Sunday, November 25, 2012

My Harimau Malaya XI


We shall expect Singapore to play on the counter leaving Malaysia to seize the initiative. Datuk K. Rajagobal and Radojko Avramovic may be happy with a draw as the two arch-rivals open their AFF Suzuki Cup campaign in a few hours.

My pick for the Malaysian XI...

1. Farizal Marlias (GK)
Third keeper in the 2008 edition, first-choice during the 2009 SEA Games before losing his place to Sharbinee Alawee Ramli, Farizal missed the 2010 edition but seems likely to start ahead of Khairul Fahmi Che Mat, the darling of the nation when he saved a penalty in Jakarta in the final, second leg two years ago.

2. Bunyamin Umar (RB)
Handed his first international cap as a 19-year old by B. Sathianathan against Bahrain in 2007 which culminated with his first international goal in a 4-1 defeat, Bunyamin was a key figure in Rajagobal's Under-20 side that advanced to the Asian Under-20 championship in India in 2006. Able to play anywhere across the park. Lim Teong Kim once told him to go to Europe after watching him play in the Champions Youth Cup in 2007.

3. Aidil Zafuan Abdul Radzak (RCB)
Missed the previous edition but the defence is built around the 25-year old who has been part of the national set-up since age 14 in 2001.

4. Mohd Fadhli Shas (LCB)
A surprise inclusion who featured alongside Muslim Ahmad in the absence of Nasriq Baharom and Aidil in 2010.  Will be around for a long time.

5. Zubir Azmi (LB)
Given a chance by Ong Kim Swee to man the left flank, Zubir will tussle with Azmi Muslim for the slot which hitherto had been Asraruddin Putra Omar's domain.

6. Amar Rohidan (CM)
A member of  Rajagobal's Under-20 side in 2006, Amar screens the defence and does the dirty work before distributing the ball to the flanks or Safiq.

7. Safiq Rahim (CM)
Picked by Norizan Bakar for the Asian Games and the AFF Cup in 06/07, his partnership with Amar is the focal point of Rajagobal's plans. In a 4-2-3-1 formation, Safiq has to play the fetch and carry role, leaving the imagination to Norshahrul Idlan.

8. Khyril Muhymeen Zambri (RW)
His fourth successive tournament since bursting into the scene in 2006 with Safiq, Khyril or Meen may well be the match-winner for Harimau Malaya, having rediscovered the form which propelled him to the top as a teenager.

9. Norshahrul Idlan Talaha (FW)
If he is in the mood, Matyo could wreak havoc on any defence in the region. If not, his tournament could be shortlived.

10. Safee Sali (FW)
The forward who served Jorvan Vieira, Rajagobal, Allan Harris and Bertalan Bisckei, Safee was given his first taste of senior international by Norizan against New Zealand in 2006. Reinstated by Rajagobal a year after he was installed as chief coach for the training camp in Turkey in mid 2010, Safee is trying hard to deliver.

11. S. Kunanlan (LW)
A former cross country runner who will give his all even if he lacks the goalscoring touch.

Post script:

Of the 22 men, 10 featured in 2010. Seven likely to start.

The subs:

12. Baddrol Bakhtiar (FW)
Able to play as spearhead, as deep-lying forward or on the flanks.

13. Ahmad Fakri Saarani (FW)
Bound for Portugal, Fakri's pace will trouble any defence.

14. Ahmad Hazwan Bakri (FW)
Natural goalscorer.

15. Wan Zack Haikal Wan Noor (RW)
Winger who can add pace.

16. Azamuddin Akil (RW)
Had a good season but recalled only after Zaquan Adha's injury.

17. Mahalli Jasuli (RB)
Right back whose cross was met by Safee for Malaysia's third goal in the first leg final in 2010, Mahalli's attacking instincts may prove to be crucial.

18. Azmi Muslim (LB)
Watch out for his long-range effort with his left peg.

19. Shakir Shaari (CM)
A central midfelder in the Malaysian Under-20 side under Rajagobal in 2004, Shakir has to play second fiddle to Safiq and Amar.

20. Gary Steven Robbat (CM)
A hard-running box-to-box midfielder who can add a different dimension.

21. Faizal Muhammad (CB)
Reliable substitute in central defence.

22. Khairul Fahmi Che Mat (GK)
The poster boy of Malaysian football.

39 comments:

barra said...

Whoever is your pick, it doesn't make any difference because HM is going to bite the dust. I'm an avid supporter of Malaysian football, please don't get me wrong. I'd like to see HM to play in World Cup in my lifetime but with the way things are going right now, we are going to face difficulties trying to get pass Laos let alone the likes of Singapore, Indonesia, Thailand, Vietnam or Phillipine. We need to ask ourselves why our national football team as at a slump? Is the players? Does Malaysia doesn't have quality players? We have lots of good players, it is just they are not being picked by RG because they are not his blue eye boy. RG is still living in a dream, he thought that he knows everything because he has managed to bring in the SEA Games gold medal and AFF to Malaysia. I really hope RG to wake up and leave the national team. It is about time Malaysian national team to move on and have a coach with a vision. The same could easily being said to FAM management, starting from Raja Bola, the son of Raja Bola(and hockey), Hamidin, Judin and not forgetting the most hated coach right now in Malaysian Raja Gobal!! FAM is desperate for a total revamp and why they are refusing to listen to the voices of Malaysian fan, I just could't understand. Is it because they don't want to lose face, is it because of power, money?? Don't they care about Malaysian football, care enough to put one's benefit aside for the sake of the country.....we want to rescue our beloved national team but the top of FAM has to change......help us, please!!!

naz wahid said...

#22 - the poster boy.haha

kiasu said...

Terkejut besar melihat strategi ala kampung oleh RG hingga dibelasah dan dimalukan dengan 3 gol di kandang sendiri, ya di kandang sendiri, oleh Singapura yang dibarisi juga oleh kuda2 tua.

Sudah dijangka, jika level regional pun RG tercungap2 maka pencapaian kita hanya bergantung kepada faktor nasib semata2, mengambilkira standard semua pasukan Asean hampir setara.

Singapura bermain tactical dan teamwork yang baik, passing yang cermat dan tidak terburu2 membuat hantaran. Taktik RG sebaliknya, bermain seolah2 setiap minit kita boleh menjaringkan gol. Hantaran terburu2 jauh ke kampung, hantaran gopoh, defender mendatar dengan wild clearance walaupun ketika tiada tekanan, dan midfield yang langsung lumpuh. Shafiq, Amar completely failed sepertimana persahabatan dan RG masih tak nampak2. Penonton semua nampak. Striker tidak dapat service dari midfielders. Hancur.

Dulu kita bermain short passing yang patience, mengawal perlawanan dan menghiburkan. Sekarang RG ubah ke permainan tendang dan kejar. Betul2 kampung. Malah, commentator sendiri terpingga2 mengapa taktik kita ditukar kepada "hit and hope" katanya.


Tapi tak mengapa RG, FAM tiada high expectation, accountability dan credibility pun, kedudukan anda tetap selamat walaupun bungkus nanti.

bentara guru said...

lawan laos cube try player ni.
khairul fahmi
mahalli aidil.fadhli zubir
fakri,shakir,safiq,bad.
Khyrel.hazwan

Anonymous said...

Saya kenal pemain saya....Rangking tidak penting.....saya ada 70 org pemain yg siap sedia berjuang utk Aummmm Malaya

Anonymous said...

My 1st eleven

Fahmi
Mahali Aidil Fadhli Zubir
Kunalan Shakir Baddrol Wan Zack
Mat Yo Safee

Subs : Khyril, Azamuddin, Hazwan

Sayangnya, mereka ni x dieksperimen betol2

Anonymous said...

Amar Rohidan? Time attack xde, time defend pun xde..hanya berlari anak mengekori pengadil...

Safiq? Hantaran ke laut, thru pass lg la xde...safee n matyo terpaksa trn ambil bola dr tgh..

Kunalan? Laju n rajin tetapi xde arah tujuan...

Jawapan terbaek kekalahan 0-3 msia kpd lions adlah "kelantan mengalahkan lions12 juga dgn 3-0".hampir 80% skuad lions mlm td dibarisi oleh pemain lions12...ini bukan auta, ttp inilh fakta yg harus diakui oleh RG...

