Friday, December 19, 2008

"Aussie rules" Tourism Ministry

When I was a kid, I remember reading Manchester United hardman Kevin Moran's exploits in gaelic football. The game is similar to Aussie rules, please read Wikipedia's take here

Aussie rules is without doubt the number one watched sport in Australia. But unlike football, the game has little appeal outside Down Under.

The Bernama report carried by the New Straits Times here gives me the impression that the Tourism Ministry has entered an agreement with a soccer team or league, with Carlton dubbed as Australia's Man Yoo.

News portal Malaysianinsider.com had in November carried a piece on Malaysia's investment in an AFL club here. Also read Tourism Ministry's backs to the wall


Now I can understand Tourism Ministry's target audience but an astute reader pointed out:

"Give me the money and we will do sports tourism events that will generate steady and consistent flow of direct tourists who will extend their stay in this country. The name Aussie Rules itself means it is not a worldwide phenomenon. Thus every sen spent will not be justified. Count how many Aussie tourists who come directly as opposed to indirect tourists or transit tourists, most either go direct to Singapore, Bangkok or Bali.

"The Tourism Ministry officials must have been afraid to express their concerns with their "Saya yang menurut perintah" attitude which may translate to "numerous overseas trips" in return.

"Marketeers would put the money on the Chinese Football League, it is worth the investment for a country that has two billion population, with the hit rate bigger plus Malaysia Truly Asia tagline carries a bigger weight as we have plenty of common heritage that can be exploited like food, culture, famous "made in China" shopping items.

"I don't know whether some people are already positioning themselves for life in Australia after March 2009."

9 comments:

Wak Arjun said...

Satu lagi Projek sia-sia KERAjaan?

madihensem said...

dah lama tak respond kat blog ni,tapi apa2 tulisan mengenai tourism pasti menarik untuk di perkatakan...encik rizal pun bukan tak biasa dengan tourism kan? so mesti la tau macam2 hal dalaman lagi kot...korek jangan tak korek!

Anonymous said...

biasa la kantungnya masih penuh ya....tunggu dihisap habis-habisan...atas nama pelancungan. nanti dah jadi macam MSN baru semua geleng kepala

abang_manja said...

Petikan dari laman web FAM:

Perlawanan perbuka tirai Liga Malaysia 2009 merebut Piala Sultan Ahmad Shah akan diakan pada 3 Januari 2008 di Stadium Darul Aman, Alor Star Kedah diantara Juara Liga Super / Piala Malaysia KEDAH menentang Naib Juara Liga Super 2008 / Naib Juara Piala Malaysia Selangor. Waktu sepak mula ialah pada pukul 8.45 mlm.

(MENGAPA BANYAK SANGAT EJAAN YANG SALAH NI?)

Shamsul Yunos said...

Your favourite minister back to her old tricks huh?

Anonymous said...

To bro abang manja nacm tu lah fam sekarang lintang pukang macam kena kejar dek anjing (cara org melaka kata) tak ada pegangan semuanya last minit punya kerja. Macam tu lah juga tahap bolasepak kita last minit punya persediaan dan bukan perancangan.

Buat bro syamsul ini baru satu bro akan jadi macam CYC berapa banyak kita habiskan duit utk mat salleh itu oleh menteri terbabit dan sekarang beralih ke (TBM) la pulak sure tdm punya duit akan habis sebelum sampai pada masanya.
Pak Lah tak nampak ke semua ini

Anonymous said...

To bro abang manja nacm tu lah fam sekarang lintang pukang macam kena kejar dek anjing (cara org melaka kata) tak ada pegangan semuanya last minit punya kerja. Macam tu lah juga tahap bolasepak kita last minit punya persediaan dan bukan perancangan.

Buat bro syamsul ini baru satu bro akan jadi macam CYC berapa banyak kita habiskan duit utk mat salleh itu oleh menteri terbabit dan sekarang beralih ke (TBM) la pulak sure tdm punya duit akan habis sebelum sampai pada masanya.
Pak Lah tak nampak ke semua ini

Anonymous said...

To bro abang manja nacm tu lah fam sekarang lintang pukang macam kena kejar dek anjing (cara org melaka kata) tak ada pegangan semuanya last minit punya kerja. Macam tu lah juga tahap bolasepak kita last minit punya persediaan dan bukan perancangan.

Buat bro syamsul ini baru satu bro akan jadi macam CYC berapa banyak kita habiskan duit utk mat salleh itu oleh menteri terbabit dan sekarang beralih ke (TBM) la pulak sure tdm punya duit akan habis sebelum sampai pada masanya.
Pak Lah tak nampak ke semua ini

Shamsul Yunos said...

Your favourite minister back to her old habits?