Sunday, November 28, 2010

The true KPI, NKRA from Guangzhou...

I have to congratulate the Malaysian contingent for a rousing performance in the recently concluded 16th Asian Games in Guangzhou. I was initially skeptical on the team's prospects of meeting the target but I was wrong.

Nevertheless, in hindsight, the nine gold medal target was too conservative, considering the fact it was also the medal target for Doha 2006. The Key Performance Indicator (KPI) for 2010 was too low in the first place.

It was reported RM144 million was spent to prepare the contingent for both New Delhi and Guangzhou assignments since 2007. Surely we cannot expect the returns on investment to be similar as to what it was in Doha.

My honest assessment?
NSC should have aimed higher...but the pressure would have been greater! Anyway since our participation in the 1958 edition in Tokyo, we have garnered 51 gold medals from 11 disciplines.

Surprise package
Surely the national hockey team deserved the credit. The likes of Ho Koh Chye, R Yogeswaran, Ow Soon Kooi, Poon Fook Loke, M. Mahendran, Nor Saiful Zaini, Sarjit Singh, Mohamad Abdul Hadi, Mirnawan Nawawi may have tasted Olympic action but they never went beyond the semifinals of the Asiad but Madzli Ikmar, Amin Rahim, Azlan Misron and the younger set of players did. My only complain is that, having vowed to shave their heads for entering the final, the majority of the players should have waited until the final. As I mentioned on Astro Arena's nightly analysis Arena@Guangzhou, the players entered the pitch with mixed emotions - of celebrating entering the final and having to deal with the pressure of delivering an automatic ticket to the London Olympics. Still kudos to them. S. Kumar's splendid goalkeeping co-incided with the birth of his son. Read Haresh Deol's letter to Kumar Jr here

Biggest disappointment
The women's bowling team? Sepak takraw? Athletics?

Top athlete
Azizulhasni Awang, for making amends for his defeat in the Commonwealth Games by adopting a kamikaze approach and for being the only gold medallist from an Olympic discipline.

Two years from today, our focus will shift towards the Olympics.

Now, tell me, who would be able to deliver the medals in London? If we are lucky, Azizul could be a bright prospect. Who else? Lee Chong Wei? Koo Kien Keat-Tan Boon Heong?

20 comments:

C-Dex said...

Betul!!..Azizulhasni awang adalah harapan terbaik untuk menggapai emas..Chong Wei serta KKK&TBH juga diharapkan mencipta kejutan..yang lain perlu tingkatkan usaha macam sukan terjun..Alangkah baiknya jika squash dipertandingkan..dah tentu kita tak perlu menunggu EMAS sampailah sekarang..
http://tengkusidek.blogspot.com

ariffin, Bdr Baru Bangi said...

i agreed azizul is a good prospect.

with due respect let's forget with Lee Chong Wei, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong, their main stumbling block is not their opponents but rather their 'inner-factor', but they can 'kill' any opponent if they can received orders from the coach thro' wireless head-sets

Anonymous said...

We should now give top priory to olimpic sports....that means squash, bowling must take a backseat. Cycling, badminton n to lesser extend archery must be given support. It is the sport that we have a golden chance for first ever gold medal. Diving we can only hope for bronze at best. The Chinese divers r just too good for us.

tengok sukan said...

janganlah kita bermegah dengan 9 pingat emas. sebenarnya kemenangan itu tidaklah patut dibanggakan sangat. malaysia bernasib baik kerana mendapat 9 emas dengan 2 pingat emas dari karate & 1 dari tambahan acara squash.

Anonymous said...

saudara
tanya pada diri saudara apa yang akan dapat, banyak perkara yang perlu di perkemaskan.
jangan saudara setakat menunding jari ke NSC, apa dah jadi dengan persatuan kebangsaan dan apa dah jadi dengan wartawan kita, jangan lambung tinggi sangat bila di puncak tapi jika tersungkur ramai pula yang memijak

tonymariadass said...

Dear Rizal,
I fully agree with your view about the low target of nine gold medals for the Guangzhou after all the money spend and four years down the road. Does that mean that the money spent over the years is for that one extra gold medal?
And we are celebrating over nine gold medals after the kind of money is spent on sports in Malaysia, not to mention the facilities available.
But I must say that I am surprised that you come forward to say your mind, which I have seen is missing of late, probably because of your circumstances. Good to know that you still write with no favourites or choose who to be critical over. Well done, but I suppose that many among the powers to be in the sports fraternity are not going to be too happy with your spot on analysis. Well done again.

Anonymous said...

