Friday, March 16, 2012

Siapa Annuar Musa?

Siapa gerangannya Annuar Musa yang bergelar Tan Sri?

Selongkar punya selongkar, rupa-rupanya Annuar bekas Menteri Belia dan Sukan. Patutlah macam familiar.

Check punya check, aku pernah menulis komentar bertajuk Pertelagahan Annuar, Hamzah jejaskan imej negara dalam kolum Kacamata sisipan Jaguh pada 1 Oktober 1992...hampir 20 tahun lalu...alamak, 20 tahun lalu aku menulis pasal Annuar Musa? Biar betul...

KETIKA negara membuat persiapan menganjurkan Sukan Komanwel pada 1998, dua tokoh paling penting ke arah menjayakan temasya itu, bertelagah sesama sendiri, sedangkan mereka adalah pengerusi bersama Sukan Komanwel Sdn Bhd (Sukom).

Namun, daripada berganding tangan, jelas Menteri Belia dan Sukan, Senator Annuar Musa, dan Presiden Majlis Olimpik Malaysia (Mom), Tan Sri Hamzah Abu Samah, bergesel bahu menonjolkan kuasa masing-masing.

Percakaran itu menyebabkan Sukom, yang ditubuhkan untuk mengendali dan melicinkan penganjuran, seakan tempang sebelum pandai berjalan.

Berdasarkan laporan akhbar, kedua-duanya bertindak menyangkal kenyataan.

Hamzah mendakwa Annuar membelakangkan perlembagaan Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) dengan mengemukakan senarai lembaga pengarah Sukom tanpa persetujuannya.

Annuar pula menjawab semuanya dibentangkan dengan persetujuan Hamzah. Lantas, percanggahan itu mencetuskan kekeliruan dan lebih perit, menjejaskan imej negara.

Selepas berhempas-pulas memancing undi Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) dan akhirnya tersenyum puas diberi penghormatan menjadi tuan rumah, pertelingkahan terbaru ini cuma membuat badan itu berfikir dua kali sama ada undian Julai lalu tepat atau tidak.

Sebagai negara membangun, pemimpinnya juga perlu memupuk semangat dan pemikiran membangun.

Jika asyik bercanggah pendapat, semua tugas tidak jadi.

Bayangkan media luar yang memang kerap mengambil kesempatan menggembar-gemburkan pertelingkahan sekecil mana pun.

Berita ini pasti tersebar ke seluruh gagasan Komanwel dan memburukkan nama negara.

Seteru dalam mengejar hak penganjuran tempoh hari, Adelaide, pasti ketawa jika mendapat tahu wujudnya pergeseran di antara pengerusi bersama yang sepatutnya bakal memastikan temasya dikendalikan dengan lancar.

Namun, apa yang penting, hak penganjuran itu tetap di tangan. Mengikut perlembagaan CGF, tugas mengendalikan temasya dipikul oleh Persatuan Sukan Komanwel (jika tiada, Jawatankuasa Olimpik Kebangsaan).

Dalam hal ini, Mom bertanggungjawab menyusun struktur dan membuat setiap keputusan, daripada perlantikan lembaga pengarah Sukom kepada kaedah pemasaran temasya.

Sememangnya, kita kena hormat peraturan. Namun, apakah tujuan sebenar Mom membidas Annuar? Mungkinkah kerana ketiadaan nama beberapa orang kuatnya dalam senarai lembaga pengarah Sukom yang Annuar kemukakan, sedangkan mereka turut terbang ke sana ke mari untuk melobi?

Sewajarnya, Mom jangan lupa di sebalik perlembagaan yang mengikat setiap tindakan, kerajaan berfungsi penting kerana bertanggungjawab menyusun infrastruktur seluruh negara, termasuk di segi pentadbiran dan pembinaan kemudahan seperti stadium.

Sementara Mom cuma mencari jalan menentukan corak penganjuran dan temasya itu, serta memastikan pengendalian acara dan kategori sukan dilaksanakan tanpa masalah.

Biarkan Mom dengan diterajui Hamzah, menjalankan tugasnya, manakala Annuar mendokong watak wakil kerajaan dan memberi nasihat di segi kepentingan kerajaan.

Annuar sudah melakukan paling optimum dalam usaha menterjemahkan impian menganjurkan temasya itu kepada satu kenyataan. Kewibawaannya sudah terbukti kerana beliau adalah antara penyumbang utama usaha negara menjadi penganjur.

Sebagai tokoh yang sudah melalui asam garam kehidupan, termasuk arena sukan tempatan dan antarabangsa, Hamzah pula memang layak memimpin meskipun kadangkala diulit kontroversi.

Yang jelas, kerajaan menerusi Annuar dan Mom saling memerlukan. Tanpa kerjasama kedua-duanya, sukar menjayakan sebarang kejohanan besar seperti Sukan Komanwel.

Tanpa kerjasama kedua-duanya juga, hasrat menganjurkan temasya paling agung, Sukan Olimpik pasti terkubur, sedangkan Annuar sudah menyatakan kesediaan Malaysia berbuat demikian menjelang 2020.

Paling penting, nama baik negara wajib dijaga, khususnya apabila membabitkan negara asing dan jalinan antarabangsa.

Selongkar punya selongkar, Annuar pernah ambil mentor aku di Berita Harian, Rahime Yusoff, sebagai setiausaha akhbarnya. Oh patutlah familiar.

Check punya check, lah aku pernah tulis pasal Annuar...cuba klik Alahai Annuar Musa dan Tidak ada sebab Annuar Musa tak puas hati. Yang paling mengundang kemarahan peminat dari Kelantan kononnya aku derhaka kepada Al-Sultan Kelantan...kerana Annuar membaca satu perenggan dari surat terbuka aku kepada FAM tanpa membaca surat itu secara keseluruhan lalu diuar-uarkan dalam facebooknya. Aku didesak oleh pelbagai kumpulan untuk memohon maaf. Hingga ada page Anti Rizal Hashim di sini. Tapi generasi Y dan Z tidak didedahkan dengan perspektif yang berbeza. Cuba baca pandangan blogger Kelantan dan blog politik kisah derhaka April 1993

Cukup hebat penangan daripada seasoned politician ini! Maklumlah, dia hebat berpidato dan pakar strategi.

Isu terbaru meletup apabila Annuar "bubuh" Rajagobal tanpa sebut nama dia pun...hehehe, disiarkan oleh Nadi Arena pada Selasa lalu, diikuti Info Sukan TV1 keesokannya. Astro Awani pun tanya pendapat aku...apakah wajar media dipersalahkan...

Kalau dari segi etika, bagi aku yang simplistic dan kurang cerdik ini, kenyataan Annuar menyalahi semangat kekeluargaan dalam FAM (kalau ada semangat begitulah). Macam mana Annuar dok mengadu kepada Ahmad Khawari Isa yang aku bukan saja melanggar etika kewartawanan bahkan mencabar kewibawaannya (fuh, rupa-rupanya pemimpin sukan kita tidak boleh dicabar kewibawaan mereka...patutlah aku diam menikus apabila berdepan Azalina Othman Said dulu kah kah kah)...

Kalau dari segi point yang cuba disampaikan oleh Annuar, aku setuju 100 peratus...kerana aku pun pernah mempertikaikan strategi dan pemilihan Rajagobal. Tapi aku pemerhati dari luar...tidak memegang jawatan dalam FAM, dalam mana-mana persatuan peringkat kelab, kampung, mukim, jajahan mahupun daerah apa lagi negeri. Tidak ada pengaruh, tidak ada kuasa. Tidak ada access dalam mesyuarat untuk berhujah, berdebat dan mempersoal dasar-dasar FAM dari dalam. Tetapi Annuar ada access, boleh SMS Tuanku dan boleh call bila-bila...lepas tu, tidak gentleman lah selepas mengeluarkan kenyataan, tiba-tiba media pula dipersalahkan cuba memanipulasi kenyataan.

Sebenarnya isu ini tidak akan meletup jika Annuar mengeluarkan kenyataan atau rasa tidak puas hati dalam mesyuarat dalaman FAM. Tapi kalau nampak cara-cara sekarang ini, macam nak political mileage atau publisiti murahan...hahahah macam ramai penyokong Kelantan tuduh aku nak publisiti murahan dulu...

Bacalah kolum aku dalam goal.com di sini. Sudahnya, Rajagobal harus terbuka kepada kritikan. Annuar pula kritik dari dalam, kalau tidak mahu dituduh cuci kain kotor depan orang ramai atau, dengan izin, dalam bahasa Inggeris washing dirty linen in public.

201 comments:

1 – 200 of 201   Newer›   Newest»
Adlee Entertainment said...

Siapa pula Rizal Hashim???
ungkit benda lama plak dh,, Tan Sri tetap tokoh sukan, lu ape ader???

Anonymous said...

Terbaik la Rizal...dalam politik dia gagal dan kontroversi...dalam bola dia berjaya di Kelantan...sekarang cuba bermain politik dalam isu cafe KTC, pemain import Kelantan, peter butler dan skrg ni Rajagopal pulak ??? ahli poltik meroyan macam orang gila...x tau kenapa

Anonymous said...

anuar nie giler kuase ker? Bagi sy dia patut letak jawatan tim fam...tumpukan pada rw saje..jangan pulak jadi anjing..gendong tulang!!!!!

Anonymous said...

anuar nie giler kuase ker? Bagi sy dia patut letak jawatan tim fam...tumpukan pada rw saje..jangan pulak jadi anjing..gendong tulang!!!!!

Anonymous said...

nampak sangat type tergesa-gesa. cuba ko review balik artikel ni dgn artikel lama ko yang lain. lain sgt aura nya.

bro. kalau ko ade konflik dengan tsam. ko pun ada xs kan? kenapa tulis macam orang xde etika?

ko 2x5 je ngan dia. nampak sangat tak profesional. berlaga bahu. kah kah kah!

Anak Kelate said...

Kondem Al-Sultan tentu la Rakyat melenting bro, mana2 pun sama.. X payah nak ulang. Nak kondem Anuar Musa.. Silakan lah. Lebih2 pun x pe, X ada pun fan Kelantan nak marah... Sebetulnya kami pun dah mula muak dengan Publisiti murahan dekat PRU Anuar ni.

Anonymous said...

Assalammualaikum,

Saudara Rizal,

I am one of the participant at the recently held MSL worshop where TAM make the remarks in front of all the participant.

Beside from the bomb drop straight to FAM and Dato King Gobal ass regarding the national team performance and the FAM decision to send Young Tiger to slovakia, our beloved TAM also express his dissatisfaction on the treatment received by his MSL Sdn Bhd staff...

What? yea nothing to do with the workshop/seminar right..? But a politician always a politicial...thats TAM... a so call football hero in kelantan but never a crowd favourite in Kelantan politic profile?...hahaha...Hidup Tok Guru...

Why must a MSL chairman wanna took an oppurtunity to indirectly hit his political rival in a football seminar? Why you need to tell the participant about you MSL staff "tak dapat bonus dah lebih 5 tahun?" ceh...Do we as the participant care? the answer NO!!!

We are there to share knowledge la TAM..not to care abt your MSL structure...and guess what...TAM took the oppurtunity to sell his great achivement in REd Warrior as well without thinking on others difficulties...of coz TRW are financialy strong why? go and ask the CEO of MSL....

"kalao duit dtg ke kelantan melimpah...kami akn suruh penaja salurkan ke pasukan2 lain..kita bole share sama2" hahahah one of TAM qoute of the day which make me wanna pukeee....

TAM mungkin gunakan MSL sebagai marketing arms for FAM...MSL and guess what...maybe TRW as well...

enuff said...the thought to have a seminar is good, but the way TAM use it as stage to drop the bomb to FAM and Dato King Gobal is such a shame for the national football..

TAM your day in Malaysia football is as well over...step a side from MSL and FAM...go and concentrate with the TRW...they love you more then we DO...

Anonymous said...

mcm2 masalah dlm bola mlysia ni...tp kalau diteliti btul2 mmg prestasi skuad rjgopal skrg ni merudum...mmg patut pn kna tegur dgn tan sri anuar sbb team asyik klh n kalau nsib baik dpt la seri itupn last2 mnit baru kita blh score gol...come on la

Anonymous said...

saudara rizal sepertinya tlh memberikan satu komen yg tdk neutral.. krisis yg berlaku diantara saudara dgn TSAM tlh mempengaruhi komen anda terhadap kenyataan TSAM..mengapa org yg lantang sprt TSAM kita tdk perlukan dalam FAM... adakah kita hendak terus membiarkan organisasi bola sepak kita ini terus syok sendiri.. staff kejurulatihan yg leka dan mdh berpuas hati dgn pencapaian yg tidak seberapa kalau nk di bandingkan dgn negara2 asia yg lain.. wake-up bro.. wake-up pykg.. be a professional.. jgn terlalu traditional dan tdk snggup untuk menerima perubahan.. bola sepak negara sgt perit...

Anonymous said...

kesian rizal hashim.. penulisan nya penuh dendam abis dia bukak pekung... kah kah kah...

Anonymous said...

u nmpk x profesional la..u ulas bdasarkan pndngn u..sedangkan u tidak ulas dr sudut pndgn org yg u ulas..its not make any sense..just another blog like others..talk and only talk..

Anonymous said...

Article sampah jer ni, nak Tarik traffic jer. Kah kah kah

Anonymous said...

Lo ni musim ahli politik melobi nok tarik perhatian big bos supaya jadi calon. Sbab tu tan sri anuar musa buat lepas sor,sor kontrovesi spaya dia x tenggelam dan cuba angkat diri sbg hero.

Anonymous said...

lu menumpang kejayaan orang lain je..

TSAM berusaha untuk menjayakan KAFA , FAM, bolasepak negara AMNYA..

RANKING BOLASEPAK PUN MACAM TAHI.. FAM dan ko ingat perfect sangat ke sampai tak boleh nak tegur demi nak majukan lagi bolasepak negara.. macam laaa FAM tu tuhan tak boleh nak tegur.

prestasi pasukan bola entah ape2... lu ni penjilat tegar FAM..

takkan nak sorok.. kat facebook page pun dah berlambak page suruh FAM dibubarkan.

http://www.facebook.com/pages/Presiden-FAM-sila-letak-Jawatan/237249269407

yang bagi komen menghentam TSAM sampai masuk bab politik tu semua berdarah hijau. politik murahan.

Anonymous said...

aYa saNgat sETuJU yG apa d PerKAtakAn oLeh Tan sRI..
teTAPI sAya TIdak BerSetUju ApaBIla Tan sRI MenYAlaHKan PIHak LAin...
TAn sRI HArUS lah Berani DLm menyuaRAkan pEndapAt DAn KriTIKAn DAn BersIfaT GENtLEMan(tidak menyalahkan pihak lain)
jujuR dIKAtakan.. TAn sRI bIJAk Dlm
BErkata dan BerBAhas... sYA menYOkonG enCIk RizaL kerana ttAp dGn penDIrIan waLAupun d caci maki...

Anonymous said...

rizal hashim..awk ada sifat mazmumah..dendam..ungkit kisah2 lama

Anonymous said...

Bukan xleh tegur...tapi biar la kena ngan cara..so apa tindakan FAM terhadap nuar bila mengunakan media untuk menegur coach yg dilantik FAM??..xkan xde pe2 kot??..paling2 tak gantung 5,6 bulan..br ok...

Anonymous said...

bro tak salah andai seorang tim presiden memberi reaksinya berhubung kemerosotan skuad rajagobal.dia orang no 2 dlm FAM. cuma peliknya, kenapa astro arena beriya-iya mahu heret tan sri ke lembaga disiplin sedangkan FAM sendiri tidak keluarkan sebarang kenyataan.(lihat berita arena 16 mac s/u FAM).malah s/u FAM sendiri beri reaksi negatif kecewa kegagalan harimau muda & ong kim swee dalam kempen kelayakan olimpik.tidakkah komen s/u FAM itu mengkritik FAM juga dan boleh dihadapkan ke lembaga disiplin?cuba ingat kembali seorang bekas tim presiden yang ketika itu masih di Wisma FAM sifatkan liga M adalah liga sampah.tidak ada siapa berani heret bekas tim presiden itu ke lembaga disilin.media juga berdiam diri.
bro i agak hairan akan motif astro arena dalam hal ini.barang kali ada agenda tersembunyi.tidakkah begitu?

Anonymous said...

biasala org politik mmg suka cari publisiti murahan...byk perjuangan yg d buat hanya utk dpt nama saja bknnya dgn ikhlas...inilah jdnya kalau sukan+politik mmg punah ranah...

Anonymous said...

Rizal..aku setuju dengan dgn anda..tapi pada masa sama aku tidak bersetuju dengan FAM....

Sepatutnya FAM perlu di'susun' semula..dari atas sampai bawah...tukar orang lainlah..bagi org muda plak...ini tidak..hmm...jadi legacy lak..jd pusaka ...

Duk buat beribadat lagi bagus...

hci said...

kow yg gila

hci said...

setuju.........

Anonymous said...

Ada sesiapa yg bleh confirmkan, bila mesyuarat exco FAM, anda bleh berdebat n bagi pendapat, or angguk saje??? Klau seme kena angguk n patuh dgn segala kputusan Bapa N Anak..... eerrrrmmmmmmmm....

Firdaus said...

Siapa yang betul dan benar? kita tak tau tp yang pasti KEBENARAN itu sendiri yang betul dan benar.

Anonymous said...

kesian ko rizal.....ko xtau ke???????org yg nk bukak pekong aib org laen selalunya menampakkan pekong n aib diri sndiri.....!!!!!TP SIAPA RIZAL HASHIM NI??????
yg ak tahu....dia slalu la kuar tv.....sembang kncang...tp hasil??????tin kosong....!!!!!

saudara....kurg2...TSAM 2 bg gak impak supaya org2 yg berkait n berkenaan bgun dr tido n berfikir....!!!!
dari jd jenis YES SIR!!!BETUL SIR!!!!SETUJU SIR!!!!tiap2 bln....gaji ngan elaun msuk.....resultnya....10,,20,,30,,100 taun lg.....bola kita STILL BULAT COLOR ITAM PUTEH.....compare bola org SFERA BERTEKNOLOGI CANGGIH.....fikir2kan dgn hati bersih.....BUKAN DENDAM KESUMAT....^_^

rizal hashim said...

saya pun simpati kepada anon 12.10pm ni, baling batu sembunyi tangan...

bukankah perenggan terakhir itu saya sebut rajagobal pun harus terbuka kepada kritikan, dan saya setuju dengan apa point annuar tetapi platformnya salah...

saya bukan dendam kesumat, saya sekadar berkongsi sejarah lampau agar kita faham apa yang berlaku hari ini...macam dulu saya kata dalam rembat kosmo annuar bawa transformasi di kelantan...tak de pulak korang nak puji ek hahahahahahahahahahahahah

terima kasih kerana tidak maki dan sumpah seranah, terima kasih paling utama kerana mengguna nick anonymous...hebat hebat...

Anonymous said...

Blogger penjilat buntut..

harimau malaya said...

sdra rizal:

ape motif ni?
ang nk bls dendam ke ape ni?
hangpa 2 org....klu nk gaduh....jmput la dgn izin 2 plak...heheheheeee

Anonymous said...

Alex ferguson dapat pangkat "sir",
Rizal dapat Pangkat "Yes Sir" ngan FAM.....kahkahkahkah

Anonymous said...

Komen yang berbaur dendam dan tidak puas hati.

Anonymous said...

Movie terbaru Dari Rizal Hashim "dendam kesumat"......kahkahkahkah
selamat menonton.......

Anonymous said...

Jiwa rizal dipenuhi dendam yg membara....teruskan niat anda

CheGah GoK said...

Salam saudara Rizal,

Tan Sri Annuar Musa dalam respon pd FBnya mengatakan yang dia hanya menjawab soalan yang dikemukakan oleh wartawan Astro yang menanyakan beliau soal prestasi pasukan negara.

Kalau betul la apa yg Tan Sri ckp,tidak ada salahnya.Pokoknya bukan tidak menggunakan saluran betul utk mengkritik,hanya menjawab soalan berkaitan prestasi yang ditanya oleh wartawan.

Terima Kasih.

CheGah GoK said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

setuju sgt...kalau tak blh ditegur buat lah kerja baik2...jgnlah blagak macam dewaraja plak kita nie,,,langsung tak blh ditegur,,,helllo....nie dah zaman moden lah,kita hidup dlm negara yg demokrasi bkn autokrasi,,,satu lagi en rizal lain kali kalau mengacarakan DENGAN IZIN bercakap tuh biarlah beradap sikit,,nie tak nk dgr pun malu,,,budi bhs en rizal buang dlm tong sampah ke??

rizal hashim said...

waalaikumussalam, chegah,

terima kasih atas komen.

sebab itu dalam melayan pertanyaan media, ada cara menjawab, terutama apabila membabitkan aspek yang kita sendiri ada kepentingan. tak payahlah saya nak ajar seasoned politician, dia lebih pakar dan hebat berkomunikasi.

dalam hal ini, ada banyak cara menjawab jika diasak oleh wartawan:

1. "oh saya no comment..." biarlah pengurusan pasukan kebangsaan pantau. apa-apa saya bincang dalam mesyuarat exco.

2. "kita berharap pasukan kebangsaan diberi peluang beraksi dalam sebanyak mungkin perlawanan bertaraf A. Kita percaya coach dan penolong-penolongnya tahu apa yang perlu dilakukan dalam mempertahankan piala dan maruah kita di depan penyokong sendiri"

3. "saya ada beberapa idea bernas dan satu master plan untuk berusaha ke arah memperkasa liga dan seterusnya pasukan kebangsaan. tapi biarlah kita bincang dalam exco. terima kasih.

ada banyak contoh lain...nanti saya sambung InsyaAllah

Anonymous said...

muka asyik dop astro je..mganpu je lbih..rizal..rizal..

ediey said...

BLOGGER PALING SUWEY......

ediey said...

Malas nak layan ...bodoh

Anonymous said...

nnti kita bg rizal hashim la pegang jwt tsam sb pandai sgt bab menjawab utk media....dah2 la klu hati tu penuh ngan dendam mesti nk menegakkn benang basah...dah menyampah tgk muka ko kat tv...aku klu ko ade lam kafe sukan aku x kn tgk nyer...pendapt...x dgr ker tsam ckp pendapat dia bkn pendapat fam...apasal ko dengki sgt ngan tsam tu...atau ko mmg dengki ngan org kelantan kot...

Anonymous said...

Kesian ko mung....

Anonymous said...

bagi aku pulak...ini bukan isu balas dendam...ini soal gila glamour...TSAM ni banyk cerita yang aku dgq pasai dia..bnyk hutang tak bayaq....tu mampuih pi kat dia la....sejak2 kelantan naik dalam liga ni kembang bukan main...kdg2 dia pikiaq dia sorang shj yng btoi...beberapa kenyataan kadang2 bermuka2...dia juga guan kuasa sepenuhnya bagi sebagai org kuat MSL... dia mmg gunakan bola untuk kepentingan politik dia...dulu hormat tsam la ni palat.masa nak kempen jawatan no 2 dulu bukan main dia guna sorang wartawan bernama tv kelahiran kelantan...poyo tahap gaban la tsam..

Anonymous said...

For me simple...TSAM is not the best candidate for the post...Full stop...Politician

Anonymous said...

tsam gemar guna fan sokong dia untuk tutup kesalahan

Anonymous said...

Wahai Rakan-rakan dari Kelantan,..I dont know wheter some of you realy understand the issue here?....
Memang sekali sekali team kebangsaan perlu dikritik,..untuk menimbulkan kesedaran dan supaya coach dan players..tidak alpa dengan kejayaan Piala Suzuki.
Justeru,..memang benar komen TSAM,..tetapi peliknya....dia menafikan dia kritik team dan memutar belitkan fakta,..serta mempengaruhi para penyokong Kelantan....malah beliau juga menyebut media ni bodoh...
So sebelum attack saudara Rizal ni..chek dulu fakta la...
And to Adlee entertaiment...Rizal ni pernah menang NPI award dan banyak lagi award zaman dia di MM dan BH...a respected sports journalist....lu pulak siapa?...

Anonymous said...

Saudara Rizal hanya pandai menulis tapi bila bercakap hanya pandai merapu sahaja...level anda hanya wartawan sukan bukan pengulas atau pengacara. Penampilan diri anda pun tak menarik. Macam anak orang asli. tq

Anonymous said...

bro, when you provoke, you are the joke!!

Anonymous said...

kawe org kel.. fan red warriors.. suma hok r.h ghoyat psl isu tuanku hadir lewat tu betul.. yang benar harus kita tegakkan walaupun pahit.. isu tu pd kawe hok salah juak-juak kafa n anak buah tuanku sultan kel..sbb demo nie hok arrange sultan dtng tgk..ko guana? bakpo tak leh nk pastikan tuanku dtng tepat pd masa???..
psl f.a.m plak..tak payah kecek la.. coach mesia??? coach paling bodoh hok handle mana2 nasional team ats bumi nie.. dgn alasan alasan bodoh setiap kali kalah... wehhh set set bengong hok duk kat f.a.m.. kita nie set set pyokong rimau nie tak kisah kalah kalu main comel..passing lawa,..wlpun kalah tp puas hati tgk game comel..
tp setuju ko dop ngn kawe malaysia main bola mcm SIALLLLLLL????????

Anonymous said...

blog sampah..angkara dendam snggup buruk2 kan org..nmpak gaya ko pun 2x5 ja rizal..beginila kalu hati busuk sanggup ajk2 geng ko tu boikot tsam..yg ko tulis pasal tsam tu bkn kah nk tambahkan publisiti beliau???muahahaha..ko wartawan yg bijak tp syg xpndai gunakan kelebihan yg ko ada 2 kearah kebaikan..dh memang team malaysia skrg merosot xkn nk kata hebat pulak..buat keja biar ikhlas jgn jd tukang jilat.

rizal hashim said...

kepada sesiapa yang tulis blog atau artikel ini sampah, terima kasih. baca, kalau tak mau baca, boleh baca FB tokoh tersohor kafa...di situ banyak idea mengenai bola sepak boleh dicanai dan dibincang secara berhemah tanpa bodek kah kah kah

bila pulak saya burukkan annuar musa? bukankah artikel saya pada 1992 up dia semacam?

artikel alahai annuar musa pun up dia semacam...

lain pun up semacam...macam EPLx Kosmo! tu, dengan kepala tajuk ANNUAR PENGHULU KEBANGKITAN RED WARRIORS...fuh up semacam tu, atau ada sesetengah pecacai tak faham bahasa indah bahasa kebangsaan? Mau saya tulis dalam bahasa Perancis?

surat terbuka kepada fam saja tak up, tapi down semacam...

tapi biasalah kalau sudah terpedaya dengan tutur kata dan bait-bait puisi, media semua hati busuk dan ada agenda...

macamlah politikus tak ada agenda kah kah kah

Anonymous said...

Saudara Rizal Hashim..

Aku nak tanya ko..apa sumbangan ko dlm sukan bola sepak negara..??
Buruk org nampak..tapi ko tu gigi dah la ronggak..mulut busuk pulak..langusung xde sumbangan pada bola sepak negara...! Ko berkokok dlm blog boleh laa..tapi kalu bagi satu team bola utk ko manage..aku rasa jadi sayur.

Anonymous said...

Tolong lah tuanku presiden n timbalan presiden letak jawatan secara terhormat.. tolong!!!!!!!!!! please!!!!!!!!!! kitaorg rakyat malaysia yang menyokong bolasepak malaysia dh muak.. tolonggggg sgttt

nasi siru said...

saya tetap berpegang kepada berpendapat, bahawa orang politik suka merosakkan segala benda ternasuk bidang sukan apabila kelibat mereka masuk dalam pesatuan. Buka sahaja Annuar tetapi juga beberapa watak lain termasuk Shahidan, Ahmad Ismail dan ramai lagi.

Anonymous said...

Ketika diawal era DrM, beliau pernah meminta pemimpin politik usah terlibat dlm bidang sukan. Beliau amat memahami skap orang politik selain darpda kesilapan ciptaan mereka dalam sukan, akan diheret ke bidang politik. Bayangkan jika dua ahli majlis tertinggi berada dalam persatuan berbeza, kemudian bertelagah secara terbuka. tidak dapat tidak masyarakat akan heret sama mereka dlm kancah politik.

nasi siru said...

Annuar mungkin tidak faham fungsi pengurus dan jurulatih. kalau di EPL pengurus akan berkuasa penuh di segi pemilihan kesebelasan, taktikal juga pertukaran pemain selain membeli pemain. Jurulatih hanya melaksanakan apa yang dilakar pengurus di atas papan hitam.

nasi siru said...

Di Liga M, pengurus hanya bertanggungjawab di segi gaji pemain, ringkasnya membabitkan masalah peribadi bukan susunan pemain dan taktikal. Memburukkan lagi keadaan Annuar hanya peminat bola sepak mungkin juag pernah bermain macam saya muda2 dulu tapi dia tidak layak mengarah Rajagobal. kalaupun dia berminat dan axda sedikit kebolehan, dia boleh saja bercakap berdepan dgn subahan dan raja, bukanbelasah di media.

nasi siru said...

Menjelang pelawanan Melaka menentang Selangor pada 1983, saya membuat liputan latihan Selangor di Kelab Sultan Sulaiman 10 pagi. Saya lupa jurulatihnya tetapi pengurusnya ial;ah Aruah Datuk Harun Idris. Allahyarham nyata memahami tugasnya. saya melihat dan mendengar sendiri Aruah sekadar memberi nasihat kepada pemain tentang komitmen mereka. Aruah tidak sentuh langsung soal taktik atau siapa yang perlu turun ke Melaka ketika itu.

nasi siru said...

Sebab itu Harun bebas kontroversi dalam bidang sukan. Dia tahu keterbatasan seorang pengurus di Malaysia. Dia berada di Kelab Sultan Sulaiman bukan di Old Trafford atau Anfield

PUTRA KAJANG said...

saya berpendapat, sudah tiba masanya orng politik keluar dari badan sukan. kita tidak nafikan, mereka ini mampu membawa 'masyuk wang' kerana kedudukan mereka begitu hampir dgn corridor of power. tetapi keburukkan yg mereka bawa lebih teruk drp apa yang mereka beri.

MyTom said...

Ingat tak kisah MyTeam? Impian 'budak politik' itu sangat tinggi. Bayangkan sebuah kelab kerdil, dilonjak begitu tinggi hingga penonton mengutuk pasukan kebangsaan, tak ke giler punya kerja tu. sekarang apa jadi dgn MyTeam? Semuanya gara-gara 'budak itu' sudah tidak ada lagi. jelas MyTeam ditubuhkan hanya untuk melonjak nama 'budak cerdik' yang punya cita-cita tinggi dalam politik. Allah Maha kaya!

SHAH RUKH KHAN said...

Apabila saya meneliti posting kat atas sana, nampaknya ramai yg emosi tanpa isi. sbb itu ada yang kaitkan masalah gigi rongak sdan sebagainya. Helo sedara, itu ciptaan Allah bukan kehendak Rizal. Kalau ada pilihan Rizal mungkin berminat nak muka macam Salman Khan atau Pierce Brosnan

Anonymous said...

Rizal, terima kasihlah kerana terlalu ambil berat tentang pasukan Kelantan. Kerana ambil berat kamu itu lah maka Kelantan berada di kedudukan sekarang. Terima kasih banyak-banyak.
Cadangan saya agar kamu tulis lah pula tentang pasukan negeri asal kamu, Johor. Mudah-mudahan pasukan itu akan melonjak naik.
Jangan lah kamu nak tumpang glamor di atas kejayaan pasukan Kelantan.
Malaysia berjaya jadi tuan rumah Sukan Komenwel semasa TSAM jadi Menteri Belia dan Sukan. Waktu orang lain jadi menteri Belia dan Sukan, kita pernah bertanding nak jadi tuan rumah sukan Asia, tapi gagal.....menteri itu berasal dari negeri mana tu?
Saya rasa kalau dia diberi peluang, Insya Allah bolasepak kita akan maju.
Dia boleh dikritik...........
Kalau FAM tak boleh dikritik , susah lah.........
Bila pasukan kita kalah, nak kena puji juga.......bagus!.....kita tak kalah tapi tak ada nasib.......kita main bagus, tapi tak ada nasib......pasukan lawan bukan kuat, tapi mereka bernasib baik. Kalau macam tu, sampai bila pun kita tak akan ke mana-mana.

Anonymous said...

Salam bro, good article. Don't worry komen2 yang kutuk2 tu semua masa sekolah ponteng. Cikgu ajar depan dok tulis surat cinta belakang sbb tu siap komen gigi ronggakk. Mang betul.

Setuju dengan pandangan TSAM sepatutnya menggunakan mesyuarat exco untuk komen prestasi pasukan kebangsaan. Beliau sebagai orang no 3 persatuan berhak untuk meminta King G mengemukakan laporan prestasi pasukan kendaliannya.

TSAM memang banyak ide untuk membangunkan sukan bola sepak negara kita. Kejayaan beliau menghidupkan kembali pasukan kebangsaan sehingga mempunyai penyokong fanatik (sebagaimana kita lihat dalam komen2 di atas) amat mengujakan. Sekiranya semua negeri meniru kejayaan TSAM di RW maka nascaya bola sepak negara akan berada di paras yang lebih tinggi.

Kepada peminat2 sukan, kalau tak suka baca blog RH boleh lah baca WEB MU yang serba canggih. Jangan asyik kutuk jer tapi tak mahu belajar.

Salam
King Telo

Anonymous said...

kah kah kah hotak lu rizal. nie ke journalist yg mng byk award masa kerja ngan surat khabar? nie ke cara jawab. sbg season journalist sy pun ada contoh skema kalo lu nak jawab.

lu tak nampak ke lu tgh membodohkan diri lu sendiri. wa taw niat lu nk buat orang butthurt. tp lu pun semacam je panas bontot. lainkali nk tulis pikirkan kebodohan tulisan itu dulu la derrr. puiii!@

Anonymous said...

lu .....rizal, dalam bual bicara anda sebelum ini mcm sampah, RUGI ASTRO ARENA mendapat penebual bicara mcm ni, tak ada impact lansung dari sudut kemajuan sukan, hanyalah soalan bodoh anda dan memusing kan fakta,jawapan yang pendek dan dihuraikan untuk menghabiskan waktu.....

Anonymous said...

rizal bodoh

Anonymous said...

rizal bodoh

Anonymous said...

rizal gila seks

Anonymous said...

owh encik rizal itu namanya HIPOKRIT!!!kalau ranking sudah hmpir 5o ank tangga jatuh takkan lah nk bagi statement bodoh kot,,,sbenarnya kalau tan sri tak bagi komen pun memang orang dah tahu pun macam mana keadaan sbenarnya pasukan kebangsaan,,,jawapan klise mcm tus,,,nenek aku yang tak tahu apa2 pun psl bola blh jwb,,,well just give her a script,,lalala....lagipun kalau tetamu encik rizal jwb semua pertanyaan encik rizal dlm rancangan dengan izin dgn jwpn kklise tus apa pandangan encik rizal yg bijaksana???

Anonymous said...

bodoh gak rizal hashim ni rupenya...name je gah...nk lagakan semua pihak...bukan nk majukan sukan bolasepak negara sendiri...macam mane laa ranking malaysia nak diperbaiki kalau xleh terima kritikan...rizal hashim pulak buat cerita bukan2...ungkit2 mengungkit kisah lama...bukak aib orang...ntah ape2 ko ni...ape2 pun, sama2 laa dok satu table same2 bincang nk setle masalah bukannya nk besarkan masalah...majulah sukan untuk negara...rizal hashim blogger murahan.oppps sorry.

D.S.Ahmad said...

Salam Bro Rizal..

Saya nampak TSAM sebenarnya nak maintain publisiti 'cheap price' beliau selepas dramanya "Rid off James B.(bukan Bond)" and "Game of Delay" berjaya sampai tahap Box Office!Dan yang mengeji saudara dalam hal ini adalah peminat2 tegar drama beliau yang tidak dapat menerima kritikan terhadap pengarah kesayangan mereka.Masakan kritikan saudara dalam isu KOAM langsung tidak menarik perhatian ulat-ulat publisiti ini.teruskan perjuangan saudara!sejuta orang mengkritik anda,ada lagi sejuta yang menyokong pendirian anda!

Anonymous said...

bang rizal, aku mahu tanya sesuatu. orang media ini skrg mahu serang tsam. aku setuju cara tsam sampaikan hal itu kurang tepat walaupun saya yakin semua orang berakal setuju dengan pandanganya. yg aku mahu tanya, kenapa kesalahan besar lain kau orng buat tak tahu aje? kes insuran, aku dapat tahu fam kena keluar duit sendiri kerana ada kecuaian sendiri. bagaimana surat salah taip ke tganu? orang2 ini bebaskah? apalah reporter skarg...memang bahlol.

Adnan Ahmad said...

Setiap orang ada ego masing2...tapi dlm keadaan sekarang adalah lebih bermenafaat jika semua pihak bergabung tenaga, dan gunakan kekuatan/kepakaran masing2 dari pelbagai bidang baik dari dalam FAM/luar FAM, sport professionals/science, wakil media, wakil kelab gabungan malah wakil penyokong/pengkritik bebas utk fokus kepada specific objective say how :-
1) To qualify for Olympic by 2020
2) To qualify for world cup by 2022
3) To target to get at least 3 local talents to play in Euro premier League - EPL, LaLiga , Bundesliga, Serie A by 2020
Individual ego will not go far…but pooling all resources and combining individual strength to focus and work on specific target will.
Disagree?

Adnan Ahmad said...

Setiap orang ada ego masing2...tapi dlm keadaan sekarang adalah lebih bermenafaat jika semua pihak bergabung tenaga, dan gunakan kekuatan/kepakaran masing2 dari pelbagai bidang baik dari dalam FAM/luar FAM, sport professionals/science, wakil media, wakil kelab gabungan malah wakil penyokong/pengkritik bebas utk fokus kepada specific objective say how :-
1) To qualify for Olympic by 2020
2) To qualify for world cup by 2022
3) To target to get at least 3 local talents to play in Euro premier League - EPL, LaLiga , Bundesliga, Serie A by 2020

Individual ego will not go far…but pooling all resources and combining individual strength to focus and work on specific target will.
Disagree?

Adnan Ahmad said...

Setiap orang ada ego masing2...tapi dlm keadaan sekarang adalah lebih bermenafaat jika semua pihak bergabung tenaga, dan gunakan kekuatan/kepakaran masing2 dari pelbagai bidang baik dari dalam FAM/luar FAM, sport professionals/science, wakil media, wakil kelab gabungan malah wakil penyokong/pengkritik bebas utk fokus kepada specific objective say how :-
1)To qualify for Olympic by 2020
2)To qualify for world cup by 2022
3)To target to get at least 3 local talents to play in Euro premier League - EPL, LaLiga , Bundesliga, Serie A by 2020
Individual ego will not go far…but pooling all resources and combining individual strength to focus and work on specific target will.
Disagree?

Anonymous said...

Rizal,
Kenapa komen saya tak disiarkan?
marah ke?....saya suruh awak tulis pasal pasukan Johor.....sensitif ke?
Blog awak ni ramai orang baca sebab awak tulis pasal pasukan Kelantan. Kalau tulis pasal pasukan yang berada di tangga tercorot Liga, tak ada siapa yang nak baca.
Tulis lah banyak-banyak pasal Kelantan....baru ramai orang baca. Percaya atau tidak, itu adalah hakikat nya.
TRW adalah satu jenama yang boleh laku di pasaran.
Pak Man Laksam.

Anonymous said...

Rizal,
Kirim salam kepada pengacara Astro Arena yang seorang tu.......terang-terang dia sokong pasukan Negeri dia.....apa ni? tak profesional langsung!. Tengok lah Hasbullah Awang, Rahim Razali, dan beberapa orang pengacara muda di Astro Arena serta RTM, mereka begitu profesional sekali. Orang bayar bil Astro bukan nak dengar awak cakap pasal sokongan awak kepada negeri awak.
Ulasan tu biarlah sama rata. Saluran Astro tu bukan BAPA awak seorang saja yang bayar bil.

Anonymous said...

Malaysian football team is on a downturn...yes we are AFC Champions and SEA games champion but we must look beyond that...starting with the Asean level....

Dato Raja keeps on saying that his goal is to qualify for the Asian Cup in 2015....but the current results shown by our national team leaves much to be desired....

FAM must set higher targets for the coach and re-evaluate their performance....

Anonymous said...

Malaysian football team is on a downturn...yes we are AFC Champions and SEA games champion but we must look beyond that...starting with the Asean level....

Dato Raja keeps on saying that his goal is to qualify for the Asian Cup in 2015....but the current results shown by our national team leaves much to be desired....

FAM must set higher targets for the coach and re-evaluate their performance....

Anonymous said...

sebuah artikel utk menaikan rating blog..shame on you!!!

Anonymous said...

berapa FAM bg kau utk jilat buntut diorang?

Anonymous said...

siapa plak si rizal nii..,bloger sukan atau perlagakan org sukan atai bloger mmbalas dndam..,cermin dri dlu wahai rizal..,jgn sdap kata kat org jer..,ko pun lbh truk dr tan sri.,aku rasa org klantan akn marah dgn tndaakan ko ni.,slap ari bulan ko xdpt pergi ke klantan..,igt skit ko pernah hina sultan klantan akibat lwat,lwat krana nk solat bkan jahil mcm ko dan org lain.,aku pernah pergi ke stadium d klantan,wak bermain bola ktika azan akan trhentinya ktika latihan brmakna hormatnya akn azan.,tp negeri lainj ada ke buat mcm tu,mby ada tp xbyk laa.,ada ko buat ulasan yg mcm ni.,aku rasa xde kot..??

Tiger Mizie said...

Pengulas mengenai isu TSAM vs Skuad Rajagopal
Bila membaca pelbagai ulasan beberapa pihak termasuk ulasan PF Khoo Kim dan Setiausaha Agung FAM, rasa nak tergelak pun ada. Rasanya TERLALU ramai tergelak mengenai isu ini. Pada pemerhatian saya, isu ini sebenarnya boleh tafsirkan:
1) Langkah awal adalah lebih baik TSAM menegur atau "MEMBELASAH" skuad Rajagopal secara internal dahulu. Jgn lupa TSAM, anda org besar FAM, anda boleh bertindak.
2) Kedua, Skuad Rajagopal dan pengursan FAM yg lain lupa, TSAM adalah second highest person dalam FAM. LUPAA keee BEB... Kalau boss dan bersuara, sendiri paham la. Bekerja perlu mengikut KPI. Cuba fikir sejenak, jika diberi borang KPI agak2 apa anda dpt utk tahun ini ??? Exceeded ?? On Target ??? Or Threshold??
3) Mmg jelas tahun ini pencapaian Skuad Rajagopal tidak ke mana. Satu Malaysia tahu. Jgn kasi alasan bukan2. Jika dengan skuad yg gagal layak ke suku akhir FA Cup pun kalah 1-0 jgnlah masih menepuk dada.
4) Mana ada team Negara dalam dunia ini "GEMAR" melakukan perlawanan persahabatan dgn pasukan domestik. Ada dengar Brasil vs Santos?? Ada dengar Itali vs Napoli ?? England yg "kononnya " glamor walau hanya menang 1 kali world cup pun tak pernah vs MU or Chelsea.
5) Ada kedengaran alasan kanak-kanak2 dipihak pengurusan "Peminat harus faham, setiap perlawanan persahabatan antarabangsa perlu ikut kalender FIFA dan pihak pengurusan sudah menghantar jemputan pada 5 negara utk perlawanan persahabatan" ..... Kenapa 5 sahaja ??? Kenapa tak buat pemilihan 10 atau 20 atau 30??? Bukankah setiap langkah perlu ada backup plan??? Mana ROADMAP anda?? Tido ke pengurusan?? Kalau dapat gaji setahun, takkan 5 pasukan aje difikirkan??? Kalau bekerja dengan company pentingkan target quota atau SLA.. kirim salam laa korang.
6) Dah tak boleh ditegur ke FAM ini?? Adakah sudah tiba masanya pencinta bola sepak memikirkan perlunya FAM ini diganti dengan badan lain utk mewakili Malaysia dalam FIFA??
7) Dimana kuasa Setiausaha FAM hingga melebihi Timbalan Presiden ??? Anda Setiausaha sahaja beb.. Fahami tugas setiausaha. Mana fakta mengatakan anda boleh buat sidang media tetapi Timbalan Presiden tak boleh .
8) Jawatan 2 Timbalan Presiden harus digugurkan. Jika Timbalan Presiden satu lagi meluahkan luahan prestasi, mgkin situasi berbeza atau senyap sahaja. Bukan apa, mudah berlaku conflict of power kalau gagl dihandle dengan baik.
9) FAM, tunjukkan peminat anda berupaya berada bawah 100 terbaik dunia. Jgn hanya dunia anda sendiri.
10) Andai gagal cari pasukan utk persahabatan, keluarkan atau dapatkan dana utk adakan pertandingan 4 atau 6 penjuru. Paling tidak hidupkan Pestabola Merdeka.
Sejelasnya TSAM perlu faham dimana anda kedudukan anda. Ada problem, settlekan internal dulu. Andakan boss. Pada barisan pengurusan FAM lain, jgnlah membodohkan diri sendiri. Terima kritikkan. Jgn jadikan barisan kebangsaan umpama pasukan PERTUNJUKKA

blogrojak said...

