Wednesday, December 10, 2008

Bye bye Sathia

To coach B.Sathianathan, it's time to say goodbye to Wisma FA of Malaysia.

The 3-0 defeat to Thailand last night should serve as the final curtains to Sathia and possibly a few seniors who have had their moments in the sun.

Sathianathan has the dubious distinction of having failed to bring the national team to the AFF Cup semifinals and the SEA Games last four in a matter of 12 months.

Consider this; in 1996 Wan Jamak Hassan guided Zainal Abidin Hassan and Co to the runners-up spot, Hatem Souissi's mixed team of old and new fumbled in the group stages, Abdul Rahman Ibrahim led his charges to third place in 2000 and Allan Harris' handpicked squad emerged fourth despite having thrashed Singapore 4-0 and Thailand 3-1 in the 2002 edition.

Bertalan Bicskei' babes beat Thailand 2-1 and Indonesia through a similar scoreline, the country's first win in Jakarta since 1979, en route to a third place finish in 2004.Sathianathan for the record was one of Bicskei's fiercest critics. Norizan Bakar's quest for a place in the 2006 final was only denied by a penalty miss by Khyril Muhymeen Zambri in the shootout. So in the previous six tournaments, Malaysia missed a semifinal berth on only one occasion!

I suspect either K. Rajagopal or a foreign coach will be charting the team's fortunes in the pre-Asian Cup in February.

18 comments:

Anonymous said...

i think it's high time we have a foreign coach; with the current line-up (young in age; wide experience) we can do better next time.

what YB KJ said bout this defeat? nothing? play politics some more? resign from FAM la YB...u make no good at all! wasting time...ur call to stop foreign players also...hancur!!!

YB KJ can gather money la no doubt...but any other contributions? why ur face never seen in phuket? busy buying votes ka?

rizal hashim said...

Anon, YB KJ presided over the Council meeting when FAM decided to ban foreign players. He was against the idea but in true democratic manner, he had to give in to the voice of the majority, who thought having to maintain foreign players was beyond their means. Among those who supported the ban was Kedah FA representative. So I was surprised when a few days later the Kedah FA president Ustaz Azizan Razak who is also the Menteri Besar expressed regret over the decision. Please someone tell the YB MB to check his kitchen first! As for YB KJ, I attended the PC when he announced the AFF Cup as the benchmark and if the team failed, he would resign. He will I think, resign as the team manager.
He should focus on the deputy presidency.

Santokh said...

I thought Chin Aun was team manager....

Anonymous said...

bro rizal
ini lah masa yang saya tunggu-tunggukan
saya berkecimpung dengan sukan dah lama dan saya berkelayakkan sebagai seorang jurulatih, pandangan saya mengenai pasukan sathia di puket

1) tak ada langsung untuk tukar corak permainan masa berlawan dengan vietnam , kenapa kita nak main long ball sedangkan setiap kali bola di hantar pemain vietnam akan dapat bola tu, kenapa kita tak tukar corak lain.

kenapa kita letak dua pemain yang jadi jenderal di tengah tapi bukan boll winner, kita banyak habis bola di tengah dan mereka tidak kreatif dalam mencorakkan permainan.

kenapa nak mainkan juga pemain yang tak boleh producekan gol pada masa tu, contohnya zakuan sentiasa hilang tumpuan bila buat shooting so kita kena tukarkan orang lain, kenapa nak kudakan dia

2) Asas bolasepak tak ada langsung tahan firs ball 6 ke 10 kaki bola melantun ke hadapan, kenapa tak boleh stop the ball terus.

passing teruk hancus bola tak sampai kepada pemain.

pemain banyak berada di setempat dan tidak bergerak macam mana kita nak tarik pihak lawan supaya buka ruang untuk kita masuk.

3)kita ada trainer untuk fitnes tapi kenapa pemain boleh main 30 minit sahaja lagi 15 minit semua dah mula berjalan-jalan cari makan.

4)kenapa sebelum pemain pergi pihak fam dah melemahkan semangat pemain dengan mengatakan bahawa ada pemain lama yang sedang cuba bawa pemain baru ke kancah rahsuah, FAM jangan cakap terus gantung je baru serupa bikin, sebelum pegi tournament dah melemahkan semangat.

