Friday, September 23, 2011

Safee v Ramli

Di saat Safee Sali berdepan kekangan birokrasi dan undang-undang imigresen United Kingdom, baca di sini, Ramli mudah menyarung jersi Manchester United dan bergesel bahu dengan Nani, Wayne Rooney dan Bobby Charlton. Hebat!



Ini sekadar satu ilusi...ditampal pada kumpulan peminat Rembat Kosmo dalam facebook.




Kalau Ramli main, tentu team Malaysia boleh beat Jepun. Asalkan umur dia bawah 23 tahun. Hehe. Kalau jiran dia dapat 9A pada 1998, 13 tahun kemudian Ramli score sebiji di Old Trafford.

Teori konspirasi di sebalik RamliRamli bintang Man Usiapa RamliRamli gempak dan fan page Ramli

Dalam hal Safee, cukup penting media arus perdana memberi gambaran yang betul sebelum menulis berita-berita yang terlalu positif. Safee jaring seribu gol dalam latihan dan ujian pemilihan pun, sukar nak tembus UK. Baca interviu dengan pengerusi Cardiff.

17 comments:

Solihin Zubir said...

utusan tu takleh blah la.. haha..

Peace said...
This comment has been removed by the author.
Peace said...

"Ramli" akan sekadar menjadi angan-angan sekiranya pihak FAM tidak serius mengadakan program pembangunan bola sepak untuk negara. FAM perlu lebih serius menaikkan ranking negara supaya kita dapat menghantar seberapa ramai pemain mendapat pendedahan di peringkat tertinggi, tidak kiralah liga inggeris, spain atau serie A. Untuk merealisasikan impian "Ramli", Malaysia perlulah berada di ranking yg lebih baik bagi membolehkan "Ramli" mendapat permit bermain di sana.

El said...

kalau betul lah ramli main untuk Man Utd rasanya PM akan lancarkan kempen "1Malaysia Menyokong Man Utd"

.........

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Bro Rizal,

Safee sali is the best product that we ever had in this decade, he work hard for himself with the blessing of his family...the nation and of coz ALLAH SWT. the reason im writing in this new entry is the share something with Malaysia football fan in general...the following are the issues that we can discuss :

1. Our talent

Nowadays it has been known that Malaysia do have some talent to export to outside world, but we must think realistically wether this boys are good enuff to play in Major league? Why not we start from lower league (but must be better then MLeague ofcoz). Take safee as an example...he is a totally above malaysia standard...and we must remember of his humble begining...he was a nomad...changing 4 - 5 clubs before achieve whatever he is today, and very important is that he was...and is very displine...family oriented..and a well muslim indeed. Allah SWT bless him with this talent equally how he devote to Islamic teaching. A good husband...father and son indeeed.

On the other hand...we also have this two talents in current national team (which was drop recently) where one received offer for trail in Europe and other bein link with ISL. This two primodonas really need help, physcologically and spiritually...Spending and living on fast lane...wild night life...drinking...womenizer wont help their up and coming career. As a pro (and muslim) ..some more a national players...they must limit themselves to all this "HARAM DISISI ISLAM" activities. Even the best player in the world will collapsed if they do not take good care of themselve. Take George Best...Gazza....as an example.
Huhhh...enuff said...but as a Muslim, I hope and prays for this two talented players to comeback to the Islamic teaching and ROOTS....and not going to "THE ROOTZ"...hahahahha...

2.Media & Corporate company

Mainstream media, kalo bole jgn lah temberang sesangat....biar lah realistic....nak main bola kat CC sampai nak guna hubungan negara negara komenwealth...hahahaha....
Do we think that our beloved SAfee Sali need all this? Merayu....mcm terhegeh2 sgt...He is wonderful talent...with a good personal managemnet and agent....he will get a good club in europe...

Do you think Japanese goverment help Kazu Miura move to brazil when he was 16yrs old? Hahaha....Media...Media..If we really wanted to use back door entry...just ask TM laaa...Ask them to assist Safee to join Man U as they are selling Man U all over Malaysia....
Safee.. you are the best, please do not makan budi...remember Hutang budi bawa mati...Kalo nak dikira kan endorsment and link..tak lama lagi Coach Razip will touch shoulder ngan King Kenny laa..KLFA kan ada link ngan liverpool....hahaha

In Malaysia...the problem is that the marketing on the league is not hard enuff...MSL...with new CEO (which come with a lot of praise n experience) maybe need a bigger team to enhance the league...Please do not solely blame FAM...Just ask yourself..this ...

"If you are a billionare, do you buy a million dollar FC to enchance your wealth..or you buy a a local team which may not be making any cents?

My answer..personally... i will buy both....and PENANG FA is on my top wish list...

Assalammualaikum,

Haria Penang Haria (huhuh..memories remain)

Kazu Zul Miura

MZZ said...