Apasalahnya TSAM mengkritik terbuka DKR melalui media ,mengapa mesti dinafikan hak TSAM untuk terus menjadi pengkritik ,protokol FAM sudah tidak relevan .banyak kelebihan dengan kritikan terbuka TSAM ,dan saya yakin dengan KETEGANGAN ISU ini dapat MEPERLIHATkan KEPINCANGAN pengurusan sukan bolasepak Malaysia oleh FAM.Bolasepak Malaysia adalah milik RAKYAT dan rakyat berhak mengetahui . dan yang paling apa perlu di perlajari daripada KES ini, FAM memang persatuan yang TIDAK BOLEH dikritik ,dan jika boleh nyatakan kelebihan secara FAKTA ,MENGAPA mereka yang berkebolehan hanya boleh mengkritik FAM dan hanay melalui mensyuarat EXCO FAM sahaja,
Jadikan KEGAGALAN 2007 Ssebagai PENGAJARAN yang bergunan FAM perlu dipersalahhkan 100% dalam persedian FAM untuk skuad HARIMAU MALAYA untuk AFC ASIAN CUP 2007.
jika mahu di ungkit segakan kegagalan FAM sejak disandang oleh presiden FAM yang sudah lebih 20 tahun,bola sepak kita semakin mundur.SUDAH terlalu banyak , dimana efektifnya Mesyuarat EXCO FAM. Oleh ITU MEDIA ARUS PERDANA perlu lebi jujur , DIMANA peranan MEDIA di sini,baru baru ini rangking MALAYSIA jatuh lagi dan DKR sibuk dengan perlawanan persahabatan dengan pasukan NEGERI.dimana MEDIA Kritiklah?
Dan jika boleh media memainkan peranan lebih BERANI .DAN KRITIKAN PERLU LEBIH KONSTRUKTIF.
A)Disini Tidak perlu dipertikaikan anda tidak memegang jawatan didalam FAM dan ahli bersekutu .teruskana mengkritik.tanpa prejudis.RIZAL HASIM teruskan usaha anda.
B) Media TIDAK perlu MEMBODEK FAM,sebaliknya tegas dan BEBAS untuk mengkritik SIKAP sambil lewa FAM,janganlah MENULIS DKRajagopal tahu APA YANG DIA LAKUKUKAN, terlalu KLISE, Ingat there is always space for improvement .dan sudah menjadi kebiasaan manusia mudah untuk menjadi bongkak akibat kerap kali dipuji dan dijulang,tiada pengecualian untul DKR.
C)saya memuji cara TSAM,Berani mengkritik,dan TSAM pernah menegur FAM mengenai elaun untuk kelab yang bertanding di liga MALAYSIA. Dan KES ini mendapt liputan yang baik,dan seperti biasa TERSERLAHH kepincanganFAM .
D)SARANAN untuk TSAM lebih baik jika TRW(the read wariors boleh keluar daripada KAFA ( KELANTAN FA )biarlah KAFA sendiri Yang merusuakan kelab atau fokus kepada pengurusan liga bolasepak mereka,dan TRW menajdi kelab(fc ) kedua menjulan piala malasyia,piala fa dan piala afc.DAN PASTI tiada cerita politik, kelran trw ADALAH kelab bolasepak rakyat kelantan DAN bukan. DAN certia politik sudah TIADA,BOLEH Mulakan feasbiity study untuk menubuhkan KOTA BAHRU TRW football club bermula dari sekarang.JAUHkan BOLAsepak daripada POLITIK.
E)dan saya pula tidak bersetuju dengan kritikan TSAM yang menuntut Skuad SINGA12 yang agar membariskan skuad REMAJA ,dan pengurangan jumlah pasukan uyang bertanding di liga M.
SEKIAN, terima kasih.

blogrojak said...

Dengan pengaruh yang RH MLC(RIZAL HASHIM MALAYSIAN LOOSE CANNON ) ada harap lebih banyak surat terbuka kepada FAM dan MSL sdn bhd,dalam usaha memajukan bola sepak Malaysia.teruskan mengkritik,WALAU pun majikan anda tidak menyukai nya

blogrojak said...

Jadikan KEGAGALAN 2007 Ssebagai PENGAJARAN yang berguna. FAM perlu dipersalahhkan 100% dalam persedian FAM untuk skuad HARIMAU MALAYA untuk AFC ASIAN CUP 2007. FAM perlu dikritik sevara terbuka.

D)SARANAN untuk TSAM lebih baik jika TRW(the red wariors boleh keluar daripada KAFA ( KELANTAN FA )biarlah KAFA sendiri Yang mengurusukan kelab atau fokus kepada pengurusan liga bolasepak KELANTAN,dan TRW menjadi kelab FC pertama menjulang piala malaysia,piala fa dan piala afc kejuaraan berganda TRW.DAN PASTI tiada cerita politik,KELANTAN trw ADALAH kelab bolasepak rakyat kelantan tiada lagi certia politik sudah,. Trw BOLEHLAH Mulakan Feasibility study untuk menubuhkan KOTA BAHRU TRW football club bermula dari sekarang. JAUHkan BOLAsepak daripada POLITIK.

rizal hashim said...

blog rojak,

saya tiada pengaruh. kalau adapun cukup kecil. sekadar berkongsi pengalaman.

tiada gelaran, tiada jawatan, tiada Porsche...

Anonymous said...

Apa kata cuba ambik perkara yg baik di kalangan benda2 yg tak baik(jika dianggap begitu). Contoh - penyokong kelantan dianggap paling fanatik atau dlm bahasa yg tak bertapis dianggap jahat dan kaki kacau. Kerana sikap itu juga sedikit sebanyak TRW meningkat naik sbb penyokong TRW adalah paling demanding, kalau tak perform sikit segala bentuk cacian dan makian dihambur direct kat President KAFA. Ada juga yg kaki puji dan jek, tapi yg membuatkan pengurusan KAFA tak duduk diam ialah disebabkan oleh yg mengkritik tu lah. Nak tak nak Pengurusan KAFA terpaksa bekerja lebih keras lagi. Begitu juga dengan FAM. Tak usah terlalu sibuk dengan kritik tak ikut chanel dsb. Kerana sibuk dengan perkara mcm tu lah Malaysia dah jauh tertinggal. Tolonglag berubah...sedar tak kalian...everything is changing except FAM.

Anonymous said...

bodoh apa RIZAL HASHIM nih..fokus entri patotnya hanyalah tentang TSAM KRITIK SKUAD RAJAGOBAL tapi meroyan,merapu,maeraban ke laut mana ntah sampai kes SUKAN KOMANWEL pon di buku sejarah kan balik..haha TAK ADA LIFE LA KAU NIH..kau marah TSAM kritik-mengkritik tapi blog kau nih lagi banyak kau kritik orang tapi hasil ?? owh ada2 award kau yg berlambak2 kt rumah tuh kan haha..banyak dah aku baca hikayat2 kau ni !! kutok orang je tau..berapi-api cerita psl org lain hasil nyer zero bro !! MALAYSIA tak men WORLD CUP gax !! hanya tau "MENAIP DAN POST" hahahhahahahahahaha

blogrojak said...

kecil tapi pedas,

porsc 911 baru dah keluar mesti lah mahal ,,beli yang second pun ok..design pun lebih sama jer

Hasil daripada tinjauan pendapat daripada 620 responden yang mengambil bahagian terhadap persoalan "Wajarkah Jurulatih Kebangsaan, K.Rajagobal Di Kritik Dengan Persiapan Serta Prestasi Skuad Kebangsaan Ketika Ini".

Setuju = 83%
Tidak Setuju = 12%
Tidak Pasti = 5%

maklumat Diambil tanpa kebenaran dari LAMANFACEBOOK bolasepak malaysia.

http://bolasepakm.blogspot.com/2012/02/senarai-penjaring-liga-premier-2012.html


http://tronohtranquility.blogspot.com/2009/01/bicara-bola.html

blogrojak said...

RH MLC buatlah artikel baru DI BLOG atau pun AKHBAR ,perbincangan mengenai ROADMAP untuk layak ke AFC ASIAN CUP 2015 AUSTRALIA.DAN ROAD MAP liga bola sepak Malaysia,

cuba contohi ROAD MAP JFA dan liga J.

disini RAKYAT ingin tahu apa VISI FAM,apa sebenarnya kerja ORGANISASI yang menguruskan bola sepak MALAYSIA .ingatlah kerja FAM bukan setakat nak buat friendly dengan MAN UTD,dan bola sepak MALAYSIA bukanlah SARKAS.

saya yakin FAM & CO pun belum buat apa lagi,,mungkin masih sibuk urus hal bookie dan tunggu surat minta maaf daripada FIFA.

mdfaizal said...

Bro Rizal, nampaknya kekuasaan Sultan FAM & kepimpinan diktator FAM akan berterusan kalau TSAM dikenakan tindakan disiplin yg keras. Maka bolasepak malaysia akan semakin bangang dlm topik kemajuan & pembangunan.

Itu belum Lucius Maximus memberi ulasan pasal prkara ni kerana beliau dikabarkan "merajuk" dengan bolasepak malaysia dlm 1-2 bulan ni.

Selain itu, dpd terlalu pening kepada dgn politik FAM antara TSAM dan diktator2 FAM, baik bro rizal berusaha "memanaskan" berita dibawah mengenai anak muda malaysia yg "sendirian" mencuba nasib diluar negara tanpa sokongan atau bantuan secara langsung dpd SU Agong FAM yg menyokong Man.Utd itu.

Mungkin boleh lonjakkan sikit berita mereka supaya sentiasa menjadi perhatian jurulatih & pegawai skuad harimau muda A & B, yg boleh dipanggil menyertai kem latihan jika benar2 berkelayakan

- Kenali Anak Muda Malaysia Yang Bermain Di Luar Negara
- Dua Pemain Muda Malaysia Bakal Bercuba Nasib Di Eropah
- Iman Shaukhi dan Muhammed Anuar menyertai pasukan Youth Academy Gateshead FC


Anonymous said...

aku agk tlewat bc artikel ni.bg aku tsam n rizal hashim kedua2nya xsalah.2 2 bniat nk bangunkan bolasepak,tp yg aku rs tkilan knape saudara rizal cm nk mgundang kemarahan penyokong klantan.en rizal org yg bpengalaman n kategori berumur saudara th cmne ayat yg nk menegur tp xsakitkn ht org.sori kalu trasa.mule2 aku xnk komen tp bile bc dua perenggan trakhir trasa tguris gak skt.harap saudara teruskn menulis n maju dlm hidup.tunjukkan anda sbg org yg bpengalaman n matang.BRANI TULIS BRANI TANGGUNG.

Anonymous said...

aku agk tlewat bc artikel ni.bg aku tsam n rizal hashim kedua2nya xsalah.2 2 bniat nk bangunkan bolasepak,tp yg aku rs tkilan knape saudara rizal cm nk mgundang kemarahan penyokong klantan.en rizal org yg bpengalaman n kategori berumur saudara th cmne ayat yg nk menegur tp xsakitkn ht org.sori kalu trasa.mule2 aku xnk komen tp bile bc dua perenggan trakhir trasa tguris gak skt.harap saudara teruskn menulis n maju dlm hidup.tunjukkan anda sbg org yg bpengalaman n matang.BRANI TULIS BRANI TANGGUNG.

Anonymous said...

Politician in football is good...but politic in football kill the game....

Anonymous said...

Bro rizal

Aku harap sebagai wartawan senior, ko tak goyang dengan hantaman/cacian dan lain-lain yang berkaitan. Teruskan membalas balik segala kritikan dengan fakta. Agak-agak kalo komen tu merapu sangat, layan jer...

rizal hashim said...

mdfaizal,

terima kasih.

rizal hashim said...

dulu masa surat terbuka buat fam dipaparkan dalam blog ini, ada orang baca satu perenggan saja. tidak ada pun yang sokong aku perli conflict of interests di kalangan pemegang jawatan FAM...

sah posting ini orang baca apa yang diaorang nak...tidak baca keseluruhan posting...

macam politikus juga...selective...hehehe

Anonymous said...

dalam hal ini yang menjadi batu api ialah media...dimana mereka telah membesar-besarkan isu ini...bagi gua tak salah TAM mengkritik pasukan kebangsaan ...mungkin kritikan tersebut untuk membuka mata pihak-pihak tertentu mengubah,membuat percaturan yang baru agar mutu bola sepak negara meningkat..inikan negara demokrasi..sesiapa saja boleh memberi pendapat..begitu juga saudara rizal...tetapi saya tak setuju dengan penulisan saudara rizal...membuka aib orang...itu salah ..dalam islam perbuatan saudara itu dianggap dosa...ingat la sikit kepada dosa pahala..ajal maut dan syurga dan neraka...kita orang islam jadi gua cuma ingin nasihat sikit...

Anonymous said...

Ini baru Tim. Presiden yg beri komen dan dah nak kena gantung. SUA FAM ada beran ke nak buat PC dan arah Presiden buat benda yg sama kalau DYMM Presiden kritik Yang Amat-Amat Berbahagia Datuk K.Rajagopal yang sekadar menang 1 - 0 dengan Sabah seri 1 - 1 dengan Filipina dan ..... (bunyinya dot dot dot) dengan Sarawak pada 24hb Mac nanti. Hebat sangatkah Yang Amat-Amat Berbahagia Datuk K.Rajagopal yang baru menang Piala AFF dan tak dapat singkirkan Singapura dalam Pra World Cup sehingga ramai yang nak protect dia?? Abis kuat 'titah Tuanku @ Tuanku Titah....' Terima ajalah kritikan ini dgn hati terbuka. Khoo Kay Kim pun x perlu bagi komen yang bukan - bukan dan tidak perlu dapatkan komen Prof nyanyuk tu sebenarnya untuk story-mory mcm ni. Dah memang team Malaysia 'terpaku' tak ke mana so perlulah dikejutkan agar bangkit. Samada TSAM nak cari publisiti murahan terpulanglah kepada anda pembaca menilainya. Tapi mmg dasar org-org 'kayu-mati' kat FAM yg jenis tak boleh ditegur terus-terusan sahaja melenting.

Anonymous said...

Bro tu..TSAM my hero buka jale doh nok debat dlm dgn izin..berani ko..kalau kau rasa ada batu sila join..kalau kau x da batu baik ko diam je...hahaha..Ko mmg sk ambil ksmptn utk gn isu pns utk mngktkn trafik blog ko..kau tak tgk entry ko lain x org pn nk bc. nmpk sgt org kelantan ni hbt..TRW adalh jenama yg laris..ksian kt ko..bloger x da batu.,hahaha sk ambl ksmptn

Anonymous said...

Bro tu..TSAM my hero buka jale doh nok debat dlm dgn izin..berani ko..kalau kau rasa ada batu sila join..kalau kau x da batu baik ko diam je...hahaha..Ko mmg sk ambil ksmptn utk gn isu pns utk mngktkn trafik blog ko..kau tak tgk entry ko lain x org pn nk bc. nmpk sgt org kelantan ni hbt..TRW adalh jenama yg laris..ksian kt ko..bloger x da batu.,hahaha sk ambl ksmptn

Afiz Fadzi said...

Bagi saya kedua-dua individu ini adalah penting utk check & balance FAM..kita perlukan org2 yg vocal seperti saudara Raizal & TSAM utk salurkan keluhan peminat kpd FAM..harap kedua-dua individu ni dapat elakkan drpd sebarang pertelagahan..bersatulah utk kepentingan bolasepak Malaysia..tegurlah FAM sekerap yg mungkin..
FAM sbg badan yg mula mendapat sokongan peminat janganlah melatah utk menghukum..apa salahnya jadi lebih terbuka..janganlah sampai pisang berbuah 2 kali..kalau dulu arkitek bolasepak Kedah (Arwah Dato Basri) dipecat takkan skrg giliran arkitek bolasepak Kelantan pula..adakah ini sesuatu yg sihat? Apa pula yg dirancang selepas itu? Masukkan semula “budak politik-Myteam” dlm FAM?
Kpd DRG, anda harus tau apa pencapaian tahunan anda..adakah dgn melakukan bnyk eksperimen anda akan menjadi saints yg berjaya? Adakah dgn memberi alasan yg digunapakai tahun lepas anda akan selamat drpd dipecat?
Bagi saya eksperimen terburuk adalah apabila kita dibelasah 5-0 oleh Australia..pasukan kita ditertawakan sehingga pemain menjadi bahan lawak dlm Youtube..itu bermula titik tolak bnyk pasukan menolak nak bermain dgn kita..mereka hilang rasa hormat terhadap team Harimau Malaya..
Nasihat saya, kalau nak eksperimen, pakai la otak sikit..jgn la hantar budak hingusan main lawan team besar..untuk lawan kelab tempatan baru la pakai budak berhingus sarung jersi negara..guna lah puas2 masa lawan Sarawak minggu dpn..
Masalah takkan jadi lebih besar kalau awal-awal lagi panel jurulatih & pengurusan team Harimau Malaya bijak dalam mencatur eksperimen masing-masing..

Anonymous said...

mu buleh la kecek,nk blagak pandai muga situasi ni berada d tempat ore lain..ada ke nk jwn no komen..klu nk jwb no komen,wartawan oyt sombong pulok.

Wan UKJ BC said...

Anuar musa mmg tak guna.... salbana...

Anonymous said...

Cerita pasal Kelantan, TRW, Annuar Musa akan jadi hit sbb budak Kelantan akan baca dari mula sampai abis. Lebih2 lg kalo berbau kritikan. Tapi kalo cerita pasal you kritik KOM, MOM, ASUM, Shahidan, Karim, Ahmad Ismail budak Kelantan akan baca satu perenggan je..mcm perangai Indon je aku tengok..tak boleh jentik sikit..

PM said...

Itu lah hakikatnya......
Secara jujurnya, cuba awak cakap adakah awak setuju yang Pasukan Kebangsaan ini tak boleh dikritik secara terbuka.
Cuba bersikap jujur.

Anonymous said...

HIDUP BRO RIZAL

rizal hashim said...

Pak Man, apa kabo?

Seperti dua perenggan terakhir yang tertulis, saya terus-terusan meminta semua pihak terbuka kepada kritikan, sebagaimana saya terbuka kepada kecaman dan cacian berunsur peribadi.

sebagai warga pendidik, pak man tentunya berharap generasi yang melalui proses didikan pak man tidak terlalu mudah menuturkan kata-kata nista sambil bersembunyi di sebalik anonymity dan tidaklah ada penyakit attention seeking syndrome.

terima kasih

Anonymous said...

salam..

firstly respect cos RH nie otai@tyco jurnalis..semenjak dulu lagi aktif menulis dan memberi komen isu2 sukan esp bolasepak..tapi RH agak emosional disitu apabila lantang memberi komen tanpa menjaga hati individu..Dan post yg paling hot semestinya isu pasal kontroversi bolasepak yg berkaitan dgn sebuah negeri yg bernama KELANTAN ! teruskan usaha anda,semoga anda akan berjaya dan berpuas hati..

Anonymous said...

salam buat semua

aku baru baca ini astro dok bantai TSAM ada sebabnya, kalau kita imbas balik TSAM ada suara yg semenjak astro dok siarkan live kat TV income KAFA menuruh.

dan yang lagi pentingnya tak akan lah satu orang yg berjawatan dalam Persatuan Kebangsaan tak boleh bersuara lagsung, semua dok pakai titah tuanku, titah tuanku oleh Azuddin.

Kenapa tuanku tak buat statement sendiri, kenapalah si azuddin dok jaja titah tuanku.

Tak ada demokerasi langsung baiknya semua jawatankuasa letak jawatan dan biarkan azuddin dengan tuanku sultan je yang control FAM, kakitangan yang lain cuma ada pengkeranian saja jangan ada pegawai

OLEH

TITAH TUANKU

Ije. said...

Hidup Tan Sri Annuar Musa. Bapa Pembangunan Bola Sepak...

Tiger Mizie said...

Rizal.

Padangan anda kali ini, ada yang bagus terutama berdasarkan fakta, ada yg melalut juga dan ada juga padangan yg kurang bagus. Takpe rizal, jika nak mengkritik, harus tidak takut dikritik. Sesungguhnya saya melihat FAM sudah ada titik2 perubahan yg bukannya ke depan... tetapi kebelakang. Semua ingin menonjol tak tentu arah.

sko cucu janggut said...

semua sandiwara nie juz to score some political mileage..dis is nuar musang at his best.. kami di kelate mengimpikn agar team red warriors dpt bebas dari kafa dan modelled itself as an independent football club yg dimiliki 100% oleh pemilikan saham ahli kelab spt team2 di spain (real madrid,barcelona). dari itu kami dpt pastikn team kami bebas dari permainan politik org2 yg gila kuasa yg menjadikn team spt bapak dia yg punye(utk personal gain)...lainlah kalo team tu milik individu total spt abromovich di chelsea,, pun dia xde plak campurtangan or tunjuk pandai dlm bab2 teknikal spt "tokoh2" politik kt bolehland ni..

ibnu abdillah said...

suka dgn ayat rizal, poliTIKUS pencen yg suka berkokok tapi ekor penuh bergelumang dengan TAIKKKK....

Anonymous said...

Rizal Hashim ni berlagak bagus sangat padahal bukan sape2.kalau betul lah wartawan yang beretika kenape berat sebelah? boleh blah la. org yg macam ni la yg sebenarnye menghancurkan dunia sukan negara. dahla tak ade sumbangan?

atleast die bekas menteri sukan, timbalan presiden FAM. presiden KAFA etc

Rizal Hashim ade ape? meroyan la dengan rancangan tanpa izin die tu

rizal hashim said...

tiger mizie, terima kasih atas pandangan.

dalam blog saya boleh luahkan perasaan.

berbeza di atas platform lain.

macam goal.com, cuba baca tulisan saya...bahawa rajagobal berdepan tekanan...

di tv juga kita tidak boleh semena-mena cakap...

dalam blog tidak semestinya penulis blog betul semua...sebab itu saya galakkan perbezaan pendapat dengan mengemukakan hujah, sama ada rasional atau emosional...

dan bukan seperti tokoh-tokoh tertentu yang fikir dia saja betul, saya tidak main sentimen...kalau ada pun, berdasarkan sejarah, rekod dan fakta.

rizal hashim said...

sko cucu janggut,

alangkah indahnya jika ada individu yang ada political will and courage untuk wujudkan konsep pemilikan kelab seperti di Sepanyol.

Kelantan biasanya menjadi perintis.

Dulu pasukan Kelantan diurus Ringgit Kreatif pimpinan Zaid Ibrahim, kemudian KDSB...tapi tak jalan...

kita tunggu rintisan sejarah baru

Anonymous said...

aku mula x faham pendirian seorang wartawan/blogger "tersohor" yg bernama RIZAL HASHIM.

Dia pernah perkatakan ttg hak2 bersuara dan menegur demi kebaikan sukan negara.

Namun sekarang dia menidakkan perkara itu bila org yg menegur adalah org yg pernah "membuat masalah" dgn beliau.

aku tidak hairan bila ada org2 yg komen katakan Rizal Hashim emosional dlm post kali ni.

aku juga tidak sukakan TSAM (in political point of view) namun bagi aku siapakah lagi yg boleh kita harapkan utk menegur FAM dan konco2 nya tu? Nak harapkan Rizal Hashim? jgn hrp lah sbb Rizal Hashim harini kutuk Rajagobal esoknya memuji pulak...takde pendirian langsung! Jadi org2 yg berjawatan tinggi dlm FAM ni lah yg selayaknya menegur apa yg tak betul dlm FAM.apa yg TSAM buat tu adalah kesinambungan drp apa yg pernah dilakukan oleh Raja Ahmad Zainudin dan Arwah Datuk Basri.Hanya org2 yg hebat mcm gini je yg berani dan "tak sayangkan jawatan" utk menegur golongan2 berkuasa dlm FAM. Siapa mahu sangkal kehebatan Raja Ahmad dan Arwah Datuk BAsri?

kpd yg menyokong Rizal Hashim dan FAM, korang ingatlah...kejayaan Sukan SEA dan AFF tu tak kekal lama.FAM tetap di takuk lama...apa yg mereka buat utk akar umbi, pelapis,promosi dsb?

To bro Rizal Hashim...sorry...but utk post kali ni aku boleh rate sbg your "POOREST" post ever. Kalu nak dptkan traffic pun berpada2 lah dan anda perlu ada pegangan. aku tak heran kalau lps ni kau buat post menyokong Shahidan Kassim dan Karim Ibrahim pula dlm isu KOM!

rizal hashim said...

anon 10.28am

bacalah semua pautan dalam posting saya termasuk dalam goal.com. saya tidak puji rajagobal dan saya kekal dengan prinsip saya dia gagal ketika tewas kepada singapura Julai lalu. tidak pun saya mengalunkan nada yang berbeza. kalau tak faham pautan yang ditulis dalam bahasa inggeris, boleh google translate. saya juga sentiasa open to criticism. tetapi ada sesetengah orang, dia tegur, kemudian dia kata eh media manipulate, lepas tu tuduh macam-macam. orang macam ini dok berpolemik saja kerjanya. lepas tu berdepan tindakan, eh orang yang tangkap saya tu tak de hak...orang inipun patut kena tindakan...hahahah


orang macam ini memang elok jadi menteri dan pemimpin. sesuaiiii


terima kasih.

Shahril Halim said...

hebat tulisan lu mike tyson...tapi tak profesionnal.perihal Sultan kami Tuanku Muhammad ke V xpayahlah sentuh...lu nak gaduh ngan Annuar masuk gelanggang la, kasi siku lutut.

Anonymous said...

as salam saudara rizal..
saya mencadangkan anda menjemput presiden sultan ke program dengan izin..
kalau betul2x ada ingin menyampaikan yg benar dan betul mengenai sukan tanah air termasuk bola sepak..
panggillah presiden bola sepak..presiden sepak takraw anda sudah panggil..
sekarang cuba lah panggil presiden FAM pula..
lagi sesuai dengan tujuan program dengan izin...

saya juga peminat sukan yg mengharapkan terbaik utk kegemilangan negara..
dan jujurnya saya bersifat neutral dalam membaca setiap pendapat anda..

terima kasih dan maaf jika anda kata2x yg menguris hati..

syahril ishak said...

jay_seventeen@yahoo.com

saudara rizal hashim . . .

terpanggil untuk turut mencoret sesuatu di celahan ratusan komen yang telah terpapar. tahniah untuk saudara. sekali lagi laman blog ini dihujani hujah. namun tak kurang juga caci maki. mentaliti tergambar menerusi pandangan yang diberi. kemurniaan bangsa terpancar dari laras bahasa.

angin bertiup kencang. dalam keadaan atmosfera yang tidak menyenangkan. tambahan pula cuaca yang tidak menentu. dan hal ini amat berbahaya untuk bot kecil.

disebalik semua ini, ternyata masih ramai yang sayangkan sukan. ramai yang ambil berat perihal skuad negara. ramai juga yang ikut campur dan merasa teruja untuk sama-sama membincangkan peri keadaan sukan negara. tidak kurang yang mempersoal tentang untung-rugi hasil cukai serta pendapatan yang dijana untuk membangunkan prestasi.

ayuh semua. tidak salah bergaduh. namun mengapa ambil jua yang keruh. pilihan ditangan kita. teringat kata-kata YB. Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek dalam rancangan Dengan Izin kelolaan saudara. antara lain katanya ialah beliau mahu dikenang sebagai orang yang sentiasa memberikaan mood yang baik untuk rakyat Malaysia dengan pencapaian positif sukan negara. ayuh memartabatkan maruah sukan negara.

rizal hashim said...

anon 3.16pm,

saya sudahpun menghadap tuanku sultan untuk mempelawa tuanku ke Dengan Izin berserta soalan. tapi nampaknya keadaan belum mengizinkan.

anakanda tuanku juga sudah saya pelawa. InsyaAllah ada rezeki, adalah ruangnya.

rizal hashim said...

jay_seventeen@yahoo.com,

susah selagi ada individu gemar bermadah, bermain dengan kata-kata, mengintai peluang, memburu sanjungan, menagih perhatian, mencari keuntungan...

demokrasi dalam sukan - ada baiknya, banyak buruknya.

Mustakim said...

salam bro Rizal Hashim.

1. Asal usulnya berpunca kenyataan TSAM berkenaan dgn skuad KingG. Dia komen bila ditanya oleh wartawan astro arena. Apa yang dikomen diakui betul oleh kebanyakan orang. Yang salah ? Dia komen secara terbuka (Betulkan?). Dia mesti komen dalam council kan ? Ini undang2 FAM kan ? tapi kenapa ada dua tiga kerat yang di dalam FAM dok komen secara terbuka tentang skuad, bro x ulas lanjut dalam tajuk mungkin "Siapa XXXX?. hehee saja kasi panas. Jangan marah aaa. Ikut law FAM, x boleh komen secara terbuka. Yup mmg TSAM salah kalau dia buat jugak.
2. Bila dibacakan artikel bro ni, dah boleh jadi org politik nih. 2x5 jer pulak. Tu lah, dalam diri setiap orang ada ciri politiknya. Boleh bro. ada tu tokoh...
3. Bro kita nih dah berumur sikit. agak2 kena lah tenang2kan sikit suhu amarah. ada sikit2 atau banyak2 perselisihan antara bro dgn tsam tu, bawak2lah berbicara secara personal. boleh setel tu bro. cara orang berumur selesai perbedaan x perlulah nak palu kompang sindir sana sini, perlu depan belakang. dah berumur bro. pengalaman bro sikit punya banyak. sebagai wartawan berpengalaman.
4. ya aku tahu, sikit sebanyak tercabar jugak emosi bila dikutuk macam2, tapi tak perlulah terikut-ikut rentak panas tu. tah ler nampak ralat sgt. bila aku baca artikel kat atas tu. ni ke bro Rizal Hashim ? sangkaan ku mungkin masa ni bro masih panas dgn tsam & penyokon2nya. tu yang tulisan jadik macam ni.
5. kalau aku salah, mohon maap bro. suara lantang mu aku suka dengar, kritikan mu aku suka baca, sukar untuk kita jadi neutral dalam sesuatu isu.. lantas saja tulisan kita mampu terjemahkan kecenderungan kita. aku follow jugak bro.. dah mcm tu
6. FAM... tah ler sensitif yg amat. nampak gayanya kes TSAM ni silap2 buleh jadi cam kes arwah Datuk Ahmad Basri ???
salam bro...

Anonymous said...

Saudara Rizal, lepas ni ko masuk bertanding Timbalan Presiden FAM, aku yakin ko dapat meningkatkan mutu bolasepak Malaysia.

Anonymous said...

rizal hasim siapa sebenar nya ko tu???berlagak diva..ko nie petualang ke ape???salah ke dia sbgai tim presiden mengeluar kenyataan itu demi kebaikan bola sepak..klau ko buat kluar kenyataan mengutuk sana sini x salah????walhal kenyataan ko tu x ikhlas semata2 kerana kerja ko dan mengikut kehendak bos...ko diibarat mcm anjing suruhan je dan sanggup menjilap najis semata2 kerana berbeza idiologi dan semata2 ingin memuaskan hati ko dan bos ko tu..klau ko ikhlas ko sptot nya ptot menginyakan teguran tim presiden FAM tu demi kebaikan boalasepak negara bukan nya menurut sifat hasad dengki dan dendam kesumat ko tu...ulasan ko nampak sgt kenegerian ko menebal..adakah keikhlasan ko boleh dibyr???dimata aku ko bukan hebat pun bercakap berbelit2 seperti ulat yg kena pijak kepala..mengapa ko xulas isu aizuddin yg boleh plak komen pasal skuad kebangsaan dan mengapa ko xulas pasal presiden FAM yg mana hanya dia seorang shj boleh komen skuad kebangsaan..adakah malaysia nie dia yg punya??bola sepak hak dia?bkn hak rakyat??tkot ke nak ulas atu xdibyr utk ulas pasal tu??ko tu sgt2 berlagak mcm la ko tu sentiasa betul...sungguh2 berla

Anonymous said...

ko nie cium bontot FAM boleh la..blah la lu..puii...berlagak berlapis2 la ko nie..

Anonymous said...

Dulu saya ingat RIZAL HASHIM seorang yg profesional dlm menulis tetapi sebaliknya...berkepentingan peribadi...saya pun tak sebulu dgn TSAM tetapi saya amat kesal dengan RIZAL HASHIM tentang mengaitkan peristiwa 1993...semua org pernah melakukan kesilapan...saya berdoa dan berharap rizal dan keluarga tidak diaibkan dgn kisah2dulu yg tak baik yang pernah dilakukan

Anonymous said...