9 tak berbaloi dan cukup esp. dtgnya dari Non-Olympic Sports. Utk menang emas olimpik acara basikal kita perlukan 'miracle' krn di Sukan Asia tak ada pelumba GB & Australia ataupun Germany dan France. So budak Dungung tu dgn si Josiah & the rest kena kerja kuat & study persiapan lawan jugak. Saya respect dgn team terjun sebab betul-betul curi tumpuan. Biasalah terjun di China dah tentu milik China jugak emasnya. Paling saya fed-up ialah Archery & Menembak sedangkan kat situ je dah boleh menang banyak pingat. Tapi asyik-asyik ada 'mental block'. Bih baik tak payah pi bertanding la dia orang ni.. Paling mengecewakan pada pemerhatian saya ialah Badminton (balik - balik muka sama yg masuk s/final atau final. Hafiz tolong gantung reket!!) Sepak Takraw dok berdendang boria yang sama (mcm Presiden jugak la...nak letak jawatan buat ja la x payah tunggu lama-lama). Olahraga lagi hampeh...setahun pi training kat luar negara asyik cedera tapi masih dok berlatih kat luar negara, pas tu salahkan KOAM sebab kalah. KOAM dan atlet yg mengkritik tu pun sama sebenarnya elok gantung je le kasut tu. Team 4 x 100m ambik gambar macam model tapi lari terkedek-kedek. Taekowndo (pun buang masa je ke Guangzhou) dan akhir sekali Hoki. Baru masuk final dah buat macam dah menang emas. (Pi potong rambut, cukur jambul buat la masa dah jadi champion)..Team bola pulak, sebenarnya Rajagopal dah ada jawapan tersedia kalau tak layak ke suku akhir..sebab cedera la dsb. Sedangkan player lebih umur yang dia bawak tak mantap. Bih baik jadi mcm Jepun yang jadi juara tanpa pemain lebih umur kan senang. So, MSN & ISN kena kaji la kelemahan yang ketara ni kalau dak masih berdondang sayang je la dgn 'puas hati' dan 'ada harapan' utk tambah pingat. Saya akhiri dengan 9 Emas sebonar - bonarnya tak berbaloi..

XABI ALONSO
LARKIN

sukasukan said...

Salam bro.
Tahniah kpd atlit negara krn mencapai sasaran 9 emas yang ditetapkan.

Memang tak mahu puji sangat atas kejayaan itu, tapi bila difikir balik, atlit dan mereka di belakang kejayaan itu, patut diberi pujian jika dibandingkan dgn negara lain esp Asia Tenggara.

Thailand failed, Singapore worst, Indon pun lagi teruk cos they FAILED to achieve the gold medal target yang ditetapkan mrk.

Malaysia pun consider failed to reach the target (miss one gold in cyling and one in sailing), tapi got the total nine from karate.

Well, thats sports. The word KALAU jika diguna pakai, the 18 silver medals can turn to gold also, likewise to the gold medals yg kita dapat can turn to silver.

Yg penting the athletes made Malaysians proud krn capai the best ever result in the Asian Games history. Kudos.

In the same breath, I would like to betulkan En tonymariadass on the money spent for that one extra gold compare to Doha, spt yang didakwanya.

Sepaham saya, the Rm144m is over a period of FOUR years and the climax is Comm and Asian Games. The money spend includes kejayaan 68 emas di Sea Games Korat and 40 gold di Sea Games Laos. Both achievement adalah yg terbaik kontinjen negara di peringkat Asia Tenggara. The story came out in BH.

p/s: carilah ilmu sampai negeri China, and I hope our athletes have learn well.

Anonymous said...

sukasukan

plus 12 gold in Delhi..jangan lupa yaa

XABI ALONSO
LARKIN
amboi tak sayang mulut semua salah. dah capai target pun salah tak capai pun salah.

banyak lagi usaha abang oii..bukan senang nak menang pingat..kalau senang beli kat poh kong la..

tonymariadass said...

Salam Sukasukan,

All the medals in the Sea Games do not count. Sea Games is the lowest level of a sports Games! And look at the sports that is included in the Sea Games. At the end of the day, it is the Asian and Olympic Games that matter. Let us aim high and not be contended with mediocre performances. Besides, yes we met the target of nine gold medals...but did all these medals come from the targeted sports or from others to make the number? Let us not be blinded and make excuses for ourselves. For the kind of money spent on sports these days, we should have higher targets. Nobody is talking about the sports which targeted gold medals and failed! Sepak Takraw is in its pits. A sports we introduced and now want the Thais to help us! On the other hand, hockey did well to reach the final. Yes we are disappointed we failed to win the gold and qualify for the World Cup. But let us not get carried away. We cannot become champions overnight. It is a process. Let us work on the good work done so far to become better, rather than knock the team for a good performance. It is quite impossible to raise ones game to the same level as they played against India (after some fine performance in earlier matches too) in the semifinals just after one day's rest (if you are a sportsman, you will know.) You can try, but it is always difficult. So let us just be thankful for the blessings and continue to work harder.
And lastly, I am not saying that Malaysia's performance at the Asian Games was POOR! But just saying that they can do better. Nothing wrong in aiming higher than just being contended just to cover the weakness and to justify criticisms.
Well done to Malaysian contingent to Guangzhou Asian Games, but let us aim higher and above all be consistent.
One swallow does not make a Summer!
By the way, it would be great if Sukasukan can use his real name! Stand up for what you say.

Saya bukan kroni Zol said...

Sukasukan ka suka Zol?

sukasukan said...

Salam bro,

Well, saja nk betulkan sikit apa yg dikhabarkan oleh en tonymariadass.

"All the medals in the Sea Games do not count. Sea Games is the lowest level of a sports Games!"

Saya agree dgn en tonymariadass bhw sea games is the lowest level of a sports games. Tp sea games adalah proses latihan dan pendedahan utk atlit kita sblm Asian Games, comm games and Olympics.

En tonymariadass salah tafsir bila saya kata perihal RM144 juta itu. In the first place, program msn that cost rm144 juta itu is a circle of four years (2 sea games, 1 comm games, 1 asian games and 1 olympic). Itu x termasuk all the international competition within that circle of 4 years (incl nicol david mng all the squash circuit plus chong wei mng all england).

In other words, the money spend is for the whole lot of 4 years, not only for comm and asiad.

I have to say msn hv spend the money well cos they achieved the target set, with budget constraint by the allocation from PM.

I quote: "For the kind of money spent on sports these days, we should have higher targets."

Kalau en tonymariadass minta kita should aim higher based on the money spend, i agree but kalau mcm tu, en tonymariadass must surely agree if i say that we should have set higher targets (more than 9 gold) and won more than seven golds in doha based pada duit yg dibelanja ketika itu.

Doha was a total failure, and the best part is i presumed we spend double the figure than RM144 juta for the 2006 Asia-Comm Program or the total Gemilang 2006 program. Sorry, but i think en tonymariadass was also a part of that team.

Of course we should aim higher, but we could end up like thailand (aim 13 dpt 11 gold, sin, ina etc).
So kira Malaysia okay la tu, aim 9, dpt 9. It may be conservative, but i think more realistic.

But the real task now is to go for gold at the Olympics in London 2012. At least i believe based on several athletes performance in Guangzhou and Delhi, we are basically on the right track to achieve that.

So syabas and all the best to all Malaysian athletes.

p/s: i think en tonymariadass still remember en damien kelly. Gaji dia pun i think is half than the whole money spend for our cycling team in melbourne right now.
But most of all, it is a surprise to see how people change in four years time.
And of course, it's nice to see when the ex malay mail team get together again.

Anonymous said...

Tula nak bantai kot ye pun kena la study background dulu. Asyik bantai je. Kenapa x buat analisa perbandingan dengan negara lain contoh vietnam, rank 2nd kat laos tapi kaput kat goungzhou. Atau tgk singapore terror kat sea games tapi kamjat kat asian games.

Kita dah ok tu, bertatih la dulu. Menang sea games, then asian games, comm games baru la olimpik. Duit jgn cite byk sbb doha dulu pun banyak berabis cam air. Tanya tony berapa gaji dia?? Skrg tampa all the 'expert' dapat capai pingat. Tak payah expert dari australia.local hoki player pun boleh dapat 9 gold.

Yang dok kaki bantai sok bila menang olimpik pun akan bantai juga sebab x puashati kita menang. Mula dok banding dgn jutaan ringgit dibelanjakan. Aloo bro nak menang kena la kuar duit nak kalah pun kena kuar duit. Apa raaaa..

Anonymous said...

SUKA SUKAN - Tak pasti la bagaimana anda menilai komen saya tentang kontijen M'sia..lihat kemerosotan mendadak tetapi banyak pihak terutama MSN atau ISN sendiri masih berpuashati..Apa yang mereka buat kepada Badminton, Sepak Takraw dan Memanah..rileks la Jo...eden nak tengok sukan malaya nih maju ehh..

XABI ALONSO
LARKIN

Anonymous said...

kalau orang MSN mesti kata 9 emas berjaya sakan. tapi orang ramai yang tahu sukan kata 9 emas prestasi yang biasa sahaja dan tak setimpal dengan wang yang dibelanjakan. jumlah pingat pun kurang dari 2006 walaupun pingat emas tambah 1.