Kemahkemim

Anonymous said...

Kekalahan malaysia bukanlah sepenuhnya ditangan coach tp kreadibiliti pemain malaysia yg x tidak dapat menyaingi singapura. Lemah dlm control ball,poor passing dsbgnya. Bukan nak merendahkan team malaysia tp itula hakikatnya...harap dpt memperbaiki kelemahan...

Anonymous said...

If we have the passion in something that we love,we will strive it 100%. But, before we strive it, we should prepare ourselves 100% with all the equipments that we should have for examples; skills,technic,tectical etc...but unfortunately,team malayzsia dont have that..they play arrogantly like a tiger but they dont realise that they only a cat in the lion den...most of the lion players are over 28 and the oldest is about 40+.but, the so call tigers still unable to beat them. I feel sorry for the malaysia supporters....but for the phrases TANAH TUMPAHNYA DARAHKU...it's ok..we can live with it...For the team malaysia...please do something extraordinary for the next match...at least for the supporters that come to bukit jalil...you dont know how hard for them to come and support the team to make sure you get the glory....

CHET HASHIM said...

Rizal what say you? We loose ... foot loose. Faced the facts. Raja Gobal has to step down! Stop dreaming.

IelaRizal LifeMembership said...

Taktik semalam dah balik kepada zaman sampah pasukan kebangsaan dulu. Dapt kat bek... 'boom' tendang ke atas dgn harapan sampai ke kaki striker atau winger.

Anonymous said...

Kehadapan Safiq Rahim. Main macam setan malam tadi kau tahu? Ini dalil yang kau boleh fikir dalam-dalam kau patut sedar siapa diri kau!

1. Hantaran bola kau baik pendek atau panjang sangat meliar.
Kau sedar tak? Kau jenis tak tengok orang bila passing atau sebenarnya kau memang tak pakai otak bila passing bola? Pemain tengah yang selalu gagal hantar tepat kepada team-mate sememangnya pemain tengah yang GAGAL. Engkaulah orangnya.

2. Tahan bola kau serupa tahanan perang.
Banyak kali dah kami perati kau menahan bola tak lekat kat kaki. Tahan bola, bola pantul ke depan sampai bola tu dapat ke player lawan. Ada tu pun sama tahan bola merapu padahal takde pemain lawan pressure kau. Macam itu kualiti pemain kebangsaan?

3. Kau takde skill menggelecek
Kalau nak gelecek biar ada konfiden lah brader. Apa kebenda gelecek tapi macam nak rempuh orang? Penyudahnya bola terlepas. Dah tu kau bukan rajin nak kejar balik!

4. Kau takde konfiden nak hold-ball.
Bila menggelecek pun ZERO. Memang jahanam lah kau nak hold-ball. Hold-ball ni bermaksud bola kat kaki kau dan kau bawa bola dengan kaki kau tu ke tempat kosong cari dan buka ruang. Bila ada player lawan datang nak rampas bola. Kau patutnya boleh bawa bola tu ke tempat lain atau pass ke team-mate. Tapi kau TAKDE skill tu. Yang kau tahu bila dapat bola. Terus one-two step hantar. Atau bila dah menggelabah kena pressure, kau lambat nak passing bola kepada team-mate. Penyudahnya kelam kabut. Itu bukan ciri pemain tengah sebenar tahu?

5. Free kick sahaja tak berguna jugak.
Kau fikir kalau accurate free-kick kau power maka kau layak jadi pemain kebangsaan. Nan hado! Kalau setakat nak harap satu skill je power, apa kau fikir ni American Football? Pemain cuma ada satu skill saja? Ini bola sepak, bangang! Pemain tengah sepatutnya ada lebih dari 2-3 skill. Free-kick kau semalam pun entah apa-apa.