Siapa Rizal Hashim? Ooo blogger sukan yang gila populariti kalau setakat nak bagi komen macam ko, aku pun boleh Lebih baik dari itu pun ramai yang boleh cuma yang gila populariti macam ko tu hanya ko seorang je di Malaysia ni.

Anonymous said...

rizal seorang bodoh sombong...cium bontot fam dan media boleh la ko tu..nati ko pencen jgn arap ko nieni disanjung..media buang terus ko..masa tu ko melalak pun org x peduli...blogger tersohor mengutuk boleh la ko..ajat geng2 ko yg komen backup ko nie pi jadi anjing suruhan FAM...org nk tgk bola sepak maju kita p serang peribadi org..klau org serang peribadi ko marah x??blk mandi bunga la ko nie..semakin hari semakin menyampah..bg ko semakin org menyampah smkin ko suka,duit pun semakin byk msuk kan..

Anonymous said...

adakah wartawan sudah dibayar??dan semua ini mengikut perancangan asal..mengapa wartawan sudah th soalan mcm tu xbleh dijawab tp masih mahu tanya?media di malaysia ini sudah terang lagi bersulah mengamalkan sikap double standad start dr bawah sampai atas...

Anonymous said...

ni la manusia....bukan nk sesama maju tapi nk menjatuhkan masing2...insaf la...

Virtuoso said...

Tak kisahla apa pun. yang pasti aku berasa lega kerana ada pihak yg kritik RG. nak tunggu FAM?

tokman said...

Annuar ini nak berpolitik balik dan sedang berusaha untuk menarik perhatian pemimpin2 negara untuk balik berkecimpong dalam politik negara kerana beliau berasa terpinggir diKelantan. Apa pun beliau masih seorang politikus dan seorang opportunis!

Anonymous said...

kita ni manusia semua dr tanah....manusia hidup penuh dgn ego tak kira siapa melainkan insan yg telah dipilih oleh Allah, apa saja kita buat kenalah niat kpd yg punya bumi ni baru kita dapat rasai apa yg kita usahakan, kita bukan lama diatas muka bumi ni... apa saja yg kita lakukan...janji niat kita ikhlas...kalau tuhan tak izin tangan kita ni bergerak maka tiada lah tulisan-tulisan dr tangan diatas ini..

Anonymous said...

salam jari tengah tul lu...

Timun said...

Sepatutnya TSAM jawab macam ni bila ditanya pasal prestasi pasukan Kebangsaan. Berdasarkan keputusan semasa Siri perlawanan persahabatan pasukan Kebangsaan saya penuh yakin pasukan Kebangsaan akan dapat mempertahankan Piala AFF tahun ini, akan layak ke Piala Asia dan World Cup 2018. Saya juga rasa K.Rajagobal sepatutnya diiktiraf sumbangannya itu dengan diberikan pingat Tun atau sekurang2 nya Tan Sri macam saya. He he he

blogrojak said...

bagus FAM ,sudah mahu MAJU( tetapi masih tiada VISI) ,FAM Sudah adakan sidang akhbar untuk isu Skuad kebangsaan,tapi harap mereka lebih teliti untuk merancang perlawanan persahabatan,kerana saya TIDAK yakin dengan KEMAMPUAN FAM melaksana tugas ini membuat kertas kerja yang MANTAP.dan tidak dinafikan sidang akhbar ini SEKADAR menjawap soalan secara SPONTAN sahaja.

-kalaulah MEDIA tidak Memaparkan isu persedian skuad HARIMAU MALAYSA,saya yakin FAM,akan terus buat friendly dengan kelab liga Malaysia.

-Dan isu PERSTA BOLA MERDEKA ada juga di perkatakan,kita tunggu dan lihat apaah perancangan FAM seterusnya.

-RH MLC bila nak bawak isu ROAD MAP bola sepak Malaysia.harap boleh jawap,dan saya terus sokong anda ,TERUSKAN mengkritik FAM,kita smeua ada hak bersura,revolusiskan FAM.

-untuk liga malaysia tahun depan ,dapat bawak pasukan brunei + singapura senior +import .

-Dan piala F.A. ,akan lebih banyak pasukan ASEAN akan sertai ,baruilah menarik.

blogrojak said...

dah masuk 140 komen,terbaik .

dan blog ini mengkritik dengan bagus,dan TERBUKTI FAM perlu dirktik oleh sesipa sahaja kerana KITA PERLUKAN REVOLUSI.

http://revolusiharimau.com/

http://sembangbolasepak.wordpress.com/2012/03/18/edisi-khas-3-bila-bola-sepak-kita-nak-meningkat/

dah kalau ada sesiapa terjumpa blog yang memuji kepimpinan FAM sila balas.

berminat utuk dibaca.

fam selamanyeeeee said...

rizal...!!!!

ang kata jemput tuanku x dpt kan?????

jemput la TSAM....kat page beliau....ada d post yg beliau TERAMAT berharap dijemput oleh reality show en rizal "DENGAN IZINnye dipersila"...^_^

x stalk ke page TSAM????
ke da kecut lutut?????heheeeee...

jgn marah naa....an cepait tua....hahahahaaaaaa

Anonymous said...

rizal...!!!!

ang kata jemput tuanku x dpt kan?????

jemput la TSAM....kat page beliau....ada d post yg beliau TERAMAT berharap dijemput oleh reality show en rizal "DENGAN IZINnye dipersila"...^_^

x stalk ke page TSAM????
ke da kecut lutut?????heheeeee...

jgn marah naa....an cepait tua....hahahahaaaaaa

Anonymous said...

rizal hashim bonggak n bingai

Anonymous said...

wak wak..sy tgk video awk versus TSAM lam youtube dlm rancangan RH yg femes tuu..sy bg score RH 0 - 3 TSAM sbb ader 3 part..truk gak RH kena..kesian dier..racist + hatred..tp sy x pelik..org johor mmg racist ngn org klantan..profesional mcm mane pon mmg racist xkn hilang..xyh puji la kalo stakat nk publisiti murahan..kesian kt RH..nnt awk pesan kt RH, nnt ble RH vs TSAM dalam 2nd game..suh die turunkn 1st eleven taw..malu la kalah 2x..wakaka..bangang mmg bangang tp kesian pon kesian jgak..peace yo! :D

Mazlan(MalaysianSportTroughMyLenses) said...

salam rizal,
saya adalah pengikut tegar blog anda, ini merupakan kali pertama saya terpanggil untuk komen isu panas yang boleh saya beri beberapa tajuk pilihan mengikut keutamaan antaranya;
* Anuar Musa vs Rizal Hashim
* Anuar Musa vs FAM
* Anuar ikut jejak Allahyarham
Basri Akli
* Rizal Hashim emosi
* Rizal Hashim tidak profesional
* Siapa Rizal Hashim?

Lupakan pasal tajuk diatas, berbalik kepada isu panas ini, ia bukan isu baru, beberapa tokoh yang telah digantung dahulu disebabkan oleh komen terbuka telah membuktikan bahawa;

* Kalau tak komen secara terbuka pun, memang bolasepak Malaysia Hampeh jugak
* Kalau pihak media sudah tahu pilihan jawapan yang sepatutnya diberi oleh TSAM seperti yang ada berikan, buat apa tanya soalan tu?
* Pernahkan kita merujuk kepada negara-negara maju dalam urustadbir bolasepak kebangsaan mereka terutama dalam memberikan pandangan kepada media
* Saya kurang pasti adakah kritikan yang diberi oleh Datuk Hamidin ketika Malaysia tumbang 3-4
di Stadium Jalan Besar berpunca dari Sharbinee dikira kes yang sama dengan kes TSAM?
* Apa bezanya kenyataan Setiausaha Agung FAM kepada media tentang kekecewaan beliau keatas Pasukan Olimpik M,sia dikira kes yang sama dgn ks TSAM?
* Saudara tidak perlu ungkit soal peristiwa 1993, kereta Porshe kerana saudara kelihatan terdesak dalam perdebatan ini dengan mencari "kelemahan" TSAM, kerana orang yang hebat berdiri diatas kehebatannya bukan Nampak hebat kerana kelemahan orang lain
* Nampak ada "conflict of interest" dalam effort anda mengenai isu ini
* Dalam penulisan anda, beberapa kali anda mengatakan yang anda telah berlaku adil dengan kerap 'up' TSAM dan KAFA, ini telah boleh dijadikan ungkitan kerana manusia yang waras akan dan patut puji sesuatu yang hebat, contoh saya adalah peminat tegar Real Madrid tetapi saya tidak boleh mengunci mulut saya dari memuji kehebatan Barcelona dan Messi ( lebih hebat dari Ronalndo), bukankah itu lebih ikhlas
* Kalau anda seorang blogger yang betul-betul mahu melihat sukan diMalaysia diurustadbir dengan sebaik mungkin dan menguntungkan Kerajaan dan Rakyat, anda sepatutnya membongkar isu2 yang besar yang melibatkan penyelewangan kewangan yang besar, beranikah anda menulis dan membongkar isu tender penukaran Padang Hoki stadium Tun Razak?
* Datuk Rajagobal memang patut ditegur begitu, bukan tidak menghargai jasa beliau tetapi kemampuannya hanya diperingkat Asean saja itupun dah nampak merudum ( Subhan melenting memang patut sebab dia pun sebahagian dari skuad ini ), sesuatu yang amat malang apabila kita kalah dan seri kepada negara yang popular dengan sukan hoki dan bolakeranjang, he,he,he

rizal hashim said...

saudara mazlan,

terima kasih atas komen.

1. insiden 1993 saya pautkan agar orang faham bagaimana politikus berfikir. supaya orang faham kenapa game kena delay sampai 9.18 malam. kerana menekankan prosedur penganjuran sebuah perlawanan bola sepak Liga M, saya dituduh oleh ramai orang derhaka kepada Sultan kerana ada orang kata antara protokol bola, al sultan dan solat, keutamaan kepada al sultan dan solat. sedikitpun saya tidak isytihar apa-apa di bawah pokok ketapang. pautan insiden 1993 supaya orang faham sejarah. Kerana sejarah penting untuk menganalisis dan memahami kerenah dan psyche manusia.

2. saya pautkan kepada artikel lama sebagai reaksi kepada sesetengah komentar supaya orang faham saya bukan nitpick atau komen yang salah saja. bukan ungkit. sejarah. kerana ada yang komen dalam blog ini tidak pernah membaca tulisan saya. Dalam dunia kewartawanan dan penulisan berita, kita ada "backgrounder", iaitu menyelitkan unsur sejarah dan apa yang pernah berlaku agar kita nampak gambaran besar dan memahami satu isu dari pelbagai sudut.

Anonymous said...

"Datuk Rajagobal memang patut ditegur begitu, bukan tidak menghargai jasa beliau tetapi kemampuannya hanya diperingkat Asean saja itupun dah nampak merudum ( Subhan melenting memang patut sebab dia pun sebahagian dari skuad ini ), sesuatu yang amat malang apabila kita kalah dan seri kepada negara yang popular dengan sukan hoki dan bolakeranjang, he,he,he"""

Den suko statement eko. Memang patut ditegur jangan kerana nama ada Raja kat dopan dah mula sombong dan ek. Jangan slalu jadikan alasan tak do tim untuk lawan sobab jadual liga tempatan slalu berobah-obah sobab nak dengar cakap Raja. Poie la suruh Azudin atur, dio kan banyak kontek. Atau dio memang tak begitu dikenali di rantau ini sobab slalu menyorok di Wisma FAM. Elok la Raja dan asisten nya Subhan slalu muhasabah kalau nak maju. Setakat AFF jangan bangga tapi buek pembakar semangat untuk torus maju..

XABI ALONSO
LARKIN

Anonymous said...

SATU JE NAK CAKAP.....BRO XDE TELUR....KAH3

fadli said...

malaysia( 1 ) vs sarawak (1). ..

bad team of King gopal. Selection player tak betul. Player yang best performancekt MSL patut diberi peluang dan yang tak performance jangan di pilih. Heran asyik2 muka sama je.

Anonymous said...

zal,
aku tak pihak mana2 org. aku mahu demi adil fam kena ambik tindakan atas tiga poin ini.

1. pengurus pasukan kritik timbalan presiden. bolehke?
2. azuddin kena dihadapan juga kerana kritik harimau muda
3. ajk tatatertib katanya independen, tapi maca mana suami seorang staf jadi member.
tlg jawapn.

Anonymous said...

patutnya bro rizal hasyim ni tlg la nk 'demolish' FAM, utk bina balik FAM.. ni mcm lagi sokong FAM.. menyampah aku...

Radzami said...

budaya Hang Nadim masih ujud di Malaysia, terutama dalam bolasepak. Tengok apa yang terjadi kepada Allahyarham Ahmad Basri Akil, kini berjangkit pula kepada TSAM. Betul kita kata TSAM perlu guna platform yang betul, tapi adakah selama ini kita tahu mereka ada guna platfom itu atau tidak?. Tapi yang jelas FAM memang tak boleh ditegur. Sementara masih ada penyokong, ingat2 lah wahai FAM..

Anonymous said...

Tertarik ngan komen saudara pada March 17, 2012 12:47 PM.

Di sini saya ingin bertanya adakah saudara pernah menghadiri mesyuarat dalaman FAM.?? Sudah tentu tidak..so anda tidak tahu apa hasil dari mesyuarat tersebut kecuali ahlinya sendiri.Mungkin jgk byk idea2 prnah diutarakan tp ibarat mencurah air ke daun keladi..Mmg benar itu platform paling tepat mengutarakan pendapat tp spt yg saya katakan tadi kalo tiada apa2 tindakan @ perubahan jadilah mesyuarat tinggal mesyuarat tp hasilnya hampeh.! Taruk ke media lg senang/ telus semua org dpt tahu tp akan ade pihak yg sakit & xpuas hati, nasiblah.!

Anonymous said...

saudara rizal..
biasanya dan hakikatnya mulut ni memang petah berkata2 apatah lg ingin mengkritik org lain..kadang2 terlupa diri sendiri pun entah apa2..saya nasihatkan org jgn gunakan platform media sebagai platform nk menjatuhkan maruah harga lain.anda ni sebenarnya ahli politik juga tetapi bertopengkan media sahaja..kulitnya nmpk cantik tp isinya busuk dan berulat...wasalam

Anonymous said...

aku kesian betul kat penyokong2 nuar muso ni, kekeke nakal molep.. sanggup butokan mato ttg gapo dio hok nuar muso buat terhadap PJB, KAFA dan nuar muso mgunakan alasan PJB mlanggar etika, tidak bpakaian mengikut peraturan yg dtetapkan, dan mencari kerja lain ketika digantung.

1. aku stuju ngn kata2 rizal hashim yg nuar muso ni strategis dn mcm2 gis lg.. nuar muso mggunakan kesalahan2 PJB sbg alasan untuk merehatkan PJB.. perkataan "Di Rehatkan" sbenarnya cukup sinonim dlm dunia bolasepak malaysia terhadap JuruLETIH yg digantung, sbenarnya bukan drehatkan tp digantung..

2. dalam masa penggantungan itu pula kafa melantik Bojan sbg CEO ARMY, dan PJB sedia maklum siapa Bojan, dan inilah strategi nuar muso, PJB tau kedudukan beliau tergugat dgn kehadiran Bojan dan beliau tahu ini adlh taktik dan helah nuar muso untuk menyingkirkan beliau, PJB jg sedia maklum perjanjian beliau dgn KAFA, dan beliau bukan jg bukan bodo, daripada merisikokan kerjayanya di Kelantan beliau lantas ke Persiba, dan oleh sebab tindak tanduk PJB yg tidak menyenangkan nuar muso maka kafa dan nuar muso mgunakan bberapa alasan untuk memecat PJB dan bayaran pampasan yg tak diketahui brp jumlahnya.. dan Strategi nuar muso untuk menyingkirkan PJB tlh berjaya walaupon tdapat sedikit kerugian mngenai bayaran pampasan, sbb nuar muso bajet PJB letak jawatan tp PJB x letak.

sekarang... jeng jeng jeng.. hambik.. nuar muso pulok yg kena.. Beliau pnh mberi komen di fb beliau mengenai Setiausaha FAM yg mngkritik pasukan olimpik dan mberikan pertayaan apakah S.Usaha jg bakal dikenakan tindakan JWTKuasa Tatatertib? Nuar Muso orgnya partikulerrrrr.. dalam Kafa Juruletih wojib kena ikut peraturan, pakai pakaian yg ditetapkan, hantar laporan dn tak itu tak leh ini dn lagi bla bla bla.. secara mudohnya.. sbg Timb Presiden, takkan laa tak baca statut FAM?? peraturan dh ada, mesyuarat exco dh ada.. gunalah sbaik mungkin.. tpi politikus tetap politikus, suka berkontroversi dan berkonfrantasi demi meraih populariti bg menaikkan imej politiknya sbg juara rakyat.. kalo sbelum ni nuar muso dipencenkan dr arena politik kini beliau kmungkinan bakal dipencenkan dari arena bolasepak tempatan.. kah kah kah

Anonymous said...

TSAM org yg bijak mencatur permainan, bijak bermadah helah(putar belit kenyataan dan memanipulasi situasi), bijak berpidato dn berhujah tetapi kadang kala tersandung kaki sendiri lebih teruk lagi terjerut dalam perangkap sendiri, aku berani katakan kebanyakkan yang menghamburkan kata-kata caci maki dan kejian hina disini mungkin kanak-kanak lepasan SPM atau yang semangatnya sedang membara menuntut secebis ilmu di IPT, yang mana masih mentah dengan sepak terajang dan permainan orang politik.

Politikus seperti TSAM bijak meraih sokongan, kerna sokonganlah yang akan menjamin kelangsungan hidup karier seorang politikus, jika tanpa sokongan dari pengikut, politikus tersebut dianggap gagal, oleh itu setiap politikus mesti mempunyai daya tarik tersendiri, beliau mesti dilihat sebagai juara yang memperjuangkan nasib dan masa depan sesuatu kaum, masyarakat, bidang atau masa depan.

Tetapi TSAM dimasa lampaunya telah banyak membuat kesilapan hingga gagal bangun menyinar dalam dunia politik. Untuk menghidupkan kembali sisa-sisa cita-cita politik beliau harus mempunyai satu wadah yang cukup ampuh untuk dijadikan modal pembangunan semula masa depan politik. Ya.... Bolasepak... dengan pengalaman luas sebagai Menteri Belia dan Sukan suatu masa dahulu, dan saat bolasepak Kelantan jatuh merudum, beliau menggunakan kesempatan terbaik untuk menonjolkan kembali citra dan karisma dirinya.

Dan beliau berjaya, tak sedikit rakyat jelata Kelantan menyokong hingga sanggup mengenepikan ideologi yang berbeza demi memberikan sokongan terhadap beliau. Bagi beliau situasi sokongan yang beliau perolehi ibarat memasang jerat kancil mendapat rusa, menggali lombong timah mendapat emas, mengail dilubuk keli mendapat patin.

Mungkin kini rakyat kelantan telah melupakan kejadian Gelombang Merah yang menyebabkan stadium Sultan Muhammad IV hampir-hampir kosong dibuatnya dek telatah dan kerenah TSAM yang galak bermain sokongan Penyokong TRW dengan dunia Politiknya. Tak lupa jupa pendokong TSAM dan pendapatnya dari luar mungkin kurang memerhati persoalan gelombang merah. Itulah TSAM.. peraih peluang yang kadang-kadang dilihat cukup bijak menangguk diair keruh, pandai bermain emosi dan fantasi, lembut lidah dari GIGI... Akhirnya wartawan juga disalahkan, dan kini ayat manisnya membujuk rajuk wartawan seolah-olah beliaulah orang yang berdiplomasi dan journalist friendly.

Annuar Musa.. cukup halus permainanmu.. cukup bijak dan cermat menarik rambut dari tepung disamping menegak benang yang basah, dan sekarang Annuar ditatang sebagai juara bapa pemodenan bolasepak kelantan yang telah merevolusi dunia sukan ini, tetapi Jujurkah dikau? Jasamu nyata dan dikenang tetapi niatmu dan tujuanmu kuserahkah hanya tuhan yang lebih mengetahui.

Kini, canang dan gendang telah dipalu, apakah PRU13 kau bakal dinobatkan kembali? hehehe... sama-samalah kita menunggu............

bb said...

kalu ko kem komen riuh sekg...bodoh punye blog..ingat pendapat dia je be\toi..akai talak ka...

bb said...

bodoooo puye bloger...bodek nak dpt pangkat dato la tu...muke mcm sial

bb said...

bolehhh blahhhhhhh luuuuu rizal hashim..

bb said...

anuar musa Presiden KAFA...sapa rizal hashim?????

Anonymous said...

Anda semua kena tgk clip video Anuar Musa comment awal sampai habis .

Tak salah , pendapat peribadi secara umum beliau. Nothing wrong with it .

Beliau ingin membawa perubahan , baik untuk bolasepak, Malaysia . Ada org rasa tergugat dgn kewibawaan beliau .

FAM kena ingat , beliau antara yg mengembalikan kemeriahan bolasepak, bermula dgn team state beliau, Kelantan sebagai pemangkin , dan sekarang ke hampir semua negeri, secara tak langsung .

Media dan sesetengah wartawan tidak memainkan peranan. Back to same FAM .I m dissapointed .

Ingat , patriotik terhadap team kebangsaan bermula dari patriotik negeri . Adakah patriotik team kebangsaan masih relevant ?

Anonymous said...

kekeekeke.. kelakar Anuar Musa dan penyokongnya yg mengkritik Dato Raja..

bagi aku dato raja bukan tak bleh kritik, dan tansri anuar musa bknnya tidak boleh diambil tindakan..

aku bsetuju dgn sbhagian pendapat2 yg menyokong anuar musa dan kritikan, komen dan cadangan beliau, tetapi dlm masa yg sama aku bpendapat apa yg dilakukan oleh dato raja masih berada dilandasan yg tepat.

1. Anuar musa, sbgai timbalan presiden FAM, sepatutnya telah arif dgn perundangan FAM :

Sultan Ahmad Shah berkata Annuar sepatutnya lebih arif mengenai peraturan yang telah ditetapkan FAM kerana Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah ketika mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif FAM pada 4 Februari lalu telah menyatakan bahawa hal FAM tidak wajar disebar kepada media tetapi patut dibawa berbincang dengan jawatankuasa berkenaan.

Baginda berkata Annuar sepatutnya lebih tahu mengenai peraturan itu kerana ketika mesyuarat Exco baru-baru ini telah diberitahu oleh Tengku Abdullah supaya jangan lantang memberi keterangan kepada media tanpa kebenaran FAM.

sumber ; espnstardotmy

2. Kalau anda (TSAM) telah bersetuju untuk mematuhi syarat keahlian FAM dan dan peraturannya utk diterima sbg Timb Presiden, tapi dlm masa yang sama anda sendiri seolah2 dilihat seperti orang yg tidak menyedari akan kewujudan artikel 88, jadi dimana letaknya kredibiliti anda sbg seorang yg terperinci dan bersikap tersusun lagi sistematik? Anda mencanangkan bdegung bedegang itu ini utk mbangunkan bolasepak walhal anda sendiri langgar peraturan, Owh.. anda Timbalan Presiden FAM dn Presiden KAFA, "nobody cant touch you?" Ironik bukan?

3. sbgaimana yg dimaklumkan aku jg sudahpon melihat clip anuar musa part 1-6 tu.. aku setuju dgn rizal hashim.. apa yg TSAM katakan tu tidak salah, mmg tidak salah, tapi channelnya tidak betul.. sekiranya anuar musa yakin diboleh memberikan pandangan, kritikan dan cadangan yg baik tapi jika annuar musa jujur utk mbangunkan bolasepak tanah air, knp kata2nya dlm clip tersebut tidak dilontarkan kedlm mesyuarat exco? padahal mengikut titah sultan bola, beliau telah ditegur? please la.. you are my friend.. you kan jentelmen.. and a braveman olso what.. teknikeli u r no 2/3 in fam what.. knp harus bpolemik, apakah sengja mau mewujudkan suasana hangat untuk mndapat phatian? "Akhirnya aku telah bjaya mperlihatkan diriku sebagai jaguh pembaharuan bolasepak" keh keh keh.. "lepas ni Najib mesti pilih aku sbg calon boleh menang.." ...

4. please la orang kelantan.. jgn la terlalu emosi sgt, jgn terlalu mudah emosi korang dipermainkan.. hingga memandang kritikan RH thadap TSAM sampai terbawa2 kpd isu menghina sultan kelantan.. atau sebenarnya korang mmg dan lama bencikan kat RH? untuk makluman aku jg kadang2 tak suka dgn sikap RH, terutama time die tanya soalan.. member tu tak abis jawap lagi dia dah potong.. panas hati betul... kah kah kah... agaknya RH bosan kot jawapan meleret2 tiada penghujung mcm aku duk mbebel skang ni, tu pasal RH potong jek.. tetapi Anda marah bukan Sultan kelantan disentuh dn di kritik? bagaimana pula presiden FAM? Aku x mau sentuh peribadi baginda sultan, tapi dia masih lagi Sultan disebuah negeri yg berdaulat.. jgn jadi org yg emosi tak memasal.. diri sendiri tak bleh dikritik.. tp dlm masa yg sama korang sendiri menghina orang lain.. nampak sangat TSAM bjaya memenangi sokongan mbuta tuli korang..

Anonymous said...

5 . Dlu aku termasuk antara yg selalu mengkritik Dato Raja.. asyik2 muka tu jek... tak muka lain ke nak kasi chance... skarang? 67 pemain tlh dipanggil jalani latihan utk diuji apakah mrk layak atau tidak menyarung jersey kbangsaan... ya Allah..... please la rakyat 1Malaya... dulu time tak dipanggil korang kritik dan kutuk.. dan panggil pon kena kritik dn kutuk jgak? korang ingat mau bikin pasukan kebangsaan ni serupa bikin donut kaaa? dey tambi... bikin donut pon berpoluh ketiak eh... ko ingat pemain2 bola tu semua manusia super saiya atau geng2 naruto ka? ingat Dato Raja tu Tsunade Sama yg bleh menyembuhkan ninja2 yg cedera dlm sekejap masa menggunakan kuasa Cakra? mcm mana kalo nasib safee, syafiq, matyo, manaf, saha, apek, sabi, bad, muslim, asra, fadhli tiba2 cedera beramai2? aku tidak mintak dan tidak mendoakan, tetapi tidak mustahil, malah yg lebih dari itu pernah berlaku, bbrp negara pnh kehilangan hampir kesemua pemain kbangsaan dlm sekelip mata, samada tragedi bencana, kemalangan, atau skandal..... Mana MAU CEKAU kalau takda backup time tu?

6. Dlu korang bising, pemain2 yg menyerlah tak diberi pendedahan, tak dipanggil, tak diberi peluang.. apa2 jelah... bagi aku ni semua budak2 fb dn youtube ja yg selak meroyan.. yg terbawa2 dgn fenomena demam bolasepak yg kembali menyerang 1Malaya.. dei tambi... lu org pikir mau kasi naik bolasepak malaysia ni 2 thn punya kerja ka??? Apsal kalo bila pasukan kita menang ja, korang puji pemain ngn coach ja? jarang2 skali puji pengurus pasukan, FAM, pegawai2 yg terbabit? siot je.. bila kasi komen dan teguran dia bleh plak jwap balik.. "Dah memang kerja FAM, takkan pemain kut" oooo.. sedar plak kerja FAM.. kejayaan mau.. tp kredit tak mau kasi... tapi kalo silap salah FAM laju ja hang maki hamun mcm2 nowh...

7 . TSAM mengkritik program pembangunan harimau muda secara berlapik, ayat dan kata2nya nampak seoalah setuju tp mcm tak setuju, mmg la ada liga yg kuat tu bagus, tp liga kita brapa puluh tahun sudah? ada sampai 60thn? 100thn? liga kita bmula dari thun 1979, kemudian semi pro dan 2004 barulah pro yg tak fully pro manage.. liga yg kuat perlu jangka masa untuk dibangunkan, perlu diambil kira plbagai faktor, tapi dlm masa yg sama kita perlukan pembangunan jangkamasa pendek... kalau nak dikirakan pendapat anuar musa program HMA ni bagus tp nmpak mcm kurang.. kita ambil contoh.. S.League yg dikatakan salah satu "Strong League" bergrade B d rantau asia dan propessional.. hakikatnya pemain2 kbangsaan lahir menerusi program naturalisasi, dn liga mrk.. tiada umpp.. tak meriah... pemain belia bagaimana? walaupon mrk menang AFF 3kali.. tp sejak keluar dri liga M, smp skang takde pon pemain tempatan spt fandi or sundra. tp berapa jumlah penduduk mereka? 4 juta plus plus plus.. oleh sebab tu.. nak tak nak.. terpaksa masuk liga m balik..

Anonymous said...

Vietnam dan Thailand grade C... wow junior juicyyyy... tak main la head coach warga tempatan.. ranking vietnam n thailand.. tak payah thcakap.. kaki bola mst tau punya ranking depa jauh lebih baik dari malaisia... tapi apakah thailand dan vietnam tak pernah kalah ngn malaisia? hatta dgn pinoy pon vietkong bleh kalah.. kah kah kah... liga mrk terutama Thailand? toksah cakap la... selain dri pengurusan dan kalu tgk kt kelab2 dia org main, stendet pon dh lebihkurang mcm EPL.

Indonesia.. ISL bermula 2008, tapi apakah faktor yg menyebabkan ISL bgitu rancak shingga dinobatkan sbg liga grade B? tak dinafikan stendet liga indonesia bgitu cepat mmanjat puncak.. tp byk faktornya dude.... populasi.... yaaa.. populasi.... brp? 250juta... dipulau jawa shaja yg saiznya lebih kurang sama je ngn semnanjung ni ada 80juta penduduk.. padat.. padat siott.... indon ada 5 divisi dan beratus ribu pmain yg berdaftar... tp brp kali indonesia menang AFF dan sea games?

Siapa tak mau bolasepak kita jadi mcm korea atau jepun atau sekurang2nya mcm china? aku pon mau.. tapi sabarlah... kritik tu kritik la jg kat FAM.. bagus la kritikan yg mbina.. tp jgn la hamburkan makian dan cacian hanya disebabkan oleh kerana nampak yg konon2nya mcm dia sorang yg bjaya mbawa perubahan kpd pembangunan bolasepak tempatan, lantas habisan orang lain di caci maki... kita manusia ada masa kita betul ada masa kita salah.. sesiapa shaja.. TSAM, Sultan, Anak Sultan.. semua manusia.. tp jg buta sebelah mata utk seketika.. jgn pandai wat slogan jek.. apantah kalo salah taip mintak maap.. mcm mana tu korang kta.. sokong biar bijak nampak bijak.. bijak sokmo? salam bahagia...

Anonymous said...