5) kenapa naik charlie, apa adakah mereka ini macam askar atau pun kerana setiausaha agung askar, ketua jabatan pengadil askar, kewangan akan jadi askar so pemain pun kejadi askar. Mereka ini pun perlu kan satu kelayakkan bagi mereka mereka pemain kebangsaan perlu lah mengikut tahap yang sepatutnya, tak terfikirkan saya dan tak dengar dek telinga saya ini negara yang mundur seperti afgandistan pergi tournament naik kapal terbang askar. atau pun kerana FAM dah tak ada duit atau pun tak ada syarikat yang boleh bagi kredit kepada FAM. Mereka ini bukan macam sargent hassan cerita Tan Sri P Ramlee

Pandangan Peribadi saya
Saya tak bersetuju dengan Anonymous utk Kj berhenti but saya nak cadang kan supaya rombakkan yang ketara di dalam FAM perlu di lakukan,
contohnya kenapa Satia tak di maklumkan awal-awal lagi yang kontraknya akan di tamatkan kalau tak berjaya.
Kenapa Jawatankuasa Teknikal buat keputusan tanpa mendapat pandangan daripada pengurus pasukan, kenapa kita lantik pengurus pasukan kalau kita setakat nak jadikan dia patung boneka baik tak payah.
Kenapa seketariat FAM perlu membuat keputusan tanpa merujuk kepada jawatankuasa berkenaan.
Kenapa seketariat tak memberikan pandangan kepada jawatankuasa sebelum membuat apa-apa rumusan atau keputusan.
Kenapa mereka-mereka yang menjadi pengerusi atau ahli sesuatu jawatankuasa itu hanya berbincang bila bermusyuarat sahaja dan tak melakukan satu perbincangan atau kajian .

Dan yang akhir sekali
Kenapa boleh kita tinggalkan penolong jurulatih dan tukan urut ke puket, sedangkan kita nampak ada lebih dari 2 orang seketariat fam kat sana atau kenapa fam tak boleh tanggung yang mamat 2 orang ini.Saya rasa seketariat ini kena jadi macam lepas AFC 2007 itu hari lepas kalah Tengku Abdullah dengan Dato Ibrahim letak jawatan so kali ini saya rasa baik jadi macam ni cuma kita tambah lagi mungkin dua lagi orang.

ITU PANDANGAN SAYA

epain said...

kalau nak ambik jurulatih luar...

apa kata ambik jurulatih Amerika Latin...

mungkin permainan Latin kena dengan corak kita...

Sathia sebenarnya seorang coach yg bagus tapi nak buat mcm mana...nasib tak menyebelahi dia...

Adelin said...

Sdr Anon, we ain't going anyway even if we bring Carlos Alberto Pareira to our shores (I guess he still jobless after quiting South African team) The problem is we don't have enough quality players. En. Anon Jurulatih, teori anda betul tapi saya yakin kita boleh maju kalau berani mencuba mcm Frank Lord lakukan kat Zainal Abidin Hassan. Contohnya kita perlukan seorang 'Last Man' yang tinggi yang mampu membaca game so maybe pemain mcm Asrarudin boleh diubah ke tengah sebab buat masa ni 2 orang centre back kita rendah. Atau tukar system yang Wan Jamak buat pada tahun 1996 main system Sweeper (Zainal) dibantu Azmil & Rajini. Same goes dgn beberapa pemain & posisi lain. Cuba try test la teori ni.. who knows. Den pun tak faham ngape Sathia ni rajin benor nak ke Slovakia. Kita sepatutnya diuji oleh Indon, S'por dan kawasan sekitar dengan lebih kerap than baru tau keupayaan sebenor. Apa yang dok kecoh kerap nak main dgn team dari Europe? We shuld get the influence people like Dato' Paul, Dato' Yap who has strong relations with Japan & Korea FA to arrange the test matches. Bottomline is the whole FAM shuld take the blame for Phuket Disaster. FAM System, the Council Members etc etc. I guess they supposedly take a bus & a boat to Phuket instead of Charlie. TO FAM why do you need 2Dep. President if one of them is like a 'dead wood'? The lattest dev. on our M-League is also sickening. FAM themself is unsure what the best number for Super or Premier League. So eloklah FAM bermuhasabah bersempena dengan bulan Zulhijjah bulan pengorbanan ni.

Anonymous said...

Sorry to come in uninvited. I may sound racist but please don't misunderstand me. I'm writing because I Love Malaysia. I saw the line-up but was suprised to see there were no non-malay players. We were doing so well in the 60 -80s period due to multi ethnic team but now I see the other races seem to vanish in thin air. Where are the Arumugams, James Wongs, and Santokh Singhs? Are they still in Malaysia or forced to migrate to represent other countries? I'm not saying our Malay footballers are not good enough but it would be better if we open the door for our other ethnic Malaysians to represent our country. Without this kind of openness I doubt we would improve in near future. Please leave politics aside. For the sake of the nation we must welcome back our lost Chin Auns, Arumugams and Santokh Singhs. My humble apology if my comment is viewed negatively.

