Saturday, April 20, 2013

Ahli sukan dan politik

Aku menulis mengenai ahli sukan, sukan dan politik dalam kolumku di arena.my.

Petikannya:

Penyenaraian bekas penyerang bola sepak Kedah, Samransak Kram, sebagai antara calon yang bertanding pada pilihan raya umum ke-13 atas tiket Parti Kesejahteraan Insan Tanahair (KITA) menguatkan lagi hakikat bahawa politik dan sukan di Malaysia tidak dapat dipisahkan.

Samransak yang berketurunan Siam pernah menyarung jersi kebangsaan selain menjadi tonggak serangan pasukan Bawah 20 tahun bimbingan Datuk K. Rajagobal pada 2004.

Baru berusia 27 tahun, Samransak terpaksa mengumumkan persaraan awal gara-gara kecederaan berpanjangan. Dia dicalon bertanding untuk kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pedu, kawasan yang terkenal dengan Tasik Pedu.


Samransak kini mengejar undi, bukan pemain lawan

Datuk Ellron Alfred Angin, bekas pelari acara pecut negara, No 6 dalam acara 100m di Sukan SEA Jakarta 1979 dan No 5 acara sama di Manila pada 1983 serta finalis 100m di Sukan Asia di New Delhi 1982, adalah nama paling besar mewakili bekas atlet bertanding pada PRU12 pada 2008 untuk kerusi DUN Sook, Keningau, Sabah.

Di saat satu negara menyanjung kemenangan Rabuan Pit pada November 29, 1982, tidak ramai yang ingat bahawa Ellron, pada usia 23 tahun, turut layak ke final. Dia menduduki tempat kelapan dan terakhir dengan catatan 10.92 saat.


Tiga dekad lalu, Ellron belum bergelar YB. Tapi memang YB dari dulu, Yang Berlari...


“Saya antara empat pelari yang membuat false start kerana terlalu cemas. Saya ditenteramkan oleh Rabuan,” kata Ellron kepada penulis menjelang PRU12 lima tahun lalu.

Klik di sini untuk artikel penuh.

No comments: