Saturday, September 20, 2014

Kemenangan buat wartawan sukan


Wartawan sukan bukanlah sempurna. Kami bukanlah maksum. Kami juga tidak lari daripada membuat kesilapan. Ada antara wartawan memang menjadi penulis upahan. Sebagaimana ada peguam culas, kakitangan kerajaan yang korup, politikus yang pelahap.

Dalam dunia sukan, peri pentingnya semangat kesukanan. Pegawai ada hak bersuara, wartawan ada hak menulis tetapi terikat dengan etikanya.

Apabila Haresh Deol dari The Malay Mail disaman oleh peguam Majlis Sukan Negara pada 2012 atas dakwaan defamatory atau saman malu....wartawan sukan mengeluh. Apabila ada orang yang ada kaitan dengan MSN mengemukakan saman dan orang besar MSN sendiri tidak melakukan apa-apa serta ada berani pula buat ancaman mahu dakwa orang besar Majlis Olimpik Malaysia (MOM) pula, masyarakat sukan sudah hilang semangat kesukanan.

Mujur kes saman itu dibuang...Baca di sini.Susah wohhh kalau asyik mahu saman...sporting la...ini sukan lah, tak suka boleh berhenti atau pencen awal...itupun nasib baik wartawan hari ini sopan-sopan belaka...
No comments: