Friday, September 9, 2011

Guess who's driving BAM?


This picture was taken in May 2010 shortly after a Kafe Sukan recording ahead of the Thomas Cup. Invited to discuss the team's preparation were Datuk Nadzmi Salleh, Rexy Mainaky and Fairuzizuan Tazari. More than a year later, Fairuz has left BAM to train under Razif Sidek at KLRC, while Rexy has been reassigned to take charge of the women's doubles after he was ditched by his proteges - Koo Kien Keat-Tan Boon Heong - who wanted to train under Pang Cheh Chang.

An award-winning businessman trained in actuarial science, Nadzmi has been BAM president since 2000. Like any successful, rich and highly educated corporate captain, Nadzmi is used to being chauffeur-driven. Chairman of Proton the national carmaker, Nadzmi is only too happy to allow someone else do the driving in BAM. But does he know the destination? When Nadzmi was invited for Dengan Izin, I asked him, "how is it that the coaching and training committee is chaired by the secretary?"


Since he was appointed as secretary of BAM, replacing P. Ganga Rao, Ng Chin Chai, a lawyer from Negeri Sembilan, is bent on putting in place a system designed to produce champions...


Supported by BAM general manager Kenny Goh. Read his appointment  here. Some say he is King Kenny, no, not King Kenny from Anfield, but King Kenny from Bukit Kiara to suggest he is ruling BAM. The power behind the throne...the driver of the BAM limousine...is it true ah? Cannot be maa...but could be also...


Nadzmi flanked by the two "drivers" of Malaysian badminton...is the road leading to stardom? Or are we doomed?


Misbun's drive (be it determination or his shuttle drive) was hard to read...rigid training under the sweltering afternoon heat, or waking up at 4.0am to train Lee Chong Wei. Oh, not to forget, Rashid Sidek's bronze medal in the 1996 Atlanta Olympics, Hafiz Hashim's 2002 Commonwealth Games gold and the 2003 All-England title as well as Lee Chong Wei's silver medal in the Beijing Olympics in 2008 came as a result of his toil and training regime. Read  here


Rexy was the driving force for the duo who crushed all en route to the Asian Games gold medal in 2006 and the All-England title in 2007. I remember vividly Rexy's tears flowing down his cheeks a few days before the scratch pair of KKK-TBH astounded everybody with the men's doubles gold medal in Doha. When it appears KKK-TBH were struggling to rediscover their form, I was critical of Rexy...but could there be a hidden hand, or a hidden agenda?

If you read this Star article between the lines, what do you see?

And yes, in a matter of nine months, BAM has managed to relieve two coaches of world calibre of their duties. They have been replaced by two coaches who had never played at the highest level...one of them "tukang shuttle drill" saja...

So tell me, who's the troublemaker, who's the trouble-shooter? While we seek answers to our woes, my Proton Iswara is not going anywhere...brake trouble la...ada parking kat sebelah rumah tu...

27 comments:

Anonymous said...

salam bro rizal,

rasa sgt sedih dengan apa yg terjadi kepada badminton malaysia..saya dapat merasakan bahawa setelah misbun dan kini rexy pula diperlakukan sebegini, masa depan badminton kita akan malap.

jika kita lihat semula single yg kita ada dahulu dari tahun 2000 hingga sekarang, Roslin, Hafiz Hashim, Wong Mew Choo dan Chong Wei dianggap memuncak prestasinya di bawah kendalian siapa? Misbun Sidek..mudahnya BAM memperlakukan misbun sebegitu rupa.

kini, Rexy pula yg dituduh bertanggungjawab atas kekalahan dan kemerosotan prestasi Koo-Tan di pentas antarabangsa. walhal umum bersetuju sikap sambil lewa Koo-Tan (Koo terutamanya) ketika bermain dlm set kedua atau setelah leading adalh punca ditambah pula dgn kekurangan fitness. lihat saja tubuh badan Koo yg agak berisi ketika kejohanan WC hari itu.

kita beruntung kerana Rexy masih sudi mengambil tugas coach wanita/campuran. insyaallah harapnya ada peningkatan.

tetapi bagaimana BAM? Apa sumbangan BAM? Di mana BAM ketika isu ini perlu ditangani dgn baik

1) Misbun Sidek berundur
2) Gan Teik - Bin Shen keluar BAM(Isu xdipilih bermain wlpun ranking lepas dlm WC)
3) Fairuz-Zakry keluar
4) Hafiz keluar (mgkn baik utk pemain muda ambil alih)
5) Rexy ditukarkan ke coaching doubel wanita/campuran

apa peranan KBS? MSN? Rentak gendang sama dipalu KBS ialah 'menasihatkan supaya mencari penyelesaian terbaik'...Jika MSN, 'kita serahkan pada BAM untuk tangani kerana mereka lebih tahu'.

peminat sudah muak dan benar2 berharap sesuatu akan berlaku. kita tidak mahu suatu hari nanti negara seperti THAILAND, TAIWAN, SINGAPURA, ENGLAND, JEPUN akan mengatasi kita di Piala Thomas..dan saya tidak terkejut jika itu berlaku kalau beginilah BAM bekerja.

AMILIN HALIM

simple said...

Diharapkan..siapa2 yang jadi leader dalam BAM mestilah Ikhlas & Amanah..PLSSSS..

http://simple-mzs.blogspot.com/

Anonymous said...

Salam BAng RIzal,

Agreed 100%...the BAM comittee is not relevant anymore...

KITO BAKOR!!!!!!!

Anonymous said...

Looks like it is time for Badminton to go down the drains after football. What's next? Squash.

Bangsarwan said...

rombakan oleh Jawatankuasa Latihan dan Kejurula- tihan (C&T) Persatuan Badminton Malay- sia (BAM)...

"Keputusan tersebut diambil bukan atas kehendak pemain semata-mata tetapi setelah kita mendengar pendapat daripada semua pihak termasuk media dan blogger" - Pengerusi

MSLC pun ada bg pendapat x...?

kaki sukan said...

Salam dan selamat hari raya diucapkan pada semua

Pandangan saudara Hamilin Halim ada kebenarannya. Ingin saya tambah bahawa kiranya BAM ikut rentak Koo/Tan, semestinya Rexy sudah diberi kata dua dan dipendekkan kontrak beliau. Jadi andaian saya ialah BAM telah lakukan yang terbaik dengan membuat rombakan dalam struktur kejurulatihan dan tidak mengikut rentak /ragam koo/tan. Kita perlu faham yang sekiranya pemain itu sendiri menarik muka adalah sukar untuk sifu memberi tunjuk ajar. Dalam pada itu, kiranya BAM tidak mengambil sebarang langkah berjaga jaga maka mampuilah program kita. Nanti keluar pula cerita Rexy sudah berpaling tadah dan BAM atau MSN/KBS dan ISN tidak prihatin dengan kehendak pemain-pemain pulak. Jadi pada firasat saya langkah BAM yang diambil adalah yang wajar dan kita hanya berharap koo/tan sedar yang mereka ada peluang yang terbaik di 2012 untuk memperoleh kemenangan..jika gagal sayonaralah kepada mereka. Pengorbanan adalah sangat diperlukan dari Koo/ Tan demi untuk kecemerlangan bagi tanahair yang tercinta kita. sesungguhnya tanpa pengorbanan - seperti inisisatif kurangkan berat badan, tidak berfoya foya dan ikut jadual latihan yang diberikan dan komited seperti Datuk Lee Chong Wei pasti kejayaan adalah milik kita. Salam Bro.

Anonymous said...

Salam semua,

Rasa nak gelak juga bila terbaca perkataan 'rombak' setiap kali persatuan sukan tempatan disifatkan 'bermasalah?'...atau blogger seperti LC yang dakwa cerita ada masalah sana sini.
Akhir cerita, kita semua suruh ROMBAK! ..
Rombak? Hakikatnya, kalau berkenaan hal BAM ni, adakah orang baru yang dimasukkan selepas rombakan itu benar-benar layak? Sebenarnya, ada kes orang yang pernah dikeji atau gagal tidak lama dulu, dilantik semula.kita terlupa kisah lama..Jadi, apa dia rombak??? BAM, KOAM, FAM antara yang sering disuruh rombak!! Apa yang dirombak?? Pi mai pi mai tang tu jugak akhirnya. Mungkin media yang terlebih-lebih kontroversi...jangan mare....Hahaha....

ABA

Abu Husin said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

beri peluang kepada Tan Kim Her untuk ambil alih. Melihat pada rekod beliau melahirkan beregu Korea suatu ketika dahulu, mungkin Koo & Tan boleh menemui prestasi semula.Pada pandangan kekalahan di Kejohanan Dunia bukan ukuran sebenar buat Koo & Tan. Yang paling penting mereka perform & menang Olimpik.

Maka, tugas Kim Her dan lain-lain adalah mengekalkan rangking Koo& Tan selain cari beregu kedua untuk Olimpik.

Anonymous said...

Bagi saya ini adalah satu struktur yang paling baik kerana segala sudut di ambil kira. Jika dilihat lebih mendalam, struktur ini memberi peluang kepada pmeian senior dan pemain junior.

Bukan midah untuk menggendali persatuan sukan, dan saya rasa perlu beri peluang kepada struktur baru ini.

Anonymous said...

xkan BAM masih nak harapkan Koo-Tan yg mmg under performance...saya xrasa dengan coach baru dorang leh improve kalo dorang masih bersikap sambil lewa..BAM kena masukkan juga pemain independent seperti gan teik-bin shen atau Zakry ngan fairuz utk back up pemain doubles kita

Anonymous said...

padan muka - lepas ni badminton kita jadi lauk & bahan lawak kat pentas antarabangsa.

TAHNIAH !!!!!!! Malaysia Boleh
pegawai persatuan lagi hebat dari jurulatih & pemain....

Anonymous said...

kalau aku kaya, ada byk duit, aku buat satu akademi badminton dan ambik MS jd coach... aku tolong dia, support dia dlm usaha menggilap juara2 dunia. apa dia perlukan, akan aku usahakan 200% mendapatkannya... hahahaha...

Anonymous said...

kalau aku kaya, ada byk duit, aku buat satu akademi badminton dan ambik MS jd coach... aku tolong dia, support dia dlm usaha menggilap juara2 dunia. apa dia perlukan, akan aku usahakan 200% mendapatkannya... hahahaha...

Cikgu Yusri Muharam said...

Siapa pemandu BAM yang kini membuatkan penumpangnya mula rasa tak selamat..Kini dah ramai tukar bas KLRC...Pendapat saya bila pretasi badminton makin merundum..situasi yang berlaku sekarang seolah di refresh kembali..semua pihak cuba melakukan sesuatu...bila bergu Koo- Tan memilih aluan lain, Zakry-Farizuan digandingkan kembali..Razif kembali di arena badminton negara...nanti bila ada single yang keluar dari BAM Misbun pulak datang membantu...

Kini Rexy, Razif perlu membuktikan sesuatu...

Buat BAM..baiki pemanduan anda..jika tidak semua tukar ke KLRC...

Anonymous said...

i tot u tak nak tulis tentang badminton lagi.. what makes u come out from your shell?

Anonymous said...

asa sgt sedih dengan apa yg terjadi kepada badminton malaysia..saya dapat merasakan bahawa setelah misbun dan kini rexy pula diperlakukan sebegini, masa depan badminton kita akan malap.

Anonymous said...

asa sgt sedih dengan apa yg terjadi kepada badminton malaysia..saya dapat merasakan bahawa setelah misbun dan kini rexy pula diperlakukan sebegini, masa depan badminton kita akan malap.

hasbullah said...

1. Salam, saya mahu minta tolong supaya saudara menekan Persatuan Sepak Takraw negara kerana saya dimaklumkan Pasukan Negara telah tewas kepada Indonesia dalam Pertandingan Istaf.
2. Saya melihat pasukan Sepak Takraw Negara terlalu mengejek pihak lawan bila mendapat mata. Mereka ini bermain seolah-olah over confident walhal dalam perlawanan, selagi belum mata penamat belum ada pemenang lagi.
3.Tabiat buruk ini perlu diubah kerana terlalu jijik untuk dilihat lebih-lebih lagi mereka ini bermain mewakili negara bukan kampung mereka.
4.Semoga pemain sepak takraw negara mengubah mentaliti melawan dan menghormati setiap lawan yang ditandingi
5.Hari ini kita tewas kepada Indonesia, esok lusa mungkin kepada Korea ataupun englan?????
6.Pemain yang berlagak perlu disingkirkan dalam pasukan.
7.Jadilah seperti Lee Chong Wei,bermain dan menghormati lawan walaupun dia memperoleh mata...dan tidak mengejek lawan seperti pasukan sepak takraw yang saya anggap semakin bodoh dan murah sekali maruah dan tiada moral.
TQ

Anonymous said...

it looks like malaysian badminton is going downhill in the near future. We have Dato Lee Chong Wei who is the only one who can challenge for world honours.

Our development plan has failed miserably. Where are our other men'singles, doubles, women singles, women doubles,mixed doubles, etc in international competitions. If we are not careful, we will be far behind countries like china, korea, indonesia, vietnam, india, etc in the near future.

BAM, please buck up. Set realistic targets for the coaches and each player and take remedial action if targets are not achieved.

fariz port dickson said...

Sukan badminton di Malaysia teruatam di peringkat prestasi tinggi adalah sukan yang mewah dalam pendapatannya dan ganjarannya sebab badminton di Malaysia bertaraf dunia. Maka berebut-rebutlah mereka untuk menjawat jawatan dalam BAM tanpa diketahui keikhlasan dan kebolehan mereka.
Gabungkanlah kebolehan, minat dan keikhlasan dalam menaikkan imej Malaysia dalam sukan badminton ...

fariz port dickson said...

Sukan badminton di Malaysia mendatangkan pendapatan dan ganjaran yang lumayan kepada mereka yang bergiat dalam bidang ini kerana sukan badminton di Malaysia bertaraf dunia.
Maka, berebut-rebutlah mereka untuk memegang jawatan dalam BAM tanpa diketahui tentang keikhlasan, minat dan kebolehan mereka.
Gabungan kepakaran, minat dan keikhlasan boleh naikkan dan kekalkan imej malaysia dalam sukan badminton di peringkat dunia sepanjang masa ....

mirzaqq said...

begitu banyak masalah mmbelenggu bam.. adakah bam juga mahu menjadi seperti fam yg tidak becus dalam segala hal? sy tertarik dengan hal dimana bergu tekchai-binshen yg dihalang hak bermain pada kjuaraan dunia tmpoh hari atas kuasa veto bam yg sperti kita sedia tahu mnggntikan nya dgn zakry-tien how ....
adalah penting bam memberi peluang kepada bakat2 muda kerna dari segi bakat muda kita memang ramai,, tetapi kenepa mereka tidak diberikan peluang bermain dalam mana2 tournament???? ke mana iskandar zulkarnain? ramdan misbun? tanya bam..mereka paling mengetahui nya..
* teringat taufik hidayat,, di saat umur baru mncecah 18 pun sudah runners up all england,, dan usia 19tahun menjadi pemain no 1 dunia..

Anonymous said...

bro MIRZAQQ...

kawan sokong....BAM, FAM mmg slalu gune kuase veto...guna la slagi ada kuasa esspecially FAM...

kop81@ynwa said...

hallo bro,

Drama sinetron dlm BAM nmpknya belum berakhir...selepas isu datuk misbun kini timbul pula tentang cerita ketidakpuasaan hati pemain beregu negara terhadap rexy....

Terus terang saya katakan bahawa jika perkara yg tidak elok terus melanda BAM,saya percaya bahawa satu hari nnt sukan badminton di malaysia akan bertambah parah.Merujuk kembali penstrukturan semula kejurulatihan di BAM,saya sedikit keliru di sini..coach rexy di tukarkan jawatan utk melatih beregu wanita,selepas koo-tan secara terang-terangan mengkritikan corak latihan yg di lakukan oleh coach rexy...Adakah kegagalan mereka di kejohanan dunia tempoh hari berpunca dr rexy???Saya sebagai peminat sukan badminton sedikit kecewa dgn apa yg koo-tan katakan terhadap rexy...bg saya byk perubahan yg telah di lakukan oleh rexy untuk memantapkan beregu badminton di negara kita tidak kira lh beregu lelaki mahupun beregu wanita..Rexy tlh byk membantu beregu negara,sepanjang penglibatan beliau di dlm sukan badminton negara...Syabas buat rexy!

Kepada koo-tan,saya berpesan kalau nk berjaya atau memenangi pingat emas di sukan olimpik 2012 anda berdua perlu jujur dan fokus dlm permainan anda...Saya yakin 1 malaysia bersetuju dgn saya,sikap sambil lewa,tidak fokus dan cepat putus asa menjadi tabiat anda ketika bermain..

Buat BAM:
Perlu telus dan adil dlm setiap pemilihan pemain bg mewakili negara..Kita faham bukan senang hendak memuaskan hati semua orang.Tetapi dgn telus dan adil saya percaya peminat akan faham juga....

Anonymous said...

Pada pandangan saya, pemain sudah mula besar kepala, letak siapa pun jurulatih, kalau malas dalam training, tiada cita-cita atau keazaman yg kuat utk menang, tidak akan berjaya.
dulu Misbun..skrng rexy..xkan dua org pakar tektikal ni bermasalah...atau BAM sendiri mmg bermasalah.

Anonymous said...

BAM ke, FAM ke ape ke, bagi saya spttnya tugas mereka xlebih dari badan pemantau..diorang ni government/politic oriented..cuba kalau badan induk tu business oriented..br la buat keja betul2..

macam mas ngn airasia la..ape nk kecoh mas tu hak rakyat ke ape..sudahnya pegi ke airasia jgk..janji untung..sbb buat business nak untung maa..bukan mau jual nama saja...

samala badan sukan pun..matlamat penubuhan untuk menaikkan martabat sukan tersebut bukan menaikkan martabat org yang menguruskan sukan tersebut..

Amacam En Rizal?..

Anonymous said...

satu lagi..kan bagus kalau badan lain macam KLRC boleh bagi "pengajaran" kat BAM..

cuma mgkn masalah club macam KLRC dan lain2 xcukup fund n pengaruh yg lemah...(politik lagi)