Bro.. aku tahu kau ckp ader ilmu..atas fakta..
Bro, kalau lu brani kerana benar, kerana fakta2.. lu ader berani tak keluarkan SATU ISU, PRESIDEN FAM yang tua tu kena LETAK JAWATAN.. dah lama sgt la si tua tu jadik presiden.. tapi hasil??? lu sendiri pun tahu kan..
Tapi kalau lu nie kaki bodek..kaki tak amanah pada ilmu..lu diam jelah.. kes nuar musa ni lu pandai ckp..bg fakta..aper kata lu guna kebolehan yang Tuhan bg kat lu pada perkara yg maha penting nie.. tul tak kawan kawan???

harimau luka akan bangkit said...

jemput ,dan mohon jasa baik saudara RIZAL menulis mengenai POST-isu ini makin panas dan menarik,Dan ada baik,
kalau booeh huraikan PRO & KONTRA selepas kritikan TSAM mengenai skuad kebangsaan,
dan lebih adil kalau artikel mengenai '' KELEMAHAN kepimpinan FAM sejak 28 tahun,kepimpinan PRESIDEN.''@ "FAM perlu REVOLUSI kepimpinan"

harimau luka akan bangkit said...

ayuh rizal tolong lah dedahkan apakah sebenar jasa presiden FAM sekarang ,adakah membawa kemajuan atau kemunduran. amatlah jelas presiden FAM sekarang sudah boleh berundur Dengan baik,demi mejaga namanya,mungkin lebh aib jika peminat bertndak seperti presiden PSSSI,

tok dekar lik sie said...

baso bodo po cih la ekao rizal!yg ekau jwb atas tu jawapan yg tlh ditulis gampang,skrip ye di beri bukanya pandangan sendiri! lancau siallah

tok dekar lik sie said...

baso bodo po cih la ekao rizal!yg ekau jwb atas tu jawapan yg tlh ditulis gampang,skrip ye di beri bukanya pandangan sendiri! lancau siallah

Anonymous said...

apa la kat malaysia ni tak abis2
nk bertelagah sesama sendiri..org
luar sana sibuk nak kasi improve
liga dia org, yg kita ni dari dulu
asik nak menghukum bila salah ckp
sikit..apa salah idea yg baik utk
kasi maju liga or kemajuan team
HM kita sama2 maju kedepan biar
liga or team HM kita berjaya..
cuba lihat club dr siam Chonburi
Fc deal business partnership dgn
club liga J Vissel Kobe siap akn
ada pertukaran players dn
sponsorship lagi..mcm sy ckp awl
tadi org luar sibuk maju kedepan
tp kita kat sini tak sudah dgn
cakar sana cakar sini..cukup la
sandiwara semua ni..jom kita sama2
lupa kan yg lepas tu...sama2
kongsi idea biar liga kita or team
HM kita ni menjadi satu indentiti
yg cukup di geruni oleh negara
lain seperti jepun korea !!

Anonymous said...

Busuk hati n memalukan. nampak sgt ko berdendam ngan dia

marhaein said...

aku tak tahu la nape astro leh amek ko kerja dengan die..bagi aku ko penulis blog murahan jer..emo tak neutral..dan isu tsam ni..krikan membina patut diterima..kalo nak maju kena terima kritikan walaupun dari sesiapa jer..kepada tsam berani kerana benar..presiden lak boleh la bawak2 bersara

Anonymous said...

marhaein

sebab astro lebih tau dari ko tu pasal la dia ambik org mcm rizal hashim dan tak ambik org mcm ko kerja dgn dia, kalo ambik org mcm ko, bukannyer ko bagi kritikkan tapi mengutuk dgn penuh emosi jek tp takdok fakta... kekekekekeke

Anonymous said...

wei rizal hashim cukup2 la berdendam..bila hati kita busuk..muka kita pun nampak xjernih...kadang2 aku terpikir pesal org johor nie xberape cerdik...aku ko byk lagi helah nak buat sebili mcm freemason...semoga ko mendapat hidayah....hidup nie kejap je..kaki bodek no1..rupa xde la sgt tp bebal tu tahap dewa..ko nie adik beradik tiri fakhrul ke??????????????

Anonymous said...

risal hashim xhensem...perangai buruk..kesihan anak2 rizal hashim..

Anonymous said...

Baso bodo pui pui I3=====D

Anonymous said...

Sdr/Sdri Anon Apr 1 2012 5.21pm...cakap tu elok berlapik sikit. Tak smua org Johor buruk/teruk..Nak bantai RH secara peribadi teruskan lah..x perlu mengutuk smua org Johor..perangai Sdr/Sdri tu sendiri elok ke??

Anonymous said...

Di Kelantan tiada Indon. Kalau datuk-nenek orang -orang di negeri2 sebelah selatan sana memang asal dari Indon.

Anonymous said...

kita perlu org spt TSAM dan RH dlm mengkritik pasukan bolasepak mesia, kalu tak kita lalai dgn sjrh kejayaan yg sekelumit sedangkan perjuangan besar masih jauh samada piala asia mahupun world cup.

kita tgk samada TSAM cuba bermain politik ker x? kalau ia masuk bertanding maka telahan di atas sudah pasti betol.

saudara RH mengukit kisah yg dia memuji TSAM dan TRW tp kalau tak silap pujian itu dl sblm ada krisis dgn TSAM. skg ni RH dan TSAM perlu berdamai, buang yg keruh amik yg jernih. kita sbg manusia biasa xdpt lari dgn membuat kesilapan.Yg penting kita jadikan ia sbg pelajaran dan pengajaran yg berguna utk menempuhi hidup2 yg mendatang.

Anonymous said...

kita perlukan kedua2 insan bernama TSAM dan RH demi utk mengkritik pasukan negara secara mbina.

jadi kedua2 pihak perlu duduk semeja utk berdamai.

setiap org melakukan kesilapan yg penting kita bljr dr kesilapan lalau spya ia tak berulang.

samada TSAM cuba utk meraih simpati politik kita lihat samada dia bertanding ker x dlm PRU akan dtg.

Anonymous said...

mungkin dikelantan tiada indon, tapi yg pasti semuanya anak cucu nabi adam, tiada bangsa yg lebih mulia melainkan yg beriman kpd Allah dn beramal soleh...

aku said...

Penulisan sampah. Melayu ini iri hati dengan kejayaan melayu lain.. Setakat blogger ramai orang tak sekolah blh tulis artike sampah macam ni.

Anonymous said...

bloger sembang senang,ko bertanding la jadi macam TSAM..ayo,siapa dia tu dulu skrg ade beza,sejarah x penting,sejarah tetap tinggal sejarah,yg penting sekrang perubahan..kalau nak ikut yg lepas2,FAM mmg x maju..BODO ar KO rizal Hashim..ingatkan bgs..satu hari nanti ko pun maybe dpt rase benda yg sama..tunggu rezeki ko..

Anonymous said...

kalau dah FAM xleh dikritik, kenapa perlu disediakan soalan bodoh macam tu si media? Sengaja nak jatuhkan seseorang ke?
Kepada Rizal Hashim dan media, adanye korang xberi sumbangan seperti yang dilakukan oleh TSAM. Bola sepak orang putih ada ke kena denda sampai macam ni der?
Nak tanya la sikit.. Korang nak naikkan bola sepak malaysia ke nak jahanamkan bola sepak malaysia?

Anonymous said...

Salam..jemput baca & komen..http://sembangbolasepak.wordpress.com/2012/04/08/tan-sri-annuar-musa-digantung-drama-fam-isu-pemilihan-pemain-import-oleh-fa-di-malaysia/ tq

Anonymous said...

berani sebut nama laaa..

Anonymous said...

semua hebat sgt la tu..bangang tol pemilik blog ni

Anonymous said...

anon April 9, 2012 9:10 AM

emo lebih..lu pun sama, pengecut, takde telo... komen ikut tajuk la

Anonymous said...

As Salam Saudara Rizal.

Saya tonton rancangan Kafe Sukan minggu ini yg merujuk kpd isu FAM vs TSAM.Sy rasa terpanggil untuk menyatakan sedikit pendapat yg tak seberapa dari seorang rakyat biasa yg inginmelihat industri sukan berkembang dgn professional.

Rentetan drpd kes ini serta hukuman yg dijatuhkan, umum sgt jelas dgn ketempangan FAM dari pelbagai sudut. Sy dgr Rizal jg menyatakan seolah2 keliru dgn byk hal yg dilalui oleh FAM kebelakangan ini.

Oleh kerana Rizal adalah org media, sy ingin lontarkan beberapa kemusykilan yg tak tercapai minda sy sbg org luar media.

1. Kenapa baru skrg, sana-sini menyatakan simpati terhdp apa yg berlaku kpd TSAM? Ibarat nasi sudah menjadi bubur. KAFA tlh kehilangan leader yg berwibawa, impak kehilangan ini bkn sedikit..malah meninggalkan lompang yg besar, yg sukar ditampung oleh individu lain. Berapa lama lompang ini akn berterusan? jwpannya 2.5 thn. Silap percaturan by the end of 2.5 thn, pasukan TRW akan balik semula ke liga perdana. Siapa tahu? Pendapat sy, media boleh mengelakkan perkara ini berlaku dgn tidak memanaskan isu ini dari mula. Byk wartawan yg menulis isu ini dgn membawa bersama emosi peribadi dan tak kurang jg yg opportunist utk kaut untung. Padahnya, kita kehilangan tokoh yg berwibawa. Sy masih ingat tulisan2 Fakhrul (B.Harian, Jasni Shafie..antaranya) sgt prejudis. Media2 pula sibuk quote beberapa tokoh yg memberi pandangan negatif yg boleh mempengaruhi umum, lebih teruk lg dgn tersiarnya komen Presiden FAM..seolah2 memberi signal yg negatif terhdp hukuman yg bakal dijatuhkan. Di mana tggjwb media utk menjernihkan keadaan? Isu TSAM adalah kekeliruan interpretasi antara 'kritikan' dan 'pandangan'. Jika media inginkan perkara itu berakhir dgn baik, saya percaya ada jalan yg lebih baik drpd apa yg tlh berlaku.
2. Kenapa ada ketidaksamaan taraf antara 2 timb.presiden? Kenyataan rasmi Tg.Abdullah utk jd mediator jg adalah sgt subjektif..boleh diinterpretasikan dlm pelbagai bentuk. Jika dia bukan anak sultan dan seorg yg tidak favorable di dalam FAM, tidak mustahil perkara sama akan berlaku sbgmana yg berlaku kpd TSAM. Tp perbezaan status menyaksikan media & org2 besar FAM tutup mata & pekakkan telinga shj. Kritikan Tunku Ellie baru2 ini, adakah tindakan diambil? Persoalannya kenapa tindakan diambil seolah2 secara pick & choose?
3. Akhir sekali Rizal, sy ingin bertanya..jika FAM adalah hak rakyat Malaysia, dimanakah hak rakyat untuk memilih pucuk pimpinan yg diinginkan oleh kita semua?
Sy tiada apa2 conflict of interest di sini, sekadar melepaskan apa yg terbuku di hati. Terima kasih jika Rizal sudi baca & digest pandangan sy yg x seberapa.

Anonymous said...

TSAM dh kena hukum..komen dia psl
team HM mmg ada yg betul..top2
smlm keluar ranking baru FIFA team
HM ke 156 bwh dr BANGLA SAMOA..kah
..kah padan muka FAM...malu2..lwn
dgn india kalah philippines draw
lg lwn dgn team LIGA M..tupasal jd
mcn ni..bila org komen marah siap
kena denda lg tu..org luar kalau
komen psl bola mana ada kena denda
mcm kita ni..heheee..pas ni nk lwn
SRI LANKA plak..nengok nnti cmne
ekkk...smlm pun KRG dh ckp nk
pangil SAFEE SALI main pasal kata
dia HM kurang striker yg wibawa..
yg tak sedap dngor dia ckp salah
sorang striker yg ada si FAKRI yg
main Felda Utd..langsung hancusss
..dengar nama pun org dh boring!!

Anonymous said...

aduhhhhhhhh malu nyer FAM ranking
jatuh lg #156 lebih teruk dr team
BANGLA #152(kuat kriket) ,,,,
Palestine #153(tngh perang) ,,
SAMOA(kuat rugby)..heheeeeee..
awl bln 7 ni nk lwn ARSENAL lg
..aduhhh..game takde makna ttg
ranking FIFA cuma game lawak
je...masih nk brmimpi lg..

Anonymous said...

Tajuk entry pun dah tunjuk bangang..

Rizal vs Rajagopal..

sama2 tukang belit..


satu lg pesan..cuba jgn kurang ajar dlm dengan izin..muka buruk takpe jgn hati busuk..

Anonymous said...

nk tanya, knpe knyataan MB terengganu xjadi isu...itu tembak FAM direct, siap ugut lg, hilight lah jgk, adakh anda ni pilih org2 ttntu saje

satu lg, sy mnonton dgn izin...bsama TSAM...mane budi bahasa anda
anda tembak TSAM dgn AHmad Ismail bbeza...sy mnonton kdua2nya...bbeza...masa anda provok TSAM...mmg nmpk sgt kurang ajar...Ahmad Ismail smpt la jgk org tua tu ambiskn ayat...xla smpi tinggikan suara...rasanya BAPAK KO xajar gitu bila bcakap dgn org yg lebih tua kn

Anonymous said...

Minta saudara jemput TSAM ke program Dengan Izin..Lepas tuh jemput lak presiden FAM...

Anonymous said...

Kesian r kat lu bro...otak ada akai xda ka?

Mohamad Firdaus said...

aku baru tgk video rizal vs tan asri anuar musa......bagi soalan kt tsam tp x beri kesempatan ukt dijawab..selalu potong cakap tan sri..tp bila kena atas batang hidung sendiri terdiam dia hehehe...soalan dituju dgn riak muka yg penuh dendam...kerja wartawan ni memang kotor laa...selalu melapurkan sesuatu yg tak benar...

Rizal Hashim --- aku langsung tak respek org mcm nie..kenapa harus prejudis terhadap org kelantan..apakah kerana mereka unik dari segala segi ????

Anonymous said...

h

Anonymous said...

Rizal, I think you are emotional, not being objective enough .

TSAM IS TRYING BRING CHANGES TO FAM. DO WE WANT CHANGES? IF WE DONT , THATS FINE. CHANGES IN FAM MEANS CHANGES IN OUT FOOTBALL.

kita tak payah nak cerita tentang kegagalan poltik beliau yg lepas, buat apa? kegagalan politi tidak semestinya kegagalan dalam boleasepak. mungkin kita boleh cerita juga kegagalan Rizal dimasa lepas, mungkin nak jadi doktor, tapi SPM tak bagus, boleh la jadi pemberita. Ada org boleh kata Rizal " SPM setakat lulus, nak pandai pandai mengomen lebih2" . Itu kira tak adil la dah mcm budak2tak berapa nak sekolah komennya.

Mungkin Rizal dah berpuas hati dgn kepimpinan FAM dan perstasi bolasepak Malaysia, saya tak tahu la. Sekarang ini Malaysia dah dikira berjaya dalam bolesepak? malang sungguh. tempoh hari interview naib presiden FAM, mcm manja2 ja interview nya, mungkin Rizal nak tackle anak dara dia, saya tak tahu la.

Our football's failure to go far, because of us. We have got personal agenda behind it. we claim we are proffesional, but our thinking is so amature and emotional.

it doesnt matter from which state TSAM comes from. We claim TSAM mempunyai semangat kenegerian, which is normal for everyone, but the worst part is, fenomena baru saya tahu, yg mungkin sudah lama wujud iaitu, semangat anti-negeri2 yg tertentu, mungkin iri hati dgn kejayaan yg mereka sedang kecapi atau sebab2 lain.

Tak kira dari negeri mana asal , if you can do the job, you can do the job.

The failure of our football because of us, and we are ok to live with the failure.

Hamba Allah said...

setuju dgn rizal...setuju dgn TSAM n setuju dgn FAM...semua memainkan peranan msing2...membela,terbela n dibela....semua org ada pndpt msing2...pendapat itu adalah seni..seni itu haruslah dihayati....hayatilah tnpa perlu maki2...n berbincanglah bila ada perkara y tidak pasti...

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 201   Newer› Newest»