlight their activities, not so much to gain mileage but to inform the public on the nature of their business. After all the idea is to widen the talent pool.









Check out http://www.kiddokickers.com/ or www. giatsukan.com This sort of initiatives, where the culture of playing the game is greatly enhanced, must be lauded and encouraged fully. I know areas like Subang Jaya in the Klang Valley, or districts in Kedah and Perak are blessed with community-based programmes but Kiddokickers offers something unique in the sense that the ones offering the expertise are ex-footballers who have competed at international level.

This is one way of giving back to society, say the backbone of Kiddokickers - Ghani Malik, K. Sanbagamaran, Azrul Amri Burhan, Azrin Shah Zainal and Kamarulzaman Yub Abdul Majid. Their vision is of course to change the footballing landscape and help Malaysian football regain its footing.

Usaha Kiddokickers amat dialu-alukan. Setidak-tidaknya tenaga di sebalik program ini berusaha membuat sesuatu dalam mencari bakat untuk diketengahkan ke peringkat tertinggi. Mereka percaya pembangunan bola sepak boleh dijayakan seawal kanak-kanak itu berusia empat tahun!

7 comments:

Rockin' Chains said...

Good effort.

Anonymous said...

Word out on the street u r are the new media officer for FAM...Is it true?

MOHD ZAIDI AZIZOB said...

setuju! untuk mencari bakat baru dalam bola sepak,sepatutnya dimulakan pada peringkat yang sangat awal seperti ini. kanak-kanak adalah lebih berpotensi untuk dibentuk dan dilatih dari segi fizikal, mental, teknik dan sebagainya. baru-baru ini Kementerian Belia dan Sukan (KBS) merancang untuk menjalankan pertandingan bola sepak di peringkat Parlimen bagi mencari bakat baru. saya kurang pasti maklumat terperinci pertandingan tersebut.tetapi rasanya adalah kurang wajar jika ia dijalankan bagi mencari bakat baru yang telah pun 'berusia'. harap saudara dapat memainkan peranan saudara selaku seorang pegawai dalam FAM bagi berbincang dengan KBS, untuk menyokong program Kiddokickers dan yang seangkatannya ini.

epain said...

target dah betul...tapi at the end...

semua player yg telah dideveloped akan bertanya...dimanakah hala tuju?...

yakni...mampukah bolasepak menjadi sumber pendapatan atau kerjaya yg berpanjangan?...

Anonymous said...

i hail this group of kiddokickers but at the same time i do agree with epain that...where do the boys go from there? fam never appreciate what others did...they only concern about what they could earn. so?

abe

Anonymous said...

Kau ni epain sebijik macam Shebby Singh la, kutuk aja tau. So apa sumbangan dari pihak ko pulak untuk memartabatkan bola sepak negara? Terus-menerus kutuk usaha orang lain?

# Last week KiddoKickers mengadakan program di Singapura untuk anak-anak tempatan menentang Arsenal Football Academy. Akan datang dijadualkan ke Thailand, Singapore, Saudi Arabia & byk lagi. Dimana KiddoKickers akan beroperasi di luar negara bagi membolehkan anak tempatan bersaing dengan pemain luar negara.

Anonymous said...

Maaf kepada epain, sbb mcm kurang ajar lak bila aku fikir balik pasal posting aku tadi. Patut aku marah kt Shebby Sigh tu, mengutuk aja tau!

# Anyway, aku mmg excited beb sebab ada anak buah join KiddoKickers ni :)