6. Kau suka sangat nak ambil bola dari bawah pump ke atas.
Benda tu patutnya tugas Amar Rohidan. Bukan tugas kau. Kau kapten kau patut gesa dia. Bukan kau yang ambil tugas dia sampai tugas kau yang sepatutnya kau tinggalkan. Tak kisahlah kau rajin nak keluarkan bola dari kawasan sendiri ke kawasan lawan. Tapi cara kau nak hantar bola tu pun dah gagal. Kau hantar jauh ke flanker dan striker tapi hantaran kau mengkhinzir buta tak guna jugak. Atau kau dribble nak bawa bola ke kawasan lawan tapi asyik tak lepas. Menyusahkan kau tahu tak? Penyudahnya Amar Rohidan jadi tunggul kayu. Malaysia kena counter-attack.

7. Kau memang degil
Kami rasa dah berbuih orang cakap permainan kau dan prestasi kau semakin teruk. Tapi kau taknak dengar. Kau tak ambil iktibar dan takde inisiatif untuk tingkatkan kualiti permainan bola kau. Kau tahu tak beribu-ribu penyokong Selangor panjat kesyukuran bila kau blah dari Selangor dan pergi ke Johor? Ramai dah orang cakap kau main tak bagus tapi kau buat-buat bagus. KAmi pun tak tahu lah apa yang TMJ pandang ke gaya permainan kau. Malanglah Johor ada player macam kau season depan. Malang.

8. Kau tak layak pegang Ketua Pasukan Harimau Malaya
Kalau dah main teruk. Kau fikir anak buah kau nak respek kau sebagai ketua pasukan? Pergi mati.

9. Kau STAR kau fikir kau HEBAT?
Kau ingat Johor belanja besar nak dapatkan kau maka posisi kau kat skuad kebangsaan selamat? Kalau macam itu metaliti kau. Tak hairan kau main teruk.

10. Mentaliti kau dalam game-play kelas ketiga.
Semua benda salah yang kau buat dalam permainan dan perlawanan sudah mencerminkan mentaliti dan kadar berfikir kau tahap mana. Kelam kabut satu hal. Berebut bola takde teknik satu hal. Semua itu cukup jelas kau tak layak jadi pemain tengah kebangsaan dengan mentaliti macam takde effort nak ubah gaya permainan ke tahap lebih baik. SPM kau dapat berapa hah?

Apa yang Rajagobal pandang ke kau kami pun tak tahu. Mungkin sebab nama kau dah STAR, dia tak berani buang kau padahal prestasi semasa kau macam jahanam tak konsisten dan menurun. Jangan sampai seluruh penyokong chanting nama kau yang bukan-bukan sampai satu stadium dengar kau main macam tahi. Main betul-betul lah setan!

Anonymous said...

Anon 12:34, kalau boleh gwa tambah ckit tentang golkeper pujaan ramai...Khairul Fahmi Che Mat @ Apex yang memang hamlau. Sebelum ni si budak Farizal main Malaysia agak kurang bernasib baik bila draw dengan Bangla dan Hongkie. Semalam dia main tapi pemikiran jauh melencong macam mana nak uruskan majlis resepsi kawin. Takut tangan dan jari rosak. Tu sebab tangkap dan tumbuk tak kena. Ada ke masuk akal nak dekat tornemant buat sidang akhbar pasal majlis kawin. Beckham yang lebih hebat dan glamer pun tak terpikir macam ni la Dol. Kawin nun hujung tahun tapi pukul canang sebulan lebih lagi...apa punya mentaliti dan 'profesional' la diaorang ni...herannya Rajagolmal bagi aproval pulak...heran pak cik heran..

Anonymous said...

saya tak janji mempertahankan piala aff.... satu pertanyaan buat kr do u really choose the best player for the team or only the player who never object ur decission... passing sangat teruk, no general in the field, safee n mat yo terpaksa cari sendiri bola, midfield main budak darjah enam, one type of tactics, I think Datuk have to step down for the sake of Malaysian football no matter what is the result of AFF....tq

Anonymous said...

kenapa piya n nazmi faiz yang lebih baik drp sebhgn pemain yg ada takde dlm senarai. kalau safiq rahim injured sapa blh ganti... lebih baik mempunyai lebih pilihan utk setiap posisi. Datuk KR mungkin ada resipi tersendiri. patut ada satu jawatankuasa bebas dr mana2 pengaruh utk memilih pemain bg dicadangkan kpd head coach

Anonymous said...