2006 ada juga pingat emas dari badminton dan pingat perak dari olahraga. 2010 ilek.

dengan tambahan 1 pingat emas den raso tak payahlah dikalungkan bunga dekat ketua kontijen. kalaulah lebih daripada target bolehlah. janganlah kita syok sendiri. cubo dongar apa orang lain kato!

sukasukan said...

Salam bro.
Terpanggil lg utk menulis kat sini.

First question, sapa yg tak nak tgk sukan malaysia gah kat world, menang byk emas at all games? Of course, smua nak.

What i'm trying to say is, bukan senang nk capai tu smua. On the whole, i feel proud for our athletes who has given their best at both commonwealth and asiad.

Tp my argument is bila athletes kalah, in certain argument posted here, target 9 dpt 9 pun tak puas hati lg, so what actually do they want.

Look at the athletes. Dlm blog ni, tak de sapa komen how they have to sacrifice a lot of things just to don the national colors in Guangzhou. Ada yg tangguh SPM, and ketepikan perayaan deepavali and raya aji, jauh dr family dan mcm2 lg. So jgn senang je cakap, cos sanggup ke u all jadi athletes national.

I just wish all the best to our athletes and hope they will succeed and make us proud in the future.

P/s: To en tonymariadass, if u want me to stand up for what i say by giving my full name, make sure your blog doesn't hv any anonymous comments first, its wrong for you to approve it.

to the rest of the guys (anonymous and xabi alonso) - here is something 4 u to chew. i'm not associated to msn, jauh skali ocm. i don't even had the chance to meet dato zol, jauh skali tunku imran.
I'm just somebody who has connection in sports and really love sports, that's why i am the Sukasukan. Thanks and cheers.

Saya bukan kroni Zol said...

Anon 12.33am pa Zol ka?

Anonymous said...

dah lah kalung bunga kepada ketua kontijen den nak tambah sket. msn dengan sportswork & cr sports sdn bhd buatucapan tahniah dalam suratkhabar. macam masuk bakul angkat sendiri nampak gayanya.

siapa dia dua syarikat ini?

sprm tolong tengok sket. adakah syarikat ini dapat kontrak banyak dari msn atau dipaksa membeli ruang untuk puji orang - orang tertentu di msn.

ada agenda tersembunyi ke?

tokman said...

Olimpik 2012 diLondon hanya Azizulhasni dan Joshua Ng yang ada harapan......yang lain tu amat sukar untuk dapat pingat emas kerana mereka tidak konsisten! Walaubagaimana pun selamat bertanding!

Anonymous said...

XABI ALONSO LARKIN bercakap tak pakai otak..

saudara jangan membuat komen berdasarkan perasaan sahaja disini..bola sememangnya kita tahu sukan yang memhabiskan boreh..setiap kali perlawanan memang kita tunggu bilakah mereka akan pulang (selalu team yang pulang awal)..untuk sukan menembak dan memanah pula,sukan ini adalah antara sukan olimpik,performance hendaklah ditumpukan ketika di olimpik nanti..mungkin jurulatih mereka mempunyai perancangan sendiri untuk mendapatkan form terbaik ketika di olimpik nanti..adakah saudara mempunyai pengetahuan micro dan macro dalam sistem latihan..bukan senang untuk mengekal dan meningkatkan performance dalam sukan..ianya bukan seperti bercakap menggunakan air liur sahaja atau duduk di meja kerja sahaja..saya bersetuju dengan saudara tentang atlet olahraga dimana atlet dan persatuan perlu bersama bekerja keras untuk mecari muka baru dan juga menghasilkan atlit bertaraf dunia bukannya seperti yang kita ada sekarang ini..
saudara lupa yang azizul juga menamatkan perlumbaan ditempat pertama di sukan komanwel yang lepas tetapi sayangnya beliau didisqualified tetapi telah bangkit kembali dengan pencapaian yang sama di asian game..apakah berlaku jika beliau tidak di disqualified..bukankah itu adalah satu pencapaian yang menakjubkan dan konsisten..dan jangan lupa beliau adalah pemenang pingat perak di kejohanan dunia dua tahun berturut-turut dan juga dibelakang gergasi britain sir chris hoy..
badminton lee chong wei dan beregu kita adalah salah satu prospek untuk pingat emas juga kalau mereka dapat kosisten dalam pencapaian mereka..untuk chong wei,lin dan tampak begitu cemerlang buat masa sekarang..bagi beregu pula jika mereka bekerja keras pingat sudah pasti dalam genggaman mereka..
kesimpulannya, sukan badminton dan basikal yang mempunyai peluang cerah di sukan olimpik nanti..

kita tunggukan detiknya