Anonymous said...

Bro Rizal,
Sathia's art of football is just not to the mark.

It was easy to blame our poor goalkeeper against Vietnam. Yes, he was just hopeless but Sathia's tactical foresight and soccer variation so bloody suspect.

If not mistaken, Datuk Soh Chin Aun, one of our soccer legends, was there as`the team manager. Don't tell me Chin Aun, once a clourful coach, only manage the team and nothing more...

john GG said...

rizal

wah tiopic semakin panas, pada pandangan saya player yang ada tak cukut tahap stamina dan mental. corak latihan stamina tak menunjukkan satu perubahan walaupun sebelum ini seringkali kita katakan yang pemain tak cukup stamina.

corak permainan pun tak menunjukkan satu perubahan, pada pandangan saya corak permainan proses dan bukan pum the ball lagi menarik dan pemain boleh jadikan kenyataan.

Bagi saya corak permainan yang di tunjukkan oleh pemain di bawah bimbingan norizan dan mat zan lagi kemas kalu di bandingkan dengan corak permainan pemain malaysia sekarang.

lagi satu saya rasa sudah tiba masanya satu ketua jurulatih yang mengendalikan pasukan kebangsaan, bawah 23 dan bawah 20, ini kerana bagi memudahkan pemain-pemain yang di panggil dapat membiasakan diri dengan corak permainan beliau, buat masa kini setiap pasukan di latih oleh jurulatih yang berbeza.Ketua jurulatih ini boleh di bantu oleh beberapa pembantu dan beliau yang menyediakan sistem latihan yang mengikut kehendaknya.
FAM buat kan satu panel sepenuh masa memantau latihan bagi setiap pasukan ini.

Anonymous said...

saudara rizal

terdengar di cuping telinga saya benarke media officer yang pergi tak kemaskinikan web fam dan juga tak memaklumkan apa-apa story kepada media malaysia

saya rasa saudara rizal lagi bagus daripada beliau sebab saudara banyak memaklumkan kepada kami tentang perkembangan terkini

hidup france, hidup man utd

ha ha ha ah aha ha ha

Wak Arjun said...

Saya ada pengalaman jaga team bola. Liga Damansara. But.... rasanya idea saya lebih baik dari Sathia and if my boys can enjoy the luxuries currently granted to these batch, who thought winning the Merdeka Cup last year was better than the the World Cup at South Africa, my boys can perform better. Much much better. And we dont need a kit with some keris embedded too. No need.

So who can i forward my resume to? But can I first have YB KJ resign while the calls for his "leaving" is not that loud yet? I dont think i can work with him at Kelana Jaya. And YB, we are what? Ranked 130s? Or thereabout? What's so great with that?

Anonymous said...

Actually, there's no need for foreign coaches if the msian players are still maintaining wanting to be primadonas. They rather be the face of "mangga" and the gossip of entertainment news than be a pride of Msian football. shame.

Mr. Rizal, these are two links from 2 fed-up-but-still-want-msian-team-to-be-world-champ bloggers.

http://www.akubetul.com/2008/12/open-letter-to-malaysian-billionaire.html

http://mohdfadzli.blogspot.com/search/label/bola%20malaysia%20terer%20kunun

~anon 11.55

kaki bangku said...

siapa mangkuk 2 orang sekretariat fam yg pergi tu, boleh pulak fam tanggung ataupun awek sapa-sapa tapi nak bawa tukang urut dgn penolong jurulatih tak ada rm....
siapa pengurus????? Chin Ann or KJ

Kalau media offier tu hampes dan tak tau buat keja, kau semua org media buat apa, puji-puji le lagi, diam saje buat apa, mengadu kat rizal hashim buat apa? dia org tu bukannya baca blog rizal, kalau tidak masakan khidmat rizal diketepikan begitu saja,

dgr kata, media officer yg ada paling smart setakat ini, berbanding sebelumnya. dah masuk dekat sebulan, kalau web pun tak boleh dikemaskinikan, lebih baik kau kerja kau cari kerja ka tempat lain kecuali kalau kau tak tau malu dan tebal muka macam muka tembok, dah la tembok fam pun tak di pedulikan dah berkarat dan berlumut pun buat tak kisah

Anonymous said...

