Friday, January 22, 2010

Tigers in limbo

The class of 2001-2002. Standing from left Perak-born former hockey player Khalid Jamlus, a striker with a natural predatory instinct but lacks pace, Indra Putra Mahayuddin who tore Singapore and Thailand to shreds in 2002 and once described by Allan Harris as the only one who could survive the English game, Alor Star chap Kaironnisam Sahabuddin Hussain who was a late inclusion but made the first eleven in the 2001 SEA Games, Jitra lad Akmal Rizal Ahmad Rakhli, once attached to Bayern Munich, later pitched his tent in Strasbourg, Kuala Lumpur product Azmin Azram Aziz who made his debut against FC Aarau in 1995 at the age of 19 and former Perak skipper, Ahmad Shahrul Azhar Sofian who was a regular in the national set-up between 1996 and 2002. Squatting from left Kelantan-born Tengku Hazman Raja Hassan, the most impressive player in the Malaysian team in the 1997 World Youth Cup, according to the FIFA technical report, Terengganu's Subri Sulong whose mazy dribbling skills were not fully utilised, Rosdi Talib whom loose cannon featured in Jaguh Berita Harian in Sukma 1992 and fondly called Giggs by Harris, Malaccan-born but nurtured by Negeri Sembilan, Norhafiz Zamani Misbah who greatly impressed Soh Chin Aun in 2001 and Perak lad Liew Kit Kong whose double strike a day after the tsunami in Acheh ended Malaysia's 25-year wait for a win at Gelora Senayan. These tigers roared on a few occasions...

The team that won the SEA Games gold in Laos, standing from left Sharbinee Alawi, Muslim Ahmad whose aerial ability should be utilised during set-pieces, midfield dynamo K. Gurusamy, versatile Nasriq Baharom, Baddrol Bakhtiar (trained briefly in Chelsea in 2008), Safiq Rahim (included in the 2006 Asian Games by coach Norizan Bakar). Squatting from left the trio of Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak, S. Kunanlan and Sabre Mat Abu are versatile, Terengganu's Abdul Manaf Mamat and Kelantan's Norshahrul Idlan Talaha. These tigers roared the loudest in Laos!


these tigers are in the Premier League...

Some of these tigers, such as Terengganu defender Mohd Muslim Ahmad who shone in the SEA Games (standing, second from right) and Shakir Ali (standing, third from right), like coach Azraai Khor Abdullah, are in limbo. Azraai and his assistant Azman Eusoff have suggested that FA of Malaysia allow them to play in the FA Cup...

Read luahan bola kempis and the report in the Star.

13 comments:

Anonymous said...

all this just so that pahang can remain in the top flight?

Fowler is God but Torres is the new Almighty

Anonymous said...

Skuad H.Muda dibawah jurulatih Ong kim Swee juga tidak di ketahui arahnya yg sebenar. hanya setakat di arah bermain di liga perdana. tidak ada pihak yang datang bertanya apatah lagi utk meletak sasaran 2 atau 3 tahun utk skuad ini. sama juga dgn skuad H.muda yang menjuarai liga perdana musim lepas. Exco2 FAM dengan mudah tunduk kepada pihak (f.a negeri) yang mahukan pemain-pemain ini kembali ke negeri asal. Akhirnya balik negeri pun tidak..tidak balik pun tidak.

Anonymous said...

Amatlah pelik puak2 peneraju fam (termasuk FAM) dah menang sekali emas kat sea games..riuh rendah, kenduri kendara satu negara. apa yg hebat sangat. biasa je tu. blum tahu konsistent ke tak. masa coach sathianathan pun mng merdeka cup. lepas tu kalah balik. skrip yg sama bakal berulang. dah masuk bulan keberapa ni. takde apa2 pun. pergi london dapat bawa balik apa? inilah masalahnya kalau rakyat/peminat lagi cerdik. menteri apa tau. macam nak ambik kesempatan je utk menampakkan dah buat kerja. hahaha..mungkin jadi menteri sukan paling mudah. sebab tu dipilih yg paling kurang cerdik duk situ.