RJ out OKS in.Baru terberak player yang ingat diorang STAR.Ambik skuad Harimau Muda A dan B yang berpotensi. Jangan lupa NAZMI.Serta player 2 yang top form di dalam MSL dan MPL mengikut prestasi semasa.Bukan berdasarkan nama dan bulu ayam sahaja.Sekian ulasan dari saya.

Anonymous said...

Bench Safee, Safiq, Amar & K.Fahmi. Heck, bench 'em all!!! Haha! Except Mat Yo of course. =)

-Red4ever-

Fans Kuaci said...

klh dgn sporn smlm sy nmpk kesalahan tuh yg plg utama jatuh kt kepala2 FAM.. kepala2 cerdik pandai nih yg setuju bwk msk Lions12 blaja main bola kt liga kita.. ape lar geliga sgt kepala2 FAM nih.. x nmpk ker ape yg bakal tjd?? anak murid dh klhkan cikgu.. sporn melompat happy sbb diorg tau liga diorg hampeh! diorg bjaya memperbodoh2kan kepala2 cerdik pandai FAM nih.. mmg makin susah tugas coach & player2 sbb kecerdikkan kepala2 FAM nih.. team kita main smlm ibarat berbogel sbb sumer sporn dh tau.. diorg dh masak.. taktik & player2 kita diorg dh kenal sgt.. future 1st 11 kita dak2 team Harimau Muda A tuh pun diorg dh kenal.. so kepala2 FAM sila b'undur! FAM sila bwk kluar Lions12 drpd liga kita & hantar semula HM ke Slovakia.. duit byk2 tuh lar gunanya.. ultras smlm pun buat perangai guna chant sporn & indon anjing! perlu ker kita rendahkan martabat kita dgn sama buat chant mcm tuh?? sbg 1 entiti yg fans respect usaha2 diorg, chant anjing smlm buat fans kuaci meluat & hilang respect kpd fans superfit ultras.. x ingat ker ape jd kt indon lps fans diorg sumpah seranah team kita?? ultras mudah lupa!!

Anonymous said...

Baru aje tengok Nadi Arena 5.30. Rajagopal patutnya berani berhadapan dengan UM bila mereka tunggu di pintu exit stadium. Ini pemain-pemain yang terpaksa menempuh peminat yang sedang marah. Rajagopal and his coaching team should be brave to face the music now that we lost 0 - 3. Move on....win the next two matches.

Anonymous said...

Harap semua sabar, kita tunggu lawan Laos & lawan INdonesia. Kalau menang alhamdulillah tapi kalau kita kecundang bukan pemain dan Rajagopal sahaja yang bertanggungjawab tetapi FAM MESTI juga bertanggungjawab. Jangan lepas tangan dan hanya pemain dn coach yang dihukum. Watch out FAM, kalau kalah all of you must GET LOST!!

Anonymous said...

sebagai seorg ketua jurulatih kr patut lebih berani bertanggungjawab atas kekalahan team, bkn menyalahkan individu tertentu.... bolasepak is a team game not individual..... klu kita mempunyai messi seorg tak semestinya kita akan menang klu yg lain macam kayu n tak kreatif... kite tgk masa lwn laos nnt....mungkin kr akn buat magic

Anonymous said...

tak payah nak salahkan sapa2... lagi pucuk pimpinan fam tak berubah sampai bila2 pun bola malaysia same je mcm main liga kat sawah / kampung......... jgn sampai peminat bawak kain rentang mengutuk kat stadium... the whole world will see.... klu muka tak malu

Anonymous said...

Ultras Malayasia (UM)
Tiadak pasti diantara ahli UM ini didlm kategori mano samada pak turut hanya mampu menyanyi dan menari terkial2 saja atau peminat tidak peka dgn situasi bolasepak M'sia. Tindakan UM memprotes kekelahan HM pada game pertama Suzuki Cup sudah terlembat ibarat nasi sudah menjadi bubur,sepatutnya UM bertindak lebih awal bersama -sama pengulas ,penulis sukan tanah yg menyedari kesilapan oleh pihak Pengurusan FAM,Pengurus Psk HM dan jurulatih RG dalam membentuk psk HM...Nasihat kpd UM teruskan sokongan tanpa berbelah bagi sepanjang kejohanan ini berlangsung.