Kenapa mesti ke England? Spain di ranking No 1 FIFA masa ni, cuba lah nasib di sana pula. FAM perlu hantar sebanyak mungkin pemain berlatih ke luar negara, jika tidak sampai bila pun kita akan di perkotak katik kan oleh pasukan Jepun seperti yg berlaku minggu lalu.

Farhan Hanif said...

thanks bagi trafik...banyak gila masuk dari blog ni...=D

fawaz_budiman said...

Bro Rizal,

Apa komen bro pasal statement SU FAM on Safee work permit.. Bukan sebelum nih FAM ker yg beria-ia nak hantar player gi English League.. rasernyer FAM sendiri ada berusaha gi approach kelab2 besar sana utk trial player2 kita.. contoh: asrarudin ke Chelsea, Naim Ahamad ke Birmingham (sekadar yg tringat).. nie bila dah ada inisiatif org Malaysia kat sana, FAM gi kondem lak.. esok lusa, kalau TG and TF dah tak mau tolong kasi player kita exposure, diorang jugak nak jadi hero, kondem org2 nie sbb tanak kasi peluang.. sbb diorang tak leh nak dapat komisyen kot kalau jadi transfer?? hehehehe..

mimya said...

come on la Malaysia ku...jgn la duk kejar sgt glamer main kat England tu.mmg kat sana one of the best leagues in the world tp kalu dah tak boleh...byk lg tempat yg boleh safee timba pengalaman.liga korea ke...j-league ke...atau Vion FC pun ok ape?

geng2 afrika pun ramai yg mula main dgn kelab2 kat portugal dan perancis dulu...

gua agak menyampah baca paper 1-2 hari ni bila depa kata safee gagal krn "karenah birokrasi".nampak mcm rules depa yg salah menyebabkan safee maybe xleh main.come on lah...kenapa nak salahkan england yg mana depa buat gitu utk jaga kualiti bolasepak depa?sape kita yg berada di ranking ke-146 utk bagi komen sebegitu rupa?

improve kan dulu liga kita.biar lah ia bukan short cut pun...namun sekiranya berjaya insyaAllah kejayaan akan sustain lebih lama.

Anonymous said...

Kalo btl la Ramli dpt maen utk MU, konpem PM akan jd peminat no1 MU..

Mcm isu Kelantan, bila nk berkempen, tup2 PM jd peminat 1 TRW...maka hanginla seluruh penyokong TRW...kalo DYMM Sultan Muhammad V ok gk la..Tuanku selalu p tgk game TRW..tp PM???...haha...

Anonymous said...

klau safee x bleh main trpksa kita tgu ank melayu yg tgh top kat Amerika (Wan Kuzain) ni main kat liga Eropah..itu pn klau main la...akhir kata gud luck Safee.

Anonymous said...

Assalamualaikum..pada saya,so call trial ni sebenarnya bagus untuk Safee Sali sebab dia dapat a very good exposure in term pada training with a better team.Safee Sali sekarang sangat berbeza daripada Safee Sali pada tahun lepas.Kita boleh nampak seorang player yang lebih fokus,disiplin,tenang dan mempunyai great desire for success.Forget about this rules nonsense,what he needs to do lepas ni ialah pergi ke other league.Personally saya rasa Bundesliga is better suited league for him.He got a good CV and why not try..He got another 3-4 good years lagi playing football.Jangan balik lagi ke Pelita Jaya or Malaysia.Not just yet..Mana tau a good performance masa lawan Australia nanti boleh menjanjikan sesuatu..

Love Malaysia said...

Realiti v Angan-angan

pasal ranking ni rasanya lebih kepada menjaga standard liga inggeris dan strategi business mereka...bolasepak telah menjadi suatu industri yg menjana pendapatan kpd pelbagai sektor ekonomi di negara mereka.FAM perlu serius dlm mengangkat martabat bolasepak negara dan syarat utama kurangkan: 'politiking' dan melakukan program hanya untuk mendapat publisiti jangka pendek. usahlah memandang jauh ke Eropah tapi pandanglah ke Jepun dan Korea Selatan dari segi pembangunan bolasepak mereka.Lihatlah cara mereka bermain.. mengikut gaya ciptaan mereka tersediri. Suatu masa nanti orang akan mengenali gaya bolasepak Jepun atau Korea Selatan sebagai satu 'trademark'. Teringin melihat Malaysia berada di Top 5 di Asia dlm masa 5 tahun.....FAM lakukanlah sesuatu yg boleh menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.FAM boleh!!!!!

Anonymous said...

Kalau Safee Sali susah nak dapat main trylah bagi kat Titus James pulak.. Dah lama duduk kat France budak tu bagi jelah trail kat dia dulu, baru bagi Shafiq Rahim pulak.

Anonymous said...

try je Titus James pulak

amir said...

Selagi namanya FAM aku yakin ianya takan kemana2

fais said...

adeyh.. titus james anak palani tu mana ada team luar mau ambil lagi.. sudah kena buang sama itu kelab perancis la kawan.. raja panggil mcm2 alasan juga dia bagi.. ape komen saudara rizal?