Exco2 FAM tu lagilah..dah naik berkulat. patut dah kena hantar muzium, masih nak jadi exco FAM. macam mana nak fikir pasal kemajuan bolasepak, kalau duk sibuk jaga politik kat kampung. tanya pasal pasukan remaja pun tak tahu ada berapa team.baik lu orang duk diam2..balik fikir macam mana nak kekal jadi YB pilihanraya akan dtg.

yang bukan YB, ala2 koporat tu, cukuplah. bagilah orang lain pulak.kasi peluang sama anak2 muda pula. ruang pemikiran jenerasi dah semakin luas. lebih baik balik jaga cucu. bawa cucu gi taman main bola. Masuk melalak sekali sekala kat FAM buat apa. dah 10..20 tahun pakcik2 duk kat situ. tolonglah dah expired pun. Cucu tegur ikhlas ni. Idea kau orang dah kering. pemikiran dah kabur.

Ramai tenaga muda dan korporat tak berapa nak minat pasal bola ni sebab kau orang le. lepas menang pingat emas ntah apa kau orang briefing menteri sampai menteri pun jadi sasau. tiba2 je kena pergi cari permata hikmat kat london.mcam cerita dongeng dahulu kala je.

Anonymous said...

Kalau harimau muda layak ke Piala Malaysia ok la. Kalau tak layak?..apa perancangan? Kalau menang Liga Perdana..dapat bonus? Tahun depan dapat masuk Liga Super? Kalau tak dapat masuk, nak gi main liga mana pulak? atau hantar balik kg. main 7 sebelah.

jawab lah Ong Kim Swee.. lu jadi coach lu kena tau. lu kena tau target. baru lu blh buat periodization.... hahhahahahhahah gua tau lu pun tak blh jwb. lu balik tanya itu exco..apa tu periodization, confirm dia orang tanya bini dia org..hahahahha.. kesian kat coach, apala lu olang..apala FAM..tau bayar gaji je..pastu pecat.pastu meeting. pastu ..pastu

Anonymous said...

ramalan pak nujum, Malaysia gagal dapat emas di Sukan SEA 2011 di Jakarta. FAM letak target emas 2013 Skuad Harimau Muda liga Perdana akan pikul tanggungjawab. Rajagobal Masih sebagai Jurulatih B23.

Anonymous said...

Inilah akibat drp pemikiran Pegawai2 bijak pandai di Kelana Jaya yang tidak pernah mahu buat 'home-work' sebelum membuat keputusan. Nak selitkan Pahang semula dlm Liga Super satu hal, tapi ngapa pukul canang team ni nak beraksi di laman orang sedangkan blum ada keputusan rasmi diperolehi?? Keputusan S'pore tu tamparan hebat utk FAM. Tp nak buek cam no FAM - FAS kan ada hubungan rapat. FAS sentiasa mahu berkerjasam a dgn FAM.. Sebaiknya kembalikan pemain2 ni segera ke team mereka biar Azrai & Azman (Double A) memantau. Pastikan mereka ni bermain bukannya ada dlm senarai 18 tp beraksi last 5 minit. Pasukan dlm Liga Super/Premier juga harus berkerjasama dgn menerima pemain2 ini. Teman pulak nak tunggu apa jawapan dr org2 spt SU atau Timb Presiden atau Presiden sendiri nak ulas isu ni. Tak payah suruh Menteri komen, sebab lagi caca marba jadinya nanti.

XABI ALONSO
LARKIN

mohd said...

fam sepatut lebih mengkaji setiap keputusan yang dibuat agar ianya lebih teratur. dari pengalaman saya ketika berada di england selama 4 bulan apa yang berlaku disana berlainan sama sekali dengan berlaku disini. Jika ingin maju dalam sukan ini apa yang paling perlu adalah kesedaran dan komitmen dari ibubapa dan juga komuniti setempat. apa yang berlaku di sana pada setiap hujung minggu kanak2 seusia 5 tahun telah diberi latihan cara2 bermain dengan betul dan dilatih oleh bekas2 pemain warga emas tanpa sebarang bayaran khas.Namun kerajaan memberi imbuhan dari segi kemudahan asas secara percuma. selain itu sistem pengkelasan umur untuk pertandingan juga berbeza. Jika di malaysia banyak pertandingan bermula dari bawah 12, bawah 15 dan 17. pada usia sebegini mereka sebenarnya sibuk dengan exam penting dalam negara ini. Jika disana ianya dipertanding bermula dari bawah 4, 8, 13 dan 16 tahun.
dari segi media negara kita terlalu dihujani dengan berita hiburan yang banyak mempengaruhi kanak2 dan juga keluarga sampai ada keluarga yang sanggup berhabis duit sms semata2 untuk anak bergelar artis. jikalah media kita membahagi percentage yang sama dengan hiburan saya berpandapat ianya dapat menarik minat keluarga yang ingin melabur demi kebangkitan bola di malaysia. memang banyak cara untuk meningkat tapi jika hanya ingin menghantar skuad 23 ke luar negara atau harimau muda bermain di liga luar tidak akan mengubah senario bola sepak negara.
semua peringkat sepatut bersama memikirkan bagaimana hendak menanam sukan bola sepak ini di setaip warga.
media merupakan saluran utama bagi mencapai realisasi tersebut. selagi hak penyiaran hanya dibagi RTM yang nampak masih tidak mampu memenuhi kehendak peminat bola macam mana nak tarik yang lain. pihak penyiaran swasta lebih berkemampuan tapi FAM seperti menutup mata dan hanya pikir pasal dana.
dari segi tajaan FAM sepatut lebih memberi usaha lebih dan lebih terbuka jadi taidalah semua negeri kena pakai lambang TM. semangat badan koperat akan lebih ikhlas jika nama tersyarikat bukan terselit dekat celah2 jersi.

MatRock said...

Sekadar untuk kita renungkan....

Cuma apa yang berbeza, Persatuan Bolasepak Singapura (FAS) menggunakan pendekatan yang lebih berdiplomasi semasa menolak penyertaan pasukan Harimau Muda dalam Liga S. Kali ini FAS memberikan masalah teknikal dan kesuntukkan masa sebagai alasan.

Hampir dua dekad lalu, yakni pada tahun 90an, apabila FAM menyaran dan membenarkan pemain yang digantung seumur hidup atas kesalahan rasuah bermain di Singapura, FAS lantas menghamburkan kembali soalan mengapa pula mereka (FAS) harus menerima kelompok pemain yang tidak dibenarkan bermain di Malaysia datang bermain di negara mereka.

Senario ini samalah juga dengan nasib yang menimpa pasukan Harimau Muda. Jika FAM sendiri meminggirkan kelibat anak-anak muda tersebut dalam liga domestiknya sendiri, mengapa pula harus sebuah negara lain yang perlu menanggung akibatnya?

Jika kita sendiri sudah tidak suka menyara dan memelihara anak kandung sendiri, apatah lagi nak suruh lain.....

Pakteh said...

Pemikir-pemikir bijak pandai di Kelana Jaya harus bertanggung jawab di atas keadaan yang tidak menentu yang terpaksa ditanggung oleh skuad HM ini.

Sepatutnya, sebelum membuat sesuatu keputusan, harus fikirkan implikasinya. Jangan kerana ingin memuaskan hati sesetengah pihak, kita korbankan hak orang lain pula.

Anonymous said...

ITULAH akibatnya jika tangan-tangan ghaib di Kelana Jaya hanya pandai membodek semata-mata ingin memuaskan hati pihak lain. Soal sama ada merampas 'hak' orang lain, tolak ke tepi....

Anonymous said...

Selagi ladang itu ditadbir oleh pengurus yang sama, maka selagi itulah ladang berkenaan tidak akan pergi kemana.
Baru dapat emas pound, dah riuh rendah berkokok siang malam.....

Anonymous said...

Malang sungguh nasib Harimau Muda yang terpaksa merempat di negara sendiri.

Nak main di tanah air sendiripun tak dibenarkan. Apatah lagi lagi main di negara orang. Jauh panggang dari api la....

Wak Jono said...

Setiap kali apa jua keputusan yang tidak disukai oleh seluruh kaki bola telah berlaku, maka setiap kali itu lah badan induk atau jawatankuasa yang berkenaan akan meletakkan kesalahan itu kepada EXCO ataupun Majlis. Jawatankuasa berkenaan akan menyembunyikan tangan dan menyatakan itu bukan keputusan mereka tetapi keputusan Majlis.
Kita sebagai rakyat yang bertambah cerdik, semestinya sedia maklum bahawa, kebiasaannya sesuatu usul yang akan dibahaskan di peringkat paling tinggi sebelum dibuat keputusan itu, harus datang dari pihak pentadbiran atau jawatankuasa di bawah pihak tertinggi itu sendiri.
Dalam kes HM ini, berkemungkinan pihak yang pandai sangat mengesyorkan supaya HM diketepikan dari Liga M atas sebab-sebab mereka saja yang tahu, hanyalah 2 pihak. Pertamanya, Jawatankuasa Pertandingan sendiri ataupun pihak Unit Pertandingan.
Fikir-fikirkan lah....