Anonymous said...

Aku rasa aku sebagai anon macam nak menambah sikit.

Kita fail main long pass, kenapa kita xnak main short pass dan build up attack dari bawah bawak naik ke atas.

kalau kita tengok chelsea, di matteo kene buang lepas kalah dengan juventus masa champion league, pengurusan salahkan pemain ke salahkan di matteo?

semua orang tengok bola sepak dan semua orang tahu bagaimana main secara taktikal dan bagaimana main sepak2 atas padang. dapat bola sepak tu style malaysia main.

saya sarankan supaya k.raja dan anak buahnya main pes atau fifa tok kenal game plan terbaik buat malaysia.

Anonymous said...

Saya kenal pemain saya untuk dijadikan kambing hitam bila kita kalah nanti dgn Laos....dgn S'pore Apek yg salah

Anonymous said...

Saya kenal pemain saya untuk dijadikan kambing hitam bila kita kalah nanti dgn Laos....dgn S'pore Apek yg salah

Anonymous said...

Beberapa contoh untuk meningkatkan semangat dan memberi inspirasi kepada pasukan negara.

Piala AFF Suzuki/Piala Tiger
Piala Tiger 2002, Thailand kalah kepada Malaysia (1-3) pada peringkat kumpulan (sepatutnya Malaysia boleh menang 4-1 kalau Indra Putra sumbat penalti), tapi pasukan yang diketuai oleh Kiatisuk Senamuang telah menjadi juara Piala Tiger 2002.

Piala AFF Suzuki 2008, Vietnam kalah kepada Thailand (0-2) pada peringkat kumpulan, tetapi Vietnam telah menjadi juara pada tahun itu.

Piala AFF Suzuki 2010, Malaysia kalah kepada Indonesia (1-5) pada peringkat kumpulan, tetapi Malaysia telah menjadi juara pada tahun itu.

Piala Eropah / Euro
Pada Euro 1988, Belanda kalah dengan Soviet Union (0-1) pada peringkat kumpulan, namun pada perlawanan akhir, Belanda telah menewaskan Soviet Union (2-0) melalui tandukan Ruud Gullit dan rembatan volley cantik Marco van Basten dan seterusnya Belanda menjadi juara Eropah.

Pada Euro 1992, Denmark telah kalah kepada tuan rumah Sweden (0-1) melalui jaringan Tomas Brolin, tetapi Denmark bangkit hingga ke perlawanan akhir dan menjadi juara Eropah.

Piala Dunia
Pada Piala Dunia 1954, Jerman Barat tewas kepada Hungary (3-8), tetapi Jerman Barat bangkit dan menewaskan Ferenc Puskas dan rakan-rakannya, seterusnya menjadi juara dunia buat kali yang pertama.

Pada Piala Dunia 2010, Sepanyol tewas kepada Switzerland (0-1) pada peringkat kumpulan, tetapi bangkit dan mara ke perlawanan akhir, dan seterusnya menjadi juara dunia.

Banyak lagi contoh pasukan yang tewas pada peringkat kumpulan tetapi mampu mara ke perlawanan akhir seperti pasukan Itali pada Piala Dunia 1994. Itali tewas kepada Ireland pada perlawanan pertamanya di Piala Dunia 1994.

Setiap pasukan yang bertanding dalam Piala AFF tahun ini ada masalah dan kelemahan mereka sendiri. Mereka bukanlah sempurna pada setiap masa dan keadaan. Pasukan negara juga ada kekuatannya sendiri. Pasukan negara jangan cepat lemah semangat. Bangkit, atasi kelemahan dan kembalikan semula kekuatan pasukan negara!

Anonymous said...

Assalammualaikum...

I really like to think that our players had a bad day in the office against Singapore, but definately its hard to swallow the performance we put on that night..

But as a Malaysian, always pray hard for the team but we never know coz tonite we may lose to Laos..because of a stupid coach headind a bunch of talent...so sooner or later the talent will go to the drain...

