Thursday, November 7, 2013

Nazar Rahim - wira yang tidak didendang


Pagi Isnin yang lalu, aku dikejutkan dengan kiriman mesej menerusi sistem whatsapp daripada Zainal Abas, guru olahraga di Sekolah Sukan Bukit Jalil yang juga penyampai dan pengulas sukan Astro Supersport satu ketika dulu. Dia memaklumkan berita sedih kembalinya ke rahmatullah Mohd Nazar Abdul Rahim, jurulatih balingan.

Nazar meninggal dunia akibat komplikasi jantung, meninggalkan isteri dan dua puteri. Baca di sini

Selepas rakaman Kafe Sukan bersama juara Piala Malaysia Pahang, aku menziarah jenazah. Sempat mengambil wudhu dan solat jenazah sebelum dibawa ke tanah perkuburan.

Balunya Khairul Bariah Mohd Adam menyebut: "I will miss him...please do not forget him..."

Sukan olahraga di negara ini satu ketika dahulu glamor. Bayangkan Marina Chin bukan saja juara lari berpagar bahkan menjadi model iklan scooter...

Siapa tidak kenal M. Jegathesan yang berusia 70 tahun Sabtu lalu?

Zaki Sadri, Nur Herman Majid, Watson Nyambek dan Azmi Ibrahim membuatkan olahraga meniti di bibir peminat sukan...

Akhbar dan televisyen konsisten membuat liputan.

Di antara trek dan padang, tumpuan lebih berpusat kepada acara trek.

Acara seperti baling tukul besi, rejam lembing, lempar cakera dan lontar peluru jarang-jarang diberi liputan meluas tetapi masyarakat terdedah kepada disiplin berkenaan kerana adanya Nashatar Singh, M. Dattaya, Ballang Lasung, Yazid Imran, Arjan Singh, Nazar dan Wong Tee Kue merentasi beberapa dekad.

Nazar yang kukenali seorang yang ceria dan tidak lokek senyuman. Sesuai tubuh besarnya sebagaimana Tee Kue, wira kasut usang, yang juga dikenali sebagai gentle giant.

Mereka tampil pada lewat 80-an dan mencapai kemuncak pada 90-an di saat aku bertatih dalam dunia kewartawanan.

Pahit jerih mereka dirakamkan. Kemudian mereka diletakkan di bawah pengawasan jurulatih dari Russia, Oleg Dmitrousenko. Nazar dan atlet Sabah, Petira Ghani, bersaing hebat untuk mengetepikan senior Arjan Singh, juara dua kali Sukan SEA.

Rekod kebangsaan milik Arjan yang dicatat pada 1989 dipecahkan oleh Petira menerusi balingan 16.26m pada Oktober 1994 tetapi ia kemudian dihapuskan pula oleh Nazar di Terbuka Perak pada Ogos 1995 dengan lontaran sejauh 16.50m sebelum mencatat rekod terbaiknya 16.67m di Terbuka Pulau Pinang seminggu kemudian.

Pingat perak di Sukan SEA Chiangmai pada Disember 1995 menjadi hadiah bermakna buat Nazar. Seterusnya bergelut dengan kecederaan dan prestasi merudum, Nazar gagal mengulangi pencapaiannya.

Pada usia 30 tahun, Nazar didapati menghidap masalah lemah jantung. Ku tulis berita di bawah pada Oktober 2001.

WHILE some were still basking in the country's success in the recent SEA Games, shot putter Mohd Nazar Rahim was fighting for his life.

The 30-year old national athlete suffered a heart attack on Saturday, a day after competing in the Government Services Sports Council (Maksak) meet in Lumut.

The BSN employee who was dropped from the SEA Games squad, was warded in the Cardiac Care Unit (CCU) at Sri Manjung Hospital for two days. According to Nazar's wife, Khairul Bariah Mohd Adam, the shot putter complained of chest pains after taking part in the discus event on Friday.
Selepas bersara daripada olahraga, kakitangan Bank Simpanan Nasional (BSN) itu diserapkan sebagai jurulatih pembangunan sebelum menjadi jurulatih elit. Kami kerap bertembung di medan selera kerana anak-anak kami bersekolah yang sama, Nazar mencadangkan agar sukan olahraga lebih kerap dibincangkan dalam Kafe Sukan.

Perbualan kami yang terakhir apabila Nazar terlantar di hospital dan aku memberitahunya aku akan melawatnya - tapi janji itu tidak aku tunai.Selepas Asar, jenazah Nazar selamat disemadikan, dimasukkan ke liang lahad oleh anak buahnya belaka. Di tanah perkuburan yang menyimpan jenazah Mokhtar Dahari dan Sardar Khan Hyder Khan, dua jagoan bola sepak 1970-an


Rupa-rupanya Nazar bersepupukan Hassan Sazali Waras (berbaju hitam), penolong jurulatih Harimau Muda A yang bergegas pulang dari kempen Piala BIDC di Kemboja untuk memberi penghormatan terakhir. Berdiri kiri Cikgu Suhaimi Sun Abdullah orang kuat Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ)


Hassan menceritakan dia dibela oleh ibu Nazar. Enam tahun kemudian barulah Nazar lahir. Hassan di tengah dan pemenang pingat emas Paralimpik Ziyad Zolkifli (kanan)


Turut sama mengiringi jenazah ke kubur dua bekas pakar pecut Hamberi Mahat, Azmi Ibrahim dan adiknya Zaami (baju merah) serta jurulatih olahraga Suhairi Yang


Ketika terlantar di hospital, Nazar tidak henti-henti menerima pelawat. Diberi perangsang oleh pemenang pingat Sukan SEA dan anak didiknya, Adi... 


Termasuk bekas rakan seperjuangan Zaki Sadri, Yazid Parlan dan Azhar Hashim (FB Nazar)


Di zaman kegemilangan olahraga, Nazar di tengah...(FB Mysukan)


Hassan juga menceritakan Nazar pemain bola sepak peringkat Piala Rahman. Perak muncul juara MSSM Bawah 18 tahun atau Piala Rahman pada 1988, dengan Nazar selaku bek kanan. Antara rakan sepasukannya Lim Seng Kong, L. Suresh dan Chong Kim Boon - ketiga-tiganya menyarung jersi pasukan kebangsaan. (FB Nazar) 


Tentunya pemegang rekod kebangsaan Adi Aliffudin Hussin yang bersiap menghadapi Sukan SEA di Myanmar bersedih atas pemergian mentornya yang mengasah bakatnya sehingga mencatat jarak 17.53m di Sukan SEA Palembang 2011. Sebelah Adi ialah Norsham Yoon, perejam lembing era 80-an 

Pada keluarga Nazar, ku ucapkan takziah atas pemergian orang tersayang. Juga kepada keluarga olahraga tempatan. Sudahlah suasananya suram, pemergian Nazar pula ibarat awan mendung yang melitupi olahraga negara.

Yang pasti, Nazar, sekalipun seorang anak tunggal, mempunyai ramai adik-beradik di kalangan rakan seperjuangannya.

Mohd Nazar Abdul Rahim - wira yang tidak didendang namun namanya sentiasa harum di kalangan pengamal olahraga.

Daripada Allah kita datang, kepada Allah kita kembali. Semoga rohnya tenang di sana.

Al-Fatihah.

6 comments:

Hakim Amir said...

Al-Fatihah ...

Indeed, An Unsung Hero.
Looking at the pictures, a thought came to mind ... there are many of those unsung heroes out there..perhaps LC wants to feature some of them in future posts to serve as reminder and inspiration to new generation of athletes, of the heroics of these old-timers. Norsham Yon was our darling in javelin dulu. Zaki Sadri, Nurherman Majid all excellent athletes, the late Balang Lasung deserves his own space in the cybersphere, the successions of top high-jumpers that we've been producing such as Baljit Singh, Ramjit Nairu etc, walker Khoo Chong Beng and many more ...

Zainal Abas said...

Good writeup. Congratulations LC. Terima kasih atas keperihatinan anda.

Zainal Abas said...

Great writeup.
Terima kasih kepada LC atas keperihatinan anda

kueh bakar said...

masa kecik dulu 80an, teringat nama samson velaboi - emas 800 meter ke? yang 1500 meter tu memang kompem emas.

Anonymous said...

al fatihah..tidak kesempatan melawat arwah kerana kesebukan dan akhirnya setelah beliau tiada masih gagal memberi pengharmatan terakhir buat seorang jurulatih yang amat-amat berdedikasi

Warq Carlist said...

Al fatihah..hamba kenal arwah masa main bola wakil daerah Larut Matang....masa tu hamba belajar kat mrsm taiping