Tuesday, January 10, 2012

A Malaysian for QPR

Neil Warnock's sacking as QPR manager gives club owner Tan Sri Tony Fernandes an opportunity to start afresh and prove that he has the greater interest of the game at heart. A master at branding and re-branding himself, Tony may want to consider putting a Malaysian brand in the QPR coaching set-up. As the owner, he is entitled to impose his thoughts on the QPR Board and give someone like Aminuddin Hussein, a coach who has worked with most of the current internationals in the senior set-up since 2000, the chance to pitch his tent in England.

The likes of Nasril Nourdin, Farizal Marlias, Norshahrul Idlan Talaha, Amirulhadi Zainal, Safiq Rahim, Aidil Zafuan and Zaquan Adha Abdul Radzak are some of the names who had gone through Aminuddin's guidance since the FAM youth programme was introduced at the Bukit Jalil Sports School more than 10 years ago.

No needlah to give our current crop of Malaysian players a two-week attachment. No needlah to send our senior national coaches since they have won everything there is to win in the region (hehe).

Instead, create a bigger impact. Expose the coaches, educate the educators!


Tan Sri Tony, sendlah Amin or any coach involved in the youth set-up for a long-term programme at QPR!

13 comments:

Anonymous said...

A very good suggestion Rizal, memang tidak salah memberi peluang kepada coach seperti Coach Amin.

Also,..why not bagi aatachment kat Raja or Kim Swee stint instead of players. It might do wonders.

Fadzrie Hazis
Editor Sukan Awani

El said...

boleh juga gunakan coach malaysia and then masukkan pemain muda macam Nazmi Faiz and lain2 player muda then educate diorang kat sana. so that diorang boleh improve bakat setaraf level international

Cebagoo Market said...

Dapatkan jersi pasukan kegemaran anda di sini, jersi harimau malaya, jersi EPL dan kalau nk jersi pasukan negeri, sila request ke cebagoomarket@hotmail.com...

Like our fb page https://www.facebook.com/cebagoomarket

Anonymous said...

Cikgu amin memang layak diberi pendedahan di QPR. Dia telah banyak melatih pemain2 muda yang berada di pasukan kebangsaan. Beri peluang

Anonymous said...

he deserved that. we should give him a chance and send him to QPR. coach amin dah banyak lahir kan pemain bola sepak negara yang hebat.

Nazri said...

Nak jadi coach kat Europe tidak ke kena ada UEFA Pro Licence dulu?

Anonymous said...

mmg bagus idea ni tp kekadang
mmg tak faham dgn pelabur2 dari
malaysia ni, dh beli sesuatu tu
apalah salah bwk sekali sesapa
kat malaysia yg berbakat join
akedemi kelab berkenaan..nengok
mcm sorang pelabur indon beli
kelab VC VISE Belgium, bwk 3
players indon main kt sana..
ingat dh dpt main 1st team tau..
bkn loan dlm 3 bulan je mcm
players HM A kita..satu lagi sy
nak komen , dari peringkat
asas pemilihan pemain
TERUTAMA posisi keeper ,tlg
la cari fizikal yg betul2
sesuai jgn tangkap buat je!!
baru ni nengok selingan liga
perdana sime darby fc lwn
HM B , alamak nk tergelak
pun ada , pasal keeper HM B
saiz fizikal mcm budak
sekolah..aduhai kecil sgt
beb !!!! jika lihat keeper
team HM pun fami(5'7"),
farizal(5'10)...pada saya
standard level tinggi WAJIB
fizikal paling kurang pn
5'11"...renung2 kn la...

Anonymous said...

BRO - selagi ranking dunia kita teruk & FAM tak profesional - selagi itulah peluang pemain dan jurulatih kita payah dimata bolasepak dunia?

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Bro,

If TF wanna look into malaysian football, dah lama dia invest kat malaysia football team....i think he is more on global exposure...glamour....becoz for rich men..to own a football club is just like own a toys...hehehe

so i think the coach itself kena ada advisor or agent untuk jaga career dia org jugak...so they can move outside malaysia...anyway he should get respectable football license if he wanna go big

Zul Miura Nakata

tok man said...

Good idea to expose our coaches through QPR and forget the players unless they are young below 21 years old with acceptable skill like Nazmi.

Anonymous said...

bro rizal ,ada info ke tentang
3 player HM A yg main dgn FC VION
selama 3 bulan tahun lepas..tak
kan loan 3 bulan je..tak dpt offer
full season ke bro..patut ada
usaha2 trtentu utk letak dia
orang main lebih lama kat kelab
tu..

Anonymous said...

Hi Rizal,
why not discuss on the opening and chances for coaches to do their caoching licences. Is it done in a proper way or is there the tag of "who i know"

afiqgigichicharito said...

memang patut bagi peluang kat coach amin . banyak sangat dah player yg dia lahirkan boleh menjadi sehebat pemain luar negara . baru baru ni , nazmi faiz org kata hebat and all . dia juga lahir dari sekolah sukan bukit jalil yg dibimbing coach amin .

btw , yg Pro License tuu kat Malaysia ni ade 11 org jee .

Lim Kim Chon
Norizan Bakar
Ridhuan Abdullah
AMINUDDIN HUSSIN
Rajagobal
Sathianathan
Fizol Razak
Jalil Ramli
Yunus Alif
Azwan Zain
Khalid Shahdan

siapa kata coach kat Malaysia ni tkde Pro Licence ? tak ikut isu semasa bolasepak negara ke braderrrr , tau serba sedikit dulu sebelum comment ..

from : Alex Ferguson ( Nogori )