Be it if we win the AFF this time around (please if we win dont give him Tan Sri tittle..we should change the head coach and the whole set up in the camp.... The reason given by the the king is no more valid...we want to move on...and we should look ahead...see big picture...this King Gobal...will be suit for M League..maybe NS Bataria will want him to coach them as the club is not looking for immediate glory..but we Malaysia need a immediate GLORY...so to coach Gobal..please step down...

Anonymous said...

UM berani ke hadapan meminta penjelasan kenapa kalah dgn S'pore. Macam mana nak kerjasama dengan wartawan sedangkang wartawan media massa tidak akan berani mengcungkil kenapa kita berada di tahap ini......what is the ROOT CAUSE? Answer......FAM dari paling atas hingga pak turut di bawah...menjahanamkan bolasepak negara...bukan apek bukan rajagopal bukan UM bukan entah siapa lagi yang akan dipersalahkan....bosan dengan berpuluh tahun dalam FAM bukan ke hadapan tapi undur undur undur hingga terkubur......

hijabul crewz said...

Apa2 pon komen saya sebelum ini. Saya masih lagi percaya Malaysia akan menang piala tu kali ini. Saya tetap sokong Malaysia. Walau bermula dengan kekalahan pasti akhirnya berakhir dengan kemenangan seperti di Sukan Sea 2009 & Piala AFF Suzuki 2010 juga.

Kalau kita soroti sejarah, sudah banyak kejohanan yang kita menang pada perlawanan pembukaan tapi tewas mengejut pada perlawanan berikutnya sehigga tersingkir di peringkat kumpulan lagi, kalau layak pun hanya di separuh akhir. Dah banyak kali berlaku. Kali ini bermula kalah so, insyaAllah menang.

Ini pemain pilihan saya untuk kejohanan kali ini :-

GK:
Farizal Marlias

DF:
Mahalli Jasuli
Aidil Zafuan
Fadhli Shas
Zubir Azmi

MF:
Wan Zack
Safiq Rahim
Shakir Shaari
S. Kunanlan
Khyril Muhymeen

FW:
Safee Sali
Mar Yo

Anonymous said...

1 gol drp freekick, hantaran yg mengancam benteng lawan takde, cubaan tepat ke gol takde, kesilapan hantaran tepat kepada lawan drp tengah padang yg menghasilkan gol utk laos... bukan anti safiq tapi dia mesti meningkatkan prestasi selaras dgn reputasi.. the rest of field quite well n meet expectation..keep up... pls field zubir instead of azmi

Anonymous said...

knl siapa diri dlu nak...

Harimau Malaya said...

Now we won match against Laos in AFF SUZUKI CUP 2012, Congratulations to player and coach, you all the best!! Malaysia Boleh!!! X3

Anonymous said...

INI ARTIKEL STANDBY RIZAL HASHIM IN CASE MALAYSIA JUARA LAGI. BOLEH DIPETIK BILA2 MASA. LU MEMANG POWER BRO!

Anonymous said...

Artikel cover line (standby) in case Malaysia juara lagi. Terbaik dari Rizal

Anonymous said...

Malaysia vs Thailand 1st leg..

Gk
Khairul Fahmi

Defends
Mahali, Aidil, Fadhli, Zubir

Midfields
Wan zack, shakir, shafiq, s.kunalan

Forwards
Mat yo, badrooll


Azmil said...

Ape yang berlaku skrg adalah suatu kebangkitan yang mungkin berulang seperti AFF SUZUKI CUP 2010. Diharap kebangkitan ini mampu kita sekali lagi menjulang kejuaraan AFF SUZUKI CUP Edisi 2012 dengan cemerlang, InsyaAllah...

Anonymous said...

bro rizal saje je ke wat pilihan mcm ni? sy pcaya ni bkn pilihan bro rizal, bro sdr sbenarnya tau, beberapa nama dlm first XI bro tu byk yg out sbenarnya corak pmainan mrk skang ni.. sy agak bro sebenarnya sngaja pilih mcm tu utk nk tgk respon dr pmbaca samada mgkritik bro atau pemain dn mberikan cadangan pmain yg lbh baik dr pilihan bro.. hehe

anon pak malau

Anonymous said...

amar rohidan n safiq x bleh blah...
RG step down pls..........