Sdr Rizal, masalah kemelestan prestasi pasukan bolasepak bukan berpunca dari FAM pada awalnya. Jika dilihat kembali era 70an dan 80an, terdapat banyak liga-liga tempatan yang telah melahirkan jaguh-jaguh bolasepak negara. Sebagai contoh, pada suatu masa dahulu liga tempatan di daerah asal saya di Batu Gajah, Perak telah menyaksikan pertandingan sengit di antara pasukan-pasukan tempatan. Daerah tersebut telah melahirkan jaguh-jaguh yang mewakili Perak dalam Piala Malaysia pada tahun 70an seperti S.Nagarajan, Bajnick Singh, Rajasegaran,dan ramai lagi. Namun begitu apabila seorang ahli politik masuk campur dalam pentadbiran bolasepak daerah tersebut, maka segalanya musnah! Kini tiada liga di daerah tersebut dan padang bolasepak seumpana Anfield kepada kita kini jadi gajah putih. Begitu juga keadaan di Taiping, Tanjong Malim dll tempat di negeri Perak. Tanpa liga-liga tempatan ini, mana nak cari pemain yang berkaliber? Pada tahun 70an FAM Cup ibarat Piala FA Inggeris dengan pasukan-pasukan seperti PKNS, Hong Chin dan NSIA. Tapi sekarang apa dah jadi? Mana populariti Piala FAM? Malah Piala Razak pada masa dahulu ada siaran langsung melalui radio, begitu hebatnya. Piala Razak tahun 1972 telah melahirkan lagenda-lagenda seperi Mokhtar, Arumugam dan ramai lagi. Apa dah jadi sekarang? Kesimpulannya, perbezaan di antara dahulu dan sekarang adalah mudah dihuraikan. Para pegawai dahulu melibatkan diri kerana cintakan bolasepak tetapi para pegawai masa kini hanya cintakan kareer politik masing-masing. Hanya ada satu jalan sahaja untuk memulihkan maruah bolasepak negara iaitu semua pegawai FAM yang terdiri daripada ahli politik harus ditukar dengan orang-orang yang berpengetahuan tentang bolasepak. Saya juga amat bersetuju dengan sdr anon yang menyarankan Arumugams, James Wongs serta Santokh Singhs diberi peluang untuk menyarung semula jersi negara. Saya harap semua yang terlibat faham bahawa ini bukan agenda DEB! Ini adalah isu berkaitan tentang maruah negara. Maka kita tidak harus menutup peluang rakyat berbangsa bukan Melayu. Ingat "Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing." Sekian.

nstman said...

We can have Melayu coaches, Chinese coaches, Indian coaches, Mat Salleh coaches, but the end result will still be the same. I urge the FAM to close shop and stop wasting time competing in international matches. Close shop means ceasing all football activities. That means no league, fa cup or what not. In short, not even Maradona can save us, but we can save millions. Let's just concentrate on watching English Premier League games. EPL is where the action is. What say you, FAM mutts.

Anonymous said...

Saudara Rizal,
Tak silap saya dulu masa azzuddin tu jadi pengurus dia pernah buat laporan tentang seorang jurulatih luar sehingga jurulatih dipecat dan akhirnya melatih skuad yang dalam kancah peperangan sehingga menjadi johan dlm kejohanan afc asian cup 2007.

mengapa fam yg ketika ini setiausaha agung yg pernah menjadi pengurus membuat sama.

Pendapat dan pandangan pengurus sedia ada perlu diambil kira dlm menentukan prestasi sathia.


majulah sukan untuk negara

lupakam mereka yang ada iri hati, dengki, khianat dan sifat-sifat negatif lain...... sesungguhnya mereka inilah sendirinya tanpa disedari merupakan barah kepada bola sepak malaysia.

borakbola said...

this time the team is quite disorganised which makes me wonder were they really prepared for the tournament to begin with - despite all those warm-up matches and travels. it might be a small thing but noticed during the first game the team wore jerseys without their name printed on them? even laos and cambodia have jerseys with printed names! the second match, there were players wearing jerseys with names using the official fonts but come second half, there were players using different type of fonts.

whats even more surprising, in the last match against thailand, the players came out in the second half using the old jerseys! apa ni? jerseys dah sponsor pun we cannot arrange properly.

and i'm sad the indiscipline that often plague the players when they are down, its always the opponent's fault. indra throwing the punch to teeratep winothai should be punished becuase it was uncalled for and unprofessional and sathia cannot control this?

as for the rest of us, start walking the talk and contribute by at least going to watch your favourite local team when the m league starts - sure their standards are not exactly epl, but we have to start somewhere again, its obvious the state teams need more income and we have to do our part instead of blowing hot air. look at the j league, when they first started they weren't that all great either, but the stadiums were all full, and even the crap teams had strong followings.

utusanLFC said...

Rizal,

Aku istilahkan prestasi team bola kita sebagai APOCALYPSE...

utusanlfc